Un călugăr prizonier, în așteptarea recâștigării demnității sale – patriarhul arestat

Jerusalem Journal

Rina Castelnuovo pentru The New York Times

Irineu I se teme că dacă părăsește complexul ortodox grec, nu i se va mai îngădui să se întoarcă.

Scris de ISABEL KERSHNER
Tipărit pe: 7 martie 2011
Ierusalim – ca un personaj dintr-o dramă medievală, călugărul Ireneu I a fost izolat în ultimii trei ani într-un apartament de la etajul trei situat într-un coplex al Patriarhiei ortodoxe greceşti, mult deasupra unei alei înguste şi agitate din Oraşul Vechi Ierusalim, nevrând sau neputând să plece de acolo. 

Ivindu-se de după gratiile ferestrei sale într-o dimineaţă, înveșmântat în hainele negre tradiționale de preot ortodox grec, Irineu a binecuvântat pe câțiva vizitatori din strada de dedesubt și a fluturat o cruce de argint într-o binecuvantare tăcută.

Irineu a fost o dată Patriarh al Ierusalimului, ce mai înaltă autoritate a acestei ramuri străvechi a Bisericii Ortodoxe, până în 2005, când a fost alungat din această poziţie. Refuzul său de a recunoaşte autoritatea succesorului său, Teofil al III-lea, pare a fi motivul actualului său chin.

Și totuşi potrivnicii săi şi sfătuitorii acestora nu se pun de acord asupra întrebării în ce măsură arestul lui Irineu i-a fost impus şi în ce măsură este voia lui proprie. Irineu, în vârstă de 71 ani refuză să părăsească apartamentul pentru că, spune el, nu are nici o garanție că i se va îngădui să se întoarcă. Până când nu se va clarifica acest fapt, spune el, comunicând prin fax şi folosind pluralul, ,,ei ne obligă în esenţă să rămânem în celula noastră”

Daniel Robbins, un avocat din Ierusalim care îl reprezintă pe Irineu în această chestiune și în chestiunea suplimentară a unor icoane aflate în apartamentul lui Irineu pe care le vrea Teofil, a spus ,,Nimic nu este autoimpus în chestiunea de față”.

Irineu ,,va rămâne fără adăpost” dacă părăseşte complexul, a spus Dl. Robbins. ,,Nu are nici o proprietate”.

Reprezentanţii lui Teofil, în orice caz, susţin că Irineu este captiv de bună voie. (Ce minciună! Se contrazic ei înșiși folosind cuvântul ,,captiv” asociat cu ,,de bună voie”).

,,Faptul că a hotărât să se încuie în apartament este dreptul său” a spus Nadir Mughrabi, un consilier al patriarhiei. ,,Nimeni nu-i cere să plece.” (dar nici nu-l lasă! a) Dacă ar părăsi complexul, a spus Dl. Mughrabi ,,nu există nici o hotărâre care să îl împiedice să vină înapoi” (ce limbaj viclean, care ocoleşte ideea principală!  sigur că nu-l pot împiedica să revină, ci pot doar să-l primească cu uşa încuiată, ceea ce reclamă şi nefericitul bătrânel care a ajuns în situaţia asta disperată din cauză că se află într-o biserică mincinoasă și şi-a pierdut nădejdea în pronia lui Dumnezeu)

Această epopee bizantină oglindeşte luptele politice şi imobiliare care au chinuit vreme de secole Țara Sfântă. Interese contrare domeniilor bisericii, care includ Israelul, Iordanul iar acum și Autoritatea Palestiniană, n-au făcut decât să ascută ceea ce a descris un membru al comunității ca fiind un secol de lupte interne și de intrigi.

Irineu a fost ales în 2001 Patriarh al Ierusalimului, care este firește o poziție deținută pe viață. El a fost înlăturat patru ani mai târziu pe fondul acuzațiilor cu privire la afaceri imobiliare dubioase. Printre alte lucruri, a fost acuzat de vânzarea unor proprietăţi închiriate pe termen lung deţinute de patriarhie în interiorul Oraşului Vechi – în teritorii anexate de Israel după războiul din 1967, dar unde palestinienii şi majoritatea lumii nu recunoaşte suveranitatea Israelului – unor companii străine care acţionau în numele unor colonişti evrei.

În calitate de deținător al unor înscrisuri de proprietate ale unor terenuri valoroase din regiuni, incluzând locuri preţioase din centrul Ierusalimului, Patriarhia Ortodoxă Greacă de la Ierusalim deţine o veche stăpânire puternică total disproporţionată faţă de mărimea turmei sale. Reşedinţa primului ministrul oficial al Israelului  se află pe teren deţinut de grecii ortodocşi.

Apărătorii lui Irineu spun că a fost manipulat de forţe puternice cu privire la afacerile imobiliare care sunt contestate în tribunalele din Israel.

Elias Khoury, un avocat ortodox grec din Ierusalim, a fost unul dintre cei trei membri ai comitetului numit de Autoritatea Palestiniană pentru a cerceta afacerile cu terenuri. Comisia a ajuns la concluzia că Irineu a fost păcălit şi a fost victima unei conspiraţii, a spus Dl. Khoury.

Drept rezultat, a sugerat Dl. Khoury, Teofil ar putea avea motive întemeiate să se teamă de Irineu şi să-l ţină izolat. Irineu s-a bucurat de 24 de ore de protecţie din partea poliţiei din Israel, şi de libertate de mişcare, până când Israel a recunoscut într-un final alegerea lui Teofil din primăvara anului 2007. Numirea sa a fost de asemenea ratificată de guvernele Iordaniei şi al Autorităţii Palestiniene, aşa cum este cerut de lege şi de tradiţie. (care tradiție?)

De atunci încoace, Irineu, care s-a născut în insula greacă Samos şi a venit prima oară în Patriarhia Ierusalimului la vârsta de 13 ani, a rămas într-o izolare aproape totală.

Viața în complexul patriarhal este rânduită după reguli foarte stricte iar la intrare păzește un paznic. O poartă care dă din curtea interioară în apartamentul lui Irineu este de obicei încuiată iar el nu are cheia. Dl. Robbins, avocatul său, a putut să-l viziteze de trei ori în ultimile luni, dar numai în baza unui ordin judecătoresc. (asa inteleg oficialii idea de libertate )

Pentru hrană şi medicamente, Irineu spune că se bizuie pe buna voinţă a unui localnic – un musulman care are un magazin alimentar în apropiere, şi care îi umple un coş cu alimente, coş pe care Irineu îl coboară noaptea în stradă de la pervazul terasei de acoperiş al apartamentului său (iată purtarea de grijă a lui Dumnezeu, iar lui îi e teamă că va rămâne pe drumuri dacă evadează).

Dl. Mughrabi a spus că și asta ,,și-a făcut-o sută la sută cu mâna sa”. Asemenea multor altor preoţi care locuiesc în complex, a spus Dl. Mughrabi, Irineu se află pe lista celor care primesc hrană de la bucătăria centrală, dar a preferat ,,să-şi facă alte aranjamente.” (ştie el ce ştie; istoria e plină de ierarhi care, când nu au mai fost cuminți, au fost otrăviți)

Irineu si-a descris prizonieratul ca un fel de ,,martiriu” impus de forțe vrăjmașe ,,care doresc nimicirea noastră psihologică și trupească”. Este rezultatul unui complot al unor grupuri de interese, a spus el, care a fost ,,diabolic de la început”.

El a pus toată responsabilitatea situației sale pe Teofil, dușmanul său ,,căruia istoria bisericii îi va da numele de trădător”.

Pentru mulți membri localnici ai bisericii, cele petrecute în patriarhie, mai ales chestiunile legate de terenuri, nu fac decât să confirme niște nemulțumiri mai vechi.

,,Problema este că patriarhii vin din Grecia” a zis Khaled Ikhleif, un taximetrist Palestinian pe drumul dinspre Bethleem către Cisiordania. ,,Ei sunt străini, nu sunt arabi, și nu ne înțeleg problemele”.

Dl. Ikhleif a participat la slujbele de Bobotează la Qasr al-Yahud, un loc de la râul Iordan unde se spune că a fost botezat Iisus. Locul, situat în Cisiordania ocupată de evrei, este o zonă de graniță înconjurată de niște câmpii minunate. După o procesiune și o slujbă săvârşită de Teofil, pelerinii s-au scufundat într-o apă opacă verde închis, surzi pe moment la de toate disensiunile şi discordiile.

sursa

Nota noastră: Motivul înlăturării patriarhului este neclar și pare a fi doar un pretext. Nu cumva scandalurile imobiliare sunt doar o faţadă în spatele căreia se ascunde o prigoană îndreptată împotriva unui ierarh cu viziuni antiecumeniste care, printre altele, s-a opus şi ,,unificării” Bisericii Ruse din Afara Granițelor cu ,,patriarhia” Moscovei?

A se vedea și : http://www.crucea.ro/2008/10/11/irineu-patriarhul-ierusalimului/

http://remnantrocor.blogspot.com/2011/02/we-are-now-in-communion-with-imprisoned.html

Publicitate
Acest articol a fost publicat în prigoana bisericii, Ştiri necenzurate despre Biserică și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Un călugăr prizonier, în așteptarea recâștigării demnității sale – patriarhul arestat

 1. Marin zice:

  Ce faza, Patriarh ortodox hranit de un musulman.

 2. Stanca zice:

  Seamana cu samarineanul milostiv. Ai lui il tin inchis si il prigonesc, si musulmanul il hraneste. Ar trebui sa ne dea de gandit daca nu cumva ortodocsii de azi a ajuns precum fariseii din vremea lui Hristos.

 3. Cosma zice:

  Patriarhul Irineu TREBUIE să rămână acolo fără să evadeze, el o să fie numit iară patriarh şi o să participe la încoronarea lui Obama.

 4. Viorica Pintilie zice:

  Viorica Pintilie

  mda…iată oameni Apocalipsa săvărşită de oamenii întunericului, slugile diavolului…Sunt profund îngrijorată de soarta Patriarhului Irineu, de soarta Bisericii Ortodoxe, de cum şi de cine este condusă ea astăzi…dar…Dumnezeul Tuturor va Veni în curînd cum a şi spus, pentru a ne salva din mâna celui rău, şi aceşti răi sunt slujitorii din altarele Bisericicii, din păcate…doar cei cu adevărat drepţi şi adevăraţi- sunt puţini, dar prin aceşti Puţini Dumnezeul Slavei Îşi va Face Ceea ce are de Făcut, pentru a înlătura pe slugile întunericului de pe scaunele de conducere.Aşa să fie Doamne după Cuvântul Tău în Pace.Amin. Sfinte Ierarhe Ioan Gură de aur roagăte lui Dumnezeu pentru acest suflet Irineu, pentru restabilirtea lui în scaunul de patriarh al ierusalimului, pentru a se face dreptatea dreaptă pe acest Pământ.Amin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s