Ştiri ecumeniste – noi mostre de limbaj al Babilonului

 

Catolicii și ortodocşii din Belarus sărbătoresc săptămâna unităţii creştine

Minsk, Belarus, Ianuarie 30, 2011 / 07:20 pm (CNA).- Liderii catolici din Belarus au sărbătorit acea săptămână din an dedicată unităţii creştine adunându-se şi frângând pâinea împreună cu capii locali al confesiunilor ortodoxă, luterană şi celelalte.

Din 18 până în 25 ianuarie, creştinii de pe glob au marcat Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştină, timp în care membrii diferitelor confesiuni creştine au tradiţia de a se întâlni pentru a se ruga împreună pentru unirea eforturilor în rândul credincioşilor.

În Minsk, capitala Belarus, arhiepiscopul catolic Kondrusiewicz şi mitropolitul ortodox Filaret de Minsk şi Sluzk au găzduit diverse iniţiative, inclusiv rugăciuni zilnice cu belaruşii aparţinând  multor medii şi tradiţii creştine.

La rugăciunea în comun din 22 ianuarie de la catedrala binecuvântatei Fecioare Maria din Minsk, catolicii, ortodocşii, catolicii răsăriteni, luteranii şi creştinii de alte confesiuni s-au adunat să se roage, să predice şi să împartă în mod simbolic o felie mare de pâine.

(azi simbolic, mâine pe bune, adică coliturghisire; din ce în ce mai îndrăzneți)

La interviul din 20 ianuarie de la colecta generală pentru biserica aflată în nevoie, arhiepiscopul Kondrusiewicz şi-a adus aminte cuvintele Papei Ioan Paul al II-lea care a spus că bisericile din Răsărit şi din Apus sunt doi ,,plămâni” separaţi şi că ,,Europa trebuie să respire din nou cu ambii plămâni”.

Arhiepiscopul a spus că nu doar că toate confesiunile creştine ,,împărtăşesc dorinţa de unitate” ci ei caută şi dialogul cu comunităţile evreilor şi musulmanilor.

Arhiepiscopul Kondrusiewicz a spus că relația dintre bisericile ortodoxă și catolică este foarte pașnică și cordială. Biserica ortodoxă cuprinde 80 procente dintre cetățenii Belarus în timp ce 14 procente sau aproximativ 300.000 de oameni sunt catolici.

El a spus că lideri ale ambelor tradiții se întâlnesc regulat și ambele biserici înțeleg că misiunea lor comună este să trăiască credința creștină și să o împărtășească cu alții.

Arhiepiscopul Kondrusiewicz a vorbit și despre problemele cu care se confruntă indivizii din modernul Belarus precum alcoolismul, drogurile, și ratele mari ale divorțurilor și avorturilor. El a spus că aceste probleme îi cheamă pe creștini să se unească și să fie martori activi în interiorul societății.

,,A da mărturie înseamnă că toți credincioșii, și mai presus de toate toți laicii sunt chemați să devină mai activi” a spus el.

(se pare că oamenii de rând nu sunt suficient de activi pentru cauza ecumenismului)

 

Patriarhul Chiril mulțumește trimisului Vaticanului pentru contribuţia sa importantă la îmbunătățirea relațiilor dintre ortodocși și catolici

Moscova, 27 ianuarie, Interfax – Patriarhul Chiril al Moscovei și al întregii Rusii a mulțumit ambasadorului Vaticanului la Federația Rusă, arhiepiscopul Antonio Mennini care îşi reia activitatea în Rusia pentru marele ajutor acordat în punerea la punct a relaţiilor dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Romano Catolică.

,,Aş vrea să vă mulţumesc pentru munca dvs ca reprezentant al Sfântului Scaun la Moscova şi să subliniez contribuţia voastră personală la reglarea problemelor dificile în relaţiile dintre Bisericile noastre. Cu mila lui Dumnezeu, aceste probleme sunt rezolvate în mod pozitiv ceea ce schimbă în bine climatul relaţiilor bilaterale. Este în multe privințe realizarea voastră ca reprezentant plenipotenţiar al Sfântului Scaun” a spus Patriarhul la o întâlnire cu nunțiul la Moscova.

