Mărturia Bisericii celei Adevărate în veacul antihristului colectiv – Sfintii Catacombelor Rusiei

Studentul: ,,Suntem în Biserica cea adevărată – Biserica Ortodoxă. Nu suntem în siguranţă? Hristos a spus că porţile iadului nu vor birui Biserica Lui’’.
Arhiepiscopul Averchie Tauşev ,,Dar ce anume stabileşte dacă tu eşti sau nu în acea Biserică?’’

        Propunem spre lectură această carte, această traducere istorică a unei cărţi cenzurate care nu va fi niciodată bagată în seamă de apologeţii ,,ortodoxiei’’ oficiale, necesară pentru a avea o perspectivă adevărată asupra evenimentelor petrecute în Biserica ortodoxă adevărată rusă în greii ani ai prigoanei Bisericii din partea regimului bolşevic .
Pentru cititorul însetat de adevăr, lectura cărţii ne uşurează procesul de dezintoxicare de minciunile cu care a fost otrăvită mintea lumii şi a noastră de către ,,ortodoxia’’ oficială rusă şi de către ,,ortodoxia’’ impostoare de pretutindeni, care prin vocea serghianiştilor din „patriarhia” moscovită, a negat existenţa oricărui fel de persecuţie asupra credinţei, pretextând ca numai „duşmanii politici” ai regimului erau persecutaţi. O altă poziţie mincinoasă a oficialilor ruşi, care este larg asumată şi pusă în practică şi de propagandiştii BOR de pe la noi şi transformată într-o concepţie nouă (eretică) despre ce este Biserica, este aceea ca prin compromisul cu regimul ateist bolşevic, Serghie şi discipolii săi ar fi „salvat” de la pieire Biserica, de parcă Mireasa lui Hristos ar avea nevoie de compromis şi ar trebui să manifeste supunere faţă de duhul lumii acesteia şi faţă de duhul lui Antihrist întrupat deja în atâţia înaintemergători pentru a se salva.

       Prin aceste manevre şi justificări, aceşti păstori mincinoşi, aceşti ,,lupi în piele de oaie’’ şi înaintemergători ai lui Antihrist, se vădesc tuturor celor care mai au ochi să vadă, că şi-au pus nădejdea în mai marii lumii (şi o fac şi acum în forme mult mai complexe şi mai rafinate), şi nu în Dumnezeu, prin aceasta apostaziind de la credinţa cea adevărată. Credem şi mărturisim, împreună cu toţi cei care au trudit la această traducere, şi împreună cu toţi acei mucenici şi mărturisitori ale căror vieţi sunt prezentate în această carte, că o astfel de idee despre Biserică este total potrivnică duhului ortodox, care ne învaţă că prin credinţa în Hristos este păzită şi întărită Biserica Lui, şi că doar în acest fel nici „porţile iadului nu o vor birui” ( Matei 16,18). Porţile iadului au biruit deja ,,ortodoxia oficială’’, căzută deja de mai multe generaţii în ereziile serghianistă şi ecumenistă.

       Această carte este esenţială pentru a înţelege o dată pentru totdeauna că:
Biserica lui Hristos nu face înţelegere cu duhul lumesc, cu duhul antihristic, cu prigonitorii, cu Antihrist şi cu înaintemergătorii lui. Nu se supune lumii şi nu face strategii cu scopuri lumeşti.
Biserica lui Hristos mărturiseşte limpede credinţa cea adevărată, mustră pacatul, nu primeşte erezia, chiar dacă preţul este suferinţa şi moartea.
Biserica cea adevărată nu este cârmuită de ierarhi apostaţi, de ,,lupi în piele de oaie’’, colaboratori ai lui Antihrist şi ai prigonitorilor Ei. Acolo unde nu este ierarhie drept măritoare, cu succesiune apostolică validă, acolo unde nu este episcop adevărat care ,,drept îndreptează cuvântul Adevărului’’, acolo nu este Biserică, oricât de ,,cumsecade’’ sunt preoţii şi credincioşii săi.

       Biserica cea adevărată este biruitoare asupra lumii şi asupra tuturor stihiilor acesteia pornite împotriva Ei, indiferent de ce persecuţii şi ce vremuri istorice trăieşte. Biruinţa şi mântuirea individuale sunt numai în Biserică. Cel ce nu duce lupta cea dreaptă, cu mijloacele credinţei şi din interiorul Bisericii, are toate şansele să cadă, să apostazieze, să fie în înşelare şi să-şi piardă mântuirea.
Biserica cea adevărată va fi mereu prigonită în fel şi chip, în forme din ce în ce mai rafinate şi se află deja în război crâncen cu înaintemergătorii lui Antihrist care deja lucrează intens la venirea acestuia.
Biserica cea adevărată nu tace când în lume îşi fac apariţia şi se manifestă erezii, prigoane şi înlocuiri ale valorilor creştine şi morale cu inversul lor. Biserica cea adevărată ne arată unde este binele şi adevărul şi ce este de făcut pentru mântuire şi mustră toate abaterile pierzătoare de suflet, neprivind indiferentă şi impasibilă la marşul forţat al majorităţii omenirii către pierzare.

       Biserica cea Adevărată este plina de dar şi de putere şi este singura care ne va ocroti şi ne va mântui în acest veac de pe urmă pe care-l trăim deja.
Bisericile, fie ele şi ortodoxe, pot oricând să cadă, dacă părăsesc mărturisirea credinţei celei adevărate de dragul unor ţeluri lumeşti, dacă fac compromisuri şi nu mai ascultă de Capul Bisericii, care este Hristos. Suntem martori la căderea unor biserici locale şi la un fenomen al apostaziei în plină desfăşurare. Nimic nu ne garantează că suntem în Biserica cea Adevărată, în afară mărturisirii credinţei, a ascultării de Hristos şi a mergerii pe urmele Apostolilor şi Părinţilor.
Biserica nu este ,,ortodoxă’’ chiar dacă a păstrat denumirea aceasta şi toate aparenţele exterioare ale Bisericii Ortodoxe, dar a făcut pact cu duhul lui Antihrist şi cu înaintemergătorii lui, ci este doar o biserică impostoare.

       Biserica nu este Biserica lui Hristos doar pentru că asta garantează statul sau orice putere lumească, recunoscând-o la nivel instituţional, oficial sau pentru că aşa am fost obişnuiţi din trecutul istoric.
Citirea acestei cărţi va trezi în mintea şi în sufletul oricărui cititor întrebarea: Cine şi unde este Biserica? Sunt eu oare sigur că mă aflu în Biserica cea adevărată? Nu cumva ce s-a întâmplat în Rusia, s-a petrecut, la altã scară, dar cu aceleaşi căderi abisale, şi la noi? Nu cumva şi la noi, undeva neştiută de nimeni, este Biserica cea Adevărată care nu a făcut compromis, ci a mărturisit până la moarte? Citind această carte vom afla ce voia să spună Vlădica Averchie Tauşev prin întrebarea cu tâlc ,,Dar ce anume stabileşte dacă tu eşti sau nu în acea Biserică?’’

cop.Andreev.Sfintii.catacombelor.Rusiei.165x235-page-001 Pentru descarcare dati click pe imagine .

Acest articol a fost publicat în adevarata ortodoxie, Biserica din catacombe, bolsevici și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

49 de răspunsuri la Mărturia Bisericii celei Adevărate în veacul antihristului colectiv – Sfintii Catacombelor Rusiei

  1. Ortodoxia Soborniceasca si Apostoleasca zice:

    ” @ Cat despre Rai nu pot fi doua raiuri diferite, cum sustii tu, caci Pomul vietii, despre care se aminteste la Facere pentru Raiul lui Adam si in apocalipsa la Ioan pentru Imparatia cerurilor, este unul singur.

    Sfantul Andrei cel nebun pentru Hristos, in Talcuirea Apocalipsei talcuia ca pomul vietii il simbolizeaza pe Hristos, nicidecum raiul .
    Cat despre cele 2 raiuri , e util articolul de aici , desi in general nu recomand siteul :”

    PRIETENE, SFINTII ACUM NU SUNT IN CAMARA IMPARATIEI CERURILOR, SUNT IN RAI. uNA-I UNA , ALTA-I ALTA! HRISTOS A PREGATIT DESAVARSIREA SI FERICIREA CEA NEIMAGINATA TUTUROR CELOR CARE VOR FI IN LUMINA LA PARUSIE. TUTUROR SFINTILOR CARE SUNT DEJA CU EL IN RAI, SI TUTUROR OAMENILOR CARE VOR IESI MILUITI PANA IN MOMENTUL INFRICOSATOAREI JUDECATI!

  2. Ortodoxia Soborniceasca si Apostoleasca zice:

    Iadul si Gheena, doua locuri si stari diferite:

    https://preotduhovnic.wordpress.com/2015/03/22/5673/

  3. Theodor zice:

    Toti oamenii aflati in starea de moarte trupeasca se duc de facto in iad. Nu mai priviti iadul ca pe un loc in care oamenii sunt in mod exclusiv chinuiti de draci, aceasta este viziunea eretica romano-catolica prezentata de Dante in infernul lui din Divina Comedie una dintre cele mai diabolice carti care s-au scris vreodata, din cauza impactului pe care l-a avut fiind preluata si de ortodocsi, ci mai degraba ca pe un loc de depozitare a celor morti pana la Inviere si Judecata de Apoi. La Inviere, iadul se desfiinteaza caci el este taramul mortii si nu-si mai are ratiunea de a fi. Vor ramane Raiul sau Imparatia cerurilor si Gheena iar repartizarea o face Domnul celor inviati din morti conform Judecatii Sale de Apoi. Si Domnul cat a fost in starea de moarte trupeasca S-a pogorat la iad. Niciun om nu poate intra in Rai in starea de moarte trupeasca, ci numai inviat de Domnul. Daca sunt Sfinti acum in Rai, acestia au fost inviati de Domnul inainte de invierea de obste.
    Asadar, nu uitati, ABC in teologie: in iad se afla numai oameni morti, iar in Rai si in Gheena se vor afla numai oameni inviati. Dupa invierea de obste, nu mai avem iad, caci se vor actualiza atunci cele aflate acum in ancorarea simbolului invierii Domnului dupa cum se spune si la pastorala Sf. Ioan Gura de Aur : Inviat-a Hristos si s-a nimicit iadul… Inviat-a Hristos si niciun mort nu mai este in groapa.
    Chinurile din iad pentru cei pacatosi se refera la glasul constiintei care este activat sub forma unui vis dat de Domnul pentru constientizarea pacatelor comise in viata. Acest vis chinuitor si lung, ca un cosmar, care pare vesnic, desi de facto va fi temporar caci si el va fi inviat, este ceea ce simtea bogatul in iad. Iadul are compartimente pentru cei pacatosi si pentru cei care urmeaza sa se mantuiasca in mod cert. Si Lazar se afla tot in iad dar in locul numit Sanul lui Avram in care sunt stransi cei care stiu ca dupa inviere se vor mantui iar somnul mortii lor este unul placut, odihnitor si scurt, fara niciun chin.
    Nu se gaseste in Scriptura vreun loc in care sa se pomeneasca de oameni chinuiti de draci in vreun iad vesnic. De asemenea nici despre vamile vazduhului. Citatul din Sf. Ap. Pavel cu lupta impotriva duhurilor rautatii vazduhului este interpretat gresit, el se refera la lupta din viata aceasta, nicidecum la vreo lupta de dupa moarte cand, nemaiputand face pacatul datorita mortii trupesti, putem fi numai pasivi si primi visul glasului constiintei dat de Dumnezeu fara sa mai putem duce vreo lupta.
    Theodor

    • marin zice:

      Theodor , tu nu vrei cu nici un chip sa imbratisezi credinta ortodoxa , ci te agati de parerile unor sfinti , care pe alocuri au mai si gresit . Conglasuirea sfintilor parinti , parerea majoritara a lor e cea care da normativul in ortodoxie , nu parerea singulara a unuia .
      Pe modelul tau putem de exemplu sa ne luam dupa fericitul Augustin si sa luam filioque ca invatatura ortodoxa , respingand conglasuirea sfintilor parinti .
      De acum , te rog sa vii cu comentarii ortodoxe , ca m-am cam saturat de parerile eterodoxe pe care le imprastii pe aici .
      Daca nu , te voi baga la spam.

  4. Theodor zice:

    Spune ce e gresit din ce am scris mai sus cu contraargumente solide si ducem un dialog de argumente exclusiv pe Sfanta Scriptura daca nu vrei sa auzi de Sfintii Parinti printre care si Sfantul Ioan Gura de Aur. Sau ma bagi la spam ca nu ai argumente?

