Bartolomeu I: vom continua dialogul cu Papa şi cu Islamul

Patriarhul ecumenic justifică opţiunea dialogului cu catolicii, evreii, musulmanii, în ciuda dezaprobărilor venite din partea unor porţiuni de ortodocşi tradiţionalişti. Despre ecologie: ,,Mediul, natura, sunt creaţii ale lui Dumnezeu şi nu ne aparţin doar nouă, cei care trăim acum în 2010. Ele aparţin tuturor generaţiilor viitoare.’’

Istanbul (Asia News) – În ajunul sărbătorilor de iarnă, Bartolomeu I a rostit o cuvântare în faţa unei audienţe înalt calificate din cadrul ortodoxiei mondiale (oficiale), justificând opţiunea Patriarhiei Ecumenice pentru dialogul cu cei de alte credinţe. ,,Vom stărui asupra dialogului, în ciuda dezaprobării la care suntem supuşi”, a spus el. ,,Există din păcate un anumit fundamentalism religios, un fenomen trist care poate fi aflat printre ortodocşi şi catolici, printre musulmani şi evrei. Aceştia sunt oameni care cred că numai ei au dreptul să existe pe pământ, de parcă, conform Vechiului Testament, numai lor li se cuvine să stăpânească pe această planetă,. Și spun ei că nu e nici un loc pentru nimeni altcineva, şi prin urmare se împotrivesc oricărui dialog.”

Patriarhul a continuat: ,,Suntem supuşi dezaprobării şi atacaţi pentru că menţinem relaţii cu Papa (pentru că suntem adepţii viguroşi ai dialogului ecumenic dintre ortodocşi şi catolici), cu Islamul şi cu lumea evreiască. Dar noi vom merge mai departe, păşind pe calea apucată de predecesorii noştri, pe deplin conştienţi de faptele noastre, indiferent de criticile care ni se aduc. Aceste extreme caracterizate prin atitudini extreme sunt pretutindenea. Este deci firesc să îndurăm criticile, conforme comandamentelor lor ideologice, toţi cei care încercăm să ne lărgim orizonturile şi să avem o viziune teologică asupra lucrurilor. Pentru că dorim coexistenţa paşnică cu toţi, întemeiată pe principiile dragostei şi ale prieteniei.”

Bartolomeu I a adăugat: ,,Acesta este crezul Patriarhiei Ecumenice şi vreau să vă amintesc că în anul 1920, regentul tronului patriarhal, împreună cu sinodul, a adresat o enciclică catolicilor şi protestanţilor intitulată ,,Comunitatea bisericilor” în baza direcţiilor trasate de noua creată ,societate a naţiunilor’. Acea enciclică este considerată astăzi de către Consiliul Mondial al Bisericilor drept ,,Carta” mişcării ecumenice din vremea noastră. Acest fapt este bine cunoscut membrilor şi ar fi bine să fie cât mai larg cunoscută cât mai multor oameni cu putinţă”.

Bartolomeu I a continuat apoi să sublinieze: ,,Cât despre dialogul inter-religios, acesta este credinţa noastră şi crezul nostru. Pentru că avem nevoie să ne cunoaştem mai bine, să lucrăm împreună respectând credinţele religioase ale altora, identitatea lor culturală, fără persecuţie.

( Iată demascată nemaipomenita făţărnicie ipocrizie si minciuna a aşa-numitului “patriarh” care-şi doreşte sa respecte “credinţele religioase ale altora “ , “fara persecuţie” , mai putin fata de ortodocşii tradiţionalişti …

Priviti cum  de la minutul 2 si 30 sec.  al clipului , ciracii agresorului bartolomeu sparg usa sediului administrativ  al mănăstirii Esfigmenu din Karyes ! Aşa înţeleg lupii  în piele de oaie “dialogul” cu creştinii ortodocşi tradiţionalişti …

Dar sa vedem si care este situaţia canonica a prigonitorilor :  CANONUL 27 Apostolic

Episcopul, sau prezbiterul, sau diaconul, ce va bate pe credincioşii care ar păcătui

ori pe necredincioşii ce ar fi nedreptăţit ori prin unele ca acestea ar voi a-i înfricoşa,

poruncim să se caterisească. Că nicăieri Domnul ne-a învăţat aceasta. Ci dimpotrivă, el

bătut fiind, nu bătea, ocărându-se, nu ocărârea, pătimind, nu îngrozea.

