“Marii duhovnici” Cleopa, Arsenie Papacioc si botezul ortodox

Cea mai mare preocupare a părinţilor ortodocşi in creşterea si educaţia copiilor lor este legata de mântuirea sufletului acestora. Si primul lucru pe care îl face un creştin responsabil in aceasta direcţie este să-şi boteze copilul. Mă întreb atunci, oare, nu ar fi esenţial ca părintele sa ştie ce anume face prin acest gest? Sa înţeleagă ce se întâmpla acolo, sa se “înarmeze” cu toate cunoştinţele si informaţiile relevante legate de aceasta mare Taina a Bisericii Ortodoxe, astfel încât totul sa fie făcut conform învăţăturii primite de la Sfinţii Apostoli?

Îmi amintesc de un caz de acum câţiva ani în care un preot ortodox a fost surprins într-un filmuleţ al unui botez cum in loc de “Te lepezi de Satana?” spunea “Te lepezi de Hristos?”… si nimeni din grupul acela din Biserica nu s-a sesizat ca ar fi ceva in neregula, sau daca a remarcat aceasta greşeala nu a reacţionat in nici un fel (sa zicem ca e greşeala si nu o intenţie diabolica de-a dreptul, desi, chiar si o intenţie inconştienta – unii o numesc “act ratat” – rămâne totuşi o intenţie si nu ar trebui trecut aşa de uşor peste o astfel de greşeală)

La ultimele slujbe de botez la care am participat, in ultimii ani, in cadrul BOR, nu am mai văzut botez prin întreită afundare. Fie a fost doar o afundare, fie nu a fost afundarea completa si s-a recurs la stropire. Un bun prieten de-al meu care a fost naş de botez a insistat sa vorbeasca cu preotul înainte de slujba şi să-i precizeze ca vrea cu tot dinadinsul întreită afundare, completa si fara abatere de la Tradiţie. Ce credeţi ca i-a răspuns preotul respectiv? „Dar cine eşti dumneata si cu ce te ocupi, de eşti aşa de preocupat de partea asta.. spirituala?” Ca si cum nu e atribuţia creştinului, oricine ar fi si orice ocupaţie lumeasca ar avea, să cunoască predania ortodoxa si sa fie preocupat de respectarea ei.

De ce ma leg de asemenea exemple si detalii? Pentru ca iată, ţin de viaţa de zi cu zi a creştinului, şi se pare ca in BOR e din ce in ce mai greu sa respecţi Sfânta Tradiţie si canoanele. Pentru că, chiar dacă vrei, te împiedică preoţii.

Cum s-a ajuns la aceasta situaţie? Ce anume i-a convins pe preoţi si pe mireni ca se poate modifica aşa, după bunul plac, slujba sfintei taine a botezului?

Unul din factori este influenţa „marilor duhovnici”, care, or fi mari in anumite privinţe si pe alte teme, dar totuşi sunt oameni, si mai si greşesc, si este de datoria creştinului sa se documenteze si sa se raporteze permanent la Sfinţii Părinţi si la canoane, pentru a putea discerne si a lua doar ce e corect si de valoare din discursul acestor mari duhovnici, si sa nu înghită odată cu nectarul vorbelor înţelepte, si otrava păcălelii satanice.

Dar sa dam nişte exemple concrete. Iată ce zice marele duhovnic Cleopa:

‘Botezul prin stropire sau prin turnare este aprobat de Biserica numai cu iconomie, adică de nevoie. Ca ce-ai face cu Bucovina si Ardealul, unde se botează prin stropire si prin turnare ? Mai rar reuşesc preoţii noştri undeva sa facă Botez prin afundare in Ardeal. Este o tradiţie rămasă de la catolici.’ 1

Cum adică „este o tradiţie rămasă de la catolici”?!? De când moştenesc ortodocşii tradiţii de la catolici? Oare nu catolicii sunt cei care au deviat de la Sfânta Tradiţie, si şi-au înlăturat singuri harul? De ce sa preluam ceva de la ei? Si in ce fel ar acţiona iconomia aici? Iconomia, din cate înţeleg eu, funcţionează pentru cazuri extreme, când e copilul foarte bolnav, sau botezul se face de urgenta, fiind iminenta moartea copilului, sau suntem in situaţie de război, prigoană, calamitate naturala, etc… Dar în Ardeal nu mai e cazul de aşa ceva, în prezent. Si chiar daca omul care vine să-şi boteze copilul ortodox nu ştie şi cere botez prin stropire, este de datoria preotului să-i explice, cu blândeţe, dar fermitate, ca acela nu e botez ortodox, si să decidă omul exact ce vrea sa fie copilul, ortodox sau catolic? Daca se ştie că este o greşeală botezul prin stropire, de ce nu este îndreptată aceasta greşeală, ci se insista pe menţinerea ei „cu iconomie”? Adică, de pilda, daca la un medic vine un bolnav, iar medicul nu are inca doctoria potrivita, dar ii da in loc un ceai, aşa, că n-are altceva deocamdată, când primeşte doctoria potrivita, de ce sa nu i-o dea imediat, continuând să-i administreze un tratament provizoriu şi prea puţin de efect? Ba mai mult, in cazul botezului papistaş, acesta nu doar ca nu oferă nici o reala protecţie copilului, ba chiar ii face rău. De altfel, chiar si Părintele Cleopa (1998) arată că botezul catolic nu numai că nu e valid, ci, mai rău, e vătămător:

„Care trece la catolici trebuie să primească botezul papistaş. Se face catolic dar îşi pierde sufletul”.  2

Insa greşeşte mai departe considerând ca nu e nevoie de repetarea botezului, făcut cum trebuie, in cazul mişcării inverse, de la catolici la ortodocşi, caci zice el:

„Cu toate că botezul prin stropire şi turnare nu-i desăvârşit, este cu lipsa, Biserica îl primeşte cu iconomie (care biserica oare?), că este făcut in numele Preasfintei Treimi’  3

„Dacă un catolic trece la ortodocşi, nu i se mai face botezul. In cadrul unei slujbe speciale el mărturiseşte în faţa preotului, în biserică, lepădarea de ereziile si greşelile catolice si faptul că acceptă mărturisirea de credinţă ortodoxă. Apoi este miruit cu sfântul si marele Mir si i se citeşte dezlegarea rânduită. Dacă un ortodox trece la catolici, trebuie să primească botezul papistaş. Se face catolic, dar îşi pierde sufletul. Cu catolicii încă nu am ajuns la unire. Au cedat ei în favoarea noastră până acum vreo 13 puncte, dar mai sunt zece puncte mai importante care ne despart” (Ne vorbeşte Părintele Cleopa, vol 9, Episcopia Romanului, 1999, p. 127-128).

Haideţi să vedem si părerea altui mare duhovnic. În „Dialoguri cu Părintele Arsenie Papacioc”, la tema „Despre Sfintele Taine”, găsim următoarea discuţie:

„- Ce se poate face pentru familia mea care este baptistă; cum se poate mântui?

– Dragă, noi nu putem face o cât de mică abdicare de la adevărul ortodox. Asta e o problemă ce priveşte pe Dumnezeu; şi, dacă vreţi, Biserica o spune, ei sunt într-o anatematizare fată de Ortodoxie, după cum am mai spus. Venirea lor la Biserica Ortodoxă, ca si a catolicilor, cu atât mai mult a neoprotestanţilor, este prin ungerea cu Sfântul Mir, pentru că au primit deja botezul” .

Deci, să analizăm puţin ideea – părintele Arsenie Papacioc precizează ca nu se poate face o cât de mică abdicare de la adevărul ortodox, pentru ca în momentul următor sa facă o concesie de proporţii colosale, şi anume sa recunoască fara dubiu botezul baptiştilor, care se face cu o singura afundare!!! Dar dialogul continua:

„- Botezul trebuie făcut prin trei scufundări, ori, baptiştii fac doar una.

– Catolicii nu fac nici una. Ei fac botezul prin stropire. Eu vorbeam cu Părintele Cleopa cum să facem cu cei ce nu au cele trei scufundări; si ştiţi, eram neînsemnaţi pentru un răspuns ca acesta, dar ne preocupa problema ca nişte oameni ce trebuie să răspundem. Părintele Cleopa ajunsese la o concluzie: cel ce este botezat si nu are scufundările, să facă scufundările. Dar nu merge. (cum adică, nu merge?! De ce?) Însă, contează foarte mult, desi are mare însemnătate scufundarea care semnifică pogorârea si ieşirea din mormânt, ultima scufundare – învierea; contează foarte mult botezul, dragul meu, botezul în numele Sfintei Treimi, care e lucru mântuitor.”   4

Deci, până la urma care e concluzia? Sau este ceaţa si in mintea acestor mari duhovnici, care dau mesaje contradictorii, confuze, din care omul de rand nu mai pricepe nimic, si prin urmare face fiecare după cum îl taie capul?

Oare nu e mai înţelept să lăsăm deoparte ce zic „marii duhovnici” confuzi si contradictorii în declaraţii, şi să ne raportam la ce e limpede, clar, negru pe alb stabilit prin canoanele care spun fără nici un ocoliş că Botezul săvârşit cu o alta formulă decât cea trinitara, prin care nu se exprima distinct persoanele Sfintei Treimi, nu este valid şi nu a fost recunoscut niciodată ca valid de Biserica. De aceea, sinoadele au prescris rebotezarea tuturor celor care au fost botezaţi cu o formulă incorectă (Can. 95, Sinodul V-VI; Can. 8, Laodiceea). 5

Ce zice insă părintele Arsenie Papacioc despre stilişti, care insista ca botezul sa fie făcut prin întreită afundare? Zice că :

„Stiliştii au căzut în erezie nu pentru calendar, ci pentru că repetă botezul. Cine n-ascultă, este păgân.”  6

Deci, părintele considera ca a face un botez complet dpdv canonic, după un botez incomplet si invalid, înseamnă repetarea botezului. Acest lucru implica, logic, faptul ca părintele recunoaşte validitatea sfintelor taine la eretici…. ceea ce este FOARTE GRAV!! Creştinii ce respectă stilul calendaristic vechi mai respectă ceva ce se pare că cei de pe stilul nou încalcă… şi anume, canoanele. Deci cine sunt cei care realmente NU ASCULTĂ, cazând în pagânism si erezie? Iată ce este scris limpede şi clar şi pe înţelesul tuturor:

CANONUL 47

Episcopul, sau prezbiterul pe cel ce are Botez după adevăr, de-l va boteza din început, sau pe cel spurcat de către cei necinstitori de Dumnezeu, de nu îl va boteza, să se caterisească. Ca unul ce-şi bate joc de Crucea, şi de moartea Domnului, şi nu osebeşte pe ierei de către minciunoierei. [Apostolic, can. 46, 68; Sinod 2 can. 7; Sinod 6, can. 95, 84; Calcedon, can. 1; Cartagina, can. 8, 35, 57; Vasilie, can. 1, 20, 47]

Tâlcuire:

Aşijderea şi oricare episcop, sau prezbiter nu ar boteza cu Botezul soborniceştii şi dreptslăvitoarei Biserici pe cel spurcat, adică pe cel botezat de către necinstitorii de Dumnezeu, adică de eretici, să se caterisească. Fiindcă batjocoreşte Crucea, şi moartea Domnului, rău şi cu greşeală socotind, că spurcatul şi pângăritul botezul ereticilor, este în închipuirea Crucii şi a morţii Domnului, care nu este, şi pentru aceasta îl primeşte pe el, şi îl are asemenea cu Botezul dreptslăvitorilor. Şi pe lângă acestea, fiindcă nu osebeşte pe adevăraţii iereii dreptslăvitorilor, din mincinoşii iereii ereticilor. Ce deopotrivă pe amândoi ca pe nişte adevăraţi îi primeşte. Că nici urâtul botez al ereticilor face creştini adevăraţi pe cei ce întru dânsul se botează, nici hirotonia lor face adevăraţi ierei pe cei ce se hirotonisesc de dânşii, după apostolescul canon 68.

CANONUL 50

Dacă vreun episcop, sau prezbiter nu va săvârşi trei afundări ale unei Taine, ci o afundare, care se dă întru moartea Domnului, să se caterisească. Că nu a zis Domnul întru moartea Mea botezaţi. „Ci mergând, învăţaţi pe toate neamurile, botezându-i pe ei în Numele Tatălui, şi al Fiului, şi al Sfântului Duh” (Matei: 28,19). [Sinod 2, can. 7]

Tâlcuire:

Deci pentru ca să se facă întru noi asemănarea morţii lui Hristos, şi a îngropării Sale celei de trei zile, de nevoie se cuvine să se facă cele trei afundări, iar altminteri este cu neputinţă.

Drept aceea şi în Biserica Sfântului Marcu din Veneţia şi până astăzi se află o colimvitră ca aceasta spre ruşinarea papiştilor.

De vreme ce cele trei afundări şi ieşirile sunt de nevoie întru Botez, pentru a se închipui prin ele moartea cea de trei zile şi de trei nopţi şi îngroparea, şi învierea Mântuitorului, cu care se dă de la Dumnezeu oamenilor mântuirea, şi lăsarea păcatelor, şi împăcarea cu Dumnezeu. Apoi dar stropirea apusenilor lipsită fiind de afundări şi de scoateri, prin urmare este lipsită şi de închipuirea morţii celei de trei zile şi de trei nopţi şi a îngropării, şi a Învierii Domnului. Iar dacă de acestea, arătat este şi mărturisit, că este lipsită şi de tot darul, şi sfinţenia, şi lăsarea păcatelor. Iar de se împotrivesc latinii zicând, că stropirea lor prin cele trei chemări ale Sfintei Treimi este dătătoare de sfinţenie şi de dar, învaţă-se, că Botezul nu se săvârşeşte prin singure chemările cele ale Sfintei Treimi, ci are trebuinţă neapărat de închipuirea morţii, şi a de nevoie, şi întăritoare ale adevăratului şi dreptslăvitorului Botez. Şi fără de acestea, nu numai nu se săvârşeşte Botezul, ci cu totul nici poate a se numi Botez. Pentru aceasta, de vreme ce mustrăm pe apuseni că au stricat apostolescul Botez, apoi se cade şi noi dreptslăvitorii să luăm aminte bine la al nostru, a nu se face în ligheanuri şi în scafe, în care abia să se afunde o părticică din picioarele pruncilor ce se botează.”

