Reforma calendarului bisericesc – necesitate sau obiectiv masono-european ?

De curând am vizionat o aprinsa dezbatere privind problema calendarului bisericesc care a avut loc la o televiziune in „Republica Moldova” (România de Est ar fi un nume mai îndreptăţit aşa cum o denumea un renumit fiu al ei – Paul Goma- ale cărui lucrări sunt cenzurate in România) .

Voi prezenta schematic câteva idei  care trebuiesc avute in vedere înainte de urmărirea emisiunii , pentru a înţelege cat mai bine situaţia actuala a Bisericii .

Cele 2 tabere oponente au abordat problema in stil tradiţionalist, de pe poziţia Bisericii pe de o parte , si in stil „liberal” , de pe poziţii „reformiste europene” .

In timp ce tradiţionaliştii tratează problema strict din punct de vedere bisericesc , făcând apel la canoane si istoria bisericii , reformiştii liberali pro europeni , desi se autointitulează creştini , au o prestaţie jalnica din punct de vedere al poziţiei creştine, dând dovada de mari lacune in ceea ce priveşte cunoştintele teologice .

Aceştia vin cu argumente de tipul – trebuie sa ne aliniem cu europa , trebuie sa fim uniti , prin adoptarea unor sărbători singulare sa va creste productivitatea muncii la care oricum stam rău , etc .

In ceea ce priveşte alinierea la europa , cred ca ar fi fost bine ca cineva sa fi pus problema si invers – de ce-i musai sa ne aliniem noi la europa si nici măcar nu se ia in calcul si o aliniere a europei la noi , vorbind din perspectiva credinţei ortodoxe  care este singura adevărata ?

Ce fel de aliniere mai doresc , ştiind ca in uzul instituţiilor statului deja este introdus calendarul gregorian ? Probabil vor sa ne aliniem si noi in ceea ce privesc procentul ateilor si libera practica a  „religiilor” sataniste …

Un alt argument des invocat de tabăra reformista este acela al unirii .

Ce fel de unire ? Probabil una de tip ecumenist … Poate daca am trece la catolicism europenii şi-ar freca mâinile de bucurie , desi ei au apostaziat chiar si de la catolicism, de dragul vacantelor la ski sau in Thailanda, cu ocazia ,,sărbătorilor de sezon’’ …

O altă idee adusa in discuţie este aceea a productivităţii muncii !

La o cat de sumara analiza , invocarea acesteia este pur si simplu hilara !

Cu cat s-ar mari aceasta daca s-ar tăia cele 2 zile libere avute de sărbătorile creştine ? Iar daca adevăraţii creştini sărbătoresc după legea strămoşeasca si îndrăznesc să îşi ia concediu in ziua de 25 decembrie (7 ianuarie) care ar fi problema angajatorilor si a statului? Iar pe creştinii adevăraţi, ce ii împiedica să îşi urmeze Tradiţia? Si chiar daca ii împiedică, pe cine urmează ei, cerinţele angajatorului sau ale lui Hristos? Si nu o fac ei pe costurile si riscurile proprii?  Care e problema politicienilor pana la urma, in afara de faptul ca ii roade ca ma exista inca Biserica si creştini adevăraţi?

Reformiştii pro europeni probabil au omis sa citească versetele Biblice :

Luca 12 , 29-31 „ Şi voi să nu căutaţi ce veţi mânca sau ce veţi bea şi nu fiţi îngrijoraţi.

Căci toate acestea păgânii lumii le caută; dar Tatăl vostru ştie că aveţi nevoie de acestea;

Căutaţi mai întâi împărăţia Lui. Şi toate acestea se vor adăuga vouă.

Adepţii taberei reformiste mi-au lăsat senzaţia ca au mai mare încredere in „evoluata” europă decât in puterea lui Dumnezeu. Si ca dogma lor nu este cea creştina , ci infailibila” necesitate de „integrare europeana. Chiar trebuie sa ,,modernizam” dogmele Bisericii după cum bate vântul in politica lor , ieri spre bolşevicii atei din est, azi spre europa apostata si eretica din vest?

Am mai remarcat tertipurile folosite de reformişti atunci când trebuiau sa răspundă la o întrebare incomoda .Se pare ca au la activ si ceva cunoştinţe de manipulare .

Desi li s-a adresat de doua ori întrebarea cum se face ca sunt adepţii intervenţiei statului NUMAI in viaţa Bisericii Ortodoxe , si nu îşi propun sa intervină si in viaţa altor culte , cum ar fi cele musulmane si mozaice , aceştia au reuşit prin manevre de deturnare a atenţiei sa ne lase fără răspuns .

Îmi pare rău ca tradiţionaliştii nu au sesizat capcana si nu au revenit asupra întrebării .