    • marin zice:

      Cand ti-am dat argumente , opinii majoritare ale sfintilor parinti si alte trimiteri la invataturi ortodoxe , ai refuzat sa le iei in seama . Asa ca nu-mi vinde aici povestea cu argumentele . eu unul m-am saturat . Iti repet , tu te agati de pareri singulare . Si sfintii parinti au mai facut greseli , ca n-au fost infailibili ca Dumnezeu . Reperul este conglasuirea . Daca intelegi si expui pareri ortodoxe , esti binevenit aici ; problema e ca nu-s cum se face dar expui aproape numai pareri centrifuge vis-a-vis de ortodoxie .
      Te conformezi , e foarte bine , nu , ajungi la spam .

  5. Theodor zice:

    E usor sa bagi la spam ca sa eviti infrangerea in lupta de argumente in care, stii bine, ai fost infrant de fiecare data. Important e insa daca Domnul baga la spam, nu tu. Va veni o vreme in care te vei lamuri cu siguranta cine este cel de bagat la spam. Credeam ca la spam se baga pentru limbaj necuviincios nu pentru o invatatura a Sfintilor Parinti pe care nu o poti tu inghite. Oricum, eu nu pentru tine scrisesem, ci pentru cel care a semnat Ortodoxia Soborniceasca si Apostoleasca pentru ca ridicase problema corect.
    Dar, ma rog, asta este „ortodoxia” voastra necenzurata, anume amenintarea cu bagatul la spam. Eu nu voi mai scrie pe blogul tau de acum incolo pentru ca nu pot scrie numai ce vrei tu si nici nu-mi place sa scriu sub amenintarea cenzurii.
    Ramai cu bine tu cel care crezi ca pentru a te mantui trebuie neaparat sa porti barba si sa faci apologia dracilor care chinuie oamenii in iad in cazane de smoala.

    • marin zice:

      Lasa cititorii sa judece cine a argumentat mai bine dintre noi , nu-ti mai proclama plin de mandrie „victoriile” .
      Eu am hotarat ca pe viitor sa te bag la spam dintr-un motiv pe care vad ca nu il poti intui . Motivul este tocmai acela al raspunderii in fata lui Hristos pentru cele discutate aici .
      Ori tu , ai o predilectie in a sustine chestia AIA CU INFERNUL LU DANTE , vad ca tot aduci aminte de ideea asta , chiar daca discutia e alta . Asa ca personal nu pot lasa aceasta sminteala sa duca cititorii in eroare .
      Ti-ai mai expus aceasta teorie pe blog , la fel si aia cu „inconstienta” sufletului ce asteapta judecata de obste . Eu consider in acest moment ca e destul .
      Nu incerca sa te autovictimizezi ca esti patetic . Asa cum am precizat si in comentariile anterioare , poti comenta in continuare , insa numai daca expui pareri ortodoxe , ca nu-s cum se face ca le expui numa pe alea cu probleme .
      @ Dar, ma rog, asta este „ortodoxia” voastra necenzurata, anume amenintarea cu bagatul la spam.
      Da , aici ortodoxia e necenzurata , insa eterodoxia ta a ajuns la limita si consider poate fi cenzurata .
      Numele blogului a fost ales in primul rand pentru a arata ca aici sunt expuse articole care nu trec de cenzura unor medii „bisericesti” ; secundar , si comentariile pot aborda orice fel de dezbateri , numai sa nu se exagereze ; oricum sunt la liber , nu sunt editate sau moderate ca pe multe alte bloguri religioase .
      De exemplu , blogul nostru a trecut la spam un singur comentator pana acum , si numai dupa ce in mod repetat i s-a atras atentia sa aiba o exprimare decenta .

  6. doktoru zice:

    Ia uite mai, ca zici si bine cand vrei. Vezi ,asta mi-a placut :
    Mda , nu stiu ce sa mai zic , voi cei orbiti de duhul lui Arsenie Boca veniti cu tot felul de acuzatii care pot fi lesne demontate .
    Pasajul pe care l-ai pus nu face decat sa intareasca cele spuse de mine in comentariul anterior . Sundar Singh ala s-a „convertit” , asa e , si poate convertirea lui voua ,care nu apreciati ortodoxia traditionala ,vi se pare convingatoare . INSA EL NU S-A CONVERTIT NICIODATA LA ORTODOXIE , CI LA EREZIA NUMITA ANGLICANISM . El a fost „botezat” de ereticii anglicani ; poate voi primiti convertirea si botezul lui , dar un ortodox adevarat nu poate numi niciodata asta drept convertire !
    ….Iata asadar pe cine numea Arsenie Boca APOSTOL ( ce hula) , pe un eretic anglican , pe care avea nerusinarea sa-l puna in rand cu Sfintii Apostoli Pavel , Petru , Andrei Ioan , si ceilalti !!!
    Cititi si voi despre Sundar Singh asta , care are parte de o mare propaganda pe la yoghinii aia ai lui bivolaru , unde trece drept mare profet …

    Dar tu te-ai apucat sa polemizezi cu nea Jacob pa saccsiv ?!!! …pai nu stii ca ala-i planta in teologie si nu are pic de discernamant d-asta lumesc, ce sa mai zice de cel duhovnicesc ?…ha,ha …ala-i Nutzycolog si Bașicolog…acestea-s domeniile in care exceleaza cel mai bine !!!
    Ia sa-l intrebi daca acum si-a insusit ,in cele din urma ,termenul de Iisus Hristos-Dumnezeu ? Ca pe vremurile putin mai din urma , undeva anul trecut ,el nici macar nu auzise asa ceva dar sarea ca ars ,ca de obicei ,cu gura mare ca el nu stie de asa ceva si deci si prin urmare asa ceva nu ar avea cum sa existe !!! Pana la linistit baiatul-admin cu apologeticum.

    Pai gresit e ca in citat il numeste sfant pe francisc de assisi , care a fost un eretic inselat .
    Si te rog sa nu-mi pui inca odata placa aia cu pocainta aluia inainte de moarte , ca pur si simplu nu tine .
    Abia se mantuiesc ortodocsii cu viata curata , ortodocsi pe care , chiar daca se mantuiesc nu ii numim sfinti .
    Or tu insisti pe ideea pur si simplu periculoasa cu pocainta ratacitului aluia , pocainta care nu numai l-ar fi mantuit , ci l-ar fi facut si sfant !

    Ai zis bine si aici cu singurul amendament ca pe vremuri ,adica la inceputul crestinismului , crestinii erau numiti sfinti de insusi Sf.Pavel ,Apostolul Neamurilor. Deci si acum tot asa sa stii ca ar trebui sa se numeasca toti crestinii.Ca nu se mai foloseste ,este altceva. Dar crestinii sunt stelutele din cer ,banuiesc ca stii astea.
    Oricat de mult s-ar fi pocait nea Assisi nu ar fi avut cum sa devina sfant pt ca nu avea dreapta credinta. Nu reusesc sa inteleg de ce staruiti in incapatanarea de a dialoga cu indoctrinatii arsenici care il au ca reper pe parintele Arsenie Boca si nu pe Hristos. Chiar nu vedeti ca aceia sunt amagiti de diavol si daca nu vede Dumnezeu ceva in inima lor vrednic de pocainta nu-i ajuta sa se schimbe si sa revina in Biserica. Doar nu credeti ca sunteti mai staruitori ,mai persuasivi si mai eficace decat diavolul ? Ala nu are stare macar. Arsenicii sunt mandrii si din aceasta cauza nici nu accepta dovezile clare si foarte evidente si batatoare la ochi . Mai mult decat aceasta ce vreti? In cazul lor daca nu lucreaza Dumnezeu poti sa vorbesti cu ei si o mie de ani ca tot degeaba…

    Ai zis bine ,dar nu vezi ca ei tot pe a lor o tin :
    Mai terminati odata cu prostia asta cu picturile profetice …
    Puteti da exemple de picturi profetice ale unor pictori ortodocsi ???
    Numai prin asta si vedeti ca el a introdus si un stil eretic in pictura bisericeasca , care incalca hotararile Sinodului 7 ecumenic , care da canonul iconografic ortodox , anume reprezentarea Evangheliei !
    Nu navete , telefoane si „sfinti” catolici care prefigureaza un viitor papa !

    Vezi, iarasi, ca-mi place si asta de asemenea !!!:
    Theodor , tu nu vrei cu nici un chip sa imbratisezi credinta ortodoxa , ci te agati de parerile unor sfinti , care pe alocuri au mai si gresit . Conglasuirea sfintilor parinti , parerea majoritara a lor e cea care da normativul in ortodoxie , nu parerea singulara a unuia ….Cand ti-am dat argumente , opinii majoritare ale sfintilor parinti si alte trimiteri la invataturi ortodoxe , ai refuzat sa le iei in seama . Asa ca nu-mi vinde aici povestea cu argumentele , eu unul m-am saturat . Iti repet , tu te agati de pareri singulare . Si sfintii parinti au mai facut greseli , ca n-au fost infailibili ca Dumnezeu . Reperul este conglasuirea .
    Vezi bre ca poti ,dar numai daca vrei !!!

    Dracul are si el anumite tactici ca sa zic asa. Pa aia mai pagani i-a rezolvat usor cu margele de sticla ,ca in cazul nativilor americani, pe crestinii eretici dracul ii rezolva o secunda mai greu decat pe cei pagani dar tot cu chestii de doi lei. Iar la ortodocsi , eeh aici incepe lupta. Cu astia nu mai merge cu margele ,ca astia stie cate ceva chiar si cel mai slab pregatit crestin. Dar lupta de top o da dracul la astia mai istetii care au cunostiinte teologice mai profunde. Aici dracul vine cu chestii subtiri si este obligat de imprejurari sa bage foarte multe adevaruri pana strecoara si o soparlita dar neaparat contra Sf.Duh ,ca astea-s mai nasoale. Si aici si pe dincolo. Deci atentie la neatentie !!!….Ce-i drept mai pica unii si din chestii clare iar altii din cacatele mici , dar daca nu staruiesc in magarii Dumnezeu ii lamureste in timp.

    Sa auzim numai de bine….ca eram doar intr-o scurta trecere in vederea revistei presei internaute…mult succes mai departe cu blogul….aah, apropos am gasit si la tine ceva ce mi-a placut : https://ortodoxianecenzurata.wordpress.com/2011/04/12/adevarul-de-spre-biserica-rusa-din-afara-granitelor-si-din-catacombe-adevarul-despre-%E2%80%9Epatriarhia%E2%80%9D-moscovei-%E2%80%93-cateva-repere-istorice-de-necontestat-bolsevismul-si-evreii-iii/
    …dar nu am inteles care-s primele 2 parti. Pune te rog daca vrei aici , ca raspuns, link-urile… merci in avans !!!

    • marin zice:

      Multumesc mult de comentariu .
      Nu neaparat ca as vrea sa polemizez cu orice pret pe tema arsenismului , da ma doare sufletul cand vad ca unii care spun ca sunt ortodocsi sunt asa tare inselati si in contextu asta intentia era sa le servesc numai cateva informatii pe care poate nu le cunosteau . Si nu neaparat fanilor arseniti , ci alora care vor sa vada adevarul . Uite linkurile de la primele 2 parti ;am uitat sa le trec la sfarsitul articolelor .

      Adevărul despre Biserica Rusă din Afara Graniţelor şi din Catacombe, adevărul despre „Patriarhia” Moscovei – câteva repere istorice de necontestat (I)

      Adevărul despre Biserica Rusă din Afara Graniţelor şi din Catacombe, adevărul despre „Patriarhia” Moscovei – câteva repere istorice de necontestat (II)

    • marin zice:

      @ Ai zis bine si aici cu singurul amendament ca pe vremuri ,adica la inceputul crestinismului , crestinii erau numiti sfinti de insusi Sf.Pavel ,Apostolul Neamurilor.
      Da , stiu , insa conceptul despre sfintenie a capatat inca un sens pe parcurs , sinaxarul .
      In sensul in care spunea Sfantul Pavel suntem sfinti , caci tinem credinta sfanta si ne silim sa facem faptele sfinteniei .

    • doktoru zice:

      Merci de link-uri.O sa le citesc ,ca par interesante.
      Ai dreptate.Crestinii au fost chemati la sfintenie si la mostenirea Imparatiei ceresti. Insa cati se vor stradui si vor tine pana la capat ,asta este altceva. Multi chemati, putini alesi. Asa este scris.