Sfantul Vasile confirma botezul savarsit prin tripla afundare : „Dar de trei ori a se afunda omul (botezându-se) de unde-i?” canon 91

Văzând claritatea precizărilor acestor aspecte, se ridica întrebarea: de unde frământările părintelui Cleopa si ale lui Arsenie Papacioc de vreme ce apostolii, sinoadele si toţi sfinţii părinţi au decis cat se poate de clar ca ereticii nu au botez , singurul botez valabil fiind cel ortodox savarsit prin tripla afundare? În loc să corecteze o practica greşită , neortodoxă, aceştia se pun într-o poziţie mai înaltă decât a ortodoxiei crezând ca pot sa decidă sa ignore canoanele care sunt extrem de clare in această privinţă şi să instaureze practici noi inspirate de vreo tradiţie catolică sau baptistă. Urmările acestei atitudini se vad cu ochiul liber, daca participaţi la slujbele de botez ce se fac in BOR: un procent din ce in ce mai mic de prunci cu adevărat botezaţi, un procent din ce in ce mai mare de prunci lăsaţi fără protecţia harului dumnezeiesc de către părinţi inconştienţi si iresponsabili şi de către preoţi care nu mai ştii exact cui slujesc, lui Dumnezeu sau lui Lucifer. Acesta este crunta realitate.

Dragi părinţi creştini, treziţi-vă! Ce veţi raspunde in faţa lui Dumnezeu, când vi se va cere socoteală in ce fel v-aţi îngrijit de mântuirea sufletelor copiilor voştri?

cititi si    Botezul – poarta de intrare în Biserică sau ,,biserica’’ unde nu e Botez, nu e Biserică adevărată sau altfel despre catolicizarea Ortodoxiei oficiale

Ortodoxia de ieri si „ortodoxia” de astazi

 

1   http://caragiu.tripod.com/dc/Cleopa1.html

2   http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/nou30.htm

3    http://caragiu.tripod.com/dc/Cleopa1.html

http://www.sfaturiortodoxe.ro/prarsenie_sfinteletaine.htm

5   http://teologie.do.am/news/taina_botezului/2011-01-28-644

6   http://www.razbointrucuvant.ro/2009/08/26/parintele-arsenie-papacioc-despre-ips-bartolomeu-anania-si-despre-stilisti-acum-indrazniti-sa-loviti-si-in-parintele-arsenie/

Acest articol a fost publicat în adevarata ortodoxie, erezii, ortodoxie necenzurata și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

101 răspunsuri la “Marii duhovnici” Cleopa, Arsenie Papacioc si botezul ortodox

 1. Stanca zice:

  Si-au facut idoli din ,,marii duhovnici”. Ii urmeaza in mod fanatic, in totata neascultare fata de Sfintii Parinti si total dispret fata de Traditie. In curand se vor inchina la ,,sfinti” precum Cleopa, caci altfel de sfinti nu au si nu vor avea.

 2. marin zice:

  Asta este foarte grav , caci in loc sa asculte de invatatura ortodoxa asculta de „marii duhovnici ” chiar si atunci cand se indeparteaza de ortodoxie !
  Oare se pot numi acestia ortodocsi , sau ucenici ai „marilor duhovnici ” ?

  • Siluan zice:

   Nu exista sf. Inchsorilor pe stil nou eretic cauza 7 anateme pe stilul nou eretic papistas, Stilul nou nu are sfinti si nici Har, mascarada creata de masoni meletie metaxachi si Miron cristea Mason greco catolic, Acestia Sant inainte mergatori calendarului grigorian eretic papistas. Papa Grigorie al Xlll Lea si astrologi satanisti vrajitori, pseudo ierarhi si Duhovnici s

 3. Stanca zice:

  Sa vezi ce isi vor apara modul de a face botezul. O sa gaseasca iar vreun ,,mare duhovnic” sa spuna ca daca insisti prea mult sa faci botez canonic, asta inseamna ca te inchini la botez. 🙂

 4. marin zice:

  La modul cum inteleg ortodoxia este extrem de probabil .
  Nu inteleg ca absolut nimeni nu este infailibil , si pana si sfintii au gresit uneori , darmite unii asa -zisi „mari duhovnici” ce au beneficiat si beneficiaza din plin de publicitatea patriarhiei .
  Tocmai asta ar trebui sa-i puna pe ganduri , cu de ecumenista si serghianista patriarhie are interesul sa-i promoveze ca mari duhovnici …

 5. Stanca zice:

  Ce nu vor multi sa inteleaga este ca adevarul se afla acolo unde este acordul tuturor Sfintilor Parinti si nu in opinia singulara a unuia sau altuia dintre parinti. Si ca primeaza parere celor adeveriti ca sfinti de catre Dumnezeu si nu a celor care traiesc si sunt banuiti a avea viata sfanta.

 6. cata zice:

  suntem de tot plansul ,…iar cei care urmeaza pe „marii duhovnici ai neamului” nu vor avea nici-o justificare in fata lui DUMNEZEU;nu-mi vina sa cred cum avand pe Sf Parinti,frumusetea vorbirii, sfatuirii lor , ne aplecam urechea la acestia care au fost inventati sa apere ,sa justifice nelegiuirile facute,…vai si iar vai fratilor!in van incearca sa justifice teologic coabitarea adevarului cu minciuna, aici sau acolo,ei, noi toti ,vom vedea ADEVARUL dar aici, sau acolo, nu vor mai putea sa -si sustina rusinoasa pozitie,…..cum putem oare sa speram la mantuire urmand slujitori ai Bisericii care le este frica pur si simplu de adevar iar compromisul este numele lor?

 7. CP zice:

  Ce credeti, Sfintii inchisorilor sunt sfinti,sau nu? Intreb asta pt ca Stanca a spus: „In curand se vor inchina la ,,sfinti” precum Cleopa, caci altfel de sfinti nu au si nu vor avea.”

 8. marin zice:

  Care sfinti ai inchisorilor , poti sa-i numesti ?

  • Bogdan zice:

   Valeriu Gafencu si inca cateva mii de Dumnezeu cunoscuti care l-au slujit cu fapta dragostei pana la sange.Si pe care Dumnezeu ii adevereste prin Sfintele lor Moaste si prin marturiile supravietuitorilor.
   Daca vreti sa cautati Adevarul aveti grija la propriile exagerari si greseli.
   Doamne ajuta-ne!

   • Ioan B zice:

    Raspund tot cu o intrebare: Dar Capitanul, a fost sfant?

    Doar cateva elemente care sa-ti faca o parere: se inchina martzea la „sf Anton de Padova” – catolic, iar o icoana a lui o purta vesnic la inima. A ucis un om (din dragoste de tara?). A propagat o ideologie sociala a urii (legionarismul), frumos mascata sub o aura de renastere spirituala. IAr ca sa vezi cat de ortodoxa a foat miscarea afla ca alte capetenii (capitani) ai legiunii au fost si de alte religii: grecocatolici, evrei (Zeismann).

    Alte bloguri si adeptii lor ideologici il considera sfant si „au dat liber” la inchinare pentru cei care simteau o „tragere de inima” de a se inchina lui.

   • marin zice:

    Pentru o ortodoxie catolicizata cum este cea a BOR , e foarte posibil sa fi fost sfant ; vad ca blogurile de genul celor de la apologeticum si saccsiv au inceput sa traga tare pe „sfintenia” capitanului , insa dovezile catolicismului sau sunt incontestabile :
    „Deschid la întâmplare carticica de rugaciuni a Sf. Anton. Se deschide la pag. 119. Citesc: «Fa ca sa primesc cu
    liniste orice trimite Dumnezeu, pricepând ca este vointa Lui.»”
    „Am gustat câteva linguri din borsul cald, dar slabiciunea trupului si durerile din suflet nu-mi permit sa manânc.
    Asa ca se usuca ceas cu ceas carnea pe mine. Creste însa în inima mea credinta în Dumnezeu. Ma rog în fiecare
    zi Maicii Domnului si Sf. Anton de Padova („sfant” catolic), prin ale caror minuni am scapat la 1934.
    în aceste vremuri de urgie sunt singura mea mângâiere.”

  • Marius Barbu zice:

   Pr. Ilie Lacatusu

 9. Mihail zice:

  Bogdan, „sfintii inchisorilor” sunt de fapt mucenici. Din acest punct de vedere, care coincide cu realitatea, nimeni nu poate afirma ca acesti sfinti sunt rodul stilului nou. ei s-au sfintit pentru ca l-au marturisit pe Hristos si nu pentru ca au marturisit stilul nou. Ideea asta slujeste la altceva, dar numai Adevarului nu.
  Doamne ajuta!

  • Siluan zice:

   Nu exista sf. Inchsorilor pe stil nou eretic cauza 7 anateme pe stilul nou eretic papistas, Stilul nou nu are sfinti si nici Har, mascarada creata de masoni meletie metaxachi si Miron cristea Mason greco catolic, Acestia Sant inainte mergatori calendarului grigorian eretic papistas.

 10. marin zice:

  @ Bogdan
  Cand este sarbatorit Valeriu Gafencu de BOR ?
  Sau ceilalti cateva mii de care evaziv aduci aminte ?
  Tin sa iti aduc aminte ca Valeriu Gafencu era din Basarabia deci tinea calendarul ortodox (iulian) . Poate nu stii dar si din „stilisti” au fost extrem de multi care si-au gasit sfarsitul in inchisorile carliste, antonesciene si comuniste . Pe acestia ii iei in considerare ?

 11. florin zice:

  Va considerati in masura sa criticati pe acei mari duhovnici care au fost luminati prin mult post si ascultare?Putin credinciosilor.

 12. marin zice:

  @ Florin
  Ortodoxia este cea de care trebuie facuta ascultare , nu „duhovnicii” care au renuntat la invatatura ortodoxa .
  Tu tii mai mult la duhovnici , admitandu-le greselile (de fapt ereziile) decat la ortodoxie .

 13. Donkeypapuas zice:

  Atâta vreme cât vă bazaţi „argumentele” pe minciuni sunteţi în tovărăşie cu tatăl minciunilor. Mai mult, sunteţi şi în rând cu OTV-iştii sectanţi, autorii montajului pe care domniile voastre îl prezentaţi drept probă. Aşa filmuleţe, aşa postări!

 14. marin zice:

  @ Donkeypapuas
  As prefera ca sa comentezi pe fond , fara acuze nefondate si jigniri .

 15. pai, conform logicii voastre, s-ar putea spune, la fel de simplu, ca si sfintii parinti ai Bisericii poate au gresit. Va cam rataciti, onorabililor.

 16. sa nu uitam ca traditia liturgica s-a aflat mereu in schimbare in istoria Bisericii. Celebrarea Botezului nu s-a inventat peste noapte, nici jertfa Sf. Liturghii nu a fost compusa in 2 ore de Hrisostom dupa ce a tras daperiile si a lucrat in taina. Traditiile religioase se formeaza si cresc in timp, exista o anumita dinamica a lor, nimeni nu zice ca trebuie sa ramina incremenite. Niciodata n`au ramas incremenite in istorie. Ele cresc dar nu se definitiveaza. In fond, traditia religioasa se foloseste de simboluri care, alaturi de cer si pamint vor trece. Cuvintele Sale nu vor trece. In fond, Hristos spune „mergeti si predicati evanghelia”. Nu zice nicaieri sa mergem si sa o cintam. De asemenea, sint la fel de convins ca in Rai, nu se celebreaza liturghia traditionala a Bisericii ortodoxe autocefale romane.. intelegeti voi? Apoi, nu uitati cuvintele Mintuitorului care ne cheama mereu la toleranta. Nu uitati, de asemenea, nici exemplul fariseului care toata traditia o respecta dar, iata, vamesul s-a intors mai indreptatit la casa sa.

  • Stanca zice:

   Ati descoperit acum ca teoria relativitatii se aplica si in teologie! Si o si strigati tare ! Si inca una, ca Hristos a chemat la toleranta! Va auziti ce spuneti?

   • Claudiu zice:

    Stanca da, ma aud ce spun. De fapt, ma vad. Vreti sa spuneti ca nu cheama la toleranta? Dar la ce cheama? la ura? Sinteti cu capul?! Cumva..?!

 17. marin zice:

  @ Claudiu Ardelean
  Deci dupa parerea dvs . este in regula lepadarea traditiei si canoanelor ortodoxe si preluarea „botezului” papistas ?
  Botezul ortodox este strict reglementat de canoane , care au fost date de insusi Duhul Sfant !
  Sau contestati cumva acest lucru ?
  Daca nu il contestati , respectati canoanele .
  „Apoi, nu uitati cuvintele Mintuitorului care ne cheama mereu la toleranta.” – in afara de toleranta – desi conceptul este prea larg ca sa inteleg la ce va referiti , sper ca nu la toleranta fata de greseli canonice , adica erezii – Hristos este si extrem de transant : Cine nu e cu mine e impotriva mea ! ; Nu aruncati margaritare in fata porcilor ! …

  • Claudiu zice:

   Eu cred ca Hristos va arde dreptul canonic. Asta va face in primul rind cind va reveni.
   A imbratisa conceptul de catolicism sau de universalitate a Bisericii nu inseamna a prelua botezul papistas. Inseamna a recunoaste destijul firesc al Bisericii: unitatea. Ori, pe de alta parte, revolta pe care o aveti fata de Biserica Occidentului este pe deplin patologica, este o revolta deja bolnava. Dar conceptul de triumf final al lui Isus ma linisteste. Candva, toti vor fi intr-adevar „una, sfanta, universala si apostolica Biserica”. Si cum Biserica e a lui Hristos sint mai mult decit ferm convins ca El insusi decide destinul escatologic al Bisericii Sale. Sub nici o forma omul plin de venin.

