In anul 1923 “patriarhul”mason meletie metaxakis a convocat “conferinta pan-ortodoxa” in urma careia a fost adoptat calendarul papistas , cel impotriva caruia au fost rostite blesteme cumplite asa cum spune parintele Dionisie Ignat de la Colciu.
In alta ordine de idei , nu vorbim numai de indreptarea timpului , caci in calendarul BOR au inceput sa aiba loc si alte modificari .
În general, sfinţi precum Antonie cel Mare, Eftimie cel Mare, Grigorie Teologul de Dumnezeu Cuvântătorul şi alţii (n.r.: care, în calendarele noastre, ale celor de stil vechi, sunt trecuţi cu roşu) sunt trecuţi cu negru sau nu mai au deloc cruce; alţi sfinţi, la care oamenii au o evlavie deosebită, precum Sfinţii Ierarhi Spiridon sau Nicolae sunt încă însemnaţi după mai vechiul obicei.
Un alt caz este cel al Sfinţilor 40 de Mucenici din iezerul Sevastiei, despre a căror pătimire se scrie că este o simplă legendă sau că au fost trecuţi în calendar în acea zi sfinţi care au pătimit în locuri şi momente diferite şi, prin urmare, ceea ce ştie credinciosul de rând despre cei 40 de mucenici nu este adeverit de cunoştinţele istorice contemporane. Acest fapt a condus în timp la trecerea lor cu negru în calendar.
Usor , usor , in afara masurilor referitoare strict la indreptarea timpului astronomic, ( desi si acest criteriu este pus la indoiala deoarece „calendarul indreptat” corecteaza timpul astronomic doar pana in anul sinodului de la Niceea , 325 , exact la fel cu cel papistasesc) , si denaturarea sensului si rangului sarbatorilor si sfintilor si-au facut loc in calendarul adoptat la initiativa masonilor !