      Am citit link-urile si pot sa zic ca au fost interesante si chiar m-au pus pe ganduri( acesta este un comentariu inceput mai devreme dar m-am luat cu altele si abia acum incerc sa-i dau forma finala ). Concluzia care reiese de acolo ar fi ca Biserica Ortodoxa Rusa ar fi cazuta de la 1920/1922 si din cele citite asa ar parea sa fie.Totusi ,desi argumentele enumerate in text sunt foarte convingatoare ,as intreba daca este si o varianta a partii adverse sau alte surse care sa intareasca cele spuse pt ca nu trebuie sa ne grabim sa judecam auzind doar varianta unei singure parti si de aceea incercam sa fiu prudent in concluzii. Eu personal nu am nimic cu biserica din Rusia asa ca ar fi trist sa aud o asemenea concluzie. Pe de alta parte nici nu am studiat aceasta problema si de aceea sunt rezervat in pronosticuri ca sa nu dau cu bata in balta. Dar dpdv ar fi interesant de cunoscut acest aspect. Stiu ca am citit si scrisoarea aceea a Patriarhului Tihon din inchisoare de prin 1920 in care indemna credinciosii sa se boteze singuri si restul. Ce mi s-a parut mie interesant a fost faptul ca a zis ca in Rusia s-a terminat pravoslavia si niciodata nu va mai fi si doar un timp ,mai spre urma, va fi o oarecare libertate religioasa. Ceea ce mi-a confirmat niste teorii de ale mele sau calcule/concluzii. Stiind ca unii asteapta un tzar iar altii un imparat pe la Constantinopole lucruri absolut imposibile dpmdv.

      In vreme ce pe o problema teologica care nu a fost transata in mod clar de Biserica , ne putem permite sa avem opinii , problemele care au fost batute in cuie le acceptam , altfel riscam sa ajungem in afara .

      Iti raspund aici la cele de pe theologiepatristica spunand ca asa este,sau pare a fi , in problematica asta a celor stabilite clar in Biserica. Cele stabilite clar ar trebui sa le lasam asa cum sunt ca sa nu ne trezim pe aiurea. Iar cele care sunt in altfel putem sa ne dam si noi cu parerea si sunt de acord aici. Pt ca si eu citind destul, din cele care ma atrag, m-am mai amestecat in diferite vorbe pe ici colo. Mie personal imi plac talcuirile Sf.Parinti si nu canoanele de care fug si nici nu vreau sa zic nimic niciodata.La dogme ma pot baga din cand in cand pt ca se inteleg din scrierile Sf.Parinti dar si aici totusi evit de cele mai multe ori pt ca ma enervez repede cand altii nu se prin destul de repede si eu nu am timp ca sa-l pierd in contradictoriu cu alti necititi si necunoscatori. Din aceasta cauza nici nu dau mai mult de 2/3 replay-uri nimanui decat daca port un dialog decent si constructiv chiar daca mai incet dpdv al timpului.
      De aceea prefer sa raman in sfera talcuirilor patristice la diferite texte biblice pt ca pe mine ma ajuta foarte mult la intelegerea multor chestii si chiar din viata de zi cu zi. Si nici nu sunt batute in cuie aceste talcuiri ale sfintilor si de aceea nu sunt prea multe de contrazis de catre terte persoane. Pacat ca totusi nu se gasesc chiar atatea talcuiri patristice pe cat mi-as dori eu.
      Stiu ca undeva ai zis ca cine mai poate sa fie astazi in duhul Sf.Parinti din vechime. Este simplu de fapt. Taci. Si lasa. Si vezi-ti de ale tale. Macar din cand in cand. Si cand nu poti sa te mai abtii incearca totusi sa nu te agiti prea tare. Iar daca vezi ca incepi sa te agiti prea mult ,lasa. Si asa iarasi te-ai linistit. Nu-i foarte complicat, totul este sa vrei !!!

      PS-Dar ia spune, o intrebare, voi in BOR-V cum cititi si spuneti cele de la Matei 1-22 : se vor intampla la sfarsit de lume sau au fost mai demult? Sunt curios.

      PPS-Daca un fost catolic/protestant, fie el chiar si preot ,sau orice alta denominatiune fals crestina, s-ar converti la ortodoxie botezandu-se, iar apoi in scurt timp ar incepe sa te invete pe tine (si sa-ti dea chiar si sfaturi) nascut, crescut ortodox si mai mult, chiar si citit in cele ale ortodoxiei, i-ai da oarecare credit in cele spuse de el ? Tinand cont ca el de abia a descoperit ortodoxia si vorba aia nici nu s-a scurs apa botezului de pe el si nici cerneala de pe certificat nu s-a uscat si s-a trezit dintr-o data foarte sfatos !!!? La fel de curios !!!

      Baiatul ala de care zici, cel cu visele din infernul lui Dante, protestantul, zice si bune pe langa alea defecte ca asa lucreaza dracu. Daca vrei sa afli sigur de e sextant intreaba-l de Maica Domnului, de cruce, de moaste ,icoane ,sfinti si vezi ce zice. Daca e, o va da in bara. Daca raspunde bine inseamna ca a tras doar concluzii gresite interpretate dupa capul lui si are sanse inca. De obicei cand citesti din Biblie trebuie aflata inainte parerea sfintilor , ce au zis ei, si abia apoi daca se poate ne formam si noi o opinie dar nu separata rau de tot de parerile sfintilor. Parerea mea. Eu asa fac. Intai ma documentez cat pot de mult din cat mai multe surse si abia apoi incerc o formulare personala, oarecum. Altfel nu. Iar daca intalnesti prea multe contradictii cu diversi bine ar fi sa iti reconsulti sursele. Ca sa vezi daca nu ai uitat ceva sau ai inteles gresit.
      Gata , plec. Noapte buna !!!

      • marin zice:

        @ Concluzia care reiese de acolo ar fi ca Biserica Ortodoxa Rusa ar fi cazuta de la 1920/1922 si din cele citite asa ar parea sa fie.
        Nu neaparat cazuta la momentul ala , insa atunci a inceput caderea ei . Atunci au inceput bolsevicii sa lupte Biserica nu numai din exterior , prin prigoana , ci au inceput sa o lupte si din interior , prin reforma „Bisericii Vii ” , prin gregorieni , apoi mai tarziu prin serghianism .
        O idee iti poti face daca citesti cartea de mai sus ; contrar opiniilor preconcepute cum ca aia din catacombe ar fi un soi de fanatici extremisti , majoritatea opiniilor intalnite in carte sunt moderate , si evita sa socoteasca patriarhia Moscovei fara har .
        Motiveaza separarea lor ca o lupta impotriva drumului gresit pe care a apucat-o patriarhia , care va sfarsi inevitabil in apostazie daca nu se va indrepta .

        @ PS-Dar ia spune, o intrebare, voi in BOR-V cum cititi si spuneti cele de la Matei 1-22 : se vor intampla la sfarsit de lume sau au fost mai demult? Sunt curios.
        Banuiesc ca ma intrebi de versetele 1-22 din Matei 24 .
        Pai cum sa credem , credem si noi ca toti ortodocsii , ca unele din cele scrise acolo se intampla pana la sfarsit , iar altele la sfarsit .

        @ chiar si citit in cele ale ortodoxiei, i-ai da oarecare credit in cele spuse de el ?
        In principiu nu , da daca spune ceva bun , ar trebui insa nu stiu daca ne lasa orgoliul .

      • marin zice:

        @ Stiind ca unii asteapta un tzar iar altii un imparat pe la Constantinopole lucruri absolut imposibile dpmdv.
        Si eu m-am gandit la problema asta si nu m-as mira ca grecii rusii sau alti sarbi sa fi „inventat” niste profetii care sa-i faca pe ei nr. 1 mondial in ortodoxie dar si intr-o „imparatie” pamanteasca . Asta e un soi de filetism foarte periculos .
        Rusii se vad ca salvatorii ortodoxiei cu o a 3-a Roma prost inteleasa si ii dau cu panslavismul , tot zic de Sfanta Rusie , da nu mai e Sfanta Rusie aia Ortodoxa de mult , la ei e o sfanta Rusie nationalista , gata gata sa puna mana pe alte teritorii .
        Grecii viseaza de cand se stiu la refacerea Imperiului Bizantin da uita ca imperiul a fost un imperiu ortodox si nu grec , 50 % din imparati nefiind de etnie greaca , si tot ca rusii , viseaza la teritorii , crezand unele pseudo-profetii cum vor lua ei Costantinopolul de la agareni .
        Sarbii se cred noii salvatori ai ortodoxiei , dupa ce va cadea ortodoxie Rusa ( asa zice unu Gavriil mult patimitorul , pe care sarbii il cam tin de sfant , si tot boborul il aproba – se poate vedea la sfarsitul ingerului digital 2) .
        Hop si romanii cu Gradina Maicii Domnului si Bucurestii – Noul Ierusalim , aprinderea ortodoxiei de la Prislop si alte astea .
        Pacat ca mandria nationala ne impiedica sa vedem ca mergem spre apostazie , cum spunea Sfantul Ignatie Briancianinov , nu spre vreo renastere „nationala” duhovniceasca .
        Dealtfel , daca va ajuta Domnul , vom publica un articol care sa trateze filetismul .

      • doktoru zice:

        Da asa e,am gresit.Ora si-a spus cuvantul.M-am referit evident la Matei 24,1-22 inclusiv. Am vrut sa vad daca aveti vreo opinie mai buna fata de restul lumii ca toti zic ca unele chestii de pana in versetul 22 ar fi valabile si la sfarsitul lumii.Eu am mai zis ca merg pe mana Sf.Ioan Hrisostom ,iar el a zis ca cele pana la acel verset, adica 22, sunt spuse de Hristos pentru pana la caderea Ierusalimului de la anul 70. Eu facand asa am deslusit mai multe.Stiu parerea unanima despre cele pe care le zici tu si respect unele opinii, adica le las asa cum sunt.
        Uite pe asta cu sarbii salvatori nu o stiam.De greci si rusi citisem si eram la curent cu aiurelile lor ,dar pe sarbi nici nu i-am luat in calcul !!!…nici mie nu-mi plac char atat de mult rusii.
        La noi la romani nu prea am vazut prea multi salvatori din astia.Multe prorocii din acestea despre Bucuresti Noul Ierusalim si alte prostii parca totusi au venit de pe filiere externe.
        Uite chiar vream sa te rog ,daca zici ca nea Danion a venit prin zona voastra , daca ai putea sa il intrebi despre cate semne a avut Noe la vremea lui si ce parere are despre anarhia zilelor noastre in care traim.
        Deci sa inteleg ,cu alte cuvinte, ca esti din cei care mai asteapta inca o data propovaduirea Evangheliei lui Hristos in intreaga lume ?
        Dar ce parere ai, uite eu mi-am luat noul permis de conducere chiar azi (de fapt ieri) si urmeaza sa-mi iau si pasaportul simplu electronic. Consideri acest lucru ,sau pe ambele, ca fiind demne de vreo anatema ,ceva din cauza ca unii ametiti sustin iluzoria apostazie a chip-ulizantilor tripleti rfid-ici ?!!!….si asta doar din cauza triplei repetari ,in cel mai nefericit mod ,a catorva cifre care doar din pura intamplare se nimeresc a fi toti la fel ,si aia toti numai de sase si care par a avea o oarecare legatura cu celebrul pasaj al Apocalipsei ???…sunt un pic curios…
        PS-Stii ca unele pseudo-profetii de astea cu iz grecesc si bizantin le facea chiar parintele Paisie…a pus multi greci pe jar in asteptarea spanacului ala ofilit…ha,ha….!!!

      • marin zice:

        Este evident ca unele din cele din versetele 1-22 se refera la cucerirea Ierusalimului in anii 70 ; dealtfel , crestinii care stiau profetiile au parasit Ierusalimul inconjurat de osti (luca 21,20) . Istoria consemneaza ca nici un crestin nu a murit atunci .
        Totusi , daca s-ar referi numai la perioada ante 70 , ar insemna ca numai pana atunci sa fie prooroci mincinosi (vs. 11) , sau ca numai pana atunci sa fie prigoniti crestinii (vs. 9-10) .
        @ Deci sa inteleg ,cu alte cuvinte, ca esti din cei care mai asteapta inca o data propovaduirea Evangheliei lui Hristos in intreaga lume ?
        Nu , aici impartasesc parerea Sfantului Ioan Maximovici , care interpreta propovaduirea Evangheliei in context ortodox . Or aceasta s-a cam facut . Acu mai degraba vedem „propovaduirea” in context ecumenist , asa ca tre sa ne asteptam la altceva .