   • marin zice:

    Eu cred ca Iisus cand va veni va desparte ereticii de dreptcredinciosi , si-i va pune pe eretici de-a stanga , si pe dreptcredinciosi ( BINEINTELES DOAR PE CEI CARE MERITA, INSA DREAPTA CREDINTA E CRITERIUL ESENTIAL) , de-a dreapta .
    Hulesti rau de tot impotriva Sfantului Duh , cum Sfantul Duh Care a dat canoanele in sinoadele in care El Insusi a glasuit , sa fi vorbit impotriva Lui Hristos ? Sa fie dezbinare de pareri in chiar sanul Sfintei Treimi ?
    Asta va face Hristos cand va veni , dupa cum spune explicit in Sfanta Scriptura .
    Conceptul de universalitate a Bisericii este alterat tare in „biserica” catolica , in care se refera palid strict la marime , pe cand in Biserica Dreptcredincioasa a ramas nealterat , insemnand de fapt universaalitatea Adevarului si a Dreptei Credinte .

    „Dar conceptul de triumf final al lui Isus ma linisteste. Candva, toti vor fi intr-adevar “una, sfanta, universala si apostolica Biserica”.” – apocatastaza e la ea acasa , se vede ca nici macar de invatatura BC nu asculti . In nici un caz „toti”vor fi Biserica lui Hristos , si ar fi si o mare nedreptate ca cei virtuosi si binecredinciosi sa fie pusi laolalta cu toti talharii si ereticii acestei lumi .
    Iti sufla diavolul in ureche invatatura asta ; daca ar fi asa atunci ce sens ar avea sa facem vreun efort pentru mantuire ???
    „Si cum Biserica e a lui Hristos sint mai mult decit ferm convins ca El insusi decide destinul escatologic al Bisericii Sale. Sub nici o forma omul plin de venin.”
    Hristos e drept si sigur ca nu-i va pune pe oamenii plini de venin alaturi de cei sfintiti in trupul sau Biserica .

 18. marin zice:

  „Celebrarea Botezului nu s-a inventat peste noapte, nici jertfa Sf. Liturghii nu a fost compusa in 2 ore de Hrisostom dupa ce a tras daperiile si a lucrat in taina. ” da dar odata adoptate de Biserica , nu au fost aruncate la gunoi dupa aceea …
  „In fond, traditia religioasa se foloseste de simboluri care, alaturi de cer si pamint vor trece.”daca vor trece odata cu sfarsitul vremurilor e voia Lui , insa ce indreptatire avem noi sa renuntam la ele ?
  „Hristos spune “mergeti si predicati evanghelia”. Nu zice nicaieri sa mergem si sa o cintam.”
  Marcu 14 , 26. Şi după ce au cântat cântări de laudă, au ieşit la Muntele Măslinilor.
  Daca insusi Hristos si apostolii au cantat cantari de lauda , de ce am face noi altfel ?

  • Claudiu zice:

   Domnu` marin, facem altfel pentru ca Liturgia Bisericii este dinamica, este in schimbare. Se schimba in timp, odata cu experienta mistica si religioasa a Bisericii. Liturghia greco-bizantina, asa cum se practica ea azi in Biserica Ortodoxa Romana, este aceeasi cu practica liturgica din primul secol? Din secolul 2? Din mileniul 1 crestin? Din 1745? Cuvint cu cuvint? Ma indoiesc. Practica liturgica s-a adaptat timpului. Mereu se adapteaza. E dinamica. Ritmul e dat de experienta cu Dzeu.

   • marin zice:

    Practica liturgica dateaza din secolul 4 cand Sfantul Ioan Gura de Aur a adunat formele liturgice incipiente intr-un tot unitar pastrat nealterat pana acum in secolul 21 in Biserica Dreptcredincioasa a lui Hristos .
    Restul sunt povesti si presupuneri ; oricum nu vad cum am putea noi cei atat de slabi in duh din vremurile actuale de apostazie sa „optimizam” Sfanta Liturghie …

 19. Stanca zice:

  E limpede din comentariile celor ,,indignati” cum judeca cei din ,,ortodoxia” oficiala. Aproape ca nu e nevoie de nici un comentariu la ce spun, ca striga de la sine erezia si talcuirea stramba. Cand Hristos spune ca a venit sa aduca sabie si nu pace, cand Dumnezeu ne indeamna in Sfintele Scripturi sa ne deosebim de lumea aceasta, sa iesim din Babilon si sa ne deosebim ca sa nu avem parte de aceeasi osanda, cand sunt atata nor de marturii despre cum sa te rupi si sa fugi de erezie, se gasesc unii sa spuna ca Hristos a propovaduit toleranta si ca lucrurile sunt intr-o evolutie, dupa cum inteleg ei sa aplice un soi de evolutionism in privinta istoriei Bisericii. Habar nu au de Canoane si de Sfintii Parinti si propovaduiesc calcarea lor dintr-un motiv pretins de asemanare cu anumite etape din istoria Bisericii. Ei bine, chiar daca nu aveau canonul 50 din Pidalion, Sfintii Apostoli si Sfintii Parinti botezau tot prin intreita afundare. Iar voi fatarnicilor, chiar daca aveti marturie toata istoria Bisericii si canoanele in forma scrisa tot nu faceti Botez valid si mai si strigati tare ca ati avea vreo justificare. O sa ceara Dumnezeu din mainile voastre sufletele celor nebotezati din neglijenta si obraznicia voastra!

  • Claudiu zice:

   Stanca, Dumnezeu ne va judeca dupa cum am implinit canoanele Bisericii Ortodoxe Autocefale Romane? Pe cuvant? Unde scrie asta? Dovediti cu Biblia. Dovediti cu fericirile. „Va vor prigoni in numele Meu”, „va vor ucide in numele” si completeaza tot Isus: „crezind ca vor face binele”. Chiar nu va regasiti in aceste cuvinte? Deloc? Atunci e o grava problema/ Nu stiu care va intra primul la judecata, onorabililor.

   • marin zice:

    Ai citit Biblia superficial ; ce spui de versetele „Cine nu va asculta de Biserica sa-ti fie ca un pagan si vames ! ” ???
    Daca vei cauta cu atentie vei gasi nenumarate versete in care Hristos indeamna sa ascultam de apostoli si urmasii lor , citeste ierarhizarea Sfantului Pavel …

 20. delia zice:

  Sunteti nebuni de legat. de Cleopa va luati voi? sa nu va calce masina maine. pai Cleopa e un titan,nebunilor!

  • marin zice:

   Delia , oarecum te inteleg .
   Titan l-ati facut voi , cu largul concurs al marketingului de tip trinitas .
   Un punct de vedere diferit in ce priveste idolatrizarea „duhovnicilor”il poti citi aici .
   Cleopa nici macar nu a marturisit ortodox , plus ca a participat la persecutia vechilor calendaristi , a stilistilor cum va place voua sa-i numiti .

   • Claudiu zice:

    „cpersecutia vechilor calendaristi” Calendarul asta vechi.. sau nou.. spuneti-mi, e mintuitor? Despre asta vbste Isus in evaghelie? Fericiti cei dupa calendarul vechi, ca aceea se vor .. nu stiu.. se vor afla la ora exacta.

    Numele acestui site: „razboi intru cuvint”.. auziti?! „Intoarce sabia la locul ei, ca toti cei ce scot sabia, de sabie vor pieri.” Chiar daca sabia e doar o vorba cu care impungi si faci scandal. O spune Mintuitorul.

   • marin zice:

    Claudiu , ai citit vreodata cu atentie Facerea ( geneza) ?
    Si a fost zi si a fost dimineata , zi una ?
    Acesta e criteriul Biblic de masurare a timpului , nu tot felul de calcule savante asupra miscarii corpurilor ceresti …
    Cand catolicii au adoptat calendarul gregorian au sters 10 zile din calendar , zile in care a fost seara si dimineata conform canonului Biblic .
    In ce priveste atitudinea ta nu inteleg defel orientarea ta impotriva celor care au suferit persecutii salbatice de la cei care „au indreptat” calendarul .
    Din punctul meu de vedere orice om care simte sanatos se revolta impotriva persecutiilor nu impotriva persecutatilor .

 21. ion zice:

  Asta-i doar inceputul smintelii. Vezi barna din ochii tai si dupa aceea paiul din ochiul altuia.Cum poti iubii pe Dumnezeu cand critici pe preotii lui?

  • marin zice:

   Ereticii nu pot fi preoti ai lui Dumnezeu ci numai ai mamonei .

   • Claudiu zice:

    Dar cine v-a spus dvs ca sint ai mamonei? Ati dedus silogistic? Recunoasteti ca spuneti asta din ura. Din prea multa ura. Nu va atribuiti rol de judecator. Judecata e a lui Dumnezeu. Dvs tot comentati aici diverse lucruri. De fapt, e clar ca nu va convine nimic. De aceea zic ca sentimentele care va indeamna sa aveti astfel de reactii sint de natura patologica, stimate domn. Razboiul acesta intru cuvint nu are de-a face cu dragostea pentru Hristos.

   • marin zice:

    Ce treaba au silogismele aici ? Dar daca tot ai adus in discutie conceptul de silogism pe care se pare ca nu il stapanesti , iti spun clar ca Biblia vorbeste de eretici . Fa o cautare aprofundata pe tema asta si te vel lamuri ca ereticii nu pot fi preotii sfinti ai Trupului lui Hristos ci numai lupi rapitori care duc sufletele la pierzare .

 22. marin zice:

  „Razboiul acesta intru cuvint nu are de-a face cu dragostea pentru Hristos.”- Dom’le nu te inteleg …
  Ce tot ii tragi cu razboiul intru cuvant , vezi ca ai gresit siteul !

 23. Theodor zice:

  Si ce facem fratilor daca eu sunt din BOR si am fost botezat ca la carte cu cele trei afundari complete si cu toata slujba complet facuta, culmea de catre un preot batran care a fost botezat si chiar hirotonit inainte de 1923 si care a ramas in BOR? Trebuie sa ma botez la voi a doua oara ca sa ma mantuiesc?
  Eu sunt de acord ca a fost o greseala trecerea la stilul nou, dar stiti de ce nu vin la voi, chiar daca toate canoanele v-ar da dreptate in litera? Pentru ca nu sunteti in comuniune cu Biserica Rusa, cu cea Sarba si cu Athosul care tin tot pe vechi, dar sunt in comuniune cu noi, adica cu BOR. Asadar pana nu veti realiza comuniunea cu rusii, cu sarbii si cu Athosul, voi sunteti cei schismatici fata de acestia care reprezinta mai mult de 95% din ortodocsii pe stil vechi si cu care noi, BOR-ul, suntem in comuniune. Voi tineti sa faceti totul perfect in litera ca fariseii, dar in duh sunteti cu totul deficitari caci trebuie sa fiti in comuniune cu aceasta imensa majoritate de credinciosi ortodocsi care tin si ei ca voi stilul vechi. Cand veti fi recunoscuti in comunitate cu acestia, si rusul si sarbul si athonitul se vor impartasi de la voi fara probleme, mai discutam despre
  despre capacitatea voastra de a va iubi fratii din BOR despre care afirmati ca sunt eretici, desi tin inca aceeasi pascalie ca si voi. Voi aveti dreptate in litera caci paziti literal canoanele iar noi avem dreptate in duhul comuniunii cu cei din Biserica cea Una adica cu sarbii, rusii, athonitii si cu ceilalti care sunt in comuniune cu acestia. Noi am gresit in litera caci nu am respectat canoanele, dar inca suntem in comuniunea Aceluiasi Duh Care ne vine din Trupul si Sangele lui Hristos cu care ne impartasim si cu sarbul su cu rusul si cu athonitul si cu care voi nu va impartasiti.
  Acum este foarte limpede care este adevarul si greseala noastra a celor din BOR si care este adevarul si greseala voastra a celor din bOSV.
  Adevarul nostru este ca noi suntem in comuniune cu Biserica cea una din care fac parte si sarbul si rusul si athonitul si toti cei ce sunt in comuniune cu ei si se impartasesc cu aceleasi Taine si de aceea am scris Biserica BOR cu B mare. Greseala noastra este ca pentru sarbatorile fixe folosim in mod nepermis calendarul gregorian, dar atata vreme cat suntem in comuniune cu cei din Biserica si ne impartasim cu aceleasi Taine suntem inca in mila si in pogoramantul Domnului, suntem in perioada de gratie pana cand mai marilor nostri le-o veni mintea la cap si vor trece din nou pe stilul vechi cel corect, si chiar in greseala fiind noi nu deznadajduim de a noastra mantuire.
  In schimb voi sunteti foarte corecti in tot ce faceti, mai putin in iubire caci nu ati reusit sa fiti primiti in comuniune cu sarbul, rusul grecul si noi. Desi aveti de partea voastra adevarul literei voi nu-l aveti pe cel al Duhului caci nu va impartasiti cu Tainele cu care se imbartasesc rusul, sarbul si athonitul si cu care Taine noi ne impartasim. Iata marea voastra greseala iubitilor mei frati din bOSV. Biserica voastra nu se poate scrie cu litera mare pentru ca nu e in comuniune cu Biserica cea una din care fac parte si rusul si sarbul si athonitul, pentru ca ei, care si in litera sunt corecti de vreme ce respecta canoanele legate de calendarul Parintilor ca si voi, nu va primesc totusi sa va impartasiti cu Tainele lor in schimb pe noi, cei din BOR, ne primesc.
  Este acum doar o chestie de logica. Daca ei sunt corecti ca si voi in litera si sunt corecti si in Tainele cu care se impartasesc – ati avea cumva curajul sa spuneti ca Tainele sarbului, ale rusului si ale athonitului cu care voi nu va impartasiti nu sunt cele adevarate? – de vreme ce ei sunt cu mult mai numerosi decat voi si sunt intru totul corecti si in litera si in Taine, inseamna ca ei sunt in Biserica cea una, si noi odata cu ei caci ne impartasim de aceleasi Taine cu ei pentru ca suntem in comuniune. Iar voi, nefiind in comuniune cu cei din Biserica, nu pot scrie biserica voastra cu litera mare si o scriu cu b mic, pentru ca nu va impartasiti cu cei din Biserica. Si deoarece nu va impartasiti cu cei din Biserica, cu care eu ma impartasesc, voi sunteti cei care nu sunteti Biserica si sunteti schismatici, chiar daca sunteti corecti din punct de vedere al canoanelor.
  Va dau si o solutie. Incercati sa intrati in comuniune cu cei care-mi respecta botezul meu despre care eu stiu ca a fost corect facut si a fost facut in BOR. Nu va impiedica nimeni sa incercati sa intrati cumva in BOR si sa puneti conditia pentru aceasta ca sa pastrati stilul vechi. In schimb voi ce faceti? Vreti sa ma botezati a 2-a oara cand eu stiu precis ca am botez recunoscut de sarbi, rusi, si athoniti, adica de Biserica cea Una?
  Ia sa vedem daca aveti curajul sa postati ce v-am pus eu aici si sa comentati pertinent, ca e limpede ca nu aveti cum sa contraziceti si sa contracarati ce am scris eu.
  Cu drag si cu dorinta de mantuire pentru noi si voi si pentru toti,
  Theodor

  • marin zice:

   Draga Teodor , de fapt noi avem de partea noastra Adevarul in intregimea lui , nu numai partea stricta a literei ci si partea Duhului !
   Daca te referi la chestiunea comuniunii cu Muntele Athos si „ortodoxiile” oficiale din Serbia , Rusia si altele care tin calendarul ortodox ( de stil vechi) , afla ca noi nu ne dorim sub nici o forma intrarea in comuniune cu acestea , deoarece chiar daca nu au cazut in erezia catolica a calendarului gregorian sunt totusi in comuniune cu noii calendaristi papisti asa-zisi ortodocsi si mai presus de toate sunt parte din Consiliul Ecumenic al Bisericilor si se infrupta la maxim din roadele otravite ale ecumenismului , facand politica Antihristului care va fi adorat ca dumnezeu in aceasta sinagoga a satanei numita CMB , care nu este altceva decat „biserica”lui in stare incipienta .

