Părintele Cleopa, susţinător al prigoanei împotriva vechilor calendarişti

Pe seama părintelui s-au scris cărţi şi articole laudative, fiind numit cu superlative de genul ,,cel mai mare duhovnic al României” şi alte asemenea. Însă toate relatările la adresa lui nu sunt suficiente; ele scapă ceva. Acel ceva este ,,misionarismul” din juneţe al părintelui Cleopa. Prin anii ’40 ai secolului trecut, el lua parte la raziile făcute împreună cu alţi preoţi ai stilului nou şi legiuni de jandarmi, intrând abuziv în casele credincioşilor ce erau pârâţi că ţin calendarul iulian – singurul calendar ortodox. Aceste lucruri, ce nu aveau absolut nimic în comun cu ,,blândeţea” pe care altminteri o propovăduia părintele în discuţie, se întâmplau mai cu seamă în Postul Naşterii Domnului după rânduiala străbună, stilul vechi – timp în care ,,postul” pe stil nou se încheiase deja. Odată intraţi în casele oamenilor, sub ameninţarea armei, îi forţau pe aceştia, de la mic la mare, să bea lapte sau să mănânce din carnea pe care o aduseseră cu ei aceşti noi ighemoni. Sunt pline Vieţile Sfinţilor de astfel de tactici şi metode de tortură; diferenţa este că acei de demult îşi declinau calitatea de păgâni, atunci când se lăudau cu idolii lor, pe când aceştia, despre care ne e vorbirea acum, se numeau pe sine ,,ortodocşi”…

(Situaţia seamănă izbitor cu cea relatată de Sfântul Teodor Studitul despre creştinii bulgari care au fost siliţi sa mănânce carne în Postul Mare , diferenţa fiind  că în situaţia noastră aceşti josnici prigonitori se autointitulau ortodocşi . De fapt aceştia sunt fraţii mincinoşi despre care ne-a avertizat Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.)

Într-o înregistrare video, intitulată ,,Viaţa în pustie” , încă disponibilă la o căutare pe internet, părintele, fără a-şi ascunde satisfacţia, povesteşte cum au fost bătuţi crunt credincioşii de stil vechi din comuna Boroaia, la intervenţia autorităţilor locale ale vremii, care ceruseră şi sprijinul celor din Cernăuţi.

Am transcris textul de mai jos întocmai cu modul de exprimare al părintelui, de la minutele 02:22 – 04:36 ale înregistrării, sărind însă peste minciunile politice, abil strecurate printre rânduri, prin care se sugerează că mişcarea de rezistenţă a ortodocşilor tradiţionalişti din România s-ar fi organizat sub ,,protecţia” puterii comuniste de atunci (un nonsens uriaş, dacă stăm să ne gândim că închisorile erau pline de monahi şi credincioşi de stil vechi, arestaţi tocmai de aceiaşi comunişti…). Iată în ce grozăvii anticreştine se laudă părintele Cleopa: ,,Şi când o a găsît ai noştri, o adus elemente de jandarmi de la Cernăuţi de-aici, le-o pus la Boroaia: eşti pi vechi? – pi vechi” erau cu crăvaşele (n.ed.: biciuri); şi s-o pus cam o jumăta’ de kilometru de armată. Treci pe-aicia; le dădea câte-o… „mai eşti pi vechi? Treci s-ti botezăm a doua oară” ştiţi… Şi-atunci ce-o făcut călugării stilişti, o fugit prin pădure. Poliţia căutându-i pi ei a dat de pustnicii vechi saracii; vă spun cum s-o desfiinţat: io am apucat pisti 50 di pustnici aicea; pot să vi-i spun şi pi nume… Şî, ei le-au zis „domne’ noi n-am venit pentru calendar; noi suntem viniţi aici din ‘20, dinainte de ‘20, cutare…”. „Nu!” Şi i-o arestat pi mulţi saracii… Parcă-i văd când o adus trei pustnici, tucmai de la Pârâu Dracului – aşa îi zice pârâului… Movila lui Dubău, în iarna pi zapadă desculţ; unu’ Timotei avea o barbă pân-aici!… de la Prodromu. Unu’ Nicodim şi unu’… […] celălalt… Agapie. I-o adus desculţ c-o zâs că-s pi vechi; şi ei di când lumea n-o ţinut pi vechi (ce aberaţie!) erau acolo… disculţ saracii, iarna i-o adus… Şî i-oi bătut un şăf di post, unu’ Paşca Neagu; băăi, băieţi băi, aşela o murit rău… pi mulţi i-o scos din pădure…”
Imediat apoi, părintele vine cu o relatare istorică importantă, dar din păcate nici aici nu mărturiseşte adevărul întreg. Mai exact, spune că în pădurea de la Movila lui Dubău trăiau 50 de pustnici… care nu au ţinut niciodată calendarul vechi! Ce enormitate… dacă ei erau veniţi acolo dinainte de 1920, când stilul vechi era stilul Bisericii Ortodoxe a României, cum poate părintele Cleopa să nege faptul că acei pustnici urmau calendarul iulian? Cu alte cuvinte, părintele Cleopa ,,inventează” calendarul gregorian în România, cu câţiva ani înainte ca acesta să se fi introdus.

Sursa – revista Tradiţia Ortodoxa numărul 21

Părintele Cleopa nu precizează ce s-a întâmplat cu cei care nici după două treceri prin acel cordon de torţionari nu s-au lepădat de credinţa lor ; cel mai probabil îi puneau să treacă din nou , lovindu-i până leşinau .

Trecerea prin cordoanele cu bătăuşi postaţi de ambele părţi era o practică foarte utilizată de “fraţii ortodocşi” de pe stilul nou (gregorian , catolic) .

Erau siliţi să treacă pe acolo inclusiv femeile şi copii , nu se făcea rabat de la nimic .

Voi  povesti eu ce s-a întâmplat cu unii credincioşi care nu au vrut cu nici un chip să se lepede de credinţa lor tradiţională , în anii 30 la Slătioara .

Preotul nou stilist împreună cu jandarmii au umplut biserica de cei care rămăseseră vechi calendarişti . Pe aceştia i-au întins pe jos având mâinile legate la spate şi i-au bătut pana i-au lăsat laţi .

Pe un credincios l-au scos afară lângă clopotniţă si l-au lovit în cap până l-au omorât .

Acelei nemiloase prigoane i-au căzut victime şi unele din rudele mele.