 

La rândul lui, arhiepiscopul Mennini a mulțumit Întâi Stătătorului Bisericii Ruse pentru ajutorul acordat. ,,Am fost bucuros să lucrez în beneficiul Bisericilor noastre, dar această muncă ar fi fost mult mai complicată fără ajutorul vostru, atitudinea prietenoasă și dragostea creștină” a spus nunțiul.

,,Nu voi uita niciodată pe sfinția voastră și Biserica Rusă ci dimpotrivă, o voi iubi mereu” a adăugat Mennini şi a dat asigurări că era gata să-şi aducă contribuţia la mărturia comună pentru valorile creştine în lume.

După cum

După cum se zvonise luna trecută Papa Benedict al XVI- ea al Romei îl numise pe Arhiepiscopul Antonio Mennini drept ambasador în Marea Britanie.

Monseniorul Mennini fusese numit în Rusia de către răposatul Papă Ioan Paul al II-lea al Romei în noiembrie 2002. În timpul lucrării făcute în Rusia, el a pus tot timpul accent pe importanţa unei atitudini respectuoase a catolicilor faţă de tradiţia bisericii ortodoxe.

 

Mennini a susţinut nu o singură dată Biserica Rusă în iniţiativele sale de importanţă socială. Astfel, arhiepiscopul a salutat ideea introducerii instituţiei preoţilor militari în Armata Rusă şi introducerea în şcoli a disciplinei ,,învăţături de cultură ortodoxă”. El s-a împotrivit reproşurilor aduse Patriarhiei Moscovei cu privire la ,,clericizarea” societăţii.

Relaţiile diplomatice depline dintre Rusia şi Sfântul Scaun au fost stabilite în timpul mandatului lui Mennini la Moscova.

Papa se întâlneşte cu capii ortodocşi din Sant’Egidio

VATICAN, 2 septembrie, 2008 (Zenit.org).- Reprezentanţi ai comunităţii din Sant’Egidio i-au prezentat lui Benedict al XVI-lea programul pentru întrunirea de rugăciune interreligioasă pentru pace din 2008.

Andrea Riccardi, întemeietorul comunităţii a fost de față la întâlnirea de luni în care l-a informat personal pe Papă despre evenimentul denumit ,,Civilizația Păcii: Religii și Culturi în Dialog”. Se va ține între 16 – 18 noiembrie în Cipru.

Sant’Égidio organizează această întrunire în fiecare an pentru a menține viu spiritul Zilei Mondiale de Rugăciune la care îndemna Ioan Paul al II-lea la Assisi în 1986, Benedict al XVI-lea a fost prezent la întâlnirea de la Napoli din 2007.

Sant’Egidio organizează întâlnirea de rugăciune împreună cu arhiepiscopul ortodox din Cipru, Hrisostom al II-lea.

Marco Impagliazzo, președintele din Sant’Egidio și episcopul Vincenzo Paglia de la Terni-Narni-Amelia au fost de asemenea de față la întâlnire.

Comunitatea deja veche de 40 ani a informat într-un comunicat că la întâlnirea cu Benedict al XVI-lea au discutat de asemenea despre ,,sărăcia din lume și îngrijorările cu privire la SIDA din Africa”.

Dar să nu ne iluzionăm că se bat câmpii astfel doar pe alte plaiuri. Despre ,,octava de rugăciune știm că i se rezervă câte o săptămână în cursul lunii ianuarie dar interesant este că pe basilica.ro nu se află nici o știre despre octava asta. Există doar o știre veche din 2008. Probabil că se ascund, căci încă nu sunt gata să arate niște lucruri pe față credincioșilor. În schimb, catolicii dau ştiri la zi:

http://www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=10373:rugciune-pentru-unitatea-cretinilor-la-catedrala-patriarhal-din-bucureti-foto&catid=144:viaa-arhidiecezei&Itemid=247

http://www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=10362:octava-mondial-de-rugciune-pentru-unitatea-cretinilor-2011&catid=153:cuvantul-pstorului&Itemid=415

http://www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=10367:papa-cretinii-trebuie-s-fie-una&catid=364:activitatea-papei&Itemid=476

(Interesant este ca in toate trei linkurile papistaşii au scris cretini in loc de creştini – sa fie  doar o coincidență ?)