   @ Si ce facem fratilor daca eu sunt din BOR si am fost botezat ca la carte cu cele trei afundari complete si cu toata slujba complet facuta, culmea de catre un preot batran care a fost botezat si chiar hirotonit inainte de 1923 si care a ramas in BOR? Trebuie sa ma botez la voi a doua oara ca sa ma mantuiesc?

   Daca vrei sa vii la noi si sa te mantuiesti , afla ca noi primim ( prin iconomie ) afundarile noilor stilisti-ortodocsilor oficiali daca au fost canonice si primim pe ereticii nou calendaristi prin mirungere . Poate vei judeca ca acest cuvant e cam aspru , insa tine cont de o vorba de mare intelepciune a Sfantului Maxim Marturisitorul – Cea mai mare dragoste pe care poate cineva sa o aiba pentru aproapele sau e sa-i spuna Adevarul ! ( citez aproximativ din memorie) .
   Insa pana la mirungere trebuieste mai intai o catehizare si o verificare amanuntita a credinciosului pentru a vedea daca acesta si-a insusit credinta ortodoxa renuntand la ereziile gregoriene , ecumeniste filetiste si sofianiste care sunt la mare moda in „biserica” oficiala .

   @ Este acum doar o chestie de logica. Daca ei sunt corecti ca si voi in litera si sunt corecti si in Tainele cu care se impartasesc – ati avea cumva curajul sa spuneti ca Tainele sarbului, ale rusului si ale athonitului cu care voi nu va impartasiti nu sunt cele adevarate?
   Logica omeneasca de multe ori e straina de glasul Duhului Sfant care a insufletit dintotdeauna sfanta biserica a lui Hristos Dumnezeul nostru .
   Eu sunt SIGUR ca voi oficialii nu mai aveti taine valide – cred aceasta cu toata fiinta mea .

   @ Ia sa vedem daca aveti curajul sa postati ce v-am pus eu aici si sa comentati pertinent, ca e limpede ca nu aveti cum sa contraziceti si sa contracarati ce am scris eu.
   Chiar nu necesita un act de curaj pentru a argumenta si a face unele comentarii pe marginea expunerii tale . Si raspunsul l-as fi dat mai demult daca timpul meu nu ar fi asa de limitat .
   Vorbesti de faptul ca noi nu avem Duhul si ne axam mai mult pe calendar , dupa cum zicea si cleopa ca ne inchinam la calendar , o mare minciuna care nu are nici o legatura cu realitatea .
   Adevarul e ca daca schimbarea calendarului nu e o problema de dogma – cum tot trambiteaza neoteologii eretici din BOR si de aiurea , cum justificati perse3cutiile salbatice la care am fost supusi noi „stilistii”de ortodocsii neocalendaristi ? Stii tu ce atrocitati s-au comis de ortodocsii plini de dragoste care nu se inchina la calendar din BOR ?
   Uite aici cateva exemple :
   Prigoana in zilele noastre , masonul bartolomeu autointitulat patriarh ecumenic prigoneste ( nu din motive dogmatice desigur , ci doar din motive de tipic … ???!!!) calugarii de la manastirea Esfigmenu si presa „ortodoxa” tace malc – https://ortodoxianecenzurata.wordpress.com/2011/03/15/stiri-necenzurate-prigoana-impotriva-manastirii-esfigmenou/

   Cleopa e tare mandru cand povesteste cum erau batuti in mod salbatic stilistii : https://ortodoxianecenzurata.wordpress.com/2011/02/15/parintele-cleopa-sustinator-al-prigoanei-impotriva-vechilor-calendaristi/

   Printele Dionisie Ignat de la Colciu vorbind si despre prigoana stilistilor : https://ortodoxianecenzurata.wordpress.com/2010/10/06/parintele-dionisie-ignat-de-la-colciu-despre-indreptarea-calendarului-si-persecutia-celor-care-au-tinut-pe-vechi/

   Daca vrei sa aprofundezi subiectul poti citi aici o carte despre adevarata fata a noilor calenbdaristi care odata cu adoptarea calendarului eretic papist gregorian au adoptat si metodele lor de „convertire”si tortura : https://ortodoxianecenzurata.files.wordpress.com/2011/03/65-de-ani-depersecutie-a-bosv.pdf

   Asa ca draga Teodor , daca chiar doresti mantuirea ta si a altora fugi cat poti de repede de la erezia BOR si vino in Adevarata Biserica a Domnului Iisus Hristos si spune si altora despre cele ce ai aflat !

 24. Theodor zice:

  Draga Marian,
  tu nu ai citit cu atentie ce am scris eu si in loc sa argumentezi strict la ce am scris eu, tu vii si incerci sa-mi predai o lectie dinainte invatata, caci ia uite ce-mi raspunzi:
  @ Vorbesti de faptul ca noi nu avem Duhul si ne axam mai mult pe calendar, dupa cum zicea si cleopa ca ne inchinam la calendar, o mare minciuna care nu are nici o legatura cu realitatea .
  Adevarul e ca daca schimbarea calendarului nu e o problema de dogma – cum tot trambiteaza neoteologii eretici din BOR si de aiurea , cum justificati perse3cutiile salbatice la care am fost supusi noi “stilistii”de ortodocsii neocalendaristi ? Stii tu ce atrocitati s-au comis de ortodocsii plini de dragoste care nu se inchina la calendar din BOR ? @
  Eu nu am sustinut ca Parintele Cleopa ca voi va inchinati la calendar – cumplita greseala a Parintelui – ci chiar v-am laudat ca voi tineti cu tarie de calendarul cel corect. Si eu sunt convins ca respectarea calendarului corect este o chestie de dogma, altfel de ce as fi sustinut ca BOR-ul se afla intr-o perioada de gratie a Domnului pana ce le va veni mai marilor nostri mintea la cap si vor trece din nou pe calendarul corect si pentru sarbatorile cu data fixa. Asa cum si voi considerati ca v-ati aflat sub pogoramant pana ce v-ati facut arhierei proveniti de la noi din BOR doar prin Parintele Galaction, ceea ce cam fata de canoane scartaie rau, de ce nu am considera si noi ca ne aflam sub pogoramantul Domnului pana ce se va reveni la situatia corecta? Sau cand e vorba de voi cei foarte putini in raport cu noi, se pune si voi va mantuiti, iar cand e vorba de noi care suntem multi nu se mai pune si Domnul devine dintr-o data foarte putin iubitor de oameni si nu ne mai mantuieste?
  Uite ca eu sunt din BOR si nu sunt eretic caci consider ca e gresit calendarul gregorian dupa care se tin sarbatorile cu data fixa. Cu toate acestea eu nu vreau sa ies din BOR caci in ea m-am botezat si sunt convins ca botezul meu este bun si mantuitor de vreme ce mi s-a dat prin el harul de a cunoaste ca este gresit calendarul pentru date fixe. Ori tu sustii ca trebuie sa vin neaparat la voi ca sa ma mantuiesc.
  Eu pe voi nu va acuz de lipsa de corectitudine in canoane, ci vad la voi lipsa de iubire, ca masurati cu doua masuri, una pentru voi si una pentru noi. Cum puteti sustine voi numai pentru ca ati avut de indurat persecutii de la capii Bisericii de atunci (pai si noi fratilor am avut de la aceeasi capi, doar stii bine cum au fost dati afara calugarii si calugaritele din manastiri de dragutul de Adrian, ca-i batea de-i rupea el insusi) gata noi suntem eretici, iar voi supercorecti? Pai n-ati indurat voi mai mari si mai multe atrocitati ca martirii nostri din inchisorile comuniste. Pe mana lui Turcanu au incaput mai ales cei din BOR, marea majoritate erau in BOR. Va vad cu atata fatarnicie ca dezgropati morti din BOR si faceti reclama negativa ca Parintele Argatu sau Parintele Cleopa miros urat. Uite parintele Ilie Lacatusu, preot din BOR, e usor, miroase frumos si e foarte placut la vedere, mult mai placut la vedere decat Parintele Glicherie sau Parintele Galaction. Ai avea curajul sa spui ca Parintele Lacatusu nu s-a mantuit? Sfintele lui moaste te-ar contrazice imediat. Sau poate nici Valeriu Gafencu, sau nici ceilalti martiri din inchisorile comuniste, mult mai multi decat ai vostri, care marea majoritate erau din BOR? Iar voi ce faceti? V-ati trezit supercorecti, noi ne mantuim, voi nu. Uite al vostru pute, al nostru nu pute. De ce nu puneti atunci alaturi poze cu cum arata acum Parintele Lacatusu langa cum arata acum Parintele Glicherie ca nu e mare diferenta intre data mortii lor?
  O mare greseala a voastra consta in faptul de a considera ca Biserica consta in pastorii ei temporari si daca ei au lipsa de iubire si nu vor sa aiba comuniune de dragul celor pastoriti cu ceilalti capi crezand ca numai ei detin adevarul, atunci da-i incolo pe cei pastoriti. Pai suntem multi pastoriti fratilor. Adunati romani, rusi, sarbi, greci, bulgari (asta ca sa enumar grosul) cu care noi suntem in comuniune si adunati-va pe voi si pe cei cu care voi sunteti in comuniune. Sunteti foarte putini fata de noi. Stii bine ca Domnul decide cine se mantuieste si nu voi. O minima gandire logica ar cere ca iubirea Lui dumnezeiasca sa nu-i treaca cu vederea pe cei multi care se afla in comuniune si dintre care multi respecta dogmele exact ca si voi. Ati avea curaj sa spuneti ca pe vremea Sfantului Maxim, caci numai el si ucenicul lui sustineau in Biserica adevarul, atunci numai Sfantul Maxim si ucenicul lui s-au mantuit?
  Consider ca o minima dovada de iubire pentru fratii vostri crestini din BOR ar fi sa le recunoasteti fara nici o reticenta si fara nici o cateheza, botezul.
  Cu drag,
  Theodor

  • marin zice:

   Ba am citit cu atentie ce ai spus si am argumentat strict la comentariul tau , insa am adaugat si partea cu persecutia gandindu-ma ca poate no o cunosteai .
   Imi pare rau insa sa vad la tine aceeasi atitudine care domneste in BOR , cumva de justificare a crimelor si persecutiilor indurate atunci de membrii BOSV prin tot felul de motive -scuze . Eu cred ca singura atitudine sanatoasa pe aceasta problema este indignarea si lupta impotriva unor asemenea acte de barbarie ; cand te gandesti ca si ereticii catolici si-au cerut scuze pentru abuzurile inchizitiei ( de parca asta ar rezolva cumva lucrurile) insa BOR e atat de impietrita incat nici macar nu ia in calcul scuzarea fata de ororile petrecute atunci . Ce argumentezi tu ca nu-s care adrian va dadea calugarii afara din biserici ( poate te referi la actul din anii 50 cand comunistii au decis alungarea calugarilor tineri ) este totusi cu totul altceva – atunci comunistii v-au persecutat , insa noi am fost persecutati de voi , care va considerati crestini …
   Si nu arunca persecutia asupra capilor BOR ca au fost nenumarate cazuri cand popii si credinciosii simplii au fost persecutorii !
   Oare cuvintele astea va spun ceva :
   Luca 11
   47. Vai vouă! Că zidiţi mormintele proorocilor pe care părinţii voştri i-au ucis.
   48. Aşadar, mărturisiţi şi încuviinţaţi faptele părinţilor voştri, pentru că ei i-au ucis, iar voi le clădiţi mormintele. ???

   Deci voi ne-ati torturat , ne-ati batut , ne-ati ucis si totusi noi suntem cei lipsiti de dragoste ? De ce , fiindca va spunem unele adevaruri transante , asa cum sunt ele , FIINDCA NE PASA DE MANTIREA VOASTRA ???
   Daca cauti sa iti spun minciunele si dulcegarii , ai gresit blogul … Eu iti voi spune intotdeauna ce cred si simt chiar daca asta te supara !

   @ Va vad cu atata fatarnicie ca dezgropati morti din BOR si faceti reclama negativa ca Parintele Argatu sau Parintele Cleopa miros urat.
   Ca miros urat e lucru cert , unde e fatarnicia , ai vreun argument ???