        @ Dar ce parere ai, uite eu mi-am luat noul permis de conducere chiar azi (de fapt ieri) si urmeaza sa-mi iau si pasaportul simplu electronic. Consideri acest lucru ,sau pe ambele, ca fiind demne de vreo anatema ,ceva din cauza ca unii ametiti sustin iluzoria apostazie a chip-ulizantilor tripleti rfid-ici ?!!!….si asta doar din cauza triplei repetari ,in cel mai nefericit mod ,a catorva cifre care doar din pura intamplare se nimeresc a fi toti la fel ,si aia toti numai de sase si care par a avea o oarecare legatura cu celebrul pasaj al Apocalipsei ???…sunt un pic curios…
        Sa iti spun opinia mea . Am constatat ca astia care lupta impotriva pre-pecetii ( buletine , pasapoarte , permis, etc) sunt cam cu probleme dpdv al ortodoxiei ; multe in sensul ca idolatrizeaza pur si simplu pe „marii duhovnici ” bagati in fata uneori de propaganda celor din deal , sau pur si simplu cam refuza sa ia unele „portiuni” ale ortodoxiei de bune . Probabil astia isi vor pierde energia cu pre-pecetea iar cand vor fi pusi in fata adevaratei pecetluiri vor fi inselati din lipsa imbratisarii totale a ortodoxiei ; e o supozitie personala .
        Pe de alta parte , nu prea cred eu ca se popularizeaza numarul fiarei intamplator , si daca se gaseste prin cipurile actelor , sau in codul de bare , probabil se vrea o pregatire de acceptare a lui la sfarsitul vremurilor .
        Acum , ca va fi cip sau insemnare prin eu stiu ce mijloc tehnologic , nu stiu precis ce sa cred ; va avea clar un inteles duhovnicesc , acela al apostaziei , si al acceptarii satanei ca lider . Insa , avand in vedere ca Sfantul Andrei al Cezareii spune ca pecetea va fi raspandita in cumparari si vanzari , conf vs ca cei nepecetluiti nu vor putea cumpara/vinde , pecetea va fi si o insemnare la nivel fizic , necesara identificarii in sistemul comercial antihristic .
        Cat despre anatemizare pt. cei care iau cipuri cu 666 , categoric nu . Insa o vigilenta crescanda pentru semnele vremurilor, categoric da .

        @ PS-Stii ca unele pseudo-profetii de astea cu iz grecesc si bizantin le facea chiar parintele Paisie…a pus multi greci pe jar in asteptarea spanacului ala ofilit…ha,ha….!!!

        Da , stiu . Si eu am citit din parintele Paisie , si pana la un moment mi-a placut . Da cand am dat peste pasajul cum se ruga el pentru mantuirea diavolului din Parintele Paisie si marii initiati ai Indiei , mi-a fost greu sa inteleg cum de nu stia o chestie asa de usoara care tine in fond de un abc al ortodoxiei .
        Si , vorba ta , spanacul s-a ofilit de mult !

  7. Nikolai zice:

    http://www.romaniatv.net/dezvaluiri-cutremuratoare-despre-parintele-arsenie-boca-ucenicul-lui-am-baut-apa-scoasa-din-morma_220707.html Nu am mai auzit pana acum ca cineva sa bea apa din mormantul cuiva, fie el si sfant, daca stie cineva poate sa semnaleze.

  8. marin zice:

    N-am auzit de asa ceva , da am vazut zilele astea pe la RTV o alta aberatie marca arsenie boca .
    Vorbea un ucenic de-al lui ca a auzit un dialog intre arsenie si un calugar care era si pictor . Si calugarul asta saracu , avea si el chilia plina de icoane , asa cum se obisnuieste . Si i-a zis Arsenie Boca daca stie cauza din care dupa somn e totusi obosit , si i-a explicat ca din cauza ca icoanele sunt vii , si CONSUMA OXIGEN !!! Asa ca sa lase numa 4-5 icoane in chilie si o candela , ca ramane fara oxigen …..
    Nu stiu insa daca pictura aia eretica a arsenitului de la draganescu si icoanele Sfantului Ioan Botezatorul pictate cu propriul chip mananca la fel de mult oxigen , asa ca aviz parohiei Draganescu sa nu stea prea mult in biserica !

    Cat despre asta cu apa din mormant , asta o fi trendu mai nou la arsenioti .
    Nici nu mai stiu ce sa mai zic , o sa ajunga probabil si sa bea urina „sfintilor” din viata , pe modelul yoghinilor lu Bivolaru …
    Sunt stupefiat !

  9. doktoru zice:

    Am raspuns mai jos ca se cam lungise .
    Eu tot la varianta Sf.Ioan raman si consider versetele acelea 1-22 ca referinte pana la caderea Ierusalimului din 70 .Chestia cu crestinii care au fost avertizati printr-o prorocie ,parca ,ca sa paraseasca Ierusalimul am gasit-o doar intr-o nota succinta ,dar nu mai stiu pe unde.Stiu ca la sfarsitul unei carti de a Sf.Teofilact sunt niste pasaje despre evrei si cele patite de ei in razboiul cu romanii si pe la Eusebiu de Cezareea in istoria lui bisericeasca.
    Iar despre prorocii mincinosi sunt pomeniti si dupa versetul 22 cu singura diferenta ca aici sunt pomeniti si hristosi mincinosi si nu doar un hristos mincinos ca aluzie la antihrist – dar asta este alta discutie. Ceea ce face diferenta fata de perioada de inceput a Bisericii care si-a pus temeliile pe marturisirea staruitoare in dreapta credinta a muceniciilor care au rabdat pana la moarte impotrivindu-se pana la sange ,acum spre sfarsitul lumii sau chiar la sfarsit , Iisus, parerea mea, ne arata ca crestinii – asta in afara de restul lumii pagane – vor fi doar amagiti de prorocii si hristosii mincinosi iar prigoanele cele sangeroase au fost inlocuite de amagiri subtile dar la fel de periculoase ,daca nu chiar mai periculoase, decat prigonirile cele sangeroase.
    Uite eu cred ca Sf.Maximovici greseste acolo . Propovaduirea Evangheliei lui Iisus a inceput cu cea mai ortodoxa forma cu putinta care se putea face vreodata de cineva. Si aceasta propovaduire au facut-o Apostolii lui Hristos.Dar vezi tu ca si Sf.Pavel a spus ca aceasta a avut loc pana la marginile lumii inca de acum aproape 2000 de ani. Deci nimeni nu cred ca s-ar putea plange ca nu a auzit de Hristos.Sunt doua posibilitati : ori i-a durut in cot si nu au primit vestirea ori ,mai rau, nu au tinut-o . Nu stii ca este scris ca va fi spre marturie?
    Si sa stii ca parerea mea este ca existenta atator 666 in abundenta peste tot ar trebui sa traga crestinului un semn de alarma si nu din cauza ca 666 ar putea fi vreodata periculos doar prin el insusi pt ca aceasta este o imposibilitate fizica. Ci existenta acestui 666 promovat cu atata agresivitate ar trebui sa-i spuna adevaratului crestin ca antihristul deja lucreaza de ceva vreme chiar daca el inca nu a reusit sa-l identifice. Ia spune nu este scris de Sf.Ipolit ca antihristul ii va aduna pe evrei? Sa nu-mi spui ca evreii nu au fost regrupati ?!!! – chiar crezi ca acel semn/pecete ar putea fi efectiv fizic ? Ia spune cum ai luat tu arvuna Duhului Sfant in tine si cum se vede aceasta? Legea nu era duhovniceasca?
    Ce crezi ca inseamna cele spuse de Hristos in legatura cu faptul ca in zilele premergatoare re-venirii lui, lumea mananca, bea, zideste, sadeste ,se marita ,cumpara , vinde si altele ? Eu zic ca nimeni nu va fi in stare sa vada semnele ce preced aceea zi,sau in sens mai larg – perioada/ timpul .
    Merg mai departe ,ca vreau sa aflu ce stii !!!…ti-am zis de Danion ,dar la asta nu ai raspuns daca o sa-l intrebi sau nu. Eu eram curios ce zice el.
    Ia zi ai idee,sau daca nu apelam tot la Danion, de ce Hristos zice ca Fiul Omului va veni ca fulgerul de la rasarit la apus ca mai apoi peste cateva versete sa insiste iarasi ca venirea lui va fi ca pe vremea lui Noe. Ce crezi ca ,cauta nea Noe in povestea de sfarsit de lume? De aceea am zis sa-l intrebi pe Danion, daca ai posibilitatea, care sunt sau au fost semnele lui Noe .
    Nu mai zic ca Sf. Ioan Gura de Aur spunea ca Iisus va veni noaptea…ora exacta nu a zis-o !!!
    Apropos, ce-i cu termenul asta neo-protestant de pre-pecete???

  10. marin zice:

    @ Sunt doua posibilitati : ori i-a durut in cot si nu au primit vestirea ori ,mai rau, nu au tinut-o . Nu stii ca este scris ca va fi spre marturie?
    Da, asa e , dar eu cred ca mai e si a treia varianta . Zice pe undeva in Fapte ca Duhul i-a oprit pe apostoli sa mearga in Asia . Si de aici se poate trage concluzia ca apostolii ar fi mers in zadar , ca aceia nu ar fi primit credinta . Si chiar stateam si ma gandeam mai demult , ce se intampla cu cei care nu au auzit de Hristos , apoi mi-am dat seama ca nu ma incred suficient in pronia Dumnezeiasca , ca , la urma urmei stie Dumnezeu mai bine , si daca nu si-a trimis apostolii in jungla amazoniana , apoi aia nu o meritau caci nu ar fi primit credinta .

    @ chiar crezi ca acel semn/pecete ar putea fi efectiv fizic ? Ia spune cum ai luat tu arvuna Duhului Sfant in tine si cum se vede aceasta? Legea nu era duhovniceasca?
    Da , cred ca este un semn fizic , dar e destul de greu sa realizezi ca reprezinta numarul 666 , ca zice Apocalipsa , ca ” aici e intelepciunea” privind interpretarea lui . Un semn fizic , da cu efecte duhovnicesti , adica o inchinare catre antihrist , oricat de subtila ar fi ea , nu neaparat o lepadare pe fata . La urma urmei lepadare e si scoaterea crucii de la gat si inlocuirea cu un medalion cu insemn satanic ; chiar si afisarea cu un tricou inscriptionat cu 666 eu o consider lepadare .
    Aici sunt total in pozitie de ex. cu pararea parintelui Porfirie , care zicea ca daca ar veni sa-l antihristul sa-l insemneze cu 666 ar sta , ca el in inima lui nu se leapada de Hristos . La urma urmei si Sfantul Petru nu s-a lepadat in inima sa de Hristos , ci numai exterior a zis slujnicei ca nu-l cunoaste .
    Parerea mea ca cei care cred ca daca accepta pecetea fara a se lepada in mod explicit de Hristos , sunt in inselare ; diavolul e tare viclean .
    Cred ca va fi semn fizic , ca la urma urmei diavolul vrea el cumva sa-l imite pe Hristos pentru a amagi lumea da nu reuseste intru totul ; minunile lui cu pogorarea focului din cer sunt minuni fara rost . Nu va reusi el sa imite o pecete intocmai ca a lui Hristos , strict duhovniceasca .

    @ Eu zic ca nimeni nu va fi in stare sa vada semnele ce preced aceea zi,sau in sens mai larg – perioada/ timpul .
    Matei Capitolul 16
    1. Şi apropiindu-se fariseii şi saducheii şi ispitindu-L, I-au cerut să le arate semn din cer.
    2. Iar El, răspunzând, le-a zis: Când se face seară, ziceţi: Mâine va fi timp frumos, pentru că e cerul roşu.
    3. Iar dimineaţa ziceţi: Astăzi va fi furtună, pentru că cerul este roşu-posomorât. Făţarnicilor, faţa cerului ştiţi s-o judecaţi, dar semnele vremilor nu puteţi!
    Nu are legatura explicita dar e posibil sa fie una cu aceste versete .
    Dar asta are legatura clar :
    Matei 24 ,33. Asemenea şi voi, când veţi vedea toate acestea, să ştiţi că este aproape, la uşi.
    Nu stim exact , dar putem sa ne dam seama cand e aproape .

    @ Merg mai departe ,ca vreau sa aflu ce stii !!!…ti-am zis de Danion ,dar la asta nu ai raspuns daca o sa-l intrebi sau nu. Eu eram curios ce zice el.
    Ia zi ai idee,sau daca nu apelam tot la Danion, de ce Hristos zice ca Fiul Omului va veni ca fulgerul de la rasarit la apus ca mai apoi peste cateva versete sa insiste iarasi ca venirea lui va fi ca pe vremea lui Noe. Ce crezi ca ,cauta nea Noe in povestea de sfarsit de lume? De aceea am zis sa-l intrebi pe Danion, daca ai posibilitatea, care sunt sau au fost semnele lui Noe .

    Nu sunt foarte familiar cu Danion , dar promit ca il voi intreba pe parcurs ; sper ca nu vrei un raspuns urgent ; cat despre mine , recunosc ca nu stiu multe pe tema asta , stiu foarte putin , iar decat sa zic vreo prostie , mai bine tac .