De asemenea , moderatorul emisiunii  mi s-a părut  subiectiv , întrerupând expunerea ideilor tradiţionaliştilor când acestea căpătau consistenta , spre sfârşitul emisiunii lăsându-mi senzaţia ca este 100% de partea  reformiştilor .

Cu toate acestea , este de remarcat duhul ortodox tradiţionalist in  care dl. Ciubotaru a tratat problema . Felicitări ! Mi-a mai plăcut ca tradiţionaliştii au răspuns la toate întrebările , chiar şi la cele care păreau iniţial incomode – aşa şi trebuie , la urma urmei un creştin nu trebuie sa aibă nimic de ascuns sau sa  refugieze într-o atitudine de genul „nu ştiu – nu ma întreba” .

Am apreciat de asemenea referirea la politica masoneriei de a uni toate bisericile (suna asta a ecumenism ? ) , cat si referirile la suferinţa ortodocşilor tradiţionalişti cauzate de brutala reforma calendaristica a calendarului din România anilor 20-30  (mult mai multe decât cele amintite in emisiune), situaţii pe care pro reformiştii ori nu le cunoşteau, rămânând corigenţi la capitolul istorie , ori au mimat ca nu le cunosc.

Totuşi , nu s-a clarificat problema calendarului bisericesc , dar ar trebui multe astfel de dezbateri pentru acesta , cat si o puternica dorinţa de a afla adevărul , aşa cum este el .

Şi totuşi, calendarul bisericesc este ritmul bătăilor inimii Bisericii. Nişte oarecare au hotărât la un moment dat sa sărim peste 13 zile.

Dar celebrările nu sunt făcute doar de Biserica luptătoare, ci si de cea din cer, triumfătoare. Ce credeţi? Biserica triumfătoare a urmat masonului Meletie Metaxakis în celebrarea sărbătorilor creştine sau hotărârilor sfintelor sinoade ecumenice?

Publicitate
Acest articol a fost publicat în anticrestinismul UE, calendar stil vechi, ortodoxie traditionala și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Reforma calendarului bisericesc – necesitate sau obiectiv masono-european ?

 1. fedeabardiur zice:

  „Îmi pare rău ca tradiţionaliştii nu au sesizat capcana si nu au revenit asupra întrebării” – au sesizat-o(de fapt au fost mai multe momente de felul asta)nu cred ca era timp pentru asta…emisiunea nu a avut ca scop lamurirea problemei si gasirea unor solutii ci dimpotriva – s-a vrut ca sa se arate ca oricum majoritatea populatiei din RM sarbatoresc pe nou, scopul a fost ca sa-i determine pe cei care stau la indoiala(sau pe cei ce nu pricep care e faza cu stilurile) sa sarbatoreasca pe nou pentru ca oricum majoritatea o fac…sindromul ciorii albe(daca toata lumea o face de ce sa n-o fac si eu??)adica manipulare clasica

  emisiunea era dedicata celor cu numele de ortodocsi(majoritatea…dea Domnul sa gresesc ca sunt majoritatea) si nu celor ortodocsi

  Butnaru a fost instruit…nu va asteptati sa fie „echidistant, obiectiv”(si alte minciuni pe care le declara presa)

  ati vazut ce fel de „ortodox” e Petrenco daca postul il tine „ca toata lumea”(adica nu-l tine)…mi se pare absurd sa vorbeasca niste neortodocsi despre cum ortodocsii trebuie sa sarbatoreasca Nasterea Domnului(cineva din prieteni mi-a zis ca tinarul care a vorbit cel mai mult din partea lui Petrenco este protestant!)

  aceasta emisiune a fost unul din atacurile(cam frecvente in ultimul timp)la adresa stilului vechi…pai naa…schimbarea calendarului ne apropie de papistasi si in asa fel de mult-iubita-adorata-idolatrizata Evropie…precum a vorbit Filat despre rolul „bisericii catolice” in procesul de (dez)integrare a RM in Europa + a declarat 25 decembrie zi libera

 2. marin zice:

  Nu stiu eu dedesubturile politicesti din RM , iar comentariul meu exprima niste impresii pe care le-am avut prin prisma aceasta .
  Totusi , daca sustineti ca traditionalistii au sesizat capcana , atunci de ce au raspuns diversiunii lansate in loc de a insista pe repetarea intrebarii ?

 3. Daniel zice:

  Salut si La multi ani!
  Ma bucur ca exista si un blog „pe vechi” (am pus ghilimele pentru ca e incorect, pe vechi ar trebui tradus „corect”.

  Daniel

 4. marin zice:

  Doamne ajuta !
  La multi ani Daniel si tuturor celor ce tin credinta curata !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s