   @Ai avea curajul sa spui ca Parintele Lacatusu nu s-a mantuit? Sfintele lui moaste te-ar contrazice imediat.
   Nu stiu exact ce sa spun in problema aceasta , nu am informatii suficienta pentru a-mi face o parere obiectiva . Totusi , preotii rasi tunsi si frezati dupa moda catolica nu imi inspira incredere si sunt reticent cu ei ; oare ce il impiedica pe perintele Lacatusu sa si arate3 ca un preot ortodox nu ca unul catolic ???

   @ Ati avea curaj sa spuneti ca pe vremea Sfantului Maxim, caci numai el si ucenicul lui sustineau in Biserica adevarul, atunci numai Sfantul Maxim si ucenicul lui s-au mantuit?

   Eu cred ca Sfantul Maxim si cei trei ucenici ai sai si sfantul papa Martin Marturisitorul s-au mantuit , plus cei care s-au pocait ulterior de erezia in care fusesera si pe care Hristos i-a gasit vrednici .
   Totusi , tu sustii ca ereticii supermajoritari din vremea aceea s-au mantuit ?
   Pai atunci anatemele care au fost date impotriva lor nu functioneaza , sfintii parinti s-au inselat si uite asa relativizam credinta …

   @ Consider ca o minima dovada de iubire pentru fratii vostri crestini din BOR ar fi sa le recunoasteti fara nici o reticenta si fara nici o cateheza, botezul.

   De fapt dovada de iubire este insusi faptul ca le spunem ca sunt in greseala si incercam sa ii aducem la ortodoxie si la mantuire . Restul sunt povesti , iubire umanista !

 25. Theodor zice:

  Marian,
  Esti prea inversunat si nu faci fata situatiei. BOR-ul, cu adevarat, nu este reprezentata de cei care v-au persecutat atunci fizic, nici de capii ei de astazi care participa la slujbe ecumeniste si pe care recunosc si eu ca pot fi lupi rapitori. De acestia au fost cu duiumul la conducerea Bisericii din toate timpurile (vezi numai in perioada bizantina cati patriarhi si papi eretici au fost, si cate atrocitati s-au facut chiar de catre acestia, ia macar de citeste despre viata Sfantului Ioan Gura de Aur), si totusi Biserica nu a pierit caci din ea pretindeti ca va trageti si voi. BOR-ul reprezinta preotii cinstiti si credinciosii ei, care stii bine au fost persecutati in numar mult mai mare dacat voi, caci erau mult mai multi decat voi, si cei care si-au facut datoria fata de Hristos fara sa aibe nimic cu voi. Daca atunci Biserica nu a pierit in ciuda conducatorilor eretici din ea si in ciuda tuturor ereziilor care s-au vehiculat in ea, caci Domnul a dat perioada de gratie si adevarul a iesit la iveala si lucrurile s-au indreptat in Biserica, nici acum BOR nu a iesit din har automat cum ziceti voi, gata din cauza ca s-a praznuit Pastele aiurea in 1924 si 1926, sau din cauza ca Teoctist a slujit impreuna cu papa. Intelege odata ca asta este greseala acelor patriarhi ai Bisericii de atunci si nu a Bisericii in totalitate cum spuneti voi gresind grav. Cei din Biserica care v-au prigonit pe voi vor da seama la Judecata de acest lucru, dar o vor face ei individual, nu Biserica, caci Biserica nu a cazut.
  Eu am pus problema corect teologic si am incercat sa vad ce gandesti. Iar tu gandesti gresit, caci uite ce spui:
  @Deci voi ne-ati torturat, ne-ati batut, ne-ati ucis si totusi noi suntem cei lipsiti de dragoste ? De ce, fiindca va spunem unele adevaruri transante , asa cum sunt ele , FIINDCA NE PASA DE MANTIREA VOASTRA ???@
  Eu fac parte din acesti voi cu care tu cataloghezi BOR si nu-mi amintesc sa fi torturat, batut, ucis vreodata pe cineva de la voi, ba din contra sunt de acord cu voi ca a fost persecutie. Dar nu mi-o arunca mie in spate, ca eu nici nu ma nascusem pe atunci. Si daca Dumnezeu a randuit sa ma nasc si sa ma botez in BOR si sa sustin adevarul ortodox, eu nu sunt vinovat de persecutia ta. Eu nu-mi amintesc in legatura cu voi decat faptul ca am donat ceva banuti pentru construirea Manastirii voastre din cartierul Militari cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Si am dat pentru ca imi era sufletul deschis spre astfel de lucruri. Cum vedeam calugarul cu tablita cum ii dadeam cel putin hartiuta de 1 leu. Numai ca atunci cand ii dadeam, eu credeam ca dau pentru o constructie din BOR, caci pe tablite stii si tu cum a fost, nu ati avut curajul sa scrieti ca sunteti bOSV, ca nu va mai dadea lumea nici un ban. Cum se face ca atunci cand a fost la strangere de fonduri, voi mi-ati recunoscut botezul caci nu m-au intrebat fratii calugari care strangeau donatii pe strada pentru manastirea voastra din Militari, daca sunt sau nu din BOR, ci luau banutul imediat, fara sa se mai dea torturat, batut schingiuit (asta pana m-a lamurit cineva ca nu sunteti din BOR si de atunci nu v-am mai dat donatie) iar acum cand e sa faci misiune, caci sunteti nesemnificativ de putini ca numar, imi denigrezi botezul si Parintii (unii poate chiar au gresit, dar sunt totusi Parinti – uita-te si la Sf Grigorie de Nyssa ca sustinea apocatastaza si inmultirea ingerilor si cu toate aceste greseli Biserica l-a considerat sfant)?
  Eu ti-am aratat cele mai frumoase si clare sfinte moaste la Parinte adevarat din BOR care a suferit in inchisoare si a fost preot model. Sunt sfinte moaste nu dupa recunoasterea omeneasca, a capilor care tergiverseaza sa le recunoasca oficial, ci dupa recunoasterea lui Dumnezeu, pentru ca pur si simplu arata exact ca sfinte moaste. Iar ti vii si-mi faci teoria basmalei, ca cine nu poarta barba dintre preoti s-a luat dupa moda catolica?
  @Totusi , preotii rasi tunsi si frezati dupa moda catolica nu imi inspira incredere si sunt reticent cu ei ; oare ce il impiedica pe perintele Lacatusu sa si arate3 ca un preot ortodox nu ca unul catolic ???@
  Uite ca l-a aratat Dumnezeu sfant si fara barba, in ciuda reticentei tale. Cat despre purtarea barbii de catre un preot mirean, daca si aceasta este pentru voi un criteriu de judecata, este cu totul limpede ca faceti parte dintre acei farisei care strecurati tantarul dar lasati camila sa treaca. Ia de vezi la icoane Mariane, ca au fost destui sfinti si fara barba.
  Credinciosii din BOR au fost buni cand au fost prostiti de voi sa va dea bani, atunci ati facut pogoramant, ca de asa se face pogoramantul la voi, in schimb cand e vorba de mantuire, voi procedati cu multa acribie si numarati firele din barba Parintelui Lacatusu.
  Lasati fratilor judecata pe seama lui Hristos ca stie El mai bine sa-i judece pe cei care v-au prigonit si nu-mi arunca mie in spate ca eu nu ma mantuiesc din cauza acelora. Nu judecati, ca sanu fiti judecati. Caci cu masura cu care masurati, cu aceea vi se va masura. Vreti acribie, atunci la Judecata, Hristos va va judeca cu acribie. Si daca va gasi la voi pacate, si va garantez eu ca si voi aveti pacate cu duiumul, nu vi le va ierta caci voi vreti acribie. Vreti dragoste si masurati cu dragoste, atunci si Hristos va va arata dragoste si va va mantui chiar de ati avea multime de pacate.
  Cu drag,
  Theodor

 26. marin zice:

  @ BOR-ul, cu adevarat, nu este reprezentata de cei care v-au persecutat atunci fizic, nici de capii ei de astazi care participa la slujbe ecumeniste si pe care recunosc si eu ca pot fi lupi rapitori. De acestia au fost cu duiumul la conducerea Bisericii din toate timpurile (vezi numai in perioada bizantina cati patriarhi si papi eretici au fost, si cate atrocitati s-au facut chiar de catre acestia, ia macar de citeste despre viata Sfantului Ioan Gura de Aur), si totusi Biserica nu a pierit caci din ea pretindeti ca va trageti si voi.
  Imi pare rau dar exemplul nu este potrivit ; cu toate ca atunci au fost multi eretici care s-au desprins din Biserica , acum tot BOR-ul este eretic in totalitate si face parte oficial din sinagoga satanei CMB , si a recunoscut oficial harul anglicanilor , aia cu „episcopi”si „preoti” femei sau homosexuali ,l inca din 1936 – citeste despre asta pe pagina oficiala de web a patriarhiei romane .

  Bineinteles ca Biserica nu a pierit atunci din cauza catorva eretici si nemernici insa acum situatia e cu totul alta in BOR ; daca dupa momentul 24 se poate spune ca un timp a fost har prin iconomie in BOR , acum sunt ferm convins ca nu mai este , si oricum daca prin mare mila lui Hristos se mai pogoara harul undeva , au grija clericii sa-l alunge .
  Din 24 incoace singura directie a BOR a fost inspre apostazie – trecerea la calendarul catolic in 1924 , persecutia ortodocsilor ce tineau sinaxarul ortodox, recunoasterea harului ereticilor anglicani in 36 , adoptarea pe scara larga a serghianismului , bolsevizarea clerului ( apropo , comunismul cred ca ne-a fost dat ca pedeapsa pentru actul de apostazie din 1924) , acordul dat pentru comuniunea cu monofizitii ( noroc ? ca s-au razgandit monofizitii …!) , intrarea in ecumenism , si cate altele …
  Voi nu mai aveti har pentru ca tott sinodul este eretic ! imi poti da un nume de episcop care s-a impotrivit ecumenismului , nu doar formal ci s-a opus politicii sinodale a BOR ???
  E stiut ca hotararile sinodului nu se aproba decat in unanimitate ; dar ar fi fost vreun episcop neecumenist atunci toate actele ecumeniste ar fi cazut !
  Toti episcopii pe care ii aveti si cei pe care i-ati avut erau hirotoniti de directia culte din securitatea statului ( cu acordul lor ) , cum mai aveti oare Duhul Sfant ?
  Toti patriarhii BOR au fost fie masoni fie comunisti si informatori ai securitatii ori toate la un loc !
  Dupa aceea toti episcopii au fost turnatori promovati de securitate , precum si protopopii si multi din preoti !
  Toti preotii de mir nu au har deoarece dau spaga pentru parohii , tarifele fiind stabilite concret de episcopi dupa importanta parohiei ! Nu exista preot de mir in BOR sa nu fi comis simonie !

  Sa mai spun despre clericii batausi , desfranati , care fumeaza si beau de sting ,carora le sunt date „dezlegari” in timpul postului de zilele lor de catre episcopi fara nici o problema , ocazii de mari chiolhane ?
  Sa mai spun de episcopii BOR cu amante calugarite , cu medici chemati pentru avorturi in manastiri , episcopi ce traiesc in lux deplin si se infrupta numai din bauturi si mancaruri fine , care mananca fara nici o problema carne chiar si in posturi ?
  Sa spun despre tarifele fixe pe care le percep claricii BOR , si de sumele colosale pe care le pretind in afara acestora , de delasarea si scarba cu care vin sa iti faca o sfestanie sau orice altceva ?
  Sa zic de mortii oamenilor saraci care au ramas neingropati datorita lacomiei popilor BOR , multi ingropati si de manastirea pe vechi AMD din Militari ?
  Sa spun si despre credincioasele care vrand sa mearga la manastire li s-a pus conditia ca daca vor trebuie sa devina amantele episcopului locului ?
  Hristos ne-a invatat ca din faptele lor ii vom cunoaste , ori astea toate nu sunt in nici un fel roadele duhului .

  @ Daca atunci Biserica nu a pierit in ciuda conducatorilor eretici din ea si in ciuda tuturor ereziilor care s-au vehiculat in ea, caci Domnul a dat perioada de gratie si adevarul a iesit la iveala si lucrurile s-au indreptat in Biserica, nici acum BOR nu a iesit din har automat cum ziceti voi, gata din cauza ca s-a praznuit Pastele aiurea in 1924 si 1926, sau din cauza ca Teoctist a slujit impreuna cu papa. Intelege odata ca asta este greseala acelor patriarhi ai Bisericii de atunci si nu a Bisericii in totalitate cum spuneti voi gresind grav. Daca atunci Biserica nu a pierit in ciuda conducatorilor eretici din ea si in ciuda tuturor ereziilor care s-au vehiculat in ea, caci Domnul a dat perioada de gratie si adevarul a iesit la iveala si lucrurile s-au indreptat in Biserica, nici acum BOR nu a iesit din har automat cum ziceti voi, gata din cauza ca s-a praznuit Pastele aiurea in 1924 si 1926, sau din cauza ca Teoctist a slujit impreuna cu papa. Intelege odata ca asta este greseala acelor patriarhi ai Bisericii de atunci si nu a Bisericii in totalitate cum spuneti voi gresind grav. Cei din Biserica care v-au prigonit pe voi vor da seama la Judecata de acest lucru, dar o vor face ei individual, nu Biserica, caci Biserica nu a cazut.
  Da , Biserica nu a cazut , caci Biserica am ramas noi !
  BOR insa e cazuta total in bratele ereziei si nu a mai ramas urma de har in ea .
  Faptele sunt mult mai grave decat erezia ignorarii hotararilor sinodului 1 Ecumenic de la Niceea , in ale caror anateme ati cazut , dar tin sa iti amintesc ca sunt cel putin 3 anateme care osandesc pe toti cei care au schimbat calendarul .
  In afara acestora , anatema din 1983 a Sfatului Mitropolit Filaret al ROCOR ( ROCA) – care e total cenzurat in mediile bisericesti oficiale- va plaseaza din nou (pentru a cata oara oare ?) in afara Bisericii !

