Romani 15:30-33
30. Iar vă rog pe voi fraţilor, pentru Domnul nostru Iisus Hristos şi pentru dragostea Duhului, ca împreună cu mine să vă nevoiţi întru rugăciuni pentru mine către Dumnezeu;
31. Ca să mă izbăvesc de cei neascultători în Iudeea, şi ca să fie slujba mea în Ierusalim bine primită sfinţilor;
32. Ca, cu bucurie să vin la voi prin voia lui Dumnezeu, şi să mă odihnesc împreună cu voi.
33. Iar Dumnezeul păcii cu voi cu toţi, Amin.
Matei 17:24-18:4
24. Și venind ei în Capernaum, s-au apropiat cei ce luau dajdie de Petru, şi au zis: Învăţătorul vostru nu dă dajdie? Zis-a: adevărat.
25. Și când a intrat în casă, au apucat Iisus mai înainte de el, zicând: ce ţi se pare, Simone? Împăraţii pământului de la cine iau dajdii sau bir? De la fiii lor, sau de la cei străini?
26. Grăit-a Petru lui: de la cei străini. Zisau Iisus lui: iată dar că fiii sunt scutiţi.
27. Dar ca să nu-i smintim pe dânşii, mergând la mare, aruncă undiţa, şi peştele care vei prinde întâi, ia-l şi deschizând gura lui, vei afla un statir; acela luându-l, dă-l lor pentru mine şi pentru tine.
CAP. 18.
Întrebări despre întâietate. Pentru scandal. Puterea de a lega şi a dezlega.
Certarea greşelii fratelui. Iertarea greşelilor.
1. În ceasul acela s-au apropiat ucenicii către Iisus, grăind: oare cine este mai mare întru împărăţia cerurilor?
2. Și chemând Iisus un prunc, l-au pus pe el în mijlocul lor,
3. Și au zis: amin grăiesc vouă: de nu vă veţi întoarce şi să vă faceţi ca pruncii, nu
veţi intra întru împărăţia cerurilor.
4. Că cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în împărăţia cerurilor.
Cugetări pentru fiecare zi din an, potrivit textelor ce se citesc zilnic în Biserică din Cuvântul lui Dumnezeu
De Sfântul Teofan Zăvorâtul
Domnul a plătit dajdia cerută de biserică şi a respectat toate obiceiurile, atât cele bisericeşti, cât şi pe cele civile. El şi-a dus la împlinire toate sarcinile şi i-a învăţat pe apostoli să facă asemenea, iar apostolii la rândul lor au transmis aceeaşi lege creştinilor. Doar duhul vieţii a fost înnoit; dar la exterior totul a rămas cum a fost, mai puțin ceea ce era limpede împotriva voii lui Dumnezeu – ca de pildă, participarea la idolatrie, etc. Apoi, creştinismul a câştigat teren, a strămutat toate vechile obiceiuri şi le-a întemeiat pe ale sale. Te puteai aștepta să fie astfel mai ușor pentru duhul creștinismului să crească şi să se întărească. Aşa a şi fost, dar nu pentru toţi. Foarte mulţi au deprins rânduielile creştine externe dar s-au oprit acolo, neîngrijindu-se de duhul acelei vieţi. Aşa stau lucrurile şi astăzi. Dintre toţi creştinii, cine se dovedeşte a fi creştin în duh? Și ceilalţi ce sunt?
,,Li se duce vestea că ar fi vii dar vai – sunt morţi.” Când predicau Apostolii Evanghelia, cuvântul lor i-a scos pe cei ce erau ai lui Dumnezeu din mijlocul lumii păgâne. Acum, prin acelaşi cuvânt, Domnul îşi scoate turma Sa din mijlocul lumii creştine.
,,Cine citeşte, să înţeleagă” şi să se îngrijească să afle dacă se află printre cei din turma Domnului, şi dacă nu poate fi sigur de asta, să se îngrijească să-I aparţină Domnului, pentru că numai aici este mântuirea.