Se pare că ortodocşii BOR nu s-au mărginit să preia doar calendarul papistaş ci au preluat şi multe din metodele lor “creştineşti” de propovăduire a evangheliei .

Cititi  si   Cate ceva despre ,,Ortodoxia” ,,marilor duhovnici ai neamului” -parintele Cleopa

 

Acest articol a fost publicat în ortodoxie necenzurata, prigoana vechilor calendaristi și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

44 de răspunsuri la Părintele Cleopa, susţinător al prigoanei împotriva vechilor calendarişti

 1. ortodoxliber zice:

  Imi pare bine ca ai atins aceasta tema a „marilor duhovnici ai neamului”. Sa stii ca am si eu una in pregatire cu Parintele Argatu, cam tot atat de tare… O sa fie Breaking News pe blogul meu :)) Sa vezi cate injuraturi o sa-mi iau, dar lasa ca trece. Si Mantuitorul a patit la fel. Cand ma gandesc la Sigilionul de la 1598, in sinea mea sunt bucuros. Prietenii stiu de ce.
  Doamne ajuta si pe mai departe

  • Ioan zice:

   Cata ura aveti in voi ! Parintele a relatat pana unde poate ajunge fanatismul stilistilor fata de calendar si cat rau poate face prea multa concentrare pe un subiect care nu e deloc dogmatic ! Nu era impotriva stilului vechi ! El insusi a trimis zeci de calugari in Sfantul Munte Athos !

   Sigilionul face referinta la Menologhion, nu in special la calendar.

   • marin zice:

    exact , menologhionul , mineiul e calendarul bisericesc , care nu masoara doar timpul , ci timpul duhovnicesc , tipul lasat de Dumnezeu , impodobit cu sfinti , timpul sfant , nu cel profan care e atributul strict al astronomiei …
    in alta ordine de idei , voi astia de pe nou ne-ati prigonit , ne-ati torturat , ne-ati multilat si ucis , SI NOI AVEM URA ??? Really ???

 2. marin zice:

  „parintele” Argatu a sustinut asa de multe si mari aberatii „duhovnicesti” incat si oficialii nu-l mai iau in considerare , poate numai unii care pun invataturile lui deasupra ortodoxiei .

 3. Maria zice:

  Dragii mei,

  Numai faptul ca simtiti o bucurie launtrica, o mandrie si o satisfactie sa dezvaluiti niste intamplari despre „marii duhovnici” (pe care-i puneti voit intre ghilimele), ar trebui sa va dea de gandit.
  Sentimentele negative nu vin de la Dumnezeu.

  Aveti grija, cuvintele scrise au MARE PUTERE, pot face rau pe care nu-l veti putea repara niciodata pe deplin daca veti dori.
  Spun asta pentru ca eu personal regret multe din mesajele scrise pe un forum, cu ceva ani in urma.

  Am urmarit filmuletul postat, am ascultat, dar … nu am putut deduce ca el ar fi participat la astfel de razii. Da, povesteste niste fapte reale si violente (dar cu care nu sustine vreo clipa ca ar fi de acord!), reiese clar ca nu e de acord cu stilistii (pentru ca „se inchina la calendar”), dar … atat.
  In ce priveste pustnicii care nu au tinut niciodata „pe vechi” – poate s-a referit la faptul ca pustnicii nu au facut niciodata din calendar o dogma, ci au fost sub ascultarea Bisericii Ortodoxe Romane si inainte, si dupa schimbarea calendarului, tinand … calendarul ortodox (vechi cand a fost vechi, nou cand a fost nou).

  • Irina zice:

   L-am ascultat de cateva ori si eu si nu reiese nicidecum ca pr Cleopa ar fi participat la asa ceva, doar povesteste niste intamplari la care a fost probabil martor, dar nu ca ar fi fost implicat.

   • stanca2009 zice:

    Exact acea ,,bucurie launtrica” de care vorbesti este evidenta la ,,marele duhovnic”. Cat despre bucuria launtrica simtita de noi, nu ai identificat bine pentru ca este vorba despre intristare la spectacolul jalnic al multimilor inselate de acesti ,,mari duhovnici”.

   • marin zice:

    Tu daca ai fi fost martora la asa ceva cum ai fi reactionat …? Ai fi privit savurandu-ti cafeluta de pe margine ??? Intelegi cam cum trebuie sa fie ca niste femei sau chiar si copii , sa treaca printr-un cordon de jandarmi de 500 de metri fiind loviti in continuu ? Apoi , deoarece nu treceau la stilul nou , sa mai fie botezati (ce asemanare blasfemiatoare intre botez si prigoana asta salbatica) a doua oara ? Tu ai putea sa stai impasibila la astfel de acte salbatice , neomenesti ? Iata dar ca parintele cleopa a stat … Reiese clar din tonul cu care povesteste ca era de acord cu monstruozitatile de atunci -nici urma de regret sau compasiune pentru cei batuti , din care multi au ramas infirmi sau schiloditi pe viata ! Satasfactia ca au fost batuti bine e singurul sentiment care apare la cleopa ! In loc sa fi mers sa-i indemne pe jandarmi sa nu ii bata pe fratii lor , iata el jubila de bucurie !

 4. marin zice:

  Maria ,
  Satisfactia cu care spune „mai eşti pi vechi? Treci s-ti botezăm a doua oară” , faptul ca vede bataia crunta ca pe al doilea botez ( poate fi ceva mai hulitor , din moment ce botezul marcheaza coborarea Sfantului duh asupra crestinului ? ) spune totul .
  „pentru ca “se inchina la calendar”” o asa mai mare minciuna mai rar …
  De cant sunt nu am vazut vreodata vreun „stilist”ca se inchina la calendar …
  In schimb am vazut pe teologii modernisti care adopta pentru uzul bisericii calendare la propunerea ONU si a masonilor , calendare idolatre care in loc sa tina socoteala timpului liturgic , pun pe primul plan „precizia astronomica” ; acestia se inchina la miscarea astrelor , caci calendarul iulian adoptat de biserica masura timpul conform pricipiului Biblic din Facere : A fost seara si a fost dimineata , zi una .
  Noul calendar s-a opus insusi Scripturii , deoarece a ras pur si simplu 13 zile ca si cand nu ar fi fost niciodata , zile in care a fost seara si apoi dimineata , deci acest modernistic calendar se opune insasi Voii lui Hristos care a lasat aceste zile sa fie !

 5. marin zice:

  erata – modernist calendar in loc de modernistic calendar

 6. Stanca zice:

  Noi nu ne inchina la calendar ci ne supunem Traditiei Bisericii. Nu ne inchinam nici la ,,mari duhovnici” pe care sa ii punem deasupra Sfintilor Parinti si a hotararilor Bisericii. Daca tinem neaparat sa ne botezam copiii nu inseamna ca ne inchinam la Botez ci ca ascultam de mai marii nostri, de Sfintii Apostoli, de Sfintii Parinti, de Biserica si prin acestia de Insusi Mantuitorul. Daca vin unii acum carora li se face brand de ,,mare duhovnic” si sustin ca asta nu e bine, si daca mai vin si niste hoarte de netoti si ii situeaza pe astia mai sus decat Biserica si Sfintii Parinti nu ne clatinam noi dintr-atat.

  Argumentul asta cu inchinatul la calendar e de o prostie extrema si nu o spun cu rautate ci ca o constatare logica si fireasca. Au mai venit unii si au zis la fel despre cinstirea icoanelor si i-a vadit Dumnezeu drept eretici. Calendarul e o icoana a timpului dupa cum spun Sfinti Parinti si ne-a fost transmit de catre Biserica, prin Traditie si il cinstim ca atare, dupa el ne randuim viata bisericeasca. Sa va fie clar!

 7. Stanca zice:

  Exista numeroase marturii ale oamenilor contemporani cu evenimentele ca parintele Cleopa, pus de patriarhie, ajuta pe jandarmi sa gasesca pe cei care tineau calendarul Bisericii. A fost de fata cand li se baga carne pe gat si cand erau batuti, fiind unul care ajuta la gasirea lor si care aducea argumente ,,bisericesti” pentru mustrarea celor care nu se lasasera asa usor convinsi de schimbarea samavolnica a calendarului. Chiar el spune asta, in acest film desi imbraca cuvintele in compasiune prefacuta si vicleana fata de bietii pustnici si batrani marturisitori. Marturisesc cei ce au fost de fata ca mai tarziu, la batranete a mers sa ceara iertare Sfantului Glicherie pentru aceste fapte iar Sfantul i-a raspuns ca pentru ce i-a gresit lui, e iertat, dar pentru ce a facut Bisericii, Dumnezeu sa judece si sa ierte. Asemenea adevaruri fireste ca nu se afla prea usor si nu din sursele oficiale insa in ziua de azi, cine se mai mira de cenzura oficiala decat cei care se inseala ca lucrurile sunt bune si frumoase si isi inchid urechile la adevar?

 8. Maria zice:

  Dragilor, mi se pare ca am nimerit intr-un loc in care nu sunt binevenita.
  Desi ortodocsi suntem cu totii …
  Va rog, lasati pe Dumnezeu sa judece, nu dati sentinte pe baza unor „adevaruri” pe care le considerati din start veridice pentru ca … au vorbit oamenii si atunci … sigur sunt adevarate.
  Filmuletul de mai sus nu-l acuza pe parintele Cleopa.
  Multe exemple sunt si in vietile sfintilor, cazuri in care acestia au fost defaimati (de exemplu Sf. Nectarie din Eghina care, datorita zvonurilor raspandite de unii clerici pe seama sa a fost demis de patriarh de toate demnităţile pe care le avea în Biserică).
  Dumnezeu sa ne ocroteasca si sa ne lumineze pe toti cu ganduri bune!

 9. marin zice:

  Draga Maria , se vede de la o posta ura parintelui Cleopa la adresa stilistilor …
  Tu esti de acord cu parintele care zice cu o satisfactie nedisimulata „treci sa te botezam a doua oara ” ?
  Asa trebuie privita prigoana nemiloasa impotriva ortodocsilor , ca pe un „botez ” ???
  Estre rusinos cum in numele lui Dumnezeu ( chipurile) si al credintei ortodoxe s-au desfasurat asemenea atrocitati …
  Nici macar canoanele apostolice , baza credintei ortodoxe nu le-au respectat :
  CANONUL 27
  Episcopul, sau prezbiterul, sau diaconul, ce va bate pe credincioşii care ar păcătui
  ori pe necredincioşii ce ar fi nedreptăţit ori prin unele ca acestea ar voi a-i înfricoşa,
  poruncim să se caterisească. Că nicăieri Domnul ne-a învăţat aceasta. Ci dimpotrivă, el
  bătut fiind, nu bătea, ocărându-se, nu ocărârea, pătimind, nu îngrozea.
  [Sinod 1 şi 2, can. 9; Antiohia, can. 5; Cartagina, can. 57, 62, 76, 83, 99, 100, 106, 107;
  Epistola 1 Petru, can. 2, 22]

 10. Stanca zice:

  Ortodocsi nu suntem cu totii desi ne-am dori. Ereticii ecumenisti si serghianisti degeaba isi zic ortodocsi pentru ca nu sunt. Spune foarte bine vladica Averchie Tausev despre pseudo biserica si despre cei care au uzurpat denumirea de ortodocsi, pentru cine are urechi sa auda. In ce-l priveste pe Cleopa si pe altii ca el, nu e nevoie sa fie denigrati ci e de ajuns sa ii asculti, sa ii citesti si sa treci ce spun prin filtrul ortodoxiei Sfintilor Parinti ca sa te lamuresti ca nu sunt nici pe departe ortodocsi cum par. Iar acest lucru este necesar pentru ca traim vremurile de sfarsit despre care am fost preveniti ca sunt foarte inselatoare pentru ca se vor arata multi lupi in piele de oaie. Nu dam sentinte ci doar facem ce avem datoria sa facem, si anume sa deosebim duhurile. Asa am fost indemnati sa facem. Nu judecam pacatele personale ci suntem atenti ce duhuri ii anima. Si de vreme ce s-a ajuns la minciuna si la prigoana celor care nu au facut nimic altceva decat sa mearga pe urmele Sfintilor Parinti, este destul de clar ce fel de duhuri ii anima.

 11. Maria zice:

  Parintele Cleopa avea o vorba „lata”, moldoveneasca, un mod hâtru de a povesti si acest lucru se poate vedea in toate filmuletele cu el. De aceea poate vi se par interpretabile cuvintele lui, de aceea vedeti satisfactie si ura nedisimulata.

  Nu cunosc ce s-a intamplat atunci si nici nu stiu cine a initiat acea actiune, nu pot acuza (si nici nu am dreptul) pe nimeni de nimic.

  DAR … Din filmuletul de mai sus nu reies cele afirmate de voi si asta e singurul lucru pentru care am continuat sa scriu aici si pe care am vrut sa-l subliniez: acuzatiile nefondate.

  Daca ar fi sa judecam dupa aceeasi masura … as putea si eu sa va acuz de ura impotriva ortodocsilor de stil nou din modul in care scrieti, judecandu-va exact dupa cuvintele voastre.
  Nu stiu daca va recititi mesajele, sa stiti ca par pline de ura.

 12. marin zice:

  Maria ,
  fara a avea intentia de a-mi compara vorbele cu ale lui , insa stii cum i-a numit Sfantul Ioan Botezatorul pe cei care veneau sa se boteze la el ?
  „Deci zicea Ioan mulţimilor care veneau să se boteze de el: Pui de vipere, cine v-a arătat să fugiţi de mânia ce va să fie? ”
  Oare pentru ca i-a numit asa de transant implica neaparat ca ii ura ?
  Daca spui lucrurilor pe nume , chiar folosind unele cuvinte care par mai dure , inseamna neaparat ca acele cuvinte implica ura fata de acel cineva ?
  Sau iti pot replica cu cuvintele sfantului Maxim Marturisitorul care fiind acuzat ca il uraste pe imparatul bizantului a raspuns ca ura nu este ceva exterior care sa poate fi vazut , ci tine de cele tainice ale sufletului …
  Vrei sa stii parerea adevarata a parintelui Cleopa despre stilisti ?
  Ei afla ca nici mai mult nici mai putin el ne considera pagani , sau/si eretici ( fiind intru totul de acord cu parerea neo-atonitilor pusi in sfantul munte athos de „patriarhul” mason Bartolomeu), caci in afara oricarui dubiu este confuz :
  „N-am fost eu acolo? N-am slujit cu ei? Cei de pe vechi nu slujesc cu noi, dar cei din Athos au slujit. Ne-am impartasit cu ei. Ii au ca pe niste pagani pe cei cu stilul vechi de la noi. Raman exact ca lipovenii din Rusia!”
  In ceea ce ma priveste , sa stii ca nu-i urasc pe cei de pe nou , departe de mine asa ceva – pot sa-ti spun ca sotia mea este pe nou .
  Nici macar pe pagani sau pe oricine altcineva nu urasc .

 13. marin zice:

  Maria ,
  incercarea ta de a spune ca nu reiese din clip atitudinea parintelui Cleopa este pur si simplu inconsistenta .
  Eu ca ortodox si ca roman , daca as fi vazut cum frati ai mei sunt batuti crunt in numele unui lucru ( in cazul de fata calendarul bisericesc ) ce tine de credinta in dumnezeu , as fi facut totul ca sa atrag atentia asupra greselii savarsite si m-as fi impotrivit unei asemenea practici aberante , injositoare inspirate de satan .
  Insa parintele Cleopa credea ca stilistii sunt „botezati a doua oara” , adica prin bataia crunta li se spala pacatele …
  Imi pare rau ca trebuie sa o spun , insa acest lucru este mult sub demnitatea unui ortodox si a unui roman .
  Chiar daca adimitem ca parintele Cleopa nu i-a batut el , insa s-a facut partas la aceasta prin atitudinea lui .

 14. Ioan B zice:

  Dincolo de relatarile cu privire la scoaterea din munti a pustnicilor, „staretul” nou-calendarist Cleopa aduce aminte si de numele unor pustnici pe care i-a apreciat (din nestiinta). Printre ei si fratii Pamvu, Galaction si Veniamin.

  Despre acestia stim ca dupa ce s-au intalnit in muntii Nematului cu Sf Glicherie, au dus alaturi de cei doi lupta dreapta de aparare a ortodoxiei. Parintele Pamvu este fondatorul manastirii Dobru si a murit muceniceste, prin ingropare de viu.

  Iata cateva raspunsuri la o cautare scurta pe gug:
  http://www.catacombeleortodoxiei.ro/index.php/altecarti/1827.html
  http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/schitul-icoana-noua-119880.html
  http://www.crucea.ro/2007/07/05/marturie-despre-parintele-pamvo/
  mai aflam si ca au fost ucenici ai fericitului Gheorghe Lazar, pustnicul din clopotinita bisericii domnesti: http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/pateric-romanesc/mosul-gheorghe-lazar-81738.html

  Revenim la filmuletul cu pricina:daca „staretul” Cleopa ar fi stiut toate informatiile despre cei trei pustnici, iar fi apreciat la fel? Si despre ceilalti pustnici putem sa credem spusele „marelui duhovnic”? Judecati singuri. Eu cred ca ei sunt dintre cei ce s-au savarsit prin bataie (unul din ei a murit prin bataie cu cartea in cap), de catre jandarmii insotiti de „monahi zelosi” din manastirile Secu si Sihla (precum Ioanichie Moroi, cel cu „viziunea” demonica – sursa Trambita sihastrilor/Boldurile de Arsenie Cotea, Sf. munte).

  • Stanca zice:

   Acolo ,,staretul”‘ Cleopa foloseste un limbaj viclean pentru ca, fara sa vrea, s-a scapat sa spuna ca in goana dupa ,,stilisti” au dat de ,,bietii pustnici” care ,,nu tinusera niciodata pe vechi”. In timp ce vorbea si-a dat seama ce a zis, de aceea a intors-o cu ,,nu au tinut niciodata pe vechi” si s-a dat un mare admirator de-al lor. Este evident ca ce a vrut el sa insinueze este ca acei ,,bieti pustnici, saracii de ei” nu au nici o legatura cu ,,stilistii”‘ ci au fost niste biete victime colaterale pentru ca se aflau si ei tot pe acolo. Desi a vrut sa dea asta de inteles, oricine isi poate da seama ca acei pustnici nu aveau cum sa pice acolo din cer, si daca se fereau de cei din biserica innoitoare, in mod sigur ca ei sustineau lupta pentru Traditie a ,,stilistilor” si nu au cazut intamplator drept victime colaterale. Desi incearca multi sa isi astupe urechile si sa spuna ca nu reiese nimic din cuvintele lui Cleopa, iata ca singurul lucru care nu reiese este ca cei care asculta si nu inteleg o fac pentru ca nu vor sa inteleaga ce e de inteles. Asta e adevarul, nu cuvinte de ura, doar ca adevarul nu le mai place si e o constatare pe care o fac cu tristete.

 15. Maria zice:

  Dragii mei, acuzatiile voastre deja depasesc limitele. 😦
  Acum si parintele staret Ioanichie Moroi a participat la batai?? 😦 Un om bland care cauta mereu linistea si pacea cu cei din jur? 😦

  Marin, aceasta fraza „Insa parintele Cleopa credea ca stilistii sunt “botezati a doua oara” , adica prin bataia crunta li se spala pacatele …” este interpretarea ta personala. Nu a afirmat el asa ceva, se rastalmacesc cuvintele.

  Ma iertati, pe aici eu n-o sa mai intru.
  N-as fi intrat pe acest blog daca n-ar fi fost listat in blogosferaortodoxa.blogspot.com si-am crezut ca e un blog ortodox.

  • Stanca zice:

   Acuzatiie nu intrec limitele ci vor doar sa determine pe cei care asculta sa inteleaga ce asculta si sa inteleaga ca nu Cleopa e infailibil ci Sfintii Parinti sunt cei care nu au gresit, si nu luati in parte, ci in consensul dintre ei si dintre ei si Biserica. Daca vi se pare ca acuzatiile intrec limitele inseamna ca vi se pare ca e de neconceput ca Cleopa sa fi gresit. Ati facut din el ceva infailibil, un idol si va randuiti viata dupa toate prostiile pe care le-a zis si le-a facut. Daca vrea cineva sa va arate ca nu e asa, sariti cu acuzatii de ura si de judecare. Cititi si aici cum stau lucrurile cu judecarea : https://ortodoxianecenzurata.wordpress.com/2011/02/04/a-judeca-sau-a-nu-judeca/

   Cand este vorba despre puritatea credintei, despre Traditie si despre Biserica, chiar nu e voie sa tacem indiferent cat de neplacut le este asta unora.

 16. marin zice:

  Maria
  „Marin, aceasta fraza “Insa parintele Cleopa credea ca stilistii sunt “botezati a doua oara” , adica prin bataia crunta li se spala pacatele …” este interpretarea ta personala. Nu a afirmat el asa ceva, se rastalmacesc cuvintele. ”
  Da , asa vad eu lucrurile . Este stiut ca prin botez sa spala pacatele , iar Cleopa stia bine sensul cuvintelor .
  Trebuie sa spun ca parintele m-ar fi convins daca s-ar fi delimitat clar de asemenea practici si le-ar fi condamnat ; fiindca nu a facut asta este clar ca lumina zilei ca a fost de acord cu ele .
  Cu ce patima , cu ce satisfactie rosteste aceste cuvinte – „treci sa te botez a doua oara” …
  Eu unul nu public un articol aici pe blog daca nu sunt de acord cu el .
  Asa si Cleopa a fost intru totul de acord cu ce a afirmat – al doilea „botez” , care era facut cu multe batai si torturi spre slava ortodoxiei asa cum era ea vazuta de BOR .

  „Ma iertati, pe aici eu n-o sa mai intru.” – este alegerea tasi ai tot dreptul sa faci asta , noi nu suntem din aceia care ne impunem parerile spirituale prin forta .

  • Stanca zice:

   Si unde mai pui ca acele cuvinte rostite cu satisfactie sunt in contextul in care jandarmii ii vanau prin paduri, ii bateau crunt si ii obligau sa manance carne in post. Simplul fapt ca era de fata la prigoana si nu o denunta este destul de grav pentru el ca om, nu mai zic de crestin ortodox.

 17. un adevart ortodox zice:

  numai minciuni aduse la adresa parintelui cleopa. RUSINE SA FA FIE STILISTILOT!
  FACETI TOT POSIBIULUL ca sa aduceti marturii mincinoase impotriva BISERICII ORTODOXE ROMANE ,adevarata biserica din romania. Si voi astia sunteti chiar prosti ,pentru ca voi nu sunteti sub ascultarea nimanui,pentru voi conteaza doar calendarul, nu sfanta traditie si dogmele dupa care bierica ortodoxa a rezista atatia ani de zile
  Cu ajutorul lui dumnezeu sper sa reveniti la adevarata credinta. Si cu”””” Sfantul Glicherie””’ cum poate un calugar caterisit sa ajunga sfant????

  „”MANCA-VAR RAIUL SA VA MANACE!!!!!”” (Arhim. Cleopa Ilie”)

  • Silviu Onofrei zice:

   ,,Adevaratule Ortodox ” daca ai fi un adevarat ortodox , ai sti care ii adevarata ortodoxie , nu in cea care traiesti matele ,asa ca citeste putin istoricul bisericii de stil vechi si nu mai vorbi prosti! Nu te-ai intreabat niciodata de ce Sf Lumina , Intoarcerea Iordanului sau Schimbarea la Fata se intampla doar pe data calendarului Iulian ? Nu voi sunteti acei oameni care ati facut de doua ori Sfintele Pasti ?

 18. un adevart ortodox zice:

  ACUZATIILE VOASTRE DEPASESC ORICE LIMITE!!!
  POTOLITI-VA ODATA , PARCA ATI FII POSEDATI.

  „””””””””””MANCA-VAR RAIUL SA VA MANANCE”””””””””””

 19. marin zice:

  @ un adevart ortodox
  Adevarul deranjeaza uneori .
  Conform carei traditii si dogme ortodoxe ati dat liber la prigoana celor pe care ii numiti peiorativ „stilisti” ?
  Stilisti sunteti voi , care ati creeat un nou stil calendaristic , nu noi care pastram calendarul pe care biserica dreptcredincioasa l-a pastrat 1600 de ani si pe care voi l-ati lepadat in favoarea „preciziei astronomice” .
  „Si voi astia sunteti chiar prosti ,pentru ca voi nu sunteti sub ascultarea nimanui,”
  Ce-i drept nu suntem sub ascultarea ereticilor ecumenisti serghianisti , suntem sub ascultarea Ortodoxiei .

 20. Stanca zice:

  Niciodata nu mi-a placut expresia cu ,,manca-v-ar Raiul” pentru ca nu Raiul inghite oamenii, ci iadul.

  Cat despre vorbit, e usor daca nu te documentezi. Despre canoane si dogme trebuie vorbit dupa ce le afli si dupa ce iti dai seama cine le incalca. BOR e campioana la incalcari de canoane, si surorile ei intru credinta stramba la fel. Nu doar BOR a recurs la prigoana, ci si biserica oficiala a Greciei, a Rusiei, chiar si Constantinopolul care si in ziua de azi prigoneste calugarii ortodocsi din Sfantul Munte.

  Certurile de cuvinte nu au rost, e de ajuns sa informezi despre Adevar. Cine are urechi de auzit, aude. Si e firesc ca sunt putini. Din partea bor-istilor, clar ca ne putem astepta la cele mai rele reactii, ei fiind fireste mai rai decat ereticii de cand au tradat Ortodoxia si au adoptat o pseudo-ortodoxie.

 21. Cosma zice:

  pentru Maria:
  Cuvântul „ortodox” ar trebui interzis în limba română, doar aşa nu ar mai fi închinători la papă cu denumirea de ortodocşi. Ortodox (greceşte) sau Pravoslavnie (rusă) înseamnă a ţine Dreapta Credinţă conform cu Sfintele Sinoade Ecumenice, prin urmare nu există ortodocşi de stil nou, că ăia nu mai sunt ortodocşi.

  Mincinoasa viaţă a satanei Cleopa trebuie investigată înainte ca să fie ridicat la sfinţenie, că dacă era sfânt atunci BOR zicea imediat ce l-au dezgropat, dar putoarea ce a ieşit şi imaginea înfricoşată de cum a ajuns Cleopa a făcut pe călugării aceia să fugă prin toată ţara şi să ceară ajutor de la toate mănăstirile. Au ajuns la Slătioara plângând.

  • Stanca zice:

   Am auzit si eu informatia aceasta si inclin sa cred ca e adevarata.
   Tot in folclor circula vorba ca si lui Miron Cristea i-au crescut coarne si par pe corp chiar dinainte de a muri. Eu chiar nu m-as mira.

   • Sanda zice:

    Si eu am auzit despre Miron Cristea aceeasi poveste. Acest patriarh, mason, a facot mult rau bisericii ortodoxe.

  • marin zice:

   @ Cosma
   Aveti mai multe detaii , informatii referitoare la dezgroparea lui Cleopa ?
   Ar fi utile pentru o eventuala documentare .
   Multumesc anticipat .

 22. Cosma zice:

  Documentaţie nu am, tot ce am zis este doar ce am aflat şi eu de la alte persoane, în cazul acesta de la cineva care a fost la Slătioara (nu doar în vizită) şi pe la alte mănăstiri şi a văzut cu ochii lui. Ai e-mailu meu (nu-l mai scriu aici că iar primesc prostii) dacă vrei să-ţi dau id-mess sau nr telefon ca să discuţi cu acea persoană sau cu mine.

 23. Mihai Vasile zice:

  Un mare pacatos, adica eu, imi permit sa scriu cateva fraze nu spre ura ci spre intelepciune, neavand legaturi mari cu BOR in comunism , fiind plecat la liceul militar de la varsta de 14 ani si jumatate si inscriindu-ma la scoala militara de aviatie, am avut cinci incidente grave , in cei 22 ani de zbor pe aparate de zbor militare, unde pot sa spun ca am vazut de cinci ori moartea cu ochii si am observat ca scanteia lui Dumnezeu trebuie dobandita si cred ca se localizeaza in inima omului. Atunci cand faptele rele cuprind omul Dumnezeu il paraseste dar sa nu credeti ca locasul inimii nu e ocupat de altcineva adica de duhul raului iar omul nu-si da seama si cred ca aceasta este vanzarea sufletului. La calcului unghiurilor si coordonatelor la traiectul de zbor cand plecam la tragerile cu rachete medii si lungi in poligonul Nikolaevici din Siberia, era capitolul dupa constelatii, iar la acest capitol trebuiau calculate coordonatele pentru giroorizont innapoi cu 13 zile si intreband pe CDT de regiment de ce , raspunsul era ca asa trebuie, deci dupa mine este gresit faptul ca anual trebuie corectat calendarul. Haideti sa luam in cacul sa nu asteptam iar cateva sute de ani si am tot da calendarul inainte cu doua zile cu trei , patru sau cinci ce haos ar fi? Am impinge Craciunul vara si Pastele iarna. Si daca Papa Gregorie cu duh rau in inima a denaturat calendarul iulian, trebuie sa tinem seama de ce cruciade au facut catolicii , dupa plecare din ortodoxie 1054en, omorand in cele opt cruciada doar pe ortodoxi, va aduceti aminte din istorie napustirea asupra Sfantului Munte Athos, unde cruciatii in frunte cu satan au ars Lavrele si au schingiuit pe calugari. Oasele stamosilor otodoxsi zac peste tot si nu trebuie sa jignim pe cei ce nu au vrut sa dea mana cu papa gregorie si au suferit mult , si chiar omorati. Dupa mine adevarul trebuie spus destre toti duhovnicii care au bagat in temnite multi pusnici prin turnarea lor la securitate in comunism, nu mai zic de Patriarhia Ierusalimului care a scos pana si de la rugaciune Patriarhia Romana, se zvoneste ca patriarhul Daniel a fost impus sa semneze cu papa Benedict trecerea la catolicism, adica sa intoarcem altarele si sa ne rugam spre intuneric si sa facem crucea invers. Au dreptate cei ce scriu ca in cincizeci de ani Romania v-a dispare si o data cu ea si poporul Roman, fiindca aceasta lucrare a satanei duce la dezradacinare si instrainare. Ca pacatos imi dau seama ca nu se v-a destepta poporul si si v-a pleca spre intuneric , nimeni din BOR nu accepta adevarul ba chiar ii irita daca le spui ca fac sarbatoarea Pastelui odata cu biserica Iuliana. Uite ca nici computerul nu e diavolul , de pe el poti urmari in direct in noaptea invierii venirea sfintei lumini, singurul miracol pe care satana nu l-a putut modifica din calendar. Imi cer iertare de greseli facute si de la cei pe care i-am suparat cu frazele mele.

 24. marin zice:

  @ iar la acest capitol trebuiau calculate coordonatele pentru giroorizont innapoi cu 13 zile si intreband pe CDT de regiment de ce , raspunsul era ca asa trebuie
  Extrem de interesant , se pare ca si constelatiile tin „pe vechi”…
  La fel de interesant e ca in astronomie se foloseste calendarul iulian !

 25. Pingback: Părintele Cleopa, susţinător al prigoanei împotriva vechilor calendarişti – Trăire Ortodoxă

 26. Irina zice:

  Cred ca nu sunteti normali si aveti probleme in înțelegerea cuiva care vorbeste. Am ascultat deci grămadă de ori filmulețul si am dat si la altii sa-l asculte si nici nici si nici cei care l-au ascultat n-au inteles ca pr Cărora ar fi fost implicat în vreo prigoană. Eu cred ca voi sunteti stilisti si incercati sa discreditare duhovnicii nostri.

  • stanca2009 zice:

   nu intelegi nimic pentru ca nu stii despre ce vorbeste si pentru ca vorbeste vicleneste. Daca citesti putina istorie, afli ca cei fugariti prin paduri, acei pustnici, erau ,,stilistii”. Incearca Cleopa sa zica si o minciuna gogonata, anume ca ei nu tinusera niciodata calendarul vechi, desi, daca raportezi istoric intamplarile la perioada cand se intampla si la varsta pustnicilor, afli ca l-au tinut de cand s-au nascut. Suntem obisnuiti cu reactiile si atacurile la persoana, fara argumente, ale celor care si-au facut idoli din ,,marii duhovnici” si care-si inventeaza sfinti noi din niste inselati, pentru ca au cazut din dreapta credinta si biserica lor nu mai da sfinti. Cui nu-i place adevarul, sa nu citeasca, sa se duca sa ia intelepciune de la idolii sai.

  • marin zice:

   Stilisti sunteti voi ca voi ati inovat un nou stil , nu v-a mai placut ortodoxia traditionala . Noi suntem ortodocsi . Tu ce parere ai despre prigoana de atunci , a fost bine ca s-a intamplat ? Cum de numai pe ortodocsii vechii calendaristi i-a prigonit BOR , iar pe adventisti , martori si toti ceilalti eretici nu ? Nu va ridica asta un semn de intrebare ? Cum de chiar in timpul prigoanei ortodocsilor vechi-calendaristi ,Biserica Ortodoxa Romana a recunoscut validitatea hirotoniilor anglicane in 8 iunie 1935, sub patriarhul Miron Cristea ?
   http://patriarhia.deveu.com/ro/relatii_externe/dialog_intercrestin_6_7.html
   Asta nu va ridica nici un semn de intrebare ?

   In timp ce ii prigonea pe ortodocsi , BOR recunostea harul ereticilor !

 27. john stone zice:

  Așa este, nu e păcat să osândești ereticii după moartea lor, găsim la Regi în Vechiul Testament dar și Sinodul șase Ecumenic, poruncește să fie dați anatemei ereticii, chiar și după moartea lor. Dar cel mai grav la acest așa zis pr. Cleopa rămâne faptul că el cunoștea Sfântul Canon de la pag. 512 din Pidalionul neschimbat, de ortodocșii securiști, și era numit de BOR șeful comisiei de securiști, de înscris bisericile vechi calendariste în noua biserică așa zisă română nou calendaristă. De regulă mergea cu zece securiști, fără bărbi și civili ,dar el îi prezenta proiestoși pe noul calendar, cu Pidalionul scris kirilic, neschimbat , iar când a ajuns în satul Rădășeni , Suceava, Sandu Constantin, care avea cheile bisericii vechi calendariste, știa să citească acest scris și poftindu-l pe marele proiestos cleopa în biserică, i-a citit canonul de la pag 512(cele trei litere kirilice din dreapta paginii sus) Schismatici sunt cei ce schimbă pascalia și calendarul. Iar securiștii i-au făcut scandal lui cleopa, iar acest mare duhovnic, l-a purtat prin judecăți trei ani de zile, pe Sandu Constantin, cum a mai prezentat cineva pe celălalt blog: pr. Cleopa-demascarea unui mit. Însă biserica din Rădășeni în comunism a rămas vechi calendaristă, datorită unui mirean ce cunoștea pe de rost scripturile. Asta nu înseamnă că dacă știi sripturile modificate de securiștii ortodocși fie români, ruși, greci etc., te poti mântui. Am cumpărat Pidalionul făcut de iustin pârvu, care nu a pus de loc aceste două pagini 512 nici în kirilică nici românește ( în Pidalionul kirilic sunt numerotate ambele pagini, ca fiind o pagină) iar poporul spune că-i sfânt – nefiindu-i frică nici poporului de trăsnetul Sfintelor Canoane. Am mai cumpărat Viața Sf. Calinic de la Cernica, scrisă de ioanichie bălan, care a mers cu modificările până la faptul că le dădea voie țăranilor să are duminica, care aveau copii mulți, câtă fărădelege, duminica reprezintă Învierea Mântuitorului, cea mai mare sărbătoare. Acesta este rezultatul prigonelor, uciderilor drepților, arderii cărților nemodificate, etc.munca și osânda veșnică a celor multi, de mă înfioară pe mine ca un muritor de rând și mare netrebnic, cunoscând că ultima și definitiva Judecată de Apoi, bate la ușă. De aceea și eu mă rog pentru ei, să aibă milă Dumnezeu la Marea Judecată, că nu sunt vinovați ei, ci diavolii care au reușit să-i înșele amarnic, dar veșnic. Deoarece după marea milă a Mântuitorului, urmează dreptatea, care îi v-a osândi veșnic.
  Totuși prezint a treia Enciclică, pentru a nu ne pierde sufletul: Enciclică (Circulară) din anul 7323 de la zidirea lumii, (1848 de la Hristos)
  Către Ortodocşii de pretutindeni, ținem mărturisirea curată după cum ne-au predat-o aceşti Sfinții Părinți respingând orice înnoire (reformare) ca o născocire a diavolului. Cel care primeşte înnoire nu mai predică întreagă şi curată Credința Ortodoxă care este asigurată şi ştampilată din vechime şi care nu primeşte nici micşorare, nici adăugare, nici schimbare. Dacă cineva ar îndrăzni să schimbe sau să sfătuiască sau să gândească una ca acestea, singur s-a lepădat de credința lui Hristos şi singur a căzut în veşnică anatemă, pentru că a hulit împotriva Duhului Sfânt, zicând cum nu se grăieşte adevărat în cărți şi la Sfintele Soboare Ecumenice (a toată lumea). Toți care au primit înnoiri (reforme) sau eretici sau schismatici de bună voie s-au îmbrăcat cu blestemul ca şi cu o haină, fie că sunt Papi, fie că sunt Patriarhi, fie că-s clerici, fie că sunt laici (mireni), sau îngeri din Cer. Antim, din mila lui Dumnezeu Arhiepiscopul Constantinopolului, noua Romă şi Patriarh Ecumenic, Erotei, din mila lui Dumnezeu Papă şi Patriarhul Alexandriei şi a tot Egiptul, Metodie, din mila lui Dumnezeu Patriarhul Antiohiei, Chiril, din mila lui Dumnezeu Patriarhul Ierusalimului, împreună cu ale lor Sfintele Sinoade.

 28. john stone zice:

  Îmi cer iertare de greșeala cu sinodul, este vorba de Sinodul cinci Ecumenic.
  În acea vreme împărăţea Iustinian cel Mare, de către care au fost chemaţi arhiereii la al cincilea Sinod din toată lumea. Şi se întîmplase atunci că mitropolitul Amasiei era cuprins de o boală şi l-a rugat pe Cuviosul Eutihie Arhimandritul, ca să se ducă în locul lui la Sinod în Constantinopol. Deci, gătindu-se fericitul de cale, i s-a arătat în vis o vedenie în acest fel: Degetul lui Dumnezeu îl vedea întins pe tăria cerului, spre muntele ce era deasupra mănăstirii lui, care era foarte înalt şi avea pe el o biserică de rugăciune a Sfîntului mucenic Talaleu. Deci, arătînd degetul lui Dumnezeu înălţimea muntelui, s-a auzit un glas de sus, zicînd către Eutihie: „Acolo vei fi episcop”.
  Deşteptîndu-se din somn, se minuna de vedenia aceea şi nu se pricepea ce va fi aceasta. Iar aceea însemna cinstea cea înaltă a patriarhiei Constantinopolului, la care avea să se ridice, prin bunăvoinţa lui Dumnezeu. Iar după ce s-a dus la Constantinopol, Prea sfinţitul patriarh Mina, fiind bătrîn şi aproape de sfîrşit, văzînd pe fericitul Eutihie, a zis în chip proorocesc despre dînsul către clerul său, că acela are să fie patriarh după dînsul şi i-a poruncit, ca să locuiască în casele cele patriarhiceşti şi cu dragoste vorbea cu dînsul, îndulcindu-se cu cuvintele lui cele de Dumnezeu insuflate. Apoi l-a trimis la împărat, vestindu-i aceluia mai înainte despre buna pregătire şi despre buna purtare a bărbatului aceluia. Din întîmplare era în ceasul acela oarecare din eretici înaintea împăratului. Aceia au început a pune întrebări sfîntului despre dogmele credinţei şi n-au putut să stea împotriva înţelepciunii lui şi a duhului cu care grăia. Iar întrebarea le era aceasta: „Oare se cade să-i anatemizeze pe eretici după moartea lor?” Adică grăiau că asupra acelora care după moarte au fost cunoscuţi ca eretici, nu se cade a pune anatema. Iar Sfîntul Eutihie grăia împotrivă: „Cu adevărat, pe eretici se cade şi după moarte a-i pedepsi cu anatema”. Şi a adus din scriptura lui Iosie, împăratul Ierusalimului, cum că oasele închinătorilor de idoli celor morţi, după mulţi ani le-a scos din morminte şi le-a ars cu foc. Deci, asemenea şi pe eretici, după moartea lor, se cuvine a-i pedepsi. Din acel ceas Cuviosul Eutihie era iubit de împărat şi de toţi cinstit şi lăudat.
  În acea vreme Sinodul încă neadunîndu-se, s-a îmbolnăvit preasfinţitul patriarh Mina, fiind plin de zile, şi s-a dus către Domnul. Mulţi din duhovniceasca rînduială căutau acea cinste la împărat, cu daruri şi cu mijlociri. Împăratul, a cărui inimă era în mîinile lui Dumnezeu, gîndea la Fericitul Eutihie şi a poruncit unuia din sfetnicii săi, bărbat cinstit, cu numele Petru, ca să păzească cu cinste pe Arhimandritul Amasiei, ca să nu fugă în taină din Constantinopol, ferindu-se de lauda omenească. Atunci i s-a arătat Sfîntului o altă vedenie în vis, pe care singur mai pe urmă a spus-o casnicilor săi: „Mi se părea că vedeam o casă mare şi prealuminoasă şi într-însa era un pat aşternut cu podoabe de mare preţ. Şi şedea o femeie cinstită pe patul acela, cu numele Sofia, care chemîndu-mă la sine, mi-a arătat podoabele sale. Atunci am văzut îndată acoperămîntul casei plin de zăpadă şi pe un prunc care stătea în zăpadă cu numele Soteric care era gata să alunece şi să cadă jos de pe acoperămînt. Iar eu, apucîndu-l, l-am coborît de pe acoperămînt, l-am izbăvit din zăpadă şi l-am salvat de la cădere”. Această vedenie a avut-o el în noaptea dinaintea alegerii lui la patriarhie, care s-a împlinit îndată.
  Pentru că acea cinstită femeie pe care o văzuse, cu numele Sofia, nu însemna altceva decît Sfînta Sofia soborniceasca Biserică a Constantinopolului. Iar podoabele ei însemnau bisericeştile lucruri în timp ce pruncul Soteric, care era gata să cadă de pe acoperămînt, însemna dogmaticeasca mărturisire, care era aproape de eretica alunecare şi cădere, avînd trebuinţă de grabnicul ajutor al bunului păstor. Şi împăratul a avut o dumnezeiască descoperire despre Cuviosul Eutihie, precum singur împăratul a spus suitei sale şi la tot clerul Bisericii celei mari, zicînd cu jurămînt: „Fiind eu în biserica Sfîntului Apostol Petru din Atira, la rugăciune, am dormitat şi am văzut pe verhovnicul Apostol arătînd cu mîna spre Eutihie, zicînd către mine: „Acesta să se aşeze episcop la voi””.
  Aceasta auzind-o toţi, într-un glas au strigat: „Vrednic este! Vrednic este!” Şi Sfîntul Eutihie a fost ridicat la scaunul patriarhiei Constantinopolului după voirea şi descoperirea lui Dumnezeu în al patruzecilea an al vieţii sale. Iar la începutul patriarhiei lui, adunîndu-se Sfinţii Părinţi în Constantinopol, s-a făcut Sinodul al cincilea din toată lumea, la care a fost Vigilie, papă al Romei celei vechi, Apolinarie, patriarhul Alexandriei, Domnos al Antiohiei, care împreună cu preasfinţitul Eutihie, Patriarhul Romei celei noi şi cu ceilalţi Sfinţi Părinţi, au întărit dreapta credinţă dînd anatemei pe eretici şi a lor socotinţă rău credincioasă.

 29. Ioan zice:

  Cata ura aveti in voi ! Parintele a relatat pana unde poate ajunge fanatismul stilistilor fata de calendar si cat rau poate face prea multa concentrare pe un subiect care nu e deloc dogmatic ! Nu era impotriva stilului vechi ! El insusi a trimis zeci de calugari in Sfantul Munte Athos !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s