Benedict anunţă Întâlnirea Credinţelor

scris de RACHEL DONADIO

ROMA – Papa Benedict al XVI-lea a anunţat sâmbătă că va organiza o întrunire interreligioasă în Assisi, Italia, în luna octombrie a acestui an pentru a marca ce-a de-a 25-a aniversare a întrunirii hotărâtoare organizate acolo de predecesorul său, Ioan Paul al II-lea.

Venind din partea unei moşteniri mereu schimbătoare a complicatei papalităţi, anunţul părea să aibă intenţia de a arăta bunăvoinţa lui Benedict faţă de alte religii după ani de zile în care a criticat pe musulmani, pe evrei şi pe celelalte confesiuni creştine, în special anglicanii. Dar a fost de asemenea semnificativ pentru că în lunga perioadă petrecută în calitate de şef al puternicului birou pentru doctrină al Vaticanului pe vremea când era Cardinalul Josef Ratzinger, el a fost văzut în general ca având serioase rezerve faţă de întrunirea din 1986, unde s-au întâlnit şi s-au rugat liderii tuturor credinţelor.

Într-un discurs din 1990, Cardinalul Ratzinger de atunci a afirmat public că relativismul interreligios – care de fapt onorează celelalte religii ca fiind egalele creştinismului – ca fiind ,,problemă de credinţă fundamentală în zilele noastre.” În 2000, el şi-a atras critici intense din partea liderilor de alte credinţe pentru documentul ,,Dominul Jesus” care afirma în esenţă că creştinismul era singura cale de mântuire. Iar aceasta a fost o temă recurentă a celor şase ani ai săi de papalitate. (sigur că declaraţiile lui din trecut erau complet mincinoase şi menite să câştige simpatia multor catolici tradiţionalişti şi antiecumenişti, în vederea asigurării sprijinului şi simpatiei publicului pentru un viitor mandat de Papă. La fel sunt duşi de nas cu zăhărele de-astea mincinoase şi ,,tradiţionaliştii” ortodoxiei oficiale care sunt făcuţi să creadă că mai au săracii câte un episcop cu adevărat ortodox. Li se dă şi li se va da tot timpul această impresie, ba o ,,mărturisire” fără rezultat ,,împotriva ecumenismului”, ba câte un ,,episcop tradiţionalist” care ulterior urcă şi pe scaunul de mitropolit sau chiar de patriarh şi îi duce de nas în ce direcţie vrea. Fenomenul ,,tradiţionalist”, adică ,,antiecumenist” există şi se manifestă şi în biserica catolică şi este atenuat de manieră vicleană, manieră împrumutată cu succes şi în ortodoxia oficială. În timp ce credincioşii sunt duşi de nas şi amăgiţi că ar mai fi şansele revenirii la normal, agenda de lucru ecumenistă face paşi rapizi înainte)

Sărbătorind sâmbătă Ziua Mondială a Păcii, Benedict a spus că va călători ca pelerin la Assisi în octombrie, chemându-i pe creştinii de toate confesiunile, pe liderii celorlalte religii ale lumii şi ,,în mod ideal, pe toţi oamenii de bună credinţă, să evoce gestul istoric căutat de predecesorul meu şi să reînnoiască angajamentul credincioşilor de toate religiile de a-şi trăi propria viaţă religioasă ca pe o slujbă pentru cauza păcii”. (Atunci când vor zice: pace şi linişte, atunci, fără de veste, va veni peste ei pieirea, ca şi durerile peste cea însărcinată, şi scăpare nu vor avea.)

Sursa

Publicitate
Acest articol a fost publicat în ecumenism, erezii, paganism și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Benedict anunţă Întâlnirea Credinţelor

  1. Pingback: Benedict anunţă Întâlnirea Credinţelor - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. daniel zice:

    Dumnezeu sa ne pazeasca!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s