    @ Apropos, ce-i cu termenul asta neo-protestant de pre-pecete???
    Pai daca zic ca pecete a aia din cipurile din acte e clar ca e o aiureala , asa ca folosesc si eu un termen care sa faca o distinctie . Precizez ca nu am vreo simpatie pentru neo-protestanti sau altii de teapa lor .

    • doktoru zice:

      Ai dreptate cu cea de a treia varianta si stiu la ce te referi. Se poate lua in calcul. Dar ar trebui sa gandim un pic mai departe si sa vedem ca daca Apostolii insasi nu ar fi reusit pe unii sa-i aduca la adevar, din ratacirea paganeasca, cum crezi ca ar putea cineva acum in zilele noastre sa ii convinga pe aceia pe care ,sustin unii, nu ar fi auzit niciodata de Hristos ? Deci Apostolii nu vorbind vorbe i-au intors pe pagani din ratacire ci cu ajutorul minunilor pe care le lucra Dumnezeu prin cuvintele lor. Ca zice si Sf.Pavel ca nu cu filozofia desarta a oamenilor i-au induplecat pe aceia sa renunte la cele vechi ale lor ci cu puterea lui Dumnezeu. Caci minunile sunt pt cei necredinciosi asa ne spune tot apostolul. Daca imi arati tu astazi unul in stare sa mai faca minunile pe care le faceau Apostolii si astfel sa-i atraga la credinta pe cei care, sustin unii, nu au auzit niciodata in neamul lor de cand se stiu de Hristos, eu m-as mira profund. Stii ca si Sf.Ioan Hrisostom ,deci pe la anul 400, a zis ca lipsa de minuni era mai mult decat evidenta si a dat si explicatia necesara de ce nu mai era nevoie de minuni .Dar daca totusi ar fi asa cum ai zis tu iar ar fi rau ca intr-un fel ar cadea cuvantul lui Dumneze, exact cum a zis si apostolul. Ca din aceasta cauza ti-am readus in amintiri expresia aceea : si va fi spre marturie,adica cei care au tinut dreapta credinta contra celor care nu au primit-o sau mai rau nu au tinut-o.
      Plus in plus ca noi nu stim exact configuratia popoarelor din acea vreme de acum 2000 de ani.Stim noi ca nu s-au mutat unii de colo-colo si au ajuns apoi prin alte teritorii pe care noi acum le cunoastem ca fiind salbatice si pagane.Eu de exemplu il cred pe apostol si pe Sf.Ioan care au zis ca vestea cea buna a ajuns in toata lumea.Tu cel mult poti sa le iei apararea celor din cele 2 Americi si Australia cu insulele aferente.Dar cine stie unde erau astea acum 2000 de ani si daca erau si daca erau populate etc.Doar nu o sa ne bazam pe ”dovezile stiintifice ” ale ”oamenilor de stiinta ” care ne invata Big-Bang-ul si miliardele de ani aferenti. Noi stim ca alea-s bazaconii pt maimutoii aderenti teoriei darwin-iene.

      Deci ca sa nu pierdem timp pretios te iau direct si iti zic: tu nu stii ca teoria 666 si toate cele aferente,adica chip 666 nano-pico-terra-etc rfid, pecetea incrustata cu laser pe mana pe frunte ca lepadare si altele care or mai fi ,sunt de natura absolut neo-protestanta de peste ocean de la falsii nostri frati dar nu intru credinta ? Tu crezi ca aia scot un singur cuvant pe gura care sa nu fie de la diavol si vreodata vei putea avea incredere in ei cu ceva ,absolut orice?…era sa uit ,papa antihrist…asta-i printre cele mai tari…bate si chip-ul 666 lejer.
      Ca sa poti spune cu exactitate ca 666 este un semn fizic tu mai intai trebuie sa recunosti fiara, sa vezi cine este si cum acel nr ii reprezinta numele.Sa vezi cum acel nr are legatura si cu omul. Si mai sunt cateva chestii de lamurit inainte sa stii exact ceva cat de cat despre acel 666. Dar lumea a inceput exact pe dos cu 666. Daca nu se fac conexiunile intre ele si concluziile nu au o buna legatura intre ele sa stii ca aceea talcuire are grave probleme si ai putea sa o lasi deoparte fara probleme.
      Ai zis ca preiei teoria parintelui Porfirie care spune ca poti sa-i pui si o mie de 666 peste tot ca el tot nu considera asta lepadare.Dar mai inainte ai zis si ca un tricou cu 666 este apostazie. Nu esti constant in concluzii.Te pierzi. Nu mi-ai zis nici cum se vede pe tine ca ai fost uns cu pecetea Sf.Duh.
      Lumea asta crestin-teologa nu a ajuns nici la o concluzie satisfacatoare in privinta fiarei din mare – antihristul. De aia din pamant nu mai zic nimic. Si au crezut toti ce a venit inot de peste ocean, chestia cu 666. Aia sunt alarmisti. Nu-i mai credeti.
      Si nici la chestia cu Sf.Ipolit al Romei nu ai raspuns si sfantul este peste tot citat in legatura cu cele afirmate despre antihrist. Adica este un reper nu poti sa ignori cele zise de el.

      La Matei 16 unde ai zis despre acelea Iisus arata ca pt poporul lui Dumnezeu, adica azi crestinii, ar fi bine pt ei ca sa recunoasca semnele vremurilor daca nu chiar necesar ca sa nu fie luati prin surprindere.Si in unele Bibliile cu titluri la capitole chiar asa este si scris.
      Uitasem mai inainte sa te intreb daca stii ceva despre parabola smochinului de la Matei 24,32?
      Lepadarea Sf.Petru s-a pus chiar daca parea formala si doar din gura.Nu l-a intrebat Hristos de trei ori ca sa-l reprimeasca in apostolie ? Asta arata clar ca Dumnezeu a considerat lepadarea lui Petru chiar lepadare si nu o mica eschivare din gura. Plus ca saracul a plans din greu si s-a pocait si tot nu s-a pus pana cand nu l-a reprimit Hristos inapoi. Si plus ca erau trei lepadari nu una.Deci intradevar te poti intoarce din lepadare chiar daca destul de greu.
      Nu este asa urgent cu Danion ,cand zici tu ca se poate va fi ok. Dar sa nu uiti ca m-ar interesa raspunsurile lui.
      Ma intorc iar ca ti-am mai recitit raspunsurile si ma gandeam ca tot ai zis de Matei 24,33 dar din ce vad eu toti popi o lungesc ca mai este hă-hă taica,poate si mie de ani.Si nimeni nu vrea sa zica nimic si da raspunsuri de astea evazive si toti se feresc sa fie directi si iti zic sa iti vezi de pacatele tale personala si asa este .Dar o facem pe asta si nu o lasam nici pe cealalta ca sa fim cu ochii in 4X4 dupa semnele vremurilor.De aia te intrebasem daca ai citit ceva despre smochinul ala ,ca acela este un semn principal in partea asta a doua a lui Matei 24 care se refera la cea de a doua venire a lui Hristos. Ai gasit ceva pana acum pe undeva?

      Mai vream sa te intreb daca ai mai gasit pe la Sf.Parinti vreo alta denumire a lui antihrist , ceva din VT in special?
      Ai facut vreo legatura intre fiara din mare si fiara a patra de la Daniel si cu cele 10 coarne plus ala micu care rupe trei din cele dinainte? Ai inteles ce este taina faradelegii si cine o oprea? Ai inteles cine este apostazia ?

      Uite ce zice Sf.Irineu al Lyonului despre antihrist
      Date sigure pentru identificarea Antihristului
      Cuvine-se aşadar ca asemenea inşi să se lămurească şi să se întoarcă la adevăratul număr al numelui, spre a nu fi socotiţi profeţi mincinoşi. Apoi, cunoscând în mod sigur numărul transmis de Scriptură, adică şase sute şaizeci şi şase, să aştepte mai întâi împărţirea regatului în zece. Abia pe urmă, când cei zece regişori vor domni şi vor începe să-şi rânduiască bine treburile şi să-şi sporească regatele, pe cel ce va să vină pe neaşteptate, revendicându-şi un regat, şi-i va înfricoşa pe cei zece, purtând numele conţinând numărul de mai sus, pe acela să-l recunoască drept spurcăciunea pustiirii (Daniel 9, 27). Căci, vorba Apostolului: Atunci când vor zice: Pace şi linişte, atunci, fără de veste, va veni peste ei pieirea (1 Tes. 5, 3). La rândul său, Ieremia n-a arătat numai faptul că venirea aceluia va fi ca din senin, ci şi tribul din care se va trage: De la Dan vom auzi ropotul repeziciunii cailor lui; şi de nechezatul puternic al armăsarilor lui se va cutremura tot pământul; va veni şi va mânca pământul şi tot ce este pe el, cetatea şi locuitorii ei (Ier. 8, 16). De aceea tribul [lui Dan] nu este socotit, în Apocalipsă, printre triburile mântuite.
      Ti-am dat o mica tema de cercetare !!!

  11. marin zice:

    @ Ca zice si Sf.Pavel ca nu cu filozofia desarta a oamenilor i-au induplecat pe aceia sa renunte la cele vechi ale lor ci cu puterea lui Dumnezeu.
    De acord intru totul , asa talcuieste si Sfantul Ioan Hrisostom 1 Corinteni , prin harul lui Dumnezeu au fost adusi oamenii la credinta in Iisus Hristos .
    @ Daca imi arati tu astazi unul in stare sa mai faca minunile pe care le faceau Apostolii si astfel sa-i atraga la credinta pe cei care, sustin unii, nu au auzit niciodata in neamul lor de cand se stiu de Hristos, eu m-as mira profund.
    Sfantul Ignatie Briancianinov arata ca mai mare pretuire au cei care vin la credinta in vremurile actuale , avand in vedere lipsa minunilor .
    Si se poate si fara minuni , uite de exemplu sunt comunitati ortodoxe in Africa , de data recenta .
    Apoi , nu putem limita propovaduirea Evangheliei doar la perioada apostolica cugetand ca atunci s-a propovaduit in cel mai artodox mod posibil ; in sprijinul acestei opinii vin reprosurile din Apocalipsa adresate celor 7 Biserici locale , care trecusera de la curatia credintei initiale si adoptasera tot felul de erezii . Chiar si Sfantul Ioan Gura de Aur numeste unele din acestea precum : mancarea carnurilor jertfite idolilor , invidia dintre crestini privind harurile , tagaduirea credintei in invierea trupurilor sub influenta filosofilor elini , etc .
    Acum , data ne uitam in istorie , rusii au primit credinta ortodoxa hat tarziu , si ce sfinti mari au dat rusii !!! Si bulgarii la fel .
    @ Plus in plus ca noi nu stim exact configuratia popoarelor din acea vreme de acum 2000 de ani.Stim noi ca nu s-au mutat unii de colo-colo si au ajuns apoi prin alte teritorii pe care noi acum le cunoastem ca fiind salbatice si pagane.Eu de exemplu il cred pe apostol si pe Sf.Ioan care au zis ca vestea cea buna a ajuns in toata lumea.Tu cel mult poti sa le iei apararea celor din cele 2 Americi si Australia cu insulele aferente.Dar cine stie unde erau astea acum 2000 de ani si daca erau si daca erau populate etc.
    In realitate apostolii nu au propovaduit nici macar in intreaga europa , asie sau africa . Stim aceasta din Fapte dar si din Sfanta traditie care au inregistrat calatoriile lor .
    Iar pasajul din Ioan nu se interpreteaza in mod necesar ad litteram .
    Biblia foloseste de regula un limbaj generalist .
    Exemplu :
    Sfânta Evanghelie după Ioan
    Cap. 10 ,8. Toţi câţi au venit mai înainte de Mine sunt furi şi tâlhari, dar oile nu i-au ascultat.
    Bineinteles ca furi si talhari au fost toti , cu exceptia celor pe dare Iisus Hristos i-a trimis , proorocii VT si Sfantul Ioan Inaintemergatorul .

    @ Doar nu o sa ne bazam pe ”dovezile stiintifice ” ale ”oamenilor de stiinta ” care ne invata Big-Bang-ul si miliardele de ani aferenti. Noi stim ca alea-s bazaconii pt maimutoii aderenti teoriei darwin-iene.
    Astea clar sunt aberatii , care chiar nu tin de stiinta , nu au dovezi in spate si pot fi puse la categoria „credinte” ale unor „oameni de stiinta” si ale inselatilor aferenti .