  @Eu fac parte din acesti voi cu care tu cataloghezi BOR si nu-mi amintesc sa fi torturat, batut, ucis vreodata pe cineva de la voi, ba din contra sunt de acord cu voi ca a fost persecutie. Dar nu mi-o arunca mie in spate, ca eu nici nu ma nascusem pe atunci. Si daca Dumnezeu a randuit sa ma nasc si sa ma botez in BOR si sa sustin adevarul ortodox, eu nu sunt vinovat de persecutia ta.
  Stii cu ce se identifica raspunsul tau ?
  Cu raspunsul Evei care in loc sa se pocaiasca , a dat vina pe sarpe si cu al lui adam care la fel in locul pocaintei a ales sa arunce vina pe Eva caci „Eva mi-a dat sa mananc” !!!
  Sunt uimit oarecum de necunoasterea transmiterii pacatelor de la parinti catre fii ( uimit pentru ca pari sa ai totusi cunostinte teologice solide ) .
  Pai asa nu pot sa spun si eu , ce vina am eu ca eva si adam au mancat din fructul oprit , ca eu nu am mancat , totusi am mostenit fiorea pacatoasa rezultata in urma pacatului primordial ?!
  Te-as ruga sa te gandesti putin la versetele urmatoare :
  Deuteronom 5
  9. Să, nu te închini lor, nici să le slujeşti, căci Eu Domnul Dumnezeul tău sunt Dumnezeu zelos, Care pedepseşte vina părinţilor în copii până la al treilea şi al patrulea neam pentru cei ce Mă urăsc.
  10. Şi Mă milostivesc până la al miilea neam către cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele.
  Tu nu ai torturat ce-i drept dar te alaturi in acelasi cuget si simtire cu BOR care este responsabila de asa ceva , si apoi vrei sa arunci responsabilitatea in alta parte ?

  @ uita-te si la Sf Grigorie de Nyssa ca sustinea apocatastaza si inmultirea ingerilor si cu toate aceste greseli Biserica l-a considerat sfant
  Da , si e sfant , insa nu uita ca el martuirisea aceasta opinie in momentul in care Biserica nu se prununtase in privinta acestei erezii ! Dupa ce biserica a hotarat ca este erezie , nu s-a mai sfintit nimeni care a marturisit apocatastaza !
  Asa si acum , neocalendarismul serghianismul si ecumenismul au fost recunoscute de Biserica si anatemizate ca erezii si tu vrei sa mai gasesti sfintenie in BOR ?
  @ Ia de vezi la icoane Mariane, ca au fost destui sfinti si fara barba.
  Te rog sa imi indici un singur sfant ortodox cleric fara barba pana in anul 1924 .

  @ Credinciosii din BOR au fost buni cand au fost prostiti de voi sa va dea bani, atunci ati facut pogoramant, ca de asa se face pogoramantul la voi, in schimb cand e vorba de mantuire, voi procedati cu multa acribie si numarati firele din barba Parintelui Lacatusu.
  De ce oare sa-i prostim , nu ai spus tu insuti ca ne consideri ortodocsi ? Ati fost prostiti daca ati dat singuri fara a va impinge cineva bani pentru Biserica ?
  Ati facut un lucru bun pentru mantuire si tu regreti ? Oricum , ca tot veni vorba , au fost multe cazuri in care popii si episcopii BOR au chemat politia cand au dat peste calugari BOSV care strangeau fonduri si le-au furat toti banii !

  @ Lasati fratilor judecata pe seama lui Hristos ca stie El mai bine sa-i judece pe cei care v-au prigonit si nu-mi arunca mie in spate ca eu nu ma mantuiesc din cauza acelora. Nu judecati, ca sanu fiti judecati.
  Din pacate si tu ai o intelegere gresita asupra judecatii ; iti recomand o alta viziune aici https://ortodoxianecenzurata.wordpress.com/2011/02/04/a-judeca-sau-a-nu-judeca/

  In privinta credintei singura optiune ortodoxa este acrivia , iconomia se poate aplica strict in alte probleme in afara de dogma . Si si acolo nu oricum , ci numai ca o exceptie temporara , nu trebuie transformata in obicei .
  Toate cele bune !

 27. Theodor zice:

  @BOR insa e cazuta total in bratele ereziei si nu a mai ramas urma de har in ea.@
  Cu ce ma gasesti tu pe mine eretic? Am aceeasi credinta ortodoxa dupa canoane ca si tine.
  Cat despre har, cel putin in cazul meu, observ ca minti cu nerusinare. Eu pana nu demult, desi eram botezat de mic, ma feream de Biserica pentru ca asa am fost educat la scoala iar parintii nu erau credinciosi practicanti ci doar de ocazie la Pasti si la Craciun. Cand m-am impartasit cu Sfintele Taine pentru prima oara la multi ani dupa ce am fost impartasit la Botez, acestea au lucrat in scurt timp si am primit de la Domnul dorinta de a cauta adevarul si a avea o credinta adevarata. Cum crezi tu ca am ajuns sa cunosc foarte bine ca nu este bun calendarul gregorian? Cine m-a invatat, daca nu harul Tainelor din Biserica, caci te asigur ca nu a venit nimeni la mine sa-mi explice, ci eu singur am cercetat. Cum de ai curaj sa spui ca nu lucreaza cand eu vad pe mine insumi ca a lucrat, cel putin in aflarea acestui adevar fara ca sa mi-l spuna nimeni?
  Numai ca spre deosebire de tine, eu pe langa tine mai am, sincer iti spun, si putina dragoste. Ai vazut cu cat discernamant ti-am acceptat durerea frate, ca ai fost prigonit, ca tii credinta dreapta, caci iti accept corectitudinea calendaristica, ca nu sunt nici eu de acord cu multe nereguli care sunt in BOR. Dar a spune ca BOR este eretica si lipsita de har, si ca Botezul meu nu este bun, caci doar asta este tema generala de aici, este din partea ta o mare nerusinare. Eu nu am vrut altceva decat sa-ti demonstrez cu cele mai limpezi argumente ca am Botez valabil si ca harul functioneaza si in Biserica Ortodoxa Romana. Ti-am aratat limpede ca sunt in comuniune de Sfinte Taine cu inca cel putin 30 de milioane de rusi, cu inca cel putin 20 de milioane de ucrainieni, cu inca cel putin 10 milioane de sarbi, deci cel putin 60 de milioane de credinciosi care recunosc corectitudinea calendarului iulian si fac slujba Sfintei Liturghii exact asa cum o faceti si voi, si au exact aceleasi Sfinte Taine ca si voi. Tu pe toti acestia, care sunt la fel de corecti ca tine si care reprezinta impreuna cu inca cel putin 15 milioane de romani, 12 milioane de bulgari, 10 milioane de greci, plus ceilalti cu care avem comuniune de Taine, un trunchi gros al Bisericii de peste 100 de milioane de oameni care sunt in comuniune, au aceeasi Sfinti Parinti, aceeasi Sfanta Liturghie si aceleasi Sfinte Taine, ne crezi eretici si lipsiti de har (desi eu ti-am aratat clar in cazul meu ca nu sunt nici eretic nici lipsit de har). Pai tu faci parte dintr-o aschiuta care s-a desprins din acest trunchi, avand in vedere numarul vostru in comparatie cu al nostru.
  Vezi cu cata dragoste te-am tratat caci nu ti-am spus nici ca esti eretic si nici nu mi-am permis sa spun ca desi proveniti din arhiereu din BOR caterisit, nu lucreaza harul, pentru ca noi stim ca harul lucreaza si dupa caterisire. Eu va vad schismatici, impietriti la suflet si fatarnici. Il ridicati in slavi pe staretul de la Esfigmenu care a fost arestat, dar pentru voi acel staret nu este altceva decat un ratacit caci nu are comuniune cu voi, ca daca va duceti la el nu va primeste la Potir. Pe noi in schimb ne primeste. Atunci la ce-l mai laudati atat daca nu are comuniune cu voi? Cata fatarnicie!
  @De ce oare sa-i prostim, nu ai spus tu insuti ca ne consideri ortodocsi ? Ati fost prostiti daca ati dat singuri fara a va impinge cineva bani pentru Biserica ?
  Ati facut un lucru bun pentru mantuire si tu regreti ? Oricum , ca tot veni vorba , au fost multe cazuri in care popii si episcopii BOR au chemat politia cand au dat peste calugari BOSV care strangeau fonduri si le-au furat toti banii !@
  Pai ne-ati prostit, pentru ca daca stiam ca nu sunteti din BOR nu va dadeam bani. Prostirea asta a fost prin inselare prin ascunderea identitatii voastre, ca ghibeonitii. Una e sa fii ortodox, alta e sa fii schismatic. Cu alte cuvinte, chiar daca in credinta va consider ortodocsi, in fapte va consider schismatici caci nu sunteti in Biserica. In nici un caz nu as fi dat bani la schismatici. Vezi cata fatarnicie? Atunci cand mi-ai luat banul mi-ai recunoscut botezul si Biserica, eu sincer sa-ti spun nu as lua bani in ruptul capului de la acela pe care-l consider eretic si lipsit de har caci as considera ca un lucru cladit pe astfel de bani nu ar fi durabil, iar acum tu-mi improsti Biserica cu noroi si pe mine odata? E drept, padure fara uscaturi nu exista, dar tu vanezi cu obstinatie numai uscaturile si spui ca padurea e numai uscaturi? Pai daca sustineti asa ceva voi va contraziceti in insasi fiinta voastra. Cand Parintele Galaction a fost hirotonit in episcop in BOR in 1932 i-ati recunoscut harul, desi spuneti ca BOR e cazuta in bratele ereziei si nu mai e urma de har in ea. Pai daca nu e har in BOR nici la hirotonia lui nu a fost har si nici voi nu aveti urma de har caci din el v-ati hirotonit, deci fara har, si basca in mod cu totul necanonic, si voi arhiereii. Vezi frate cum va dati cu stangul in dreptul? Daca spuneti ca BOR nu mai are har dupa trecerea la calendarul gregorian pentru sarbatoiri fixe, prin consecinta logica nici voi nu aveti har pentru ca hirotonia lui Galaction nu a mai avut har. Sau pentru voi harul este numai selectiv dupa cum va sunt voua interesele, cam asa cum m-ati inselat si cu banutii, cand am fost prostit si am dat banul am fost ortodox si aveam har, iar acum sunt eretic si nemantuit si nu-l mai am ?
  Tu vezi la tine acum ca se pare ca este ordine si tihna si fratietate si pace. Apoi te uiti la mine si vezi multe lucruri in neoranduiala. Ce ar trebui sa-ti spuna tie aceasta daca ai fi putin duhovnicesc? De ce nu va mai cerne pe voi Satana si e atata liniste acum intre voi? Iti spun eu. Pentru ca voi nu reprezentati nici o miza pentru el, frate. De ce e atata framantare la noi frate? Pentru ca acolo este campul de batalie. Unde n-are interes nu se baga, unde are, face orice ca sa distruga, ba chiar se foloseste si de voi, caci nu aveti dragoste, ci mai presus de orice dragoste la voi primeaza dupa cum ti-am aratat, numai si numai interesul.
  Acum, cand aveti arhierei despre care eu nu-mi permit sa spun ca n-au har, caci provin dintr-un arhiereu cu har, chiar daca a fost caterisit, si despre care voi insiva sustineti ca n-are har de vreme ce spuneti ca BOR-ul care l-a hirotonit arhiereu n-are har, si v-ati vazut sacii in caruta, voi aruncati atat de usor in foc Trunchiul de 100 de milioane de credinciosi care cred ca si voi, ca sa credeti ca va mantuiti numai voi, o aschiuta. Pai ce iubire ar arata Domnul Iisus Hristos daca v-ar mantui numai pe voi, cei foarte, extrem de putini, iar pe noi cei foarte, extrem de multi care avem aceeasi credinta ortodoxa ca si voi ne-ar lipsi de harul Sau si nu ne-ar mantui?
  Uitati-va si voi cum va purtati. Cand e vorba de voi faceti pogoraminte, ca sa nu le zic compromisuri uriase ca sa obtineti arhierei si bani de la noi, cand e vorba de noi va apuca dintr-o data cea mai mare acribie caci numarati si firele din barba Parintelui Lacatusu, cand e limpede ca sunt sfinte moaste (sunt o gramada de reprezentari cu episcopi ai Romei sfinti dinainte de schisma care nu au barba, asta ca sa va contrazic si in acrivia voastra desantata). Domnul a venit sa aduca iubire pe pamant, iar voi gasiti ca aceasta iubire consta in a purta neaparat barba. Sunteti cam vechitestamentari fratilor, cam ca fariseii, caci numai aceea se ingrijeau mai mult de barba, de canoanele legii, decat de suflet si de aproapele.
  Parerea mea este ca in voi se regaseste fidel ceea ce spune Sfantul Apostol Pavel:

  De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.
  Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
  Nu va mai scriu de acum. Consider ca mi-am facut datoria si fata de ai mei aratandu-le cum reactionati voi cand cineva din BOR se apropie de voi cu dragoste, si mi-am facut datoria si fata de voi, aratandu-va cu argumente logice cat de mult gresiti cand sustineti ca numai voi, o infima minoritate, va mantuiti, iar noi, o covarsitoare majoritate nu. Am facut-o cu dragoste, cu discernamant, cu logica si mi-am calculat toate cuvintele, nu am improscat cu noroi ca tine, Mariane.
  Fie ca in ciuda a ceea ce ai afirmat despre Biserica mea si implicit despre mine, Domnul sa-ti dea har ca sa te destepti ca ai facut rau, sa-ti dea tie, si celor ce ne denigreaza pe nedrept pe acest site, pocainta, si sa va mantuiasca caci si voi sunteti facuti dupa chipul Lui.
  Cu speranta de mantuire pentru voi,
  Theodor

  • marin zice:

   @ (sunt o gramada de reprezentari cu episcopi ai Romei sfinti dinainte de schisma care nu au barba, asta ca sa va contrazic si in acrivia voastra desantata).
   Ei bine , eu nu creditez asemenea afirmatii . Te rog sa indici un singur exemplu , si unde anume poate fi gasita fresca sau icoana . Sau poate dai un link ceva catre o icoana cu o asemenea reprezentare ; poate or exista ,insa eu unul nu am vazut asa ceva si prefer sa nici nu cred pana nu vad .

