Părintele Cleopa, susţinător al prigoanei împotriva vechilor calendarişti

Pe seama părintelui s-au scris cărţi şi articole laudative, fiind numit cu superlative de genul ,,cel mai mare duhovnic al României” şi alte asemenea. Însă toate relatările la adresa lui nu sunt suficiente; ele scapă ceva. Acel ceva este ,,misionarismul” din juneţe al părintelui Cleopa. Prin anii ’40 ai secolului trecut, el lua parte la raziile făcute împreună cu alţi preoţi ai stilului nou şi legiuni de jandarmi, intrând abuziv în casele credincioşilor ce erau pârâţi că ţin calendarul iulian – singurul calendar ortodox. Aceste lucruri, ce nu aveau absolut nimic în comun cu ,,blândeţea” pe care altminteri o propovăduia părintele în discuţie, se întâmplau mai cu seamă în Postul Naşterii Domnului după rânduiala străbună, stilul vechi – timp în care ,,postul” pe stil nou se încheiase deja. Odată intraţi în casele oamenilor, sub ameninţarea armei, îi forţau pe aceştia, de la mic la mare, să bea lapte sau să mănânce din carnea pe care o aduseseră cu ei aceşti noi ighemoni. Sunt pline Vieţile Sfinţilor de astfel de tactici şi metode de tortură; diferenţa este că acei de demult îşi declinau calitatea de păgâni, atunci când se lăudau cu idolii lor, pe când aceştia, despre care ne e vorbirea acum, se numeau pe sine ,,ortodocşi”…

(Situaţia seamănă izbitor cu cea relatată de Sfântul Teodor Studitul despre creştinii bulgari care au fost siliţi sa mănânce carne în Postul Mare , diferenţa fiind  că în situaţia noastră aceşti josnici prigonitori se autointitulau ortodocşi . De fapt aceştia sunt fraţii mincinoşi despre care ne-a avertizat Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.)

Într-o înregistrare video, intitulată ,,Viaţa în pustie” , încă disponibilă la o căutare pe internet, părintele, fără a-şi ascunde satisfacţia, povesteşte cum au fost bătuţi crunt credincioşii de stil vechi din comuna Boroaia, la intervenţia autorităţilor locale ale vremii, care ceruseră şi sprijinul celor din Cernăuţi.

Am transcris textul de mai jos întocmai cu modul de exprimare al părintelui, de la minutele 02:22 – 04:36 ale înregistrării, sărind însă peste minciunile politice, abil strecurate printre rânduri, prin care se sugerează că mişcarea de rezistenţă a ortodocşilor tradiţionalişti din România s-ar fi organizat sub ,,protecţia” puterii comuniste de atunci (un nonsens uriaş, dacă stăm să ne gândim că închisorile erau pline de monahi şi credincioşi de stil vechi, arestaţi tocmai de aceiaşi comunişti…). Iată în ce grozăvii anticreştine se laudă părintele Cleopa: ,,Şi când o a găsît ai noştri, o adus elemente de jandarmi de la Cernăuţi de-aici, le-o pus la Boroaia: eşti pi vechi? – pi vechi” erau cu crăvaşele (n.ed.: biciuri); şi s-o pus cam o jumăta’ de kilometru de armată. Treci pe-aicia; le dădea câte-o… „mai eşti pi vechi? Treci s-ti botezăm a doua oară” ştiţi… Şi-atunci ce-o făcut călugării stilişti, o fugit prin pădure. Poliţia căutându-i pi ei a dat de pustnicii vechi saracii; vă spun cum s-o desfiinţat: io am apucat pisti 50 di pustnici aicea; pot să vi-i spun şi pi nume… Şî, ei le-au zis „domne’ noi n-am venit pentru calendar; noi suntem viniţi aici din ‘20, dinainte de ‘20, cutare…”. „Nu!” Şi i-o arestat pi mulţi saracii… Parcă-i văd când o adus trei pustnici, tucmai de la Pârâu Dracului – aşa îi zice pârâului… Movila lui Dubău, în iarna pi zapadă desculţ; unu’ Timotei avea o barbă pân-aici!… de la Prodromu. Unu’ Nicodim şi unu’… […] celălalt… Agapie. I-o adus desculţ c-o zâs că-s pi vechi; şi ei di când lumea n-o ţinut pi vechi (ce aberaţie!) erau acolo… disculţ saracii, iarna i-o adus… Şî i-oi bătut un şăf di post, unu’ Paşca Neagu; băăi, băieţi băi, aşela o murit rău… pi mulţi i-o scos din pădure…”
Imediat apoi, părintele vine cu o relatare istorică importantă, dar din păcate nici aici nu mărturiseşte adevărul întreg. Mai exact, spune că în pădurea de la Movila lui Dubău trăiau 50 de pustnici… care nu au ţinut niciodată calendarul vechi! Ce enormitate… dacă ei erau veniţi acolo dinainte de 1920, când stilul vechi era stilul Bisericii Ortodoxe a României, cum poate părintele Cleopa să nege faptul că acei pustnici urmau calendarul iulian? Cu alte cuvinte, părintele Cleopa ,,inventează” calendarul gregorian în România, cu câţiva ani înainte ca acesta să se fi introdus.