    Culmea e ca despre alea cu 666 , cipuri/carduri/acte am aflat nu de la aia de peste ocean , ci
    din Apocalipsa 13 Sfarsitul libertatii umane , scrisa de monahi nu de peste ocean , ci de colea , mai pste mare , de la Muntele Athos . Si insira aia acolo o lista lunga tare de „personalitati” (ciudat termen) duhovnicesti gen Paisie aghioritul , Epifanie Teodoropol , Eusebios Vittis & co -care in talcuirea Apocalipsei ( aia de-o citeste si Andrei Dinu ) arata pericolul spiritual al folosirii nr. 666 si cartelelor de identitate schengen ; cu toti astia s-a pus de acord chiar chinotita Athosului , si sinodul Bisericii Greciei a dat circulare peste circulare impotriva folosirii 666 in acte . E drept ca ei se folosesc in carte de problematica de peste ocean , da ce sa-i faci daca p-aia i-a manat primii sa popularizeze 666 peste tot …
    Si daca ai nostri dormeau in pantaloni , cum multi o fac la ciocniri de sampanii pe la receptiile ecumeniste , uite ca aia d-acolo , asa neo-protestanti au sesizat un potential pericol .

    @ Aia sunt alarmisti. Nu-i mai credeti.
    Aici sunt de acord . Trebuie o parere moderata , sunt unii care vad numa 666 , chiar si unde nu e si li se pare ca vad , sau daca nu „inventeaza” ei niste semne ale vremurilor . Sunt extremisti si superpanicati pe tema .
    Revin cu restul raspunsului .

  12. marin zice:

    @ Ai zis ca preiei teoria parintelui Porfirie care spune ca poti sa-i pui si o mie de 666 peste tot ca el tot nu considera asta lepadare.Dar mai inainte ai zis si ca un tricou cu 666 este apostazie. Nu esti constant in concluzii.Te pierzi. Nu mi-ai zis nici cum se vede pe tine ca ai fost uns cu pecetea Sf.Duh.
    Tastatura bat-o vina ; in loc de „Aici sunt total in pozitie” , am vrut sa scriu in opozitie . Tastatura sau mai degraba „suportul” mi-a jucat o festa .
    Pecetea lui Hristos se primeste in urma botezului si mirungerii ; aceste taine nu lasa urme fizice timp indelungat ; in urma lor primim Darul Sfantului Duh , care e pecetea duhovniceasca a lui Hristos in noi . Sper ca esti lamurit .

    @ Lumea asta crestin-teologa nu a ajuns nici la o concluzie satisfacatoare in privinta fiarei din mare – antihristul. De aia din pamant nu mai zic nimic. Si au crezut toti ce a venit inot de peste ocean, chestia cu 666. Aia sunt alarmisti. Nu-i mai credeti.
    Si nici la chestia cu Sf.Ipolit al Romei nu ai raspuns si sfantul este peste tot citat in legatura cu cele afirmate despre antihrist. Adica este un reper nu poti sa ignori cele zise de el.
    Pai antihristul si inaintemergatorul lui nu se cunosc deocamdata , cand se vor cunoaste cei care vor sti sa interpreteze semnele vremurilor vor sti . aici sunt de acord cu parerea Vladicai Averkie ( Averchie) Tausev , ca unele din profetiile Apocalipsei vor fi interpretate adecvat prin prisma unor evenimente istorice ulterioare . Deci , in mare , talcuirile la apocalipsa nu au epuizat subiectul . E extrem de posibil ca asta sa fie valabila si pentru alte portiuni din Biblie .

    @ Ia spune nu este scris de Sf.Ipolit ca antihristul ii va aduna pe evrei? Sa nu-mi spui ca evreii nu au fost regrupati ?!!!
    Nu stiu exact la ce sa-ti raspund . Daca i-a adunat pe evrei ? E discutabil . Fi mai explicit te rog .

    @ Lepadarea Sf.Petru s-a pus chiar daca parea formala si doar din gura.Nu l-a intrebat Hristos de trei ori ca sa-l reprimeasca in apostolie ? Asta arata clar ca Dumnezeu a considerat lepadarea lui Petru chiar lepadare si nu o mica eschivare din gura.
    Lepadarea lui Petru a fost una de forma , nu de fond . El a negat ca-l cunoaste fizic , nu a negat credinta in el , care cred ca ar fi fost mult mult mai grav .
    Orice lepadare e grava , da unele mai abitir .
    @ Nu este asa urgent cu Danion ,cand zici tu ca se poate va fi ok. Dar sa nu uiti ca m-ar interesa raspunsurile lui.
    Nu am telefonul lui , da daca il intalnesc duminica si contextul o permite , il intreb .
    @ La Matei 16 unde ai zis despre acelea Iisus arata ca pt poporul lui Dumnezeu, adica azi crestinii, ar fi bine pt ei ca sa recunoasca semnele vremurilor daca nu chiar necesar ca sa nu fie luati prin surprindere.Si in unele Bibliile cu titluri la capitole chiar asa este si scris.
    Uitasem mai inainte sa te intreb daca stii ceva despre parabola smochinului de la Matei 24,32?
    Of , pai si crestinii astia , sunt unii care se nevoiesc , si altii care mai merg pe la Biserica din joi in pasti , ca e bine si aduce noroc . E clar ca unii isi vor da seama iar altii vor fi surprinsi .
    De parabola nu stiu .
    @ Ma intorc iar ca ti-am mai recitit raspunsurile si ma gandeam ca tot ai zis de Matei 24,33 dar din ce vad eu toti popi o lungesc ca mai este hă-hă taica,poate si mie de ani.Si nimeni nu vrea sa zica nimic si da raspunsuri de astea evazive si toti se feresc sa fie directi si iti zic sa iti vezi de pacatele tale personala si asa este .
    Important e ca daca ei dorm in pantaloni noi sa veghem . Da ia sa-i intrebi daca e ecumenismul sinodului BOR bun , sa-i vezi cum ii mai ridica in slavi pe episcopi si pe daniil ; aici le merge gura tura-vura .
    @ Ai inteles ce este taina faradelegii si cine o oprea? Ai inteles cine este apostazia ?
    Taina faradelegii e realizata atat de antihrist ca pers. principal , dar si de ceilalti antihristi de care vorbeste Sfantul Ioan in epistolele sale ; acum se stie ca taina faradelegii se lucreaza inca din vechime de cand spunea Sfantul Pavel . Ar putea fi interpretata ca razboiul diavolului cu Imparatia lui Dumnezeu pe pamant , Biserica . Sfintii Parinti sunt la unison cand talcuiesc ca cel care o impiedica e un imparat ortodox , iar noi putem crede fara a ne insela ca e vorba de Tarul Mucenic Nicolae II .
    De aici reiese de comunism ca nu a fost ateist , ci anti-teist , sau mai bine zis anti-ortodox , ca bolsevicii aia nu au daramat sinagogile si moscheile ci numai Bisericile si Manastirile .

    Cine e apostazia sau care apostazie sunt intrebari pertinente . Ce stiu ca o parte din Parinti identifica apostazia cu Antihristul , altii se refera la apostazie ca o perioada care precede dar e si contemporana cu antihristul . Personal cred ambele variante .
    Cica ar fi o profetie a sfantului Serafim al Sarovului care spune ca inainte de venirea antihristlui , chiar si arhiereii vor cadea asa mult ca nu vor mai crede nici macar principala dogma a credintei – Invierea lui Hristos .
    Eu sunt sigur ca sunt unii din aia care nu cred dogma asta si acum , chiar daca in public o recunosc .
    @ Abia pe urmă, când cei zece regişori vor domni şi vor începe să-şi rânduiască bine treburile şi să-şi sporească regatele, pe cel ce va să vină pe neaşteptate, revendicându-şi un regat, şi-i va înfricoşa pe cei zece
    Asta reiese lesne din Apocalipsa ; nu stiu exact , dar se poate face o legatura intre asta si Clubul de la Roma care ca tema a impartit demult lumea in 10 regiuni guvernabile ?
    Acum , cu semintia lui Dan sigur tre sa fie ceva , ramane de vazut . Ori e ascuns pe undeva tribul asta si va veni in Israel (unii incearca sa-l gaseasca prin afganistan) , or , poate numa domnul va sti ca originea trupeasca a antih este din Dan , cine poate sti acum ?

  13. doktoru zice:

    Salut. Sa stii ca nu o sa-ti mai zic nimic pe tema cu stilistii ca de fapt pe mine nu ma intereseaza ce faci tu. Treaba ta. Nu m-a interesat pana acum si nici nu cred ca pe viitor ma va interesa mai mult. A fost vorba pe teologie patristica acum de curand despre unele chestii de ale stilistilor si andrei mi-a zis cate ceva . Eu apoi am studiat ,dar doar un pic, si am zis ce cred eu. Deci eu raman la parerea mea si tu la a ta, fara suparare frate. Daca o sa am timp pesemne ca o sa mai aprofundez problema aceasta dar nu simt o atractie irezistibila , ca sa zic asa. Din ce am inteles eu de la tine aia din BOR-SV, sau cum o chemati voi, ar face slujbele mai frumoase sau mai altfel decat aia din BOR si tu de aceea ai plecat. Ciudat insa ca mai intri la concurenta ptr. moaste si icoane !!!?
    Asa este ,nu ruperea catolicilor este etalonul suprem. Reperul este de fapt ruperea evreilor pe vremuri in cele doua regate. De acolo se trag toate si se inteleg unele chestii.
    Cine stie poate intr-o zi o sa-mi spui si varianta ta sau a voastra ,punctul vostru de vedere ?!!!

    Revenind, mi-ai zis despre pecetea aia duhovniceasca, botez&miruire, dar spilul nu era ca sa ma prind eu ci tu.Te intreb altfel ,pana la Hristos cum se vedea ca toti oamenii erau intr-un fel pecetluiti de diavol? Asa si pecetea lui Dumnezeu,ea fiind duhovniceasca nu poti sa o vezi cu ochiul liber,dar sa nu uitam ca si dreaq este tot duh si lucrarea lui este la fel de subtire si subtila. Cu ce crezi ca-l avantajeaza pe dreaq daca tu iti pui chip in buletin sau in alte locuri, atata vreme cat sistemul sau statul vine cu aceste chestii fara sa-ti zica nimic de credinta sau alte convingeri religioase?

    Ai zis ca nu se cunosc nici antihristul si nici inaintemergatorul ,dar ce te faci ca suntem la peste 7500 de ani ,usor trecute, si astia doi parca nici nu se intrezaresc. Ce zici or mai aparea? Sau poate au ceasurile in urma si au cam uitat sa-si faca aparitia? Sau poate aia vor aparea odata cu unii capabili sa vada mai bine si sa interpreteze vremurile si semnele lor ? Adica lumea se ingroapa in paganism tot mai mult, cum s-ar zice, apostazia este mai mult decat o plaga si tu astepti sa apara niste oameni mai induhovniciti ca sa dea lamuririle de rigoare? Acum cand vasele Sf.Duh au secat si din manastiri,exact cum a spus Sf.Briancianinov si asta acum aproape vreo 2 secole?!!! Cand ti-am zis ca Hristos atunci a zis ca lumea se va lua cu toate cele: maritis, zidiri, vanzari-cumparari si etc si nici macar unul nu o sa recunoasca vremurile ai zis ca bat eu campii si ca unele din Biblie sunt asa mai generalizate. Nu este scris ca atunci cand va reveni Iisus : oare va mai fi credinta pe pamant? Crezi ca Iisus se intreba retoric ???!!! Sau vorbea din cele ce o sa fie?
    Zici ca nu ai inteles intrebarea Sf.Ipolit ,cea cu adunarea evreilor la Ierusalim a antihristului, dar uiti ca evreii au acum stat.Oare ce inseamna asta ,ca ei mai sunt imprastiati peste tot cum erau acum 2000 de ani aproape.Nu au fost ei restransi in vechiul loc ? De aceea zic ca aveti semnele in fata ochilor dar refuzati sa le priviti.

    Intradevar unele profetii se vad prin prisma istoriei mult mai bine dar numai daca vrem sa cercetam. Vezi incerci sa cauti si tu dupa ce ai ascultat sfaturile si opiniile altora ca sa te edifici personal. Mai explicit de atata nu am cum sa fiu.
    Lepadarea Sf.Petru de trei ori la rand tu o socotesti de forma uitand ca ,cu gura marturisesti si cu inima crezi cum spune Apostolul Pavel. Eu nu zic ca-i grava eroare dar o mica intelegere mai adecvata ,o consider.Pe de alta parte asta este un semn de bun augur pt cei care se tem de semne fizice pecetluitoare si apostaziatice. Daca la Dumnezeu nu a contat cele 3 lepadari ale Sf.Petru cu atat mai putin orice fel de chip cu oricat de multi de 6 pe el !!!