[Sinod 1 şi 2, can. 9; Antiohia, can. 5; Cartagina, can. 57, 62, 76, 83, 99, 100, 106, 107;

Epistola 1 Petru, can. 2, 22] )

Aceasta este singura modalitate de a trăi în pace. Din acest motiv, patriarhia, pe lângă dialogul cu celelalte biserici şi confesiuni creştine, a pus bazele unui dialog cu islamul şi cu iudaismul în ultimii 25 ani. Am avut câteva întruniri fructuoase. Cu musulmanii şi cu evreii, fraţilor, nu discutăm chestiuni pur teologice pentru că ar fi dificil. Vorbim însă despre probleme sociale, probleme sociale care afectează pe toţi oamenii, din toată lumea.”

Ecologia a fost una dintre temele preferate de Patriarhia Ecumenică din 1989 încoace. Patriarhul a spus: ,,Tot ce încercăm să facem, facem pentru că credem că este datoria noastră, pentru că Biserica trebuie să fie prezentă activ în lumea contemporană şi să fie sensibilă la problemele oamenilor, să-i sensibilizeze şi să-i încurajeze să iubească şi să protejeze natura ca pe propriile lor cămine.” El a adăugat: ,,Mediul, natura, sunt creaţii ale lui Dumnezeu şi nu ne aparţin doar nouă, cei care trăim acum în 2010. Ele aparţin tuturor generaţiilor viitoare.”

Episcopul Dositei, purtător de cuvânt al Patriarhiei, a comentat pe marginea omiliei patriarhului pentru Asia News, ,,domneşte o anumită confuzie în anumite sectoare ai lumii creştin-ortodoxe între doi termeni, tradiţie şi tradiţionalism. Tradiţia, la care se referă adesea aceste minorităţi este continua căutare pentru a interpreta şi înţelege adevărul, în timp ce tradiţionalismul, care aparţine în mod esenţial acestor minorităţi este o sterilitate intelectuală care adesea este identificată cu naţionalismul în lumea ortodoxă”

In afara faptului ca distinctia pe care o face acest “episcop” intre traditie si traditionalism este pur si simplu mincinoasa , deoarece cei care respecta traditia sunt traditionalisti si nu altfel , sa vedem ce spune traditia Bisericii  despre  relatiile cu cei de alte religii :

CANONUL 45

Episcopul, sau prezbiterul, sau diaconul, împreună cu ereticii rugându-se, numai să

se afurisească. Iar de au dat lor voie, ca unor clerici a lucra ceva, să se caterisească.

[Apostolic, can. 65; Sinod 3,can. 2, 4; Laodiceea, can. 6, 9, 32, 33, 34, 37; Timotei, can. 9]

CANONUL 65

Dacă vreun cleric, sau mirean va intra în sinagoga iudeilor, sau a ereticilor, spre a se

ruga, să se şi caterisească, şi să se afurisească.

[Apostolic, can. 7, 45, 71; Sinod 6, can. 11; Antiohia, can. 1; Laodiceea, can. 6, 32, 33, 37, 38]

foto

foto

http://www.asianews.it/news-en/Bartholomew-I:-we-will-continue-to-dialogue-with-the-Pope-and-Islam-20309.html

Acest articol a fost publicat în ecumenism, erezii, prigoana vechilor calendaristi și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Bartolomeu I: vom continua dialogul cu Papa şi cu Islamul

  1. Pingback: Bartolomeu I: vom continua dialogul cu Papa şi cu Islamul - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Pingback: Ştiri necenzurate – Prigoană împotriva Mănăstirii Esfigmenou | ortodoxul traditional

  3. SI MIE MI-A DESFINTAT MANASTIREA ACUM 2 ANI LA PIATRA NEAMT,MA LASAT CU OCHI IN SOARE SI CU RANA IN SUFLET ETERNE DIN PARTAE IPS Teofan

  4. marin zice:

    puteti da mai multe detalii ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s