,,Voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui pe dânsa (Matei 16:18)

(Arhiepiscopul Averhie, Viața Ortodoxă, nr. 3, Mai / Iunie 1961, pag.39) –  sursa

Devine  înspăimântător atunci când reprezentanții și cârmuitorii bisericilor locale autonome care sunt mădulare ale Adevăratei Biserici celei Una a lui Hristos, uitându-și înalta chemare de a fi slujitori ai lucrării lui Hristos pe pământ, se  alătură și conlucrează în modul cel mai prietenesc cu vrăjmașii Bisericii și se oferă pe ei înșiși în totală supunere și ascultare față de slujitorii lui Satan, cugetând deja nu la cum să slujească lui Hristos Mântuitorul, ci doar la cum să-și mulțumească noii stăpâni. Concepția cea mai proastă și mai periculoasă a timpurilor moderne, este aceea de împăcare, de ,,coexistență” cu răul. Şi foarte multe slugi îngenunchează în fața acestei concepții iar slujitorii Biericii nu sunt nici ei scutiți.

Este însă cu putință ca Adevărata Biserică a lui Hristos să se împace cumva cu răul, care provine de la vrăjmașul  mântuirii omenirii – diavolul? Îi este Ei cu putință să coexiste cu acesta, fără să poarte lupta cea mai categorică cu el?

Bineînțeles că nu, deoarece, conform celor spuse de Mântuitorul Hristos, nimeni nu poate sluji la doi stăpâni (Matei 6: 24). Şi tocmai pentru acest motiv, cei care se rup de Adevărata Biserică, de pildă așa numita mișcare a Bisericii Vii, mișcarea pentru reformă care dorea să aducă creștinătatea la compromis cu această lume care zace în păcat, și ,,serghianismul” care predică ,,coexistența” cu puterea comunistă nelegiuită, precum și participarea la așa numita ,,mișcare ecumenică” care recunoaște egalitatea în drepturi și demnitate a tuturor grupărilor și ,,confesiunilor”, toate sunt deja în mod esențial o îndepărtare de Biserica cea adevărată.

Poate fi numită Biserică acea organizație care cheamă la ,,credincioșie” față de slujitorii lui Satan?

Aceasta desigur, deja nu mai este Biserica, ci biserica mincinoasă, sau, după cuvântul Domnului ,,adunarea celor ce viclenesc” și a rămâne într-o astfel de biserică nu este de folos pentru mântuire, ci dimpotrivă, este nimicitor.

S-ar putea pune întrebarea de ce vorbim și scriem atât de des pe acest subiect.

Pentru că este datoria noastră sfântă de păstori să-i avertizăm pe credincioșii noștri cu privire la nenumăratele ispite subtile care au fost semănate acum din abundență pretutindeni; suntem nevoiți să îi învățăm să recunoască Biserica cea Adevărată pentru a fi în stare să o deosebească de biserica cea falsă, și de ,,adunarea celor ce viclenesc”. Mântuitorul nostru Hristos ne-a lăsat nouă marea făgăduință că porțile iadului nu vor triumfa asupra Bisericii Sale, adică nici toate puterile iadului aflate în plină manifestare (nu vor triumfa). Totuși, credincioșii luați separat, păstorii luați individual, și chiar anumiți ierarhi și întregi biserici locale cârmuite de către aceștia, pot cădea din cea Una adevărată Biserică, gătindu-și lor și adepților lor pierzarea în adâncurile iadului.