    Ma tot gandeam daca sa iti zic de smochin dar inca nu m-am hotarat. He,he zici de crestinii care merg din joi in Pasti la biserica sa mai aprinda o lumanare ,si m-am regasit si eu printre cei enumerati de tine, desi parca nici chiar atat de rar !!! Dar cred ca decat ca cei ce merg foarte des si raman la fel de plante in cunoasterea lui Dumnezeu si a legilor lui si amesteca o gramada de cunostiinte si obiceiuri lumesti cu cele bisericesti, parca prefer stilul meu care merge mai rar dar nu este la fel de planta ca aceia( si evident cunosc ceva mai multe ca sa ma feresc de tot felul de paganisme (traditii+superstitii) intercalate prin crestinism de ceva vreme incoace).
    Ecumenismul BOR-ului nu ma intereseaza ,nu este problema mea ci a lor. Ei vor raspunde ,nu eu.
    Eu am ramas in Biserica ,m-am nascut ortodox ,o sa mor la fel ,deci voi pastra credinta si atunci totul va fi bine !!!- dar ai dreptate ,acest lucru este intradevar foarte, foarte grav. Dar asta inseamna ca au picat doar invatatorii, cei din scaunul lui Moise cum s-ar zice, si restul prostilor care-i cred pe cuvant.Eu nu .

    Asa este ,taina faradelegii este chiar antihristul si aparitia lui in lume la momentul cand iese la scala mondiala si il cunosc toti iar el isi incepe lucrarea lui de apostazie si implementarea acesteia in cat mai multi, dar cei mai importanti raman crestinii pt ca din cauza lor apare si antihristul in lume. Daca zici ca acum stim ca taina aceasta era in lume chiar de pe vremea Apostolului Pavel ,care ne-a avertizat, cum crezi ca ar putea fi transferata asupra unui om care putea chiar de atunci sa apara dar ceva il impiedica? Crezi oare ca un om poate sa traiasca 2000 de ani ?!!!
    Ai citit tu ceva ,dar nu ai retinut chiar exact, dar esti destul de aproape. Sf.Ioan Gura de Aur spunea ca acel ceva care impiedica taina faradelegii, adica aparitia antihristului, era la vremea aceea imperiul roman.Dar s-a dus si imperiul cu tot cu imparati si hopa, ca ala nu a aparut !!!. Ce ne facem ,oare au batut campii Sf.Parinti in problematica aceasta?!!! Nu ,asa ca alti sfinti au mai cautat ei nod in papura si au realizat ca nu era vorba despre imperiul insusi ci despre monarhie. De acest lucru s-au prin Sf.Teofan Zavoratul si Sf.Maximilian , cel cu propovaduirea ortodoxa a doua oara prin lume iarasi, si au zis ca monarhia este cea care a impiedicat aparitia antihristului. Dar uite ca si monarhia este abolita in aceasta lume anarhica si foarte democratica si parca ala tot nu a aparut. Sa fi gresit si sfintii acestia sau avem noi o problema oftalmologica in general? Tind sa cred cea de a doua varianta.

    Deci daca tu crezi ferm ca Tarul Nicolae al II lea a fost cel care a impiedicat pe antihrist ,iar acesta,Tarul adica, mai are putin si in 2017 face 100 de ani de cand a fost dat jos de pe tron aratami-l te rog pe antihrist ? Sau ai putea sa zici ca acel regim comunist a fost antemergatorul antihristului si ai putea sa scapi basma curata !!! Dar pesemne ca nu faci asta ca iti va strica umanitatea antihristului si multi se bazeaza pe ea si-l asteapta pe ala sa vina calare pe acl si sa-l introneze patriarhul Ierusalimului imparat peste toata lumea !!!…he,he…
    Vezi ca concluzia aceia de la Tzar-ul fara echivoc, sa sari la regimul comunist si sa zici ca acesta a fost ateist , anti-teist nu prea este logica de nici o culoare.Tocmai afirmasei ca Tzarul il impiedica pe antihrist .Dar Tzarul e mort .Chiar ,cine l-a omorat pe Tzar stii ?
    Apostazia este intradevar antihristul cu lucrarea lui.Ambele variante pot fi combinate intr-una singura,nu e gresit.

    Si de sfarsit, aia cu cei zece regi nu o vezi la Apocalipsa ci o stii de la Daniel prietene.Pe acestea vad ca le cam incurci ,pesemne cum as reusi eu sa incurc canoanele !!! Chiar daca fiara are zece coarne ,nu e acelasi lucru cu cele zece de la Daniel. Astea de la Apocalipsa ii dau imparatia si pesemne si conducerea fiarei pe cand cele de la Daniel se cam opun si atunci cornul cel mic rupe /smereste/doboara trei din ele iar restul de 7 pesemne ca se supun de voie ,de nevoie.Interesant ar fi care sunt cele trei imparatii smerite de antihrist in incercarea de a lua conducerea in lume?
    Chestia aia cu clubul ala de la Roma si etc sunt interpretari catolice si protestante .Nu le lua in seama ca sunt proaste. Si mai rau ,te vor incurca in intelegere. Sau cu bancheri mai ziceau unii, dar tot proaste raman.

    Interesant este ca crezi cum multa lume crede, la fel de prost ,ca tribul ala pierdut de acum 2700 de ani ar mai putea cumva exista inca in zilele noastre!!! Asta este o teorie la fel de fun. Vedeti daca nu cititi si VT ,ca si asta are garla de chestii interesante. Uite ca idee iti readuc in amintire ca primul trib din vechiul Israel care a apostaziat a fost exact tribul lui Dan. Intradevar unii au incercat sa-l gaseasca si prin Madagascar!!! Dar evident ca nu-l vor mai gasi niciodata. Nea Danut asta este arhetipul perfect al celui apostaziat de la Dumnezeu in perfecta cunostiinta de cauza. El s-a lepadat de Dumnezeu chiar de pe vremea lui Isus Navi ,in timpul cand inca nu se terminase de impartit teritoriul tarii.
    Banuiesc ca crezi ca marea desfranata din Apocalipsa este Roma bineinteles,nu ? Si Vaticanul cu papa lui si cu tot catolicismul lor? Si mai crezi ca intradevar catolicii se vor intoarce la ortodoxie candva, demult, odata…cu trecerea timpului !!!
    Ia sa-mi zici unde ai identificat tu prin Biblie ca se vorbeste de antihrist , ca sa stiu ce stii. Da-mi numai titlu, capitolul si versetul sau versetele.

  14. marin zice:

    @Din ce am inteles eu de la tine aia din BOR-SV, sau cum o chemati voi, ar face slujbele mai frumoase sau mai altfel decat aia din BOR si tu de aceea ai plecat. Ciudat insa ca mai intri la concurenta ptr. moaste si icoane !!!?
    Daca asta e parerea ta , ce sa mai zic . Nu arata decat cat esti de dezinformat pe subiect .
    Chiar m-ai facut sa ma amuz ; nu tin de BOSV ca au slujbe mai frumoase ( desi nu e chiar falsa afirmatia , ca pe la voi s-au gasit ganditorii sa le mai scurteze si sa le mai cenzureze , chiar si Prohodul Domnului , unde zice nasoale de evrei ) ; am spus acolo ca am studiat problema si asa am ajuns la o parere .
    Cum poti sa zici chestia asta cu concurenta ??? Daca in drum pe undeva stiu vreo biserica BOR in care sunt moaste de sfinti , intru si ma inchin . Asta arata ce putin stii despre noi . Noi cinstim toti sfintii Bisericii Ortodoxe , mai putin p-astia de factura moderna , gen Porfirie Bairaktaris si alti neo-atoniti .
    Uite , de ex. se organizeaza pelerinaje cu credinciosii nostri de SF. Parascheva la Iasi , dupa calendarul patristic, bisericesc ( stil vechi cum ii spun unii necunoscatori ) , unde oamenii se inchina la moastele sfintei .
    Hai sa-ti zic si altceva ; niciodata nu am intrat in viata mea intr-o biserica catolica dar daca as sti ca acolo sunt moastele unui sfant ortodox ( cum ar fi Sfantul Nicolae la Bari) as intra sa ma inchin la moastele sfantului .
    @ Te intreb altfel ,pana la Hristos cum se vedea ca toti oamenii erau intr-un fel pecetluiti de diavol? Asa si pecetea lui Dumnezeu,ea fiind duhovniceasca nu poti sa o vezi cu ochiul liber,dar sa nu uitam ca si dreaq este tot duh si lucrarea lui este la fel de subtire si subtila.
    Hai sa lamurim o chestie ; Dumnezeu e duh , dar e imaterial , pe cand corneanu e duh material .
    Pecetea Dumnezeiasca implica energiile dumnezeiesti necreate , pe cand pecetea lu corneanu implica energii diavolesti materiale ; o materie fina , ce-i drept , dar o materie .
    Acum , cred ca te gandesti cam mult pe problema asta , fiindca tu nu ai ajuns la o solutie multumitoare .
    Eu iti spun acum strict parerea mea :
    1 pecetluirea satanei asupra oamenilor exista si in prezent
    2 antihristul nu a venit
    3 cand va veni va oferi o pecete suplimentara ( un bonus de „asigurare” , ceva gen pe langa rca le da si un casco) chiar si oamenilor deja pecetluiti de satan
    4 pecetluirea asta , spre deosebire de pecetea satanei din trecut si prezent , va fi diferita , in sensul ca se vorbeste de ea ca i se va asocia un semn , cu un nume , sau un nr. dat de valoarea numelui respectiv
    5 deocamdata , atat cei pecetluiti de Hristos dar si cei ai lui corneanu pot vinde si cumpara
    6 semnul fiarei va fi introdus in vanzari cumparari ( talcuirea Sfantului Andrei al Cezareii)
    7 la introducerea pecetii ah , cei care nu o vor primi nu vor mai avea acces la sistemul comercial
    Acum , concluzia care o trag eu de aici , e ca pecetea bonu-malus a AH va avea pe langa semnificatia duhovniceasca a acceptarii ei si o implicare de ordin fizic .

    @ Dar cred ca decat ca cei ce merg foarte des si raman la fel de plante in cunoasterea lui Dumnezeu si a legilor lui si amesteca o gramada de cunostiinte si obiceiuri lumesti cu cele bisericesti, parca prefer stilul meu care merge mai rar dar nu este la fel de planta ca aceia( si evident cunosc ceva mai multe ca sa ma feresc de tot felul de paganisme (traditii+superstitii) intercalate prin crestinism de ceva vreme incoace).
    E bine ce faci da si mai bine e sa incerci sa le unesti una cu cealalta .

    @ Cu ce crezi ca-l avantajeaza pe dreaq daca tu iti pui chip in buletin sau in alte locuri, atata vreme cat sistemul sau statul vine cu aceste chestii fara sa-ti zica nimic de credinta sau alte convingeri religioase?

    Daca e cip cu 666 , sau buletin sau act cu 666 , si se mai si vorbeste de asta prin presa , oamenii se obisnuiesc usor usor cu ideea , si nu li se va mai parea nefiresc sa il accepte stii tu cand . Uite , daca se aducea vorba de casatorii gay prin anii 90 , puneau oamenii batele pe ei , acu , ridica din umeri .

    @ Nu este scris ca atunci cand va reveni Iisus : oare va mai fi credinta pe pamant? Crezi ca Iisus se intreba retoric ???!!! Sau vorbea din cele ce o sa fie?
    Nu , va fi o apostazie , da noi stim tot de la Hristos ca Biserica va dainui ; cati vor fi multi , putini , asta nu mai e foarte important , important e ca fiecare sa facem eforturi pentru a nu cadea .

    @ Ecumenismul BOR-ului nu ma intereseaza ,nu este problema mea ci a lor. Ei vor raspunde ,nu eu.
    Eu am ramas in Biserica ,m-am nascut ortodox ,o sa mor la fel ,deci voi pastra credinta si atunci totul va fi bine !!!- dar ai dreptate ,acest lucru este intradevar foarte, foarte grav. Dar asta inseamna ca au picat doar invatatorii, cei din scaunul lui Moise cum s-ar zice, si restul prostilor care-i cred pe cuvant.Eu nu .
    Mie gandirea asta mi se pare o capcana pentru suflet . Acu , fiecare cu parerea lui . Avand in vedere ca ecumenismul e erezia tuturor ereziilor , mai rea decat toate deoarece le aduna pe toate eu zic sa reflectezi mai bine .
    Spui ca iti plac sfintii parinti , si nu contest asta , dar citeste ce faceau cand dibuiau o erezie , se ingradeau imediat .
    In gandirea ta s-ar putea regasi si un catolic de ex. , si el ar putea zice la fel , ca raspund sefii bisericii , nu el , ca el e credincios si launtric se delimiteaza de catolicism .
    Revin mai tarziu cu raspuns , ca nu prea am timp .

