Inaugurăm o nouă rubrică: Ştiri necenzurate despre Biserică
Iată încă o dovadă limpede că, nu doar că nu a dispărut serghianismul din patriarhia Moscovei, ci a căpătat experienţă istorică de generaţii şi s-a îmbogăţit cu noi nuanţe. Multe glasuri s-au făcut şi se fac auzite în ortodoxia mondială (oficială) pretinzând şi amăgind lumea că patriarhia Moscovei nu mai este serghianistă. Dealtfel, acesta a fost unul dintre argumentele principale prin care Biserica Rusă din Afara Graniţelor a putut fi înşelată să revină la ,,biserica mamă”. Din păcate, aproape nimeni nu ştie ce erezie înfiorătoare şi ce mare cădere este sergianismul iar cei care ştiu sunt tocmai cei interesaţi ca lumea să nu afle, şi fac eforturi pentru a convinge pe toţi (chiar şi pe ei înşişi) că serghianismul a fost un fenomen regretabil istoric care s-a manifestat la un moment dat doar în Biserica din Rusia din perioada bolşevică. Cu toate acestea, deşi nu multă lume ştie, serghianismul a marcat schisma ,,patriarhiei” Moscovei de Biserica Rusă, pierderea succesiunii apostolice şi căderea din har a bisericii ruse oficiale supuse regimului bolşevic, precum şi a celorlalte biserici care i-au urmat şi îi urmează exemplul, pretinzând că Biserica lui Hristos poate şi trebuie să fie apărată prin colaborare şi subordonare a ei faţă de autorităţile de stat atee sau chiar anticreştine. Nimic mai departe de adevăr!
Patriarhia Moscovei – de facto, ramură oficială a departamentelor de Relaţii Externe ale Moscovei
Redactor şef NFTU: Acest fapt nu ne surprinde, de vreme ce ştiu până şi francezii că Patriarhia Moscovei cooperează strâns cu regimul din Moscova pentru a dirija acţiuni de spionaj (de pildă, îngrijorarea recentă cu privire la biserica gigant de 8.400 mp (90.000 sqft) a Patriarhiei Moscovei care se ridică în mijlocul Parisului, pe care guvernul francez o consideră drept acoperire pentru acţiunile de spionaj).
Moscova, 24 ianuarie, Interfax – Ministrul de Relaţii Externe Serghei Lavrov a făgăduit sprijin pentru eforturile internaţionale ale Bisericii Ortodoxe Ruse şi a promis continuarea cooperării.
,,Ne-am coordonat cu colegii (iaca, colegii!) din Biserica Ortodoxă Rusă (patriarhia Moscovei)planurile pentru o colaborare viitoare pentru întărirea poziţiei Rusiei şi a autorităţii ei pe scena internaţională” a spus Lavrov la deschiderea de luni a celei de-a 19a sesiuni a Conferinţelor Internaţionale de Crăciun de la palatul de stat de la Kremlin.
Ministrul şi biserica au o înţelegere comună despre ,,rolul cheie al dialogului dintre religii şi civilizaţii”, a spus el.
,,Preţuim în mod deosebit eforturile Bisericii menite să dezvolte dialogul la nivel internaţional, inclusiv cu Consiliul Europei şi UNESCO, şi năzuinţa ei pentru înfăptuirea unui mediu favorabil politic şi diplomatic pentru această lucrare” a spus el. (Voi, cei ce aţi prins şi regimul lui Ceauseşcu, nu vă sună a limbaj de lemn ideologic?)
Activitatea Bisericii este în concordanţă cu colaborarea pe care o are Ministerul de Relaţii Externe cu compatrioţii care trăiesc în afara graniţelor şi ,,promovează întărirea relaţiilor spirituale şi culturale dintre lumea rusă şi ţara de baştină” a spus el.
,,În strânsă colaborare cu Biserica Ortodoxă Rusă, ministerul soluţionează numeroase probleme internaţionale, incluzând recontrucţia şi construcţia de temple ortodoxe (chiar aşa a zis, nu a zis biserici) în ţări străine şi restaurarea proprietăţii Rusiei asupra monumentelor culturale din străinătate” a spus el. (s-o fi referit şi la confiscarea forţată a multora dintre fostele proprietăţi ale Bisericii Ruse din Afara Graniţelor, construite cu sudoarea frunţii credincioşilor, iar acum trecute cu forţa în proprietatea Rusiei şi preţuite drept ,,monumente culturale”?. Cine are urechi de auzit, aude! )
Lavrov a menţionat despre rolul important al Bisericii în păstrarea ,,valorilor şi tradiţiilor spirituale şi culturare în calitatea lor de temelie a unui trai paşnic şi constructiv şi a unei dezvoltări inovatoare în Rusia”. (Cine a zis că nu sunt tot renovaţioniştii la cârma statului şi a bisericii oficiale din Rusia şi din lume?)