Iată  ce urmează în curând :

„Octava pentru unitatea creştinilor este precedată – a încheiat Papa – de Ziua dialogului ebraico-creştin: o apropierea foarte semnificativă, care reaminteşte importanţa rădăcinilor comune care îi unesc pe evrei şi creştini”.

Anul acesta au avut o tema foarte pretențioasă, semn că foarte curând chiar vor fi ,,Uniţi în frângerea pâini”, dacă nu cumva sunt deja, dar mai pe ascuns.

Iată și un filmuleț cu ereticul Papă despre care auzim tot mai des:

 

Își face și mass media lucrarea ei de înșelare, cu viclenie și mare pricepere:

http://www.reporterntv.ro/stire/saptamana-unitatii-crestine

 

Şi câteva mostre de limbaj viclean (limbaj al Babilonului)  și din ce în ce mai pe față și mai nerușinat:

Pentru Catedrala catolică ar trebui făcut mai mult de toţi creştinii

26.01.2011, Bucureşti (Catholica) –

PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul cuvântului de învăţătură de la ora de rugăciune pentru unitate de la încheierea Octavei Mondiale de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor din Catedrala romano-catolică “Sf. Iosif”, a afirmat că pentru salvarea Catedralei s-ar fi putut face mai mult de către toţi creştinii, nu numai de către cei romano-catolici, informează ARCB.ro.

Vorbind despre partea practică a realizării împăcării, Episcopul ortodox a subliniat necesitatea lucrării împreună a creştinilor pentru răspândirea cuvântului lui Cristos şi a operei caritative a Bisericii lui Cristos. A exemplificat această lucrare-împreună printr-un eveniment petrecut cu mulţi ani în urmă la Iaşi, când un tânăr ortodox a fost ajutat într-o problemă foarte gravă medicală de o operă comună a PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iaşi, şi, pe atunci, a IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei. Apoi PS Varlaam a vorbit despre situaţia Catedralei “Sf. Iosif” care este pusă în pericol de construcţia ilegală de lângă ea.

“Un lucru asemănător s-a întâmplat oarecum, dar s-ar fi putut face mai mult. Ne aflăm într-o Catedrală ameninţată de un mastodont care o poate pune în pericol în orice moment. Sigur că au existat comunităţi creştine, în afară de cea romano-catolică, şi Patriarhia Ortodoxă a făcut-o de mai multe ori, s-au luat poziţii în favoarea Catedralei, dar creştinii de diferite confesiuni cred că ar fi putut manifesta într-un mod mai unitar şi cu o prezenţă mai impresionantă, convingătoare, pentru ca această nedreptate care se face Catedralei catolice să nu ajungă la final pentru că există riscul ca mâine, poimâine, o altă biserică, aparţinându-i unei alte confesiuni să traverseze o tragedie asemănătoare.”

Sursa: ARCB.ro

27 ianuarie

Încheierea Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor în Catedrala Sf. Iosif

26.01.2011, Bucureşti (Catholica) –

Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor de anul acesta s-a încheiat, ca de obicei, în ziua de 25 ianuarie în sărbătoarea Convertirea Sf. Apostol Paul, în Catedrala romano-catolică “Sf. Iosif” din Bucureşti, la ora 17. Ora de rugăciune a fost condusă de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, însoţit de PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de Bucureşti şi preoţi din Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti.

Mergând după modelul primei comunităţi de creştini din Ierusalim, “stăruitori în învăţătura apostolilor şi în comuniunea fraternă, la frângerea pâinii şi în rugăciune” (Fap 2,42), reprezentanţii Bisericilor creştine din Bucureşti s-au unit în rugăciune comună pentru a implora de Dumnezeu Tatăl ceea ce însuşi Fiul său, Isus Cristos, Mântuitorul nostru, a cerut: “ca toţi să fie una, după cum tu, Tată, eşti în mine şi eu în tine, ca şi ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis” (In 17,21). Astfel s-au rugat împreună reprezentanţii Bisericilor Romano-Catolică, Greco-Catolică, Ortodoxă, Armenească, Evanghelică Luterană Germană, Evanghelică Luterană Maghiară, Reformată Calvină, Anglicană şi Ortodoxă Coptă, aflăm de pe ARCB.ro. Împreună au plecat frunţile pentru a recunoaşte momentele de slăbiciune şi greşelile împotriva unităţii creştinilor, dar au şi cerut în rugăciune de la Dumnezeu darul unităţii.

După procesiunea spre altarul Catedralei şi după ritul începutului şi rugăciunea penitenţială a urmat apoi citirea Cuvântului lui Dumnezeu: din Cartea Genezei (33,1-4), din Scrisoarea a II-a a Sf. Apostol Paul către Corinteni (5,17-21) şi din Sf. Evanghelie după Sf. Matei (5,20-26). Pornind de la aceste texte din Sf. Scriptură PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române, a ţinut un cuvânt de învăţătură sufletească în care a subliniat necesitatea împăcării dintre creştini. “Toate textele scripturistice din seara aceasta pot fi considerate ca un jăratec aprins peste capetele noastre care nu ne va îngădui să uităm prea curând dorinţa pe care am exprimat-o seară de seară vreme de opt zile”. Însă Preasfinţitul a atras atenţia că de multe ori riscăm să uităm ceea ce ne-am rugat timp de opt zile în celelalte zile din an: “Aceste lecturi din seara aceasta evidenţiază faptul că, de cele mai multe ori, ceea ce facem noi vreme de opt zile la începutul fiecărui an se estompează foarte rapid în zilele care urmează, continuând ca la o lună sau două după această Octavă să uităm de-a binelea până la începutul anului următor că ne-am rugat împreună ca Dumnezeu să ne ajute să refacem unitatea dintre noi”.

La sfârşitul celebrării, nu înainte de recitarea rugăciunii Tatăl nostru, IPS Ioan Robu a mulţumit tuturor pentru participare şi pentru angajarea în vederea împăcării şi realizării unităţii. În cuvântul său final Arhiepiscopul a subliniat că tot ceea ce fiecare Biserică lucrează pentru unitate “e greu de arătat ca rod, ca fruct; ceea ce se zideşte în lumea invizibilă, sufletească, e greu de măsurat”. “Rodul întâlnirilor noastre”, a continuat IPS Ioan, “e greu de cuantificat, de măsurat, dar ceva, ceva, se zideşte, ceva creşte, prin meditarea cuvântului lui Dumnezeu, prin întâlnirile acestea”. Această Octavă de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor “este un timp privilegiat care are menirea să ne trezească încă şi încă o dată ca să nu uităm că avem această datorie ca să împlinim ceva din cuvântul lui Cristos ca toţi să fie una, ca să facem fiecare ceva în acest sens”.

Sursa: ARCB.ro

Textele din paranteze si cele in culoarea maro apartin blogului .

Publicitate
Acest articol a fost publicat în ecumenism, erezii, paganism și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ştiri ecumeniste – noi mostre de limbaj al Babilonului

  1. Pr Timotei zice:

    http://www.petitieonline.ro/petitie/papa_nu_are_ce_cauta_in_romania_-p66477055.html

    Papa Nu are ce cauta in Romania !

    29/01/2011
    categorie: Religie, spiritualitate.

    De ce spunem NU venirii papei in Romania!
    Marturisirea este mantuitoare, ca fii ai Bisericii, clerici si laici putem sa marturisim Adevarul, care este Hristos! Orice diplomatie cade in fata Adevarului!