  15. marin zice:

    Acum , dupa ce ti-am raspuns la atatea intrebari , as vrea sa stiu si eu o opinie a ta doktore .
    Tu imi sugerasi mie sa nu iau in seama aiurelile alea de teorii neo-protestante .
    Bun , zis si facut . Da ce te faci ca tocmai floarea duhovniceasca a voastra , atonitii cu conservatorul sinod al Eladei preluara teoriile …
    In loc sa se multumeasca cu savoarea fructelor de mare astea mai a cote (cu savoare ortodoxa) , mai ne-aromatiza(n)te , ei preferara sa emigreze cu duhovnicia lor hat colo , la aromatizantele fructe de ocean … Ce parere ai ca luara trans-atlanticul ??? Nici astia , stindardul ortodoxiei ( oficiale ) nu cunoaste bre ce spun sfintii parinti , o luara si astia cu cipurile bre ? Da ce cipuri , ca vad astia demoni si-n coduri bre , mai ca-i lepadare daca cumperi un produs cu guard bars ( care incontestabil contine 666 ) … Tocma induhovnicitii astia atoniti ( desi mult mai corect e sa le zicem neo-atoniti) , impreuna cu Eusebios Vittis si cu mari ” personalitati ” ( asa se boteaza ei intre ei) duhovnicesti , cu profesori „teologi” & co , astia brea laolalta vazura pe belzebul pana si-n cartelele schengen . Nu putui sa ma abtin , da prea se uita unii la greci ca la luceafaru de pe cer .
    Iti recomand sa citesti cartea aia cu Apocalipsa 13 , scrisa de monahi aia teo-ologi ingineri atoniti , ca sa vezi situatia reala bre .
    Acu lasand gluma deoparte , cartea mai are si cateva informatii interesante , pe langa abureala aferenta de cca. 80 % .
    De exemplu ,citeam acu ceva timp pe blogul uneia Oana Iftime neste chestii hazlii rau !
    Povesteste ea ca guard bars n-are nici in clin nici in maneca cu 666 , ca se uita ea la linii bre , si sunt diferite alea intre ele ( cele trei secvente de 2 linii mai lungi de la capete si mijloc) . Ce sa-i faci , era bine daca ramanea la biologie , acolo se pricepea , ca e meseria ei …
    Ma rog , ea nu observa ca liniilea alea sunt citite de neste aparate , un fel de scanere in domeniul infrarosu , nu de ochiul biologic ( desi nhu-i exclus de unul bionic) .
    Si uite ce frumos explica cartea asta apocalipsa 13 problema :
    Vom demonstra acum c\ barele de control (Guard bars) genereaz\ acela[i impuls ca cifra 6 [i deci sunt recunoscute de computer ca fiind trei
    de 6: 6-6-6. Locul celor trei Guard bars este invariabil: la stânga, la mijloc [i la dreapta codului. ~n dreapta [i `n stânga, aceste caractere sunt completate cu un spatiu alb denumit quiet zone, zona de liniste. Iar `n ansamblu eticheta este `nconjurat\ de un interval alb numit light margin (margine luminoasa) care, la EAN – 13 este de aproape 10 module.
    Forma digital\ a semnalelor generate de citirea guard bars este 0101,
    01010, 1010 (stânga, centru, dreapta).
    Observ\m a[adar c\:
    i) guard bar este constituit din 4 alternan]e (2 negre [i 2 albe)
    ii) bara stânga este reprezentarea inversa a celei drepte (0101-1010)
    iii) reprezentarea binar\ a guard bar din stânga este impar\ (0101),
    iar a celei din dreapta este par\ (1010).
    A[adar, sunt `ndeplinite toate caracteristicile de la reprezentarea binar\ a numerelor zecimale [i deci sunt recunoscute ca num\r. S\ vedem care num\r! Analizând seturile de reprezentare, observ\m ca unicul num\r care este constituit din 4 alternan]e cuprinse `n doar 4 module este 6 (set B [i set C). A[adar guard bars sunt citite `n mod inevitabil ca 6-6-6, pe orice produs. Deci, fie ca cite[te 0101, fie 0000101, computerul identific\ informa]ia respectiv\ cu num\rul 6.

    Dar s\ demonstr\m acest lucru [i prin analiza de semnal (fig. 7, 8). Pentru num\rul 6 (EAN-13, set B), scanner-ul va citi urm\toarele semnale: (ref) 2,31mm = reference = l\]imea unui caracter (7 module): d\ un impuls de 9,1 sec (alfa) 0,99 mm = bar\ neagr\ + bara alb\ + bar\ neagr\: 3,9 msec
    (beta) 0,66 mm = bar\ neagr\ + bar\ alb\ : 2,6 msec (gama) 0,33 mm = bar\ neagr\ : 1,3 msec
    Computerul, prin raportul ref/7 = 9,1 msec/7 calculeaz\ durata de timp a unui modul (pattern) = 1,3 msec. ~mp\r]ind toate m\sur\torile cu acest raport, ob]ine:
    (a) = 3,9 msec/1,3 msec = 3 patterns (corespund cifrelor binare 0 [i 1)
    (b) = 2,6 msec/1,3 msec = 2 patterns (corespund cifrelor binare 0 [i 1)
    (c) = 1,3 msec/1,2 msec = 1 pattern (corespunde cifrei binare 1)
    Folosind analogia de masurare 3:2:1, computerul recunoa[te num\rul
    binar 101, ca fiind corespunz\tor num\rului zecimal 6. Deci computerul
    echivaleaz\ 0000101 cu 101.

    Asa ca e cam complicate problemele ca e vorba de o tehnica de citire a impulsurilor si interpretarea astora de un ordinator , da , de , ce sa-i faci , unii vor sa scoata tehnica cu orice chip din planurile lu AH si se uita numa cu ochiu liber .
    Eu zic sa fim cu ochii si la una si la alta , ca zic ca e neverosimil ca AH sa nu foloseasca si tehnica in lucrarea lui , mai ales la nivelu la care a evoluat .

  16. doktoru zice:

    Nu am inteles la ce intrebare sa iti raspund. Pesemne ca te referi la grecii din muntele Athos si la faptul ca unii dintre ei, nu stiu daca chiar toti, au cazut in plasa neo-protestantismului? Mai nu stiu ce sa zic dar asta confirma faptul ca sfintii din vechime au zis ca popii zilelor noastre vor fi zdrente, cam absolut toti indiferent cat de buni ni se par noua unii. Mie mi-a placut cum a zis parintele Parvu Iustin ca :daca ati sti voi ce parere are Dumnezeu despre marii duhovnici !!! Si vreau sa zic ca parintele a avut dreptate intr-un fel fara sa vrea .Asta nu inseaman ca mirenii nu sunt la fel de zdrente!!! Daca stii ca Sf.Nil din Athos , cel ci mirul curgator, a zis pe la 1815/16/17 ca pe atunci mai erau doar vreo 50 de calugari care mai erau valabili si neexpirati prin Athos.Banuiesc ca dupa aproape 200 de ani s-ar putea sa fluiere vantul si prin zona aia.Parerea mea.Nu am fost acolo ,nici nu am bani si nici nu m-as duce daca as avea bani nici in Athos si nici macar la nebunii de evrei in Ierusalim. Dar asta-i tot optiunea mea personala.
    Cartea apocaliptica cu nr 13 am rasfoit-o acum cativa ani, poate am si citit-o dar evident ca acum nici macar nu m-as mai atinge de ea ca stiu ce subiect trateaza ,ce teme si ce surse de provenienta ,neo-protestanta. Vezi ca daca popi au innebunit nu trebuie sa innebunim si noi restul care mai avem capul pe umeri si o privire agera!!!
    Ti-am zis ca eu nu cred in chipul 666 ca de altfel nici in orice semn fizic exterior .Eu am inteles situatia altfel ,asa ca nu ma uit la ce aberatii spun unii chiar si dintre popi.
    Asa cum nu ii am la inima pe rusi sa stii ca nu ii inghit nici prea mult pe greci. Ei in profetiile lor si alte talcuiri moderne ,vorba unuia, isi trag jarul de partea lor. Impreuna cu tot cu Constantinopolul. Si daca nu stam cu ochii pe ei s-ar putea sa ne evapore si Ierusalimul !!!… ca extra-bonus.
    Cu madam Iftimoaie nu am nici o treaba .Stiu ca era cu homeopatia, ceea ce consider eu ca s-ar putea a fi o tinta falsa si o oarecare pierdere de timp pt un crestin. Nu stau sa pierd timpul sa demonstrez ca Big-macii contin frunze de salata eretice si rosii apostaziate si castraveciori anatemizati pt ca incerc sa fiu normal la cap si sa nu pun botul la mondenitatile crestinesti de la ordinea zilei.Stiu ca are un fel ciudat de blog dar personal nu am gasit absolut nimic care sa-mi trezeasca interesul. Deci nici chestia respectiva nu am citit-o pt ca daca dau de materiale asemanatoare despre chip-uri 666 sau bare de cod nu pierd timp pretios studiind imbecilitati .
    Daca mai ai intrebari mai pune.Nu stiu daca am raspuns la intrebarea ta ,caci nu am localizat-o pe undeva prin cele scrise de tine. Cred ca ai uitat-o pana la capat. Dar nu are nimic.

  17. marin zice:

    Da , am fost un pic incoerent si doar am sugerat intrebarea , nu am formulat-o explicit . Totusi , mi-ai raspuns , asta vroiam o opinie vis-a-vis de neo-atoniti si greci . In marea lor majoritate sunt niste duhovnici de carton , da e interesant ca nu se dau in laturi de la unele nerusinari pentru care iti trebuie ceva curaj ; cum ar fi de exemplu osandurea ROCOR ( ROCA) in anii 92 (parca) de catre chinotita atonita (mai putin Esfigmenou) , considerand-s schismatica si fara har .

  18. marin zice:

    Doktore , citeste te rog articolul asta :

    Răspunsul Sfinților Părinți ai Bisericii la pozițiile fundamentale ale ecumeniștilor nou calendariști


    Pe mine m-a ingrijorat parerea ta cum ca au cazut numa cei din scaunul lui Moise , de la carma Bisericii . Citeste te rog articolul ca e uitl pentru a intelege mai bine pozitia fata de comuniunea / erezia mai-marilor .

  19. marin zice:

    Am vorbit cu Danion despre parusia/Noe .
    Asa cum se complaceau oamenii de atunci in pacat ( beau,mancau,fara griji duhovnicesti ) , asa va fi si la a 2-a venire cand vor fi surprinsi , ca si atunci de potop .

  20. doktoru zice:

    Doar atat ti-a spus ? Pai astea le stie orisicine ,nu e material de un teolog. Chiar nu a detaliat deloc ,nimic, nici un pic ? Atat de scurt ?!!!

  21. marin zice:

    Da , doar atat . Tre sa adaug ca era destul de grabit , nu am vorbit decat foarte putin . Daca te intereseaza , pot sa iti zic parerea mea .

  22. doktoru zice:

    Pai de ce o mai lungesti,frate?!!! Zii ce mai stai, ca stii ca sunt curios sa vad cum gandesti. Nu stiu cum este cu altii, dar eu cand scriu, cand vorbesc cu altii in primul rand pot invata unele chestii pe care eu nu le stiu , s-au nu le-am mai auzit/citit pe undeva , iar in al doilea rand imi limpezesc si eu gandurile si parerile personale. Invatam unii de la altii cum s-ar zice.
    Nici mie nu-mi prea plac cei grabiti. Daca-i intrebi ar trebui sa iti raspunda ,dar nu in doi peri caci astfel ce efect cred ei ca vor obtine? De obicei absolut contrar. Dar poate ca noi suntem intradevar mici pt marii teologi !!!

  23. marin zice:

    In afara de traiul fara griji , trebuie sa leg neaparat semnele apostaziei contemporane lui Noe , de semnele apostaziei generale din vremea antihristului , ca spune sfantul Pavel de Noe , „ca prin credinta a osandit lumea” , facandu-se mostenitor dreptatii prin credinta prin corabia ce prefigura Biserica .
    Sfantul Petru il numeste pe Noe al optulea propovaduitor al dreptatii , or asta inseamna sa numaram genealogia sa incepand cu Enos , caci spune scriptura ca de atunci au inceput oamanii a chema numele Lui Dumnezeu ( Adam si Set sunt exclusi ! ) .
    Aici am putea face o paralela cu veacul al optulea ( desigur nu cel din conceptia milenarista , hiliasta) , ci intelegandu-l ca pe cel al judecatii , precum se face analogia intre cele 7 zile ale creatiei – sapte veacuri de existenta pamanteasca a lumii , urmate de veacul 8 al judecatii si Noului Ierusalim .
    Sfantul Petru vorbeste in 1 Petru 3 , 20 de indelungata rabdare a lui Dumnezeu – timpul de 100 de ani de pocainta dat lumii inaintea potopului – e posibil ca o asemenea vreme de pocainta sa fie acordata omenirii si inaintea parusiei ( nu zic ca strict 100 de ani) .
    Acum , vorbind despre vremurile lui Noe , vedem ