Convingerile arhiepiscopului Teofan al Poltavei (cu privire la biserica oficială a Rusiei şi serghianism)

Fericitul arhiepiscop Teofan al Poltavei: Întâlnirea arhiepiscopului Teofan cu un grup alcătuit din clerici modernişti şi profesori liberali veniți la Sinodul Bisericii tuturor ruşilor de la Moscova din 1917-1918 a fost o întâmplare ieşită din comun. Vlădicăi însuşi îi plăcea să-şi aducă aminte de conversația avută cu acei oameni ai bisericii care se străduiau să modernizeze Biserica şi să o adapteze la duhul vremii. Aceşti modernişti l-au abordat pe Vladică foarte politicos şi respectuos sesizând în mod vădit marea sa autoritate duhovnicească. ,,Vlădică, noi vă cinstim’’ au spus ei. ,,vă recunoaştem înțelepciunea în cele bisericeşti… însă vremurile zboară cu repeziciune schimbând totul, schimbându-ne și pe noi. Trebuie să cedăm acestor valuri care ne copleşesc… Altfel, cu cine vei rămâne? Vei rămâne singur.’’ ,,Cu cine voi rămâne?’’ le-a răspuns cu smerenie vlădica. ,,Cu slăviții părinți Antonie şi Teodosie făcătorii de minuni din peşterile Kievului, cu Sfinții Ierarhi şi făcători de minuni ai Moscovei, cu Sfinții Serghie şi Serafim, cu toți sfinții mucenici, cu Sfinții, drepți păstori şi făcători de minuni cinstiți pe tărâmul Rusiei. Dar voi, fraților, cu cine veți rămâne, în ciuda majorității voastre, dacă vă abandonați în voia toanelor vremurilor? Acestea v-au purtat deja în brațele democrației şi curând veți fi robiți sub jugul nemilosului Lenin (al comunismului) şi veți pica în ghearele fiarei roşii’’. Aceşti modernizatori ai Bisericii s-au depărtat în linişte de Vlădica, de vreme ce au primit un răspuns decisiv.

Altundeva el scrie:

Cinstiți frați întru Domnul!

Ați spus că ultimatumul mitropolitului Serghie de Nizhny Novgorod a tras semnalul de alarmă în Biserica noastră și în general în colonia noastră rusă. Ce anume este aici în joc și care ar trebui să fie poziția noastră față de aceasta?

Este cu neputință să primim ca obligatorie epistola mitropolitului Serghie. Sinodul de episcopi care a fost de curând suspendat, a respins această epistolă. Acesta este modul de acțiune potrivit, întemeiat pe învățătura Sfinților Părinți potrivit căreia oricine este obligat să recunoască doar autoritățile legitime cărora trebuie să li se supună creștinii.

Sfântul Isidor de Pelusium, în tâlcuirea sa cu privire la ierarhia statornicită de Dumnezeu și la omniprezența Sa în viața tuturor ființelor cuvântătoare și necuvântătoare concluzionează: ,,Prin urmare, suntem îndreptățiți să afirmăm că această chestiune le include și pe autorități, adică pe cârmuitorii și stăpânirea regală statornicite de Dumnezeu. Dacă apar însă autorități cu apucături criminale, atunci nu mărturisim că aceasta a fost așezată de către Dumnezeu, ci spunem mai degrabă că El a îngăduit să se împrăștie acest rău, precum (a îngăduit) pe Faraon și, în asemenea situație, pentru a pedepsi cu mânie ori spre a-i pedepsi sever pe cei cărora li se cuvine o mare cruzime, după cum i-a pedepsit pe evrei Regele Babilonului” (Opere, nr.2, epistola 6).

Autoritățile bolșevice sunt în esență anticreștine și sub nici o formă nu pot fi ei recunoscuți ca fiind așezați de către Dumnezeu.

Sursa

Cititi  si :          Serghianismul –ecumenismul antihristic ieri si azi

Acest articol a fost publicat în erezii, serghianism și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Convingerile arhiepiscopului Teofan al Poltavei (cu privire la biserica oficială a Rusiei şi serghianism)

  1. Pingback: Adevărul de spre Biserica Rusă din Afara Graniţelor şi din Catacombe, adevărul despre „Patriarhia” Moscovei – câteva repere istorice de necontestat (I) | ortodoxul traditional

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s