Sursa – revista Tradiţia Ortodoxa numărul 21

Părintele Cleopa nu precizează ce s-a întâmplat cu cei care nici după două treceri prin acel cordon de torţionari nu s-au lepădat de credinţa lor ; cel mai probabil îi puneau să treacă din nou , lovindu-i până leşinau .

Trecerea prin cordoanele cu bătăuşi postaţi de ambele părţi era o practică foarte utilizată de “fraţii ortodocşi” de pe stilul nou (gregorian , catolic) .

Erau siliţi să treacă pe acolo inclusiv femeile şi copii , nu se făcea rabat de la nimic .

Voi  povesti eu ce s-a întâmplat cu unii credincioşi care nu au vrut cu nici un chip să se lepede de credinţa lor tradiţională , în anii 30 la Slătioara .

Preotul nou stilist împreună cu jandarmii au umplut biserica de cei care rămăseseră vechi calendarişti . Pe aceştia i-au întins pe jos având mâinile legate la spate şi i-au bătut pana i-au lăsat laţi .

Pe un credincios l-au scos afară lângă clopotniţă si l-au lovit în cap până l-au omorât .

Acelei nemiloase prigoane i-au căzut victime şi unele din rudele mele.

Se pare că ortodocşii BOR nu s-au mărginit să preia doar calendarul papistaş ci au preluat şi multe din metodele lor “creştineşti” de propovăduire a evangheliei .

Cititi  si   Cate ceva despre ,,Ortodoxia” ,,marilor duhovnici ai neamului” -parintele Cleopa

 

This entry was posted in ortodoxie necenzurata, prigoana vechilor calendaristi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

30 de răspunsuri la Părintele Cleopa, susţinător al prigoanei împotriva vechilor calendarişti

 1. ortodoxliber spune:

  Imi pare bine ca ai atins aceasta tema a „marilor duhovnici ai neamului”. Sa stii ca am si eu una in pregatire cu Parintele Argatu, cam tot atat de tare… O sa fie Breaking News pe blogul meu :)) Sa vezi cate injuraturi o sa-mi iau, dar lasa ca trece. Si Mantuitorul a patit la fel. Cand ma gandesc la Sigilionul de la 1598, in sinea mea sunt bucuros. Prietenii stiu de ce.
  Doamne ajuta si pe mai departe

 2. marin spune:

  „parintele” Argatu a sustinut asa de multe si mari aberatii „duhovnicesti” incat si oficialii nu-l mai iau in considerare , poate numai unii care pun invataturile lui deasupra ortodoxiei .

 3. Maria spune:

  Dragii mei,

  Numai faptul ca simtiti o bucurie launtrica, o mandrie si o satisfactie sa dezvaluiti niste intamplari despre „marii duhovnici” (pe care-i puneti voit intre ghilimele), ar trebui sa va dea de gandit.
  Sentimentele negative nu vin de la Dumnezeu.

  Aveti grija, cuvintele scrise au MARE PUTERE, pot face rau pe care nu-l veti putea repara niciodata pe deplin daca veti dori.
  Spun asta pentru ca eu personal regret multe din mesajele scrise pe un forum, cu ceva ani in urma.

  Am urmarit filmuletul postat, am ascultat, dar … nu am putut deduce ca el ar fi participat la astfel de razii. Da, povesteste niste fapte reale si violente (dar cu care nu sustine vreo clipa ca ar fi de acord!), reiese clar ca nu e de acord cu stilistii (pentru ca „se inchina la calendar”), dar … atat.
  In ce priveste pustnicii care nu au tinut niciodata „pe vechi” – poate s-a referit la faptul ca pustnicii nu au facut niciodata din calendar o dogma, ci au fost sub ascultarea Bisericii Ortodoxe Romane si inainte, si dupa schimbarea calendarului, tinand … calendarul ortodox (vechi cand a fost vechi, nou cand a fost nou).