Nu degeaba i-a numit Domnul pe membrii Bisericii sale ,,turmă mică” și ne-a proorocit că atunci când va veni din nou pe pământ pentru a doua oară, cu greu va mai găsi credință pe pământ (Luca 12:32 și 18:8). Cercul adevăraților credincioși întru Hristos, care s-au păzit de orice compromis cu răutățile diavolului, din vremea sfârșitului lumii și a celei de-a Doua Veniri a lui Hristos se va micșora și mai mult, și corespunzător acestuia, țarcul Adevăratei Biserici a lui Hristos se va restrânge din ce în ce mai mult. Totuși, Adevărata Biserică a lui Hristos care nu s-a implicat în ,,co-existența” cu cel rău și care nu s-a închinat lui Antihrist, nu-și va înceta existența, în ciuda tuturor vitregiilor, a scârbelor și a persecuțiilor, la care va fi supusă până la sfârșitul lumii. Va rezista până la a Doua Venire a lui Hristos, chiar de va rămâne doar cu un singur episcop care va păstra și menține credincioșia față de Hristos Mântuitorul, împreună cu o un grup total neglijabil de clerici și de mireni.

AMIN!

Publicitate
Acest articol a fost publicat în ortodoxie necenzurata și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la ,,Voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui pe dânsa (Matei 16:18)

 1. Eugen zice:

  Averchie a fost episcop Serghianist. Stiati? Oare, o sa incepem sa-l citam pe Iustin Parvu ca pe un Sfant peste 30 de ani?

 2. tutenes zice:

  Ma astept sa aduceti si argumente clare si precise atunci cand afirmati asta . In afara de acest lucru , articolul prezent vi se pare a fi nerealist ?
  In ceea ce priveste pe parintele Iustin Parvu , eu unul il apreciez deoarece are un mare merit in expunerea problemei biocipurilor in Romania si datorita dizidentei fata de serghianista patriarhie ; problema este ca nu are suficient curaj ca sa duca marturisirea pana la capat .

 3. Om zice:

  Chiar ar fi cu totul interesant sa ne spui de ce afirmi ca IPS Averchie a fost serghianist ? Cand ?
  Sa aruncam un ochi in biografia lui.
  – nascut in 1906 in Kazan
  – in 1920 a plecat cu parintii sai in Bulgaria, deci avea 14 ani pe atunci
  – in 1930, dupa ce termina facultatea de teologie din Sofia, pleaca in Iugoslavia
  – in 1931, este tuns in monahism si apoi devine cleric
  Deja Biserica Ortodoxa Rusa din Diaspora incepea sa capete contur. Si in 1976, cand a trecut la Domnul, biserica din diaspora era inca sanatoasa, nu se abatuse de la Ortodoxie si nu erau in sanul ei serghianisti. Li se dadeau tarcoale neindoios, dar inca se tineau de drumul cel drept.
  Minciuni se pot spune cu usurinta, astazi e vremea minciunilor. Dovedeste-ne ca nu minti (desi nu cred ca vei putea), sau taci ! Nu suntem chiar atat de prosti sa inghitim orice porcarie care ne este livrata gratis !

 4. Om zice:

  IPS Averchie a fost serghianist ? Cand ? Cand sa fi avut ocazia sa faca cunostinta cu serghianismul si sa adere la el ca ierarh ? Sa aruncam un ochi in biografia lui:
  – s-a nascut in 1906, in Kazan
  – in 1920, a plecat cu parintii sai in Bulgaria. Avea 14 ani
  – in 1930, a terminat facultatea de teologie din Sofia si a plecat in Cehoslovacia.
  – in 1931, intra intr-o manastire infiintata de rusii emigrati in Cehoslovacia si apoi devine cleric.
  Deci unde, cand, cum sa fi avut ocazia sa devina serghianist ? Atunci Biserica Ortodoxa Rusa din Diaspora incepea sa prinda contur si era sanatoasa in gandire. In 1976, cand IPS Averchie a trecut la Domnul, Biserica din diaspora inca era pe drumul cel drept.
  Ce usor se lanseaza minciuni, doar astazi traim in vremea marii Minciuni. Dovedeste ca nu este o minciuna (desi nu cred ca ai cum !) sau taci ! Nu suntem chiar atat de prosti sa inghitim orice mizerie care ne este aruncata gratis !

 5. marin zice:

  @ Om
  Imi pare foarte rau , nu stiu din ce cauza comentariile tale au intrat la spam si le-am descoperit acum accidental !
  Doamne ajuta !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s