 28. marin zice:

  @ Cu ce ma gasesti tu pe mine eretic? Am aceeasi credinta ortodoxa dupa canoane ca si tine.
  Imi pare rau dar nu avem nicidecum aceeasi credinta , poate asa iti place tie sa crezi . Insa prezenta ta in BOR te face sa fii partas la absolut toate hotararile sinodale eretice ecumeniste serghianiste si filocomuniste , inclusiv la hotararea prin care BOR recunoaste harul ereticilor anglicani .
  Poate iti place sa crezi ca esti partas numai la credinta sfintilor parinti , dar din pacate esti partas si la ereziile propagate de BOR si pui umarul la consolidarea ecumenismului , prin sprijinul pe care-l acorzi cu prezenta ta in BOR .

  @ Cine m-a invatat, daca nu harul Tainelor din Biserica, caci te asigur ca nu a venit nimeni la mine sa-mi explice, ci eu singur am cercetat. Cum de ai curaj sa spui ca nu lucreaza cand eu vad pe mine insumi ca a lucrat, cel putin in aflarea acestui adevar fara ca sa mi-l spuna nimeni?
  Am citit de curand o minune a sfantului Nicolae prin care acesta l-a salvat de la inec pe un pagan chinez care in momentul caderii sub sloiurile de ghiata a zis „batrane din gara , ajuta-ma!” , moment in care pur si simplu s-a trezit pe uscat pe malul raului ; in gara respectiva era o icoana a Sfantului Nicolae la care ardeau in permanenta lumanari , fiind situata la granita Rusiei cu China , minune povestita de Sfantul Mitropolit Filaret al ROCOR .
  Ce concluzie sa trag , ca paganul avea har si de aceea l-a ajutat Hristos prin Sfantul Nicolae ?

  @ Numai ca spre deosebire de tine, eu pe langa tine mai am, sincer iti spun, si putina dragoste.
  Dragul meu , nu stii tu cata dragoste am . Spre deosebire de tine eu nu te-am acuzat ca minti cu nerusinare ci am spus exact ceea ce cred .
  Preferai sa iti spun minciunele si asa sa ajungi la concluzia ca am dragoste ?
  Dragoste ai cand ii spui ereticului ca e in erezie , altfel risti sa il incurajezi sa creada ca este ortodox si nu mai cauta sa intre in Biserica Lui Hristos !

  @ Ti-am aratat limpede ca sunt in comuniune de Sfinte Taine cu inca cel putin 30 de milioane de rusi, cu inca cel putin 20 de milioane de ucrainieni, cu inca cel putin 10 milioane de sarbi, deci cel putin 60 de milioane de credinciosi care recunosc corectitudinea calendarului iulian si fac slujba Sfintei Liturghii exact asa cum o faceti si voi, si au exact aceleasi Sfinte Taine ca si voi. Tu pe toti acestia, care sunt la fel de corecti ca tine si care reprezinta impreuna cu inca cel putin 15 milioane de romani, 12 milioane de bulgari, 10 milioane de greci, plus ceilalti cu care avem comuniune de Taine, un trunchi gros al Bisericii de peste 100 de milioane de oameni care sunt in comuniune, au aceeasi Sfinti Parinti, aceeasi Sfanta Liturghie si aceleasi Sfinte Taine, ne crezi eretici si lipsiti de har (desi eu ti-am aratat clar in cazul meu ca nu sunt nici eretic nici lipsit de har). Pai tu faci parte dintr-o aschiuta care s-a desprins din acest trunchi, avand in vedere numarul vostru in comparatie cu al nostru.

  O zicere populara , dar adevarata spune asa : Mai bine cu trei babe in rai decat cu tot satul in iad .
  Ortodoxia nu a functionat niciodata dupa principiul numeric ci dupa acela al calitatii . Nu sunt ortodocsi cei multi ci cei care indiferent cat de putini ar fi au credinta curata .
  Si sfintii parinti au profetit la unison ca in vremurile din urma majoritatea vor cadea din credinta iar tu invoci criteriul numeric ???
  @ Pai ne-ati prostit, pentru ca daca stiam ca nu sunteti din BOR nu va dadeam bani. Prostirea asta a fost prin inselare prin ascunderea identitatii voastre, ca ghibeonitii. Una e sa fii ortodox, alta e sa fii schismatic.
  Nu draga , este exact pe dos , noi suntem ortodocsi si voi sunteti de fapt stilisti caci voi ati creat stilul nou , noi am ramas cu sinaxarul ortodox deci nu avem cum sa fim stilisti ci ortodocsi .
  Nu putem noi sa spunem ca suntem schismatici caci am minti si oricum , poate stii povestioara cu acel parinte pe care il ocara diavolul si era de acord cand in ponegrea , insa cand l-a numit eretic a raspuns ca asa nu e .
  Identitatea voi v-o ascundeti ca proclamati sus si tare ca sunteti ortodocsi dar sunteti cazuti din Biserica .

  @ Vezi cu cata dragoste te-am tratat caci nu ti-am spus nici ca esti eretic si nici nu mi-am permis sa spun ca desi proveniti din arhiereu din BOR caterisit, nu lucreaza harul, pentru ca noi stim ca harul lucreaza si dupa caterisire.
  Harul lucreaza decat daca caterisirea este invalida , cum a fost si caterisirea executata de BOR la ordinul comunistilor !
  Cum adica noi stim ca harul lucreaza dupa caterisire , atunci la ce bun caterisirea in credinta ortodoxa ??? O lucra harul oare si la ereticii caterisiti ?
  @ eu sincer sa-ti spun nu as lua bani in ruptul capului de la acela pe care-l consider eretic si lipsit de har caci as considera ca un lucru cladit pe astfel de bani nu ar fi durabil, iar acum tu-mi improsti Biserica cu noroi si pe mine odata?
  Ia BOR bani de la statul ateu si antihristic sau nu ???
  A acceptat „patriarhul” teoctist banii ereticului ioan paul al doilea pentru „catedrala mantuirii neamului” ???

  @ Uitati-va si voi cum va purtati. Cand e vorba de voi faceti pogoraminte, ca sa nu le zic compromisuri uriase ca sa obtineti arhierei si bani de la noi, cand e vorba de noi va apuca dintr-o data cea mai mare acribie caci numarati si firele din barba Parintelui Lacatusu, cand e limpede ca sunt sfinte moaste (sunt o gramada de reprezentari cu episcopi ai Romei sfinti dinainte de schisma care nu au barba, asta ca sa va contrazic si in acrivia voastra desantata). Domnul a venit sa aduca iubire pe pamant, iar voi gasiti ca aceasta iubire consta in a purta neaparat barba. Sunteti cam vechitestamentari fratilor, cam ca fariseii, caci numai aceea se ingrijeau mai mult de barba, de canoanele legii, decat de suflet si de aproapele.

  Imi pare rau ca nu ai inteles ce am vrut sa spun de fapt .
  Bineinteles ca ne ocupam in primul rand de suflet , dar asta nu ne da dreptul sa neglijam canoanele si obiceiurile impamantenite in Biserica Ortodoxa !
  Stii tu ce spune Sfantul Pavel despre sminteala , ca trebuie evitata cu orice chip ?
  De ce atunci modernismul asta care-i sminteste pe credinciosi aprinde patimi si starneste discutii fara folos pentru mantuire ?
  De ce aparati voi toti din BOR modernismul si noi suntem pentru respectarea tuturor traditiilor ortodoxe ?
  Domnul a venit sa aduca iubire dar si dreptate si adevar si el Insusi a purtat barba !
  Pogoramint am facut o singura data prin recunoasterea PS Galaction ca arhiereu in urma marturisirii ortodoxe de credinta a acestuia , pe cand voi ati transformat pogoramantul in rutina ( ca ex. acceptati botezul ca fiind ortodox , botez care se face prin turnare in parohiile ortodoxe din Transilvania) !
  Si sa stii ca nu ai tu de unde sa stii daca avem dragoste sau nu ;ne judeci fara sa ai macar niste informatii de baza . Voi propovaduiti o dragoste de tip umanist si ati uitat adevarata dragoste ortodoxa conf . careia trebuie sa-i spui omului exact pozitia duhovniceasca in care se afla , nu sa-l intaresti in ratacire !
  @ Am facut-o cu dragoste, cu discernamant, cu logica si mi-am calculat toate cuvintele, nu am improscat cu noroi ca tine, Mariane.
  De fapt vad ca ultimele comentarii ale tale au o tenta extrem de personala ; ma acuzi ca mint cu nerusinare si ca nu am dragoste ( desi nu ai tu de unde sa sti asta) si spui ca ai facut-o cu dragoste si discernamant ?
  Din contra eu nu mi-am exprimat opinii ce te privesc personal ci am discutat strict despre credinta !
  In speranta ca vei reveni la sentimente corecte si la discernamantul si dragostea cu adevarat ortodoxe iti doresc sa iti dea Domnul mantuire !

 29. Cristi zice:

  Parintele Cleopa cunostea ca pacea e mai de pret decat dreptatea. Si cand e vorba sa castigi un suflet poti face compromisuri in reguli. Litera ucide, iar duhul aduce viata. De aceea CEI RASTIGNITI IN LITERA AJUNG SA-SI CONSTRUIASCA ZEI DIN TREPTELE SI BARELE DE SPRIJIN ALE SCARII CE AJUTA OMENIREA SA SE INALTE la sursa, LA adevaratul DUMNEZEU. Astfel ajung oamenii la intunericul ce ii duce de la ravna la fanatism, de la fanatism la ura si de la ura la nebunie – implicit erezie. Am vazut nu demult un filmulet cu monahi de la Esfigmenu inarmati cu bate ce spargeau o masina de politie din Karyes. Si ma intreb, oare nu se indentifica comportamentul acesta mai mult cu religiile pagane decat cu adevarata ortodoxie ?

 30. Diana zice:

  Doamne cita agresivitate!!! notiunea de Dumnezeu a fost complet deformata de biserica…este oribil!
  Dumnezeu este IUBIRE! in rest,totul este INSTITUTIE A PUTERII care incearca sa aduca separarea de Dumnezeu!!
  treziti-va!

 31. Marius Barbu zice:

  vreu si eu o parere in legatura cu video’ul asta

  • marin zice:

   Tovarasul student la teologie , care isi va cumpara parohia cu cel putin 5000 de euro , devenind astfel simoniac lipsit de Sfantul Duh , ca totalitatea „preotilor” de mir din BOR , care se face partas la ecumenism , erezia tuturor ereziilor , da sfaturi si lamureste cine are sau nu har . Cine poate credita pozitiv discursul sau ? Pe cat de strict e cu stilistii , pe atat de ingaduitor e cu abaterile BOR .
   Cred ca nu merita luat in seama .

 32. ada zice:

  Sa ma iertati, nu stiu ce sunteti, preot, mirean, oricum nu conteaza, dar a contrazice marii duhovnici, Cleopa, Arsenie e o mare indrazneala, ne-au mai ramas de contazis sfintii si Dumnezeu si gata suntem deasupra tuturor cum a dorit candva un inger de lumina sa isi spuna scaunul mai presus…iertare …Doamne ajuta !!

 33. Mihai zice:

  Dacă voi ați ajuns să comentați cine are și cine nu are har, cine e și cine nu e sfînt, deja mi se pare o problemă extrem de serioasă și gravă. Voi să cereți în mod insistent ca în momentul în care vă botezați copilul să fie botezat prin întreită afundare și gata. Dar de aici și pînă la denigrarea Bisericii de către mădularele ei, mi se pare de-a dreptul infam.
  Din cauza atitudinii ăsteia (a dvs, cel responsabil pentru articol), s-au creat erezii și conflicte în Biserică. Poziția clară a Bisericii Ortodoxe, cu privire la Botez, este extrem de clară. Întreită afundare, în numele Sfintei Treimi.
  Astea sînt lucruri de dicutat în Sinod, nu de noi pe forumuri ridicole, și mai ales denigrînd oameni care s-au rugat o viață pentru sănatatea și mîntuirea poporului român. Să vă fie rușine, mai ales cei care vă considerați ortodocși ”apărînd” Biserica astfel!

  Dumneata o iei pe urmele lui Danion Vasile.

 34. marin zice:

  Credinciosului care spune adevarul nu are de ce sa ii fie rusine .
  Iar asta cu sinodul e o prostie ; toti credinciosii trebuie sa-si cunosca credinta ortodoxa , si sa discute problemele care se ivesc . Stim exemple din istorie cand simpli mireni s-au ridicat impotriva sinoadelor care au apostaziat .
  Oricum sinodul BOR a recunoscut tainele catolicilor si pe monofiziti ca fiind ortodocsi – tu ca mirean ai de gand sa stai cu mainile in san ???
  Oricum , noi apartinem de BOSV si ne-am asumat aceste critici la adresa „marilor duhovnici” zeificati ai BOR , poate poate se mai trezeste cate unul sa asculte in primul rand de ortodoxie , si apoi de asa-zisii duhovnici .

 35. Mihai zice:

  Tu nu ești nici credincios și nici ortodox. Îți spun și de ce:
  1. Dacă ești cu adevărat credincios, muta te rog munții Carpați mai la Vest.
  2. BOSV, nu mai e Biserica Ortodoxă din păcate. Ortodox, înseamnă drept slăvitor. Pun accentul pe drept. BO nu și-a schimbat traiectoria, nu s-a rupt din altă confesiune. În fine, nu are rost să continui. Și dacă îndr-adevăr ai fi membru al BOSV, ești unul dintre merele stricate, întrucît am cunoscut mulți preoți pe stil vechi cu un caracter minunat, și mult bun simț, dumneavoastră vă lipsesc amandouă, dovedind acest lucru prin atacurile la Biserica Ortodoxă Română.
  ”Iar asta cu sinodul e o prostie”, exact așa s-a ajuns la protestantism! Degeaba aveți informații și cunoțințe dacă nu știți să le folosiți în scopuri bune.

  • marin zice:

   Pe acelasi principiu nici tu nu esti credincios , daca esti fa tu ceea ce imi sugerezi mie .
   BOR nu mai e ortodoxa din pacate ; ea a deviat de la ortodoxie , noi am ramas ancorati exact in ortodoxia traditionala a sfintilor parinti . BOR e parte din „trupul” tuturor ereziilor , consiliul mondial al „bisericilor” , facandu-se parte ereziei conf. careia biserica e „nevazuta” si toate gruparile sunt ramuri ale bisericii …
   @ dovedind acest lucru prin atacurile la Biserica Ortodoxă Română
   Intentia nu e sa atacam BOR ; daca nu ar fi parte la erezie am lauda-o , dar asa …
   Daca voi o laudati ca e parte la erezie , noi intelegem sa expunem ratacirile din cadrul BOR pentru ca cei cu inima curata sa se ingradeasca de ele , chiar cu riscul ca unii sa le considere „atacuri”
   @ ”Iar asta cu sinodul e o prostie”, exact așa s-a ajuns la protestantism
   Inainte de protestantism erau deja in ratacirea catolica , oricum nu mai erau in Biserica .
   Pe voi v-au spalat bine pe creier ca sa nu aveti opinii in materie de credinta , si sa luati pe tava tot ce va pune sinodul ; se vede bine la tine acest lucru .
   Deci , tu nu vei spune nici pas cand vei citi pe pagina oficiala a „patriarhiei” ca BOR zice de anglicani ( aia cu „episcopi” homosexuali si femei) inca din 1935 ca sunt in biserica si au har , ci vei face ascultare de un asa sinod . Tot asa sinodul ala de care zici ii proslavea pe comunisti pana-n 89 !
   Un astfel de sinod va va spune orbilor si sa faceti ascultare de antihrist si voi il veti asculta !
   @ Degeaba aveți informații și cunoțințe dacă nu știți să le folosiți în scopuri bune.
   Pentru noi „marii duhovnici” nu sunt infailibili asa ca pentru voi . Ati ajuns sa ascultati mai mult de ei decat de Ortodoxie si de consensul Sfintilor Parinti !

 36. marin zice:

  p.s. Sunt ortodox , indiferent cat si cum crezi tu ca n-as fi . Apropo , sunt si credincios , caci termenul se refera la acceptarea ortodoxiei , nu la intensitatea minunilor personale.

 37. Mihai zice:

  Eu nu m-am lăudat cu credința mea, ci doar în ortodoxia mea.
  Mă bucur că ai ”opinii in materie de credinta”. Credința pe semne e un pămătuf scuturat de toate gardurile. Curvar poate că sînt, bețiv poate că sînt, lacom poate că sînt. Eretic? Asta nu! Întrucît eu nu sînt rupt nici de Dumnezeu și nici de Harul Duhului Sfînt pe care l-am primit la Botez. Biserica Ortodoxă în toată ființa ei, e înca vie și lucrătoare, încă dăm sfinți și martiri pentru împărăția lui Dumnezeu. Încă răsar moaște! Mă bucur că dumneata consideri sinodul o prostie, mă bucur că te încrezi în puterea noetică a propriei persoane mai mult decît în cea a unor Ierarhi Sfințiți. Dar, poate că matale ai dreptate, probabil datorită rugăciunii pe care cel mai probabil o aveți permanent coborîtă în inimă, adesea sînteți răpit la Liturgia necreată și deci ne vorbiți dintr-o cunoaștere supranaturală. În cazul acesta, eu sînt cel spalat pe creier, fără studii teologice, care nici nu am citit Sfînta Scritpura și din păcate nu știu nici limbile clasice, și astfel că vorbesc ca să mă aflu în treabă.
  Sînt spălat pe creier? Poate, cine nu o fi în societatea actuală.
  Aș vrea să-mi spui matale, de ce crezi că BO a apostaziat și că e eretică ? Și să știi că în toată zeflemeaua pe care am găsit-o în materialele matale, și pentru toată atitudinea răuvoitoare, și chiar și pentru faptul că mă consideri un eretic, eu tot te iubesc.

 38. marin zice:

  Te rog sa nu speculezi ceea ce spun . Nici eu nu m-am laudat cu cat de credincios sunt , dar am afirmat ca sunt credincios . Nu am zis eu ca mut muntii din loc cu credinta mea .
  Opinii imi permit sa am , in concordanta cu canoanele si hotararile sinoadelor si cu sfintii parinti ; din pacate sinodul BOR s-a departat mult de aceste repere .
  Citeam undeva despre istoria sinodului talharesc de la Ferarra – Florenta ; se spunea acolo ca locuitorii Imperiului Bizantin oriunde se intalneau purtau discutii teologice – in piata , in calatorii , etc. Acum din pacate cand se intalnesc „ortodocsii” discuta de bani , de zavoranca , de „politica” si altele asemenea . Si din cauza asta nu au cunostinte teologice si cad in pietism si intr-o falsa ortodoxie umanista sau alte rataciri … Ei trebuie sa fie in masura sa judece daca directia sinodului e ortodoxa sau nu si sa decida in functie de asta . Credinciosii din Bizant nu i-au urmat pe unionisti ci pe Sfantul Marcu Efeseanul si desi „sinodul” ara unionist in corpore , bisericile unionistilor au fost pustii chiar si de Nasterea Domnului .
  Cam asa ar trebui sa procedeze si acum ortodocsii vis-a-vis de „ierarhii” ecumenisti .
  Din pacate acu e la moda „sfanta ascultare” chiar si fata de apostazie …
  @ Mă bucur că dumneata consideri sinodul o prostie
  Nu forta interpretarea – sensul era ca ascultarea orbeasca fata de sinod , chiar si atunci cand acesta apostaziaza , e opusa duhului ortodoxiei .
  Sfintii Parinti ne-au avertizat atat cu privire la erezii , dar si cu privire la comuniunea cu cei care impartasesc ereziile – amandoua ne lasa in afara Bisericii .

  @ Aș vrea să-mi spui matale, de ce crezi că BO a apostaziat și că e eretică ? Și să știi că în toată zeflemeaua pe care am găsit-o în materialele matale, și pentru toată atitudinea răuvoitoare, și chiar și pentru faptul că mă consideri un eretic, eu tot te iubesc.
  In principal raspunsul la apostazia BOR , a punctului nostru de vedere , il poti afla din articolele de pe blog . Daca doresti lamuriri suplimentare pe tema asta , putem discuta .
  Sunt un pic surprins de acuzele de zeflemea ; chiar as dori sa-mi arati punctual exemple . Recunosc ca am folosit uneori un ton taios , dar zeflemea ? Nu am avut intentia asta .
  Sa stii ca nici eu nu te urasc si nici in general pe cineva din BOR sau din ortodoxia oficiala .
  E cam mult sa spun ca va iubesc , avand in vedere ca nu va cunosc .
  Acum , puteti sa nu luati in considerare opinia mea fata de dvs. privind erezia , dar luati in calcul opinia sfintilor parinti si randuielile canonice in problema aceasta . Va puteti inchipui cam cum ar fi reactionat sfintii parinti daca episcopii de atunci s-ar fi rugat cu catolicii , monofizitii si le-ar fi recunoscut tainele , asta la nivel sinodal ?

 39. Viorel Rusu zice:

  Canonului 15 al Sinodului 1și 2, ce a avut loc la Constantinopol, în Biserica Sfinților Apostoli la anul 6336 de la zidirea lumii (861 de la Hristos) la tâlcuirea canonului scrie:
  Iar dacă întâi șezătorii cei numiți ar fi eretici, și eresul lor l-ar propovădui întru arătare, și supușii lor pentru aceasta se despart de ei, și mai înainte de Sinodiceasca judecată pentru eresul acela. Unii ca aceștia despărțindu-se de aceia nu numai nu se osândesc, ci și cinstea cea cuvenită, ca niște Dreptslăvitori, sunt vrednici. Că nu pricinuit schismă Bisericii cu osândirea aceasta, ci mai ales o au slobozit de schisma și sresul minciuno-episcopilor acelora. Deci nu faci schismă plecând, ci îndepărtându-te de așa numita biserică rămâi în comuniune cu Dumnezeu.
  Apoi tot în Pidalionul Sf Preaânvățatului Nicodim Aghioritul chirilic, la anul 7319 de la Adam (1844 de la Hristos), găsim la pag. 512 la litera L (latini) C7 scrie: Schismatici sunt cei ce schimbă pascalia și calendarul. Nu înțeleg ce nu vă este clar, este schimbarea legii lui Dumnezeu, este schismă, este dușmănie cu Dumnezeu, iar din 1924, a plouat cu multe erezii- dușmănii cu Dumnezeu, Dacă Pidalioanele în BOR au fost tipărite ștergând din ele unele canoane (vezi Pidalionul lui Iustin Pârvu) nu înseamnă că ele nu există, iar dacă Prezbiterii, Preoții și Episcopii ar învăța pe de rost aceste cărți conform canonului de hirotonire, nu s-ar mai înjura pe internet, ci ar dezbate canon cu canon, învățând poporul să nu ajungă în iad. În Hristoitia Sf Nicodim Aghioritul la 314 scrie că Biserica este adunare de suflete curate și nu pietre și ziduri. Cum poți spune că ești cu Hristos, când schimbi legea LUI? Orice încălcare de canon sau Poruncă Evanghelică de către ortodox acesta devine păgân, iar la catisma 13, psalmul 95, v 5 scie: Căci toți dumnezeii păgânilor sunt draci, iar Domnul, cerurile au făcut.

 40. Studitul zice:

  Marii duhovnici Cleopa si Boca ard in iad cam de multa vreme.
  Toti cei care-i asculta ii vor urma.
  Pacat.

 41. Pingback: SF CANOANE……NU CUMVA PRIN ACESTEA CRESTINII SE INDEPARTEAZA DE BISERICA SI DE PREA CURATELE TAINE? | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 42. Pingback: Deci, cine va avea indrazneala din cei ce conduc Biserica lui Hristos, sa aprobe oarecare pogoramant femeilor crestine pentru uciderea copiilor? Cine ar ingadui aceasta faradelege, sa aprobe uciderea pruncilor, fiind sub pacatul stramosesc si fara lumina

 43. Pingback: Deci, cine va avea indrazneala din cei ce conduc Biserica lui Hristos, sa aprobe oarecare pogoramant femeilor crestine pentru uciderea copiilor? Cine ar ingadui aceasta faradelege, sa aprobe uciderea pruncilor, fiind sub pacatul stramosesc si fara lumina

 44. Pingback: Deci, cine va avea indrazneala din cei ce conduc Biserica lui Hristos, sa aprobe oarecare pogoramant femeilor crestine pentru uciderea copiilor? Cine ar ingadui aceasta faradelege, sa aprobe uciderea pruncilor, fiind sub pacatul stramosesc si fara lumina

 45. Pingback: Deci, cine va avea indrazneala din cei ce conduc Biserica lui Hristos, sa aprobe oarecare pogoramant femeilor crestine pentru uciderea copiilor? Cine ar ingadui aceasta faradelege, sa aprobe uciderea pruncilor, fiind sub pacatul stramosesc si fara lumina

 46. Pingback: CATE CASATORII INGADUIE BISERICA | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 47. Pingback: Ce păcat săvârșesc cei ce trăiesc fără cununie religioasa si au copii ? Ce trebuie sa facă ei spre a se mântui ? | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 48. Pingback: In ce conditii Biserica Ortodoxa aproba divortul ? | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 49. Pingback: Nu Sfintele Canoane sunt pricina departarii crestinilor de Biserica lui Hristos, ci nepazirea scumpaătații si a iconomiei celor randuite de Canoane ii indeparteaza pe preoti si pe popor de Biserica lui Hristos. | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 50. Pingback: Cum trebuie combătut păcatul cel urât al desfrânării … | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 51. Pingback: Cum trebuie combătut păcatul cel urât al desfrânării … | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 52. Pingback: „duhovnicul are putere a lega si a dezlega numai in conformitate cu legea Domnului ” . | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 53. Pingback: Părintele Cleopa explică cine sunt oamenii care ţin postul degeaba: „Şi diavolii postesc, dar tot diavoli rămân“ | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 54. Pingback: NU SE POT IMPARTASI TINERII CARE NU SI-AU PASTRAT CURETENIA PINA IN ZIUA NUNTII | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 55. Pingback: Femeile care iși fac părul la coafor, poartă pantaloni și se machiază, calcă Sfintele Canoane | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 56. Pingback: DESPRE CUNUNIILE RELIGIOASE NEVALABILE                                            Scrisoare către un duhovnic | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 57. Pingback: Despre adevărata pace sufletească dumnezeiască  | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 58. Pingback: CELE MAI GRAVE PACATE CARE NE OPRESC DE LA SF IMPARTASANIE PENTRU MULTI ANI | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 59. Pingback: Uciderea și desfrânarea sunt păcate de moarte …Avortul este o dublă crimă (ucidere cu voie) | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 60. Pingback: Uciderea și desfrânarea sunt păcate de moarte …Avortul este o dublă crimă (ucidere cu voie) | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 61. Pingback: Ieromonah Nicodim Sachelarie – Concubinajul | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 62. Pingback: Pr.Cleopa – cele unsprezece reguli canonice ale nuntii crestine ortodoxe, dupa canoanele Bisericii lui Hristos. | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 63. Pingback: Pr.Cleopa – CONCUBINAJUL | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 64. Pingback: CĂSĂTORIA INTRE RUDE | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 65. Pingback: Uciderea și desfrânarea sunt păcate de moarte …avortul este o dublă crimă (ucidere cu voie) | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 66. Pingback: Pr.Cleopa – duhovnicul trebuie să fie cu mare grijă la spovedanie, socotind bine pe cine trebuie să oprească și cui să-i dea cele sfinte, cu vrednicie. | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 67. Pingback: Care sunt condițiile principale pentru a primi cineva cu vrednicie Trupul și Sângele Domnului ? | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 68. Pingback: Spun Sfinții Părinți că cel mai greu se mântuiesc clericii, adică arhiereii, preoții și duhovnicii. | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 69. Pingback: Diferite chipuri ale demonizaților și cum îi putem cunoaște pe cei demonizați | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s