    1. SE CREAZA CONFUZIE SI MULTI DINTRE ORTODOCSI VOR CREDE CA BISERICA ORTODOXA SI PAPISTASII AR FI O BISERICA, IN TIMP CE
    BISERICA ESTE UNA SI ANUME CEA ORTODOXA.
    CEI CARE AU AFIRMAT TEORIA RAMURILOR SUNT ANATEMATIZATI DE SINODUL BISERICII RUSE DIN EXIL ANATEMA PRELUATA SI DE BISERICA RUSIEI SI PRIN URMARE DE BISERICA ORTODOXA IN PLENITUDINEA EI.

    2. PAPA ESTE ERETIC SI ACEASTA O SPUN TOTI SFINTII SI SINOADELE ECUMENICE SI LOCALE: SINODUL 2 ECUMENIC (vezi Filioque), SINODUL PATRIARHULUI FOTIE,SINODUL ANTIUNIONIST AL SF MARCU EUGENICUL, SINOADELE ISIHASTE ALE SF GRIGORIE PALAMA-NUMITE IMPREUNA SINODUL AL 8 LEA ECUMENIC DUPA CUM SPUNE ROMANIDIS, PR GHEORGHIOS METALLINOS, PR THEODOROS ZISIS, TELENGHIDIS SI ALTI TEOLOGI CONTEMPORANI.

    3 NU SE CUVINE CA ORTODOCSII SI ERETICII PAPISTASI SA SE ADUNE IN LACASURI DE CULT IMPREUNA, CONFORM TUTUROR CANOANELOR BISERICII

    4 PAPA VINE CA SEF AL EREZIEI CATOLICE SI E PRIMIT CA EPISCOP CANONIC AL ROMEI CU SUCCESIUNE APOSTOLICA DE CATRE PATRIARHIA ROMANA, CEEA CE ESTE BLASFEMIE, PENTRU CA PAPISTASII ODATA CE AU INTRAT IN EREZIE AU PIERDUT SI SUCCESIUNEA APOSTOLICA SI EPISCOPIA ROMEI!

    5. SUNTEM DE ACORD CA PAPA SA VINA CA SIMPLU VIZITATOR SAU CA SEF DE STAT DAR SA NU FIE PRIMIT LA SFINTELE SLUJBE IN BISERICILE ORTODOXE SI NICI VREUN IERARH AL B.O.R. SA PARTICIPE LA MESA PAPISTASA !

    6. PARINTELE DUMITRU STANILOAIE AFIRMA IN DOGMATICA CUM CA PAPISTASII SE INCHINA LA ALT DUMNEZEU DECAT CRESTINII ORTODOCSI, SI ANUME UN DUMNEZEU IN SENS BUDIST, DUMNEZEUL NIRVANIC IMPERSONAL.
    PRIN EREZIA FILIOQUE DESFIINTAND PERSOANELE SFINTEI SI DE VIATA FACATOAREI TREIMI!

    RESPECTAM PE CREDINCIOSII PAPISTASI SI PE PAPA SI LE DORIM INTOARCERE GRABNICA LA BISERICA CEA UNA, ADICA CEA ORTODOXA PRIN BOTEZ, MIRUNGERE , SFANTA IMPARTASANIE SI CELOR NUMITI CLERICI DINTRE EI HIROTONIE ORTODOXA. ASA SA LE AJUTE DUMNEZEU!

  2. Stanca zice:

    Nu imi doresc sa critic aceasta initiativa laudabila ci sa spun ca eu cred ca mai eficinta si corecta ar fi o lupta de tip marturisire a ortodoxiei. Adica, daca vine Papa, sa nu se afle nimeni care sa vrea sa mearga la evenimentele organizate cu el si nici la slujba, nimeni in afara de catolicii lui. Daca lumea ar fi ortodoxa, aceasta venire a Papei ar fi un fisco total pentru ca nu s-ar prezenta nimeni acolo, ci ar sta acasa si ar zice niste rugaciuni fierbinti catre Dumnezeu sa ne apere de erezie.

    Petitiile astea sunt initiative civile laudabile dar nu sunt mijloacele de care sa faca uz crestinii si Biserica. Biserica si crestinii trebuie sa foloseasca sabia cuvantului, rugaciunea, postul si in general doar acele mijloace specifice Bisericii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s