Sfântul Ioan Iacob despre fatarnicia Patriarhiei Ecumenice si necinstirea Sfântului Nicodim Aghioritul

UN NOU SFÂNT, NICODIM

UN SFÂNT NOU ÎN BISERICA NOASTRĂ

CUVIOSUL NICODIM AGHIORITUL

LAUDA ORTODOXIEI DE AZI

CÂTEVA CUVINTE

despre Petrecerea lui pe pământ si Proslăvirea lui

Pomenirea Sfântului Nicodim se face la 14 Iulie

SPRE ŞTIINŢĂ:

As dori ca rândurile acestea să fie citite de către toţi fraţii noştri români care pot să citească, dar mail ales de către Monahi si Monahii, căci Sfântul Nicodim este fala cinului călugăresc din vremurile mai noi si cu drept cuvânt se cuvine să ne mândrim că un simplu călugăr a întrecut pe toţi învăţaţii lumii prin înţelepciunea sa si s-a proslăvit între Sfinţii Bisericii noastre.

El este fala ortodoxiei de azi, el este mângâierea si întărirea creştinilor râvnitori carii pătimesc pentru adevărul Sfintei Credinţe si în sfârşit el este ruşinarea celor cari defaimă aşezământul Sfinţilor Părinţi.

O MARE BUCURIE PENTRU SFÂNTA ORTODOXIE:

CUVIOSUL NICODIM AGHIORITUL

Este trecut în rândul Sfinţilor, prin hotărâre canonică a Bisericii.

În luna ianuarie 1955 s-a hotărât la Sinodul Parohiei Ecumenice ca Biserica Ortodoxă să numere între Sfinţi si pe Cuviosul Monah Nicodim Aghioritul.

Numele lui este destul de cunoscut între creştinii râvnitori, căci Cuviosul Nicodim este Dascălul cel vestit care a alcătuit cartea Sfintelor canoane, care se numeşte Pedalion.

Tot el a mai scris si cartea Nevăzutul Război, Cartea pentru Mărturisire, Cele Cinci Simţuri, Sinaxarul Sfinţilor pe tot anul, Tâlcuirea Psaltirii, Tâlcuirea Antifoanelor, Tâlcuirea Sfintei Evanghelii, Filocalia si alte cărţi prea alese de care se foloseşte toată lumea creştină.

În urma cererii pe care au făcut-o Epitropii Mânăstirilor din Sfântul Munte si după dorinţa celor mai râvnitori dintre pravoslavnicii creştini, Cuviosul Nicodim este trecut în rândul Sfinţilor. Cel care a trăit ca un Sfânt, s-a ostenit ca un adevărat Mucenic si a lăsat în urmă cele mai folositoare cărţi pentru Creştinătate, cu dreptate este ca să fie cinstit împreună cu sfinţii, pe cari i-a lăudat aşa de mult în Sinaxarul său. Călugărul cel flenduros, care umbla încălţat cu opinci si care dorea să meargă în ţară la noi si să trăiască în obştea Cuviosului Paisie de la Neamţu, astăzi este cinstit în toată lumea, împreună cu Sfinţii mari Dascăli ai Bisericii noastre de Răsărit.

Lumea creştină de azi care nu prea ţine seama de canoanele Pedalionului a trebuit să recunoască prin lege că scriitorul Pedalionului este Sfânt.

Patriarhia Ecumenică din Ţarigrad care a defăimat odinioară Sfintele Canoane din Pedalion, astăzi prin acte oficiale hotărăşte că: cel care a alcătuit Pedalionul – prin hotărâre sinodală – este trecut în rândul Sfinţilor!

Iată un semn de încurajare pentru bieţii creştini râvnitori, carii pătimesc pentru apărarea Sfintelor Canoane si cari sunt luaţi în batjocură de lumea modernă când pomenesc de Pedalion!