 4. marin spune:

  Maria ,
  Satisfactia cu care spune „mai eşti pi vechi? Treci s-ti botezăm a doua oară” , faptul ca vede bataia crunta ca pe al doilea botez ( poate fi ceva mai hulitor , din moment ce botezul marcheaza coborarea Sfantului duh asupra crestinului ? ) spune totul .
  „pentru ca “se inchina la calendar”” o asa mai mare minciuna mai rar …
  De cant sunt nu am vazut vreodata vreun „stilist”ca se inchina la calendar …
  In schimb am vazut pe teologii modernisti care adopta pentru uzul bisericii calendare la propunerea ONU si a masonilor , calendare idolatre care in loc sa tina socoteala timpului liturgic , pun pe primul plan „precizia astronomica” ; acestia se inchina la miscarea astrelor , caci calendarul iulian adoptat de biserica masura timpul conform pricipiului Biblic din Facere : A fost seara si a fost dimineata , zi una .
  Noul calendar s-a opus insusi Scripturii , deoarece a ras pur si simplu 13 zile ca si cand nu ar fi fost niciodata , zile in care a fost seara si apoi dimineata , deci acest modernistic calendar se opune insasi Voii lui Hristos care a lasat aceste zile sa fie !

 5. marin spune:

  erata – modernist calendar in loc de modernistic calendar

 6. Stanca spune:

  Noi nu ne inchina la calendar ci ne supunem Traditiei Bisericii. Nu ne inchinam nici la ,,mari duhovnici” pe care sa ii punem deasupra Sfintilor Parinti si a hotararilor Bisericii. Daca tinem neaparat sa ne botezam copiii nu inseamna ca ne inchinam la Botez ci ca ascultam de mai marii nostri, de Sfintii Apostoli, de Sfintii Parinti, de Biserica si prin acestia de Insusi Mantuitorul. Daca vin unii acum carora li se face brand de ,,mare duhovnic” si sustin ca asta nu e bine, si daca mai vin si niste hoarte de netoti si ii situeaza pe astia mai sus decat Biserica si Sfintii Parinti nu ne clatinam noi dintr-atat.

  Argumentul asta cu inchinatul la calendar e de o prostie extrema si nu o spun cu rautate ci ca o constatare logica si fireasca. Au mai venit unii si au zis la fel despre cinstirea icoanelor si i-a vadit Dumnezeu drept eretici. Calendarul e o icoana a timpului dupa cum spun Sfinti Parinti si ne-a fost transmit de catre Biserica, prin Traditie si il cinstim ca atare, dupa el ne randuim viata bisericeasca. Sa va fie clar!

 7. Stanca spune:

  Exista numeroase marturii ale oamenilor contemporani cu evenimentele ca parintele Cleopa, pus de patriarhie, ajuta pe jandarmi sa gasesca pe cei care tineau calendarul Bisericii. A fost de fata cand li se baga carne pe gat si cand erau batuti, fiind unul care ajuta la gasirea lor si care aducea argumente ,,bisericesti” pentru mustrarea celor care nu se lasasera asa usor convinsi de schimbarea samavolnica a calendarului. Chiar el spune asta, in acest film desi imbraca cuvintele in compasiune prefacuta si vicleana fata de bietii pustnici si batrani marturisitori. Marturisesc cei ce au fost de fata ca mai tarziu, la batranete a mers sa ceara iertare Sfantului Glicherie pentru aceste fapte iar Sfantul i-a raspuns ca pentru ce i-a gresit lui, e iertat, dar pentru ce a facut Bisericii, Dumnezeu sa judece si sa ierte. Asemenea adevaruri fireste ca nu se afla prea usor si nu din sursele oficiale insa in ziua de azi, cine se mai mira de cenzura oficiala decat cei care se inseala ca lucrurile sunt bune si frumoase si isi inchid urechile la adevar?

