Problema calendarului , De Pr. Vasilis Sakkas – Precuvântare a Sfântului Mitropolit Filaret, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Graniţelor

Imagine

Introducere

Sfântul Apostol ne poruncește zicând “ţineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră” (Epistola a doua către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel, Capitolul 2, versetul 15). Este prin urmare o bucurie adevărată să vă recomandăm actualul studiu scris de către un frate grec, părintele Vasilis Sakkas, preot supus Sinodului nostru al Bisericii Ortodoxe din afara Rusiei, slujind la Geneva, în Elveția.  Este vocea unui adevărat creștin ortodox al Bisericii Greciei, care a fost profund tulburată în ultimii cincisprezece ani de schisme, și controverse, și persecuție din pricina inovației noului calendar care a fost înfăptuită într-o manieră nechibzuită și necanonică în 1924 de către moderniști.

Părintele Vasilis lămurește într-o formă clară motivele pentru care mulți dintre frații noștri greci ortodocși au refuzat să urmeze schimbarea necanonică a calendarului în Biserica lor în anul 1924 și, fiind ajutați de către părinții din Sfântul Munte Athos, s-au împotrivit în mod curajos și drept acestei inovații care a constituit începutul unui potop de inovații perpetuate de către moderniști până la situatia regretabilă în care ne aflăm astăzi a ereziei ecumenismului.

Toți creștinii ortodocși serioși și preocupați ar trebui să acorde atenție acestei lucrări a părintelui Vasilis, mai ales în zilele noastre când se vorbește de către moderniști despre schimbarea Pascaliei ortodoxe. Traducerea și tipărirea acestui studiu este prețioasă îndeosebi pentru că textele celor trei condamnări ale calendarului gregorian adoptate de Sinoadele Pan-ortodoxe în secolul al XVI-lea, precum și condamnarea pan-ortodoxă a modernismului ultimului secol condusă de patriarhul Antim apar pentru prima oară în limba engleză.

Aceste condamnări nu au fost niciodată ridicate de către nici un sinod – ele sunt încă în vigoare și sunt obligatorii pentru toți creștinii ortodocși. Inovația noului calendar a cauzat schismă în toate bisericile locale care l-au adoptat. Astfel, Grecia, Cipru, România, iar acum Bulgaria au gustat din fructul neascultării. Este doar de regretat faptul că ortodocșii din toate Bisericile menționate mai sus nu au fost în stare să se ridice cu toții împreună și, ca un val mare, să copleșească și să reducă la tăcere acest șuvoi de inovații, după cum a doborât poporul rus modernismul “Bisericii vii” în acest secol. Propria noastră Biserică rusă, în persoana arhiepiscopului de fericită amintire Anastasie, mai târziu mitropolit și prim ierarh al Sinodului nostru, s-a opus cu putere și cu fermitate inovației noului calendar și celorlalte modernisme ale patriarhului de tristă amintire Meletie Metaxakis la adunarea din Constantinopol de la 1923, care este în mod eronat denumită ca “pan-ortodoxă” de vreme ce patriarhiile Alexandriei și Ierusalimului și Biserica Ciprului nu au participat. Cei mai mulți dintre ierarhii Bisericii Constantinopolului au refuzat de asemenea să participe, protestând în acest fel față de necanonicitatea întrevederii politice forțate a lui Meletie în calitate de patriarh ecumenic. Arhiepiscopul bisericii noastre de la vremea aceea, mitropolitul Antonie, s-a opus de asemenea acelei reforme în corespondența sa cu patriarhii răsăriteni și a primit răspunsuri care-i susțineau poziția.

“Cinste și onoare”, așadar, în expresia Sfinților Părinți, tuturor celor ce țin cu fermitate tradițiile și păstrează credința așa cum am primit-o, făra adăugiri și scăderi, chiar de-ar fi defăimați și persecutați.

Mitropolit Filaret

14 aprilie 1972,

Sărbătoarea Sfântului Martin Mărturisitorul, papă al Romei,

și episcopilor mărturisitori împreună cu el din Apus.

episodul urmator

Publicitate
Acest articol a fost publicat în adevarata ortodoxie, calendar stil vechi, erezii, Vasilis Sakkas și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Problema calendarului , De Pr. Vasilis Sakkas – Precuvântare a Sfântului Mitropolit Filaret, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Graniţelor

  1. Pingback: Problema calendarului , De Pr. Vasilis Sakkas – Precuvântare a Sfântului Mitropolit Filaret, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Graniţelor – Trăire Ortodoxă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s