Recunoaşterea canonică a Sfântului Nicodim Aghioritul este un semn că darul Prea Sfântului Duh nu s-a depărtat din sânul Bisericii noastre desi oamenii de azi au stricat multe rândueli bisericeşti si râvnesc mai mult la moda din Apus.

Dar va veni si ziua (si cred că nu-i departe) când Păstorii cei fermecaţi de moda nouă se vor trezi si vor cunoaşte că nu este potrivit să defaime Pedalionul, odată ce singuri au hotărât în sobor si au declarat la toată lumea că Monahul Nicodim, care a scris Pedalionul este Sfânt!

Trebuie să înţeleagă odată Proestoşii că dacă Nicodim este Sfânt, atunci si canoanele adunate de el în Pedalion trebuiesc cinstite! Căci dacă Pedalionul nu se ia în seamă, atunci cum putem zice că cinstim pe scriitorul Pedalionului ???

Si dacă nu ascultăm de Sfintele Canoane, atunci înseamnă că nu cinstim nici pe Cuviosul Nicodim si nici pe Sfinţii Părinţi din vechime. Iar hotărârea pe care au făcut-o pentru canonizarea (adică recunoaşterea) Cuviosului Nicodim este ca o grămadă de cărbuni aprinşi în capul celor cari au hotărât aceasta. Pe marele apărător al Sfintelor Canoane si a vechiului Călindar l-au aşezat între Sfinţi, iar cartea Sfintelor Canoane si Călindarul vechi îl Ţin sub picioare!

Iată pentru ce se clatină pământul si se aprinde văzduhul cu înfricoşare. Iată pentru ce s-a speriat si a fugit de pe pământ iar calul cel Roşu din Apocalips (adică focul războiului) nechează mereu şi-i gata să rupă legăturile.

Am mâniat pe Dumnezeu si Sfinţii acum cer răzbunare că s-au defăimat învăţăturile lor si s-a călcat în picioare aşezământul lor! În vremurile acestea de înţepenire duhovnicească si de nepăsare generală, Sfânta noastră Biserică de Răsărit (aşa prigonită si sărăcită cum este) ea totuşi nu încetează de a revărsa darul ei asupra celor binecredincioşi iar cei împodobiţi cu fapte bune Sfânta noastră Biserică le dăruieşte cununa Sfinţeniei si îi numără între „Fiii ei cei întâi născuţi”.

În Biserica cerească, Cuviosul Nicodim este de multă vreme între Sfinţi si se roagă pentru noi pământenii la tronul Dumnezeirii, dar Soborul Bisericii pământeşti abia acum s-a gândit să-l cinstească aşa cum se cuvine.

Lumina Sfântului nostru Părinte Nicodim care a răsărit la ceruri acum 152 de ani, s-a vădit astăzi mai bine în Biserica de pe pământ, ca să lumineze tuturor!

Se bucură acum tot norodul creştinesc si Sfânta Biserică dănţuieşte, cinstind pe marele scriitor bisericesc si pe alesul cinului călugăresc. Să dăm cu toţii slavă lui Dumnezeu că nu s-a curmat niciodată şireagul sfinţilor Cuvioşi, care merg pe calea cea strâmtă a crucii si aduc la ceruri prinosul nevoinţelor pustniceşti!

Câtă vreme Sfânta lumină se pogoară în Biserica noastră si sfinţii odrăslesc în livada cea duhovnicească a ortodoxiei, este semn că Dumnezeu este cu noi si adevărul Sfintei credinţe străluceşte mai mult decât soarele, spre biruinţa noastră.

din cartea Sfantului Ioan Iacob Hozevitul ,Din Ierihon catre Sion, care se poate citi si descarca aici .

Acest articol a fost publicat în ortodoxie necenzurata și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Sfântul Ioan Iacob despre fatarnicia Patriarhiei Ecumenice si necinstirea Sfântului Nicodim Aghioritul

  1. Pingback: Sfântul Ioan Iacob despre fatarnicia Patriarhiei Ecumenice si necinstirea Sfântului Nicodim Aghioritul - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s