 8. Maria spune:

  Dragilor, mi se pare ca am nimerit intr-un loc in care nu sunt binevenita.
  Desi ortodocsi suntem cu totii …
  Va rog, lasati pe Dumnezeu sa judece, nu dati sentinte pe baza unor „adevaruri” pe care le considerati din start veridice pentru ca … au vorbit oamenii si atunci … sigur sunt adevarate.
  Filmuletul de mai sus nu-l acuza pe parintele Cleopa.
  Multe exemple sunt si in vietile sfintilor, cazuri in care acestia au fost defaimati (de exemplu Sf. Nectarie din Eghina care, datorita zvonurilor raspandite de unii clerici pe seama sa a fost demis de patriarh de toate demnităţile pe care le avea în Biserică).
  Dumnezeu sa ne ocroteasca si sa ne lumineze pe toti cu ganduri bune!

 9. marin spune:

  Draga Maria , se vede de la o posta ura parintelui Cleopa la adresa stilistilor …
  Tu esti de acord cu parintele care zice cu o satisfactie nedisimulata „treci sa te botezam a doua oara ” ?
  Asa trebuie privita prigoana nemiloasa impotriva ortodocsilor , ca pe un „botez ” ???
  Estre rusinos cum in numele lui Dumnezeu ( chipurile) si al credintei ortodoxe s-au desfasurat asemenea atrocitati …
  Nici macar canoanele apostolice , baza credintei ortodoxe nu le-au respectat :
  CANONUL 27
  Episcopul, sau prezbiterul, sau diaconul, ce va bate pe credincioşii care ar păcătui
  ori pe necredincioşii ce ar fi nedreptăţit ori prin unele ca acestea ar voi a-i înfricoşa,
  poruncim să se caterisească. Că nicăieri Domnul ne-a învăţat aceasta. Ci dimpotrivă, el
  bătut fiind, nu bătea, ocărându-se, nu ocărârea, pătimind, nu îngrozea.
  [Sinod 1 şi 2, can. 9; Antiohia, can. 5; Cartagina, can. 57, 62, 76, 83, 99, 100, 106, 107;
  Epistola 1 Petru, can. 2, 22]

 10. Stanca spune:

  Ortodocsi nu suntem cu totii desi ne-am dori. Ereticii ecumenisti si serghianisti degeaba isi zic ortodocsi pentru ca nu sunt. Spune foarte bine vladica Averchie Tausev despre pseudo biserica si despre cei care au uzurpat denumirea de ortodocsi, pentru cine are urechi sa auda. In ce-l priveste pe Cleopa si pe altii ca el, nu e nevoie sa fie denigrati ci e de ajuns sa ii asculti, sa ii citesti si sa treci ce spun prin filtrul ortodoxiei Sfintilor Parinti ca sa te lamuresti ca nu sunt nici pe departe ortodocsi cum par. Iar acest lucru este necesar pentru ca traim vremurile de sfarsit despre care am fost preveniti ca sunt foarte inselatoare pentru ca se vor arata multi lupi in piele de oaie. Nu dam sentinte ci doar facem ce avem datoria sa facem, si anume sa deosebim duhurile. Asa am fost indemnati sa facem. Nu judecam pacatele personale ci suntem atenti ce duhuri ii anima. Si de vreme ce s-a ajuns la minciuna si la prigoana celor care nu au facut nimic altceva decat sa mearga pe urmele Sfintilor Parinti, este destul de clar ce fel de duhuri ii anima.

 11. Maria spune:

  Parintele Cleopa avea o vorba „lata”, moldoveneasca, un mod hâtru de a povesti si acest lucru se poate vedea in toate filmuletele cu el. De aceea poate vi se par interpretabile cuvintele lui, de aceea vedeti satisfactie si ura nedisimulata.

  Nu cunosc ce s-a intamplat atunci si nici nu stiu cine a initiat acea actiune, nu pot acuza (si nici nu am dreptul) pe nimeni de nimic.

  DAR … Din filmuletul de mai sus nu reies cele afirmate de voi si asta e singurul lucru pentru care am continuat sa scriu aici si pe care am vrut sa-l subliniez: acuzatiile nefondate.

  Daca ar fi sa judecam dupa aceeasi masura … as putea si eu sa va acuz de ura impotriva ortodocsilor de stil nou din modul in care scrieti, judecandu-va exact dupa cuvintele voastre.
  Nu stiu daca va recititi mesajele, sa stiti ca par pline de ura.

 12. marin spune:

  Maria ,
  fara a avea intentia de a-mi compara vorbele cu ale lui , insa stii cum i-a numit Sfantul Ioan Botezatorul pe cei care veneau sa se boteze la el ?
  „Deci zicea Ioan mulţimilor care veneau să se boteze de el: Pui de vipere, cine v-a arătat să fugiţi de mânia ce va să fie? ”
  Oare pentru ca i-a numit asa de transant implica neaparat ca ii ura ?
  Daca spui lucrurilor pe nume , chiar folosind unele cuvinte care par mai dure , inseamna neaparat ca acele cuvinte implica ura fata de acel cineva ?
  Sau iti pot replica cu cuvintele sfantului Maxim Marturisitorul care fiind acuzat ca il uraste pe imparatul bizantului a raspuns ca ura nu este ceva exterior care sa poate fi vazut , ci tine de cele tainice ale sufletului …
  Vrei sa stii parerea adevarata a parintelui Cleopa despre stilisti ?
  Ei afla ca nici mai mult nici mai putin el ne considera pagani , sau/si eretici ( fiind intru totul de acord cu parerea neo-atonitilor pusi in sfantul munte athos de „patriarhul” mason Bartolomeu), caci in afara oricarui dubiu este confuz :
  „N-am fost eu acolo? N-am slujit cu ei? Cei de pe vechi nu slujesc cu noi, dar cei din Athos au slujit. Ne-am impartasit cu ei. Ii au ca pe niste pagani pe cei cu stilul vechi de la noi. Raman exact ca lipovenii din Rusia!”
  In ceea ce ma priveste , sa stii ca nu-i urasc pe cei de pe nou , departe de mine asa ceva – pot sa-ti spun ca sotia mea este pe nou .
  Nici macar pe pagani sau pe oricine altcineva nu urasc .

 13. marin spune:

  Maria ,
  incercarea ta de a spune ca nu reiese din clip atitudinea parintelui Cleopa este pur si simplu inconsistenta .
  Eu ca ortodox si ca roman , daca as fi vazut cum frati ai mei sunt batuti crunt in numele unui lucru ( in cazul de fata calendarul bisericesc ) ce tine de credinta in dumnezeu , as fi facut totul ca sa atrag atentia asupra greselii savarsite si m-as fi impotrivit unei asemenea practici aberante , injositoare inspirate de satan .
  Insa parintele Cleopa credea ca stilistii sunt „botezati a doua oara” , adica prin bataia crunta li se spala pacatele …
  Imi pare rau ca trebuie sa o spun , insa acest lucru este mult sub demnitatea unui ortodox si a unui roman .
  Chiar daca adimitem ca parintele Cleopa nu i-a batut el , insa s-a facut partas la aceasta prin atitudinea lui .

 14. Ioan B spune:

  Dincolo de relatarile cu privire la scoaterea din munti a pustnicilor, „staretul” nou-calendarist Cleopa aduce aminte si de numele unor pustnici pe care i-a apreciat (din nestiinta). Printre ei si fratii Pamvu, Galaction si Veniamin.

  Despre acestia stim ca dupa ce s-au intalnit in muntii Nematului cu Sf Glicherie, au dus alaturi de cei doi lupta dreapta de aparare a ortodoxiei. Parintele Pamvu este fondatorul manastirii Dobru si a murit muceniceste, prin ingropare de viu.

  Iata cateva raspunsuri la o cautare scurta pe gug:
  http://www.catacombeleortodoxiei.ro/index.php/altecarti/1827.html
  http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/schitul-icoana-noua-119880.html
  http://www.crucea.ro/2007/07/05/marturie-despre-parintele-pamvo/
  mai aflam si ca au fost ucenici ai fericitului Gheorghe Lazar, pustnicul din clopotinita bisericii domnesti: http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/pateric-romanesc/mosul-gheorghe-lazar-81738.html

  Revenim la filmuletul cu pricina:daca „staretul” Cleopa ar fi stiut toate informatiile despre cei trei pustnici, iar fi apreciat la fel? Si despre ceilalti pustnici putem sa credem spusele „marelui duhovnic”? Judecati singuri. Eu cred ca ei sunt dintre cei ce s-au savarsit prin bataie (unul din ei a murit prin bataie cu cartea in cap), de catre jandarmii insotiti de „monahi zelosi” din manastirile Secu si Sihla (precum Ioanichie Moroi, cel cu „viziunea” demonica – sursa Trambita sihastrilor/Boldurile de Arsenie Cotea, Sf. munte).

  • Stanca spune:

   Acolo ,,staretul”‘ Cleopa foloseste un limbaj viclean pentru ca, fara sa vrea, s-a scapat sa spuna ca in goana dupa ,,stilisti” au dat de ,,bietii pustnici” care ,,nu tinusera niciodata pe vechi”. In timp ce vorbea si-a dat seama ce a zis, de aceea a intors-o cu ,,nu au tinut niciodata pe vechi” si s-a dat un mare admirator de-al lor. Este evident ca ce a vrut el sa insinueze este ca acei ,,bieti pustnici, saracii de ei” nu au nici o legatura cu ,,stilistii”‘ ci au fost niste biete victime colaterale pentru ca se aflau si ei tot pe acolo. Desi a vrut sa dea asta de inteles, oricine isi poate da seama ca acei pustnici nu aveau cum sa pice acolo din cer, si daca se fereau de cei din biserica innoitoare, in mod sigur ca ei sustineau lupta pentru Traditie a ,,stilistilor” si nu au cazut intamplator drept victime colaterale. Desi incearca multi sa isi astupe urechile si sa spuna ca nu reiese nimic din cuvintele lui Cleopa, iata ca singurul lucru care nu reiese este ca cei care asculta si nu inteleg o fac pentru ca nu vor sa inteleaga ce e de inteles. Asta e adevarul, nu cuvinte de ura, doar ca adevarul nu le mai place si e o constatare pe care o fac cu tristete.

 15. Maria spune:

  Dragii mei, acuzatiile voastre deja depasesc limitele.😦
  Acum si parintele staret Ioanichie Moroi a participat la batai??😦 Un om bland care cauta mereu linistea si pacea cu cei din jur?😦

  Marin, aceasta fraza „Insa parintele Cleopa credea ca stilistii sunt “botezati a doua oara” , adica prin bataia crunta li se spala pacatele …” este interpretarea ta personala. Nu a afirmat el asa ceva, se rastalmacesc cuvintele.

  Ma iertati, pe aici eu n-o sa mai intru.
  N-as fi intrat pe acest blog daca n-ar fi fost listat in blogosferaortodoxa.blogspot.com si-am crezut ca e un blog ortodox.

  • Stanca spune:

   Acuzatiie nu intrec limitele ci vor doar sa determine pe cei care asculta sa inteleaga ce asculta si sa inteleaga ca nu Cleopa e infailibil ci Sfintii Parinti sunt cei care nu au gresit, si nu luati in parte, ci in consensul dintre ei si dintre ei si Biserica. Daca vi se pare ca acuzatiile intrec limitele inseamna ca vi se pare ca e de neconceput ca Cleopa sa fi gresit. Ati facut din el ceva infailibil, un idol si va randuiti viata dupa toate prostiile pe care le-a zis si le-a facut. Daca vrea cineva sa va arate ca nu e asa, sariti cu acuzatii de ura si de judecare. Cititi si aici cum stau lucrurile cu judecarea : https://ortodoxianecenzurata.wordpress.com/2011/02/04/a-judeca-sau-a-nu-judeca/

   Cand este vorba despre puritatea credintei, despre Traditie si despre Biserica, chiar nu e voie sa tacem indiferent cat de neplacut le este asta unora.

 16. marin spune:

  Maria
  „Marin, aceasta fraza “Insa parintele Cleopa credea ca stilistii sunt “botezati a doua oara” , adica prin bataia crunta li se spala pacatele …” este interpretarea ta personala. Nu a afirmat el asa ceva, se rastalmacesc cuvintele. ”
  Da , asa vad eu lucrurile . Este stiut ca prin botez sa spala pacatele , iar Cleopa stia bine sensul cuvintelor .
  Trebuie sa spun ca parintele m-ar fi convins daca s-ar fi delimitat clar de asemenea practici si le-ar fi condamnat ; fiindca nu a facut asta este clar ca lumina zilei ca a fost de acord cu ele .
  Cu ce patima , cu ce satisfactie rosteste aceste cuvinte – „treci sa te botez a doua oara” …
  Eu unul nu public un articol aici pe blog daca nu sunt de acord cu el .
  Asa si Cleopa a fost intru totul de acord cu ce a afirmat – al doilea „botez” , care era facut cu multe batai si torturi spre slava ortodoxiei asa cum era ea vazuta de BOR .

  „Ma iertati, pe aici eu n-o sa mai intru.” – este alegerea tasi ai tot dreptul sa faci asta , noi nu suntem din aceia care ne impunem parerile spirituale prin forta .

  • Stanca spune:

   Si unde mai pui ca acele cuvinte rostite cu satisfactie sunt in contextul in care jandarmii ii vanau prin paduri, ii bateau crunt si ii obligau sa manance carne in post. Simplul fapt ca era de fata la prigoana si nu o denunta este destul de grav pentru el ca om, nu mai zic de crestin ortodox.

 17. un adevart ortodox spune:

  numai minciuni aduse la adresa parintelui cleopa. RUSINE SA FA FIE STILISTILOT!
  FACETI TOT POSIBIULUL ca sa aduceti marturii mincinoase impotriva BISERICII ORTODOXE ROMANE ,adevarata biserica din romania. Si voi astia sunteti chiar prosti ,pentru ca voi nu sunteti sub ascultarea nimanui,pentru voi conteaza doar calendarul, nu sfanta traditie si dogmele dupa care bierica ortodoxa a rezista atatia ani de zile
  Cu ajutorul lui dumnezeu sper sa reveniti la adevarata credinta. Si cu”””” Sfantul Glicherie””’ cum poate un calugar caterisit sa ajunga sfant????

  „”MANCA-VAR RAIUL SA VA MANACE!!!!!”” (Arhim. Cleopa Ilie”)

 18. un adevart ortodox spune:

  ACUZATIILE VOASTRE DEPASESC ORICE LIMITE!!!
  POTOLITI-VA ODATA , PARCA ATI FII POSEDATI.

  „””””””””””MANCA-VAR RAIUL SA VA MANANCE”””””””””””

 19. marin spune:

  @ un adevart ortodox
  Adevarul deranjeaza uneori .
  Conform carei traditii si dogme ortodoxe ati dat liber la prigoana celor pe care ii numiti peiorativ „stilisti” ?
  Stilisti sunteti voi , care ati creeat un nou stil calendaristic , nu noi care pastram calendarul pe care biserica dreptcredincioasa l-a pastrat 1600 de ani si pe care voi l-ati lepadat in favoarea „preciziei astronomice” .
  „Si voi astia sunteti chiar prosti ,pentru ca voi nu sunteti sub ascultarea nimanui,”
  Ce-i drept nu suntem sub ascultarea ereticilor ecumenisti serghianisti , suntem sub ascultarea Ortodoxiei .

 20. Stanca spune:

  Niciodata nu mi-a placut expresia cu ,,manca-v-ar Raiul” pentru ca nu Raiul inghite oamenii, ci iadul.

  Cat despre vorbit, e usor daca nu te documentezi. Despre canoane si dogme trebuie vorbit dupa ce le afli si dupa ce iti dai seama cine le incalca. BOR e campioana la incalcari de canoane, si surorile ei intru credinta stramba la fel. Nu doar BOR a recurs la prigoana, ci si biserica oficiala a Greciei, a Rusiei, chiar si Constantinopolul care si in ziua de azi prigoneste calugarii ortodocsi din Sfantul Munte.

  Certurile de cuvinte nu au rost, e de ajuns sa informezi despre Adevar. Cine are urechi de auzit, aude. Si e firesc ca sunt putini. Din partea bor-istilor, clar ca ne putem astepta la cele mai rele reactii, ei fiind fireste mai rai decat ereticii de cand au tradat Ortodoxia si au adoptat o pseudo-ortodoxie.

 21. Cosma spune:

  pentru Maria:
  Cuvântul „ortodox” ar trebui interzis în limba română, doar aşa nu ar mai fi închinători la papă cu denumirea de ortodocşi. Ortodox (greceşte) sau Pravoslavnie (rusă) înseamnă a ţine Dreapta Credinţă conform cu Sfintele Sinoade Ecumenice, prin urmare nu există ortodocşi de stil nou, că ăia nu mai sunt ortodocşi.

  Mincinoasa viaţă a satanei Cleopa trebuie investigată înainte ca să fie ridicat la sfinţenie, că dacă era sfânt atunci BOR zicea imediat ce l-au dezgropat, dar putoarea ce a ieşit şi imaginea înfricoşată de cum a ajuns Cleopa a făcut pe călugării aceia să fugă prin toată ţara şi să ceară ajutor de la toate mănăstirile. Au ajuns la Slătioara plângând.

  • Stanca spune:

   Am auzit si eu informatia aceasta si inclin sa cred ca e adevarata.
   Tot in folclor circula vorba ca si lui Miron Cristea i-au crescut coarne si par pe corp chiar dinainte de a muri. Eu chiar nu m-as mira.

   • Sanda spune:

    Si eu am auzit despre Miron Cristea aceeasi poveste. Acest patriarh, mason, a facot mult rau bisericii ortodoxe.

  • marin spune:

   @ Cosma
   Aveti mai multe detaii , informatii referitoare la dezgroparea lui Cleopa ?
   Ar fi utile pentru o eventuala documentare .
   Multumesc anticipat .

 22. Cosma spune:

  Documentaţie nu am, tot ce am zis este doar ce am aflat şi eu de la alte persoane, în cazul acesta de la cineva care a fost la Slătioara (nu doar în vizită) şi pe la alte mănăstiri şi a văzut cu ochii lui. Ai e-mailu meu (nu-l mai scriu aici că iar primesc prostii) dacă vrei să-ţi dau id-mess sau nr telefon ca să discuţi cu acea persoană sau cu mine.

 23. Mihai Vasile spune:

  Un mare pacatos, adica eu, imi permit sa scriu cateva fraze nu spre ura ci spre intelepciune, neavand legaturi mari cu BOR in comunism , fiind plecat la liceul militar de la varsta de 14 ani si jumatate si inscriindu-ma la scoala militara de aviatie, am avut cinci incidente grave , in cei 22 ani de zbor pe aparate de zbor militare, unde pot sa spun ca am vazut de cinci ori moartea cu ochii si am observat ca scanteia lui Dumnezeu trebuie dobandita si cred ca se localizeaza in inima omului. Atunci cand faptele rele cuprind omul Dumnezeu il paraseste dar sa nu credeti ca locasul inimii nu e ocupat de altcineva adica de duhul raului iar omul nu-si da seama si cred ca aceasta este vanzarea sufletului. La calcului unghiurilor si coordonatelor la traiectul de zbor cand plecam la tragerile cu rachete medii si lungi in poligonul Nikolaevici din Siberia, era capitolul dupa constelatii, iar la acest capitol trebuiau calculate coordonatele pentru giroorizont innapoi cu 13 zile si intreband pe CDT de regiment de ce , raspunsul era ca asa trebuie, deci dupa mine este gresit faptul ca anual trebuie corectat calendarul. Haideti sa luam in cacul sa nu asteptam iar cateva sute de ani si am tot da calendarul inainte cu doua zile cu trei , patru sau cinci ce haos ar fi? Am impinge Craciunul vara si Pastele iarna. Si daca Papa Gregorie cu duh rau in inima a denaturat calendarul iulian, trebuie sa tinem seama de ce cruciade au facut catolicii , dupa plecare din ortodoxie 1054en, omorand in cele opt cruciada doar pe ortodoxi, va aduceti aminte din istorie napustirea asupra Sfantului Munte Athos, unde cruciatii in frunte cu satan au ars Lavrele si au schingiuit pe calugari. Oasele stamosilor otodoxsi zac peste tot si nu trebuie sa jignim pe cei ce nu au vrut sa dea mana cu papa gregorie si au suferit mult , si chiar omorati. Dupa mine adevarul trebuie spus destre toti duhovnicii care au bagat in temnite multi pusnici prin turnarea lor la securitate in comunism, nu mai zic de Patriarhia Ierusalimului care a scos pana si de la rugaciune Patriarhia Romana, se zvoneste ca patriarhul Daniel a fost impus sa semneze cu papa Benedict trecerea la catolicism, adica sa intoarcem altarele si sa ne rugam spre intuneric si sa facem crucea invers. Au dreptate cei ce scriu ca in cincizeci de ani Romania v-a dispare si o data cu ea si poporul Roman, fiindca aceasta lucrare a satanei duce la dezradacinare si instrainare. Ca pacatos imi dau seama ca nu se v-a destepta poporul si si v-a pleca spre intuneric , nimeni din BOR nu accepta adevarul ba chiar ii irita daca le spui ca fac sarbatoarea Pastelui odata cu biserica Iuliana. Uite ca nici computerul nu e diavolul , de pe el poti urmari in direct in noaptea invierii venirea sfintei lumini, singurul miracol pe care satana nu l-a putut modifica din calendar. Imi cer iertare de greseli facute si de la cei pe care i-am suparat cu frazele mele.

 24. marin spune:

  @ iar la acest capitol trebuiau calculate coordonatele pentru giroorizont innapoi cu 13 zile si intreband pe CDT de regiment de ce , raspunsul era ca asa trebuie
  Extrem de interesant , se pare ca si constelatiile tin „pe vechi”…
  La fel de interesant e ca in astronomie se foloseste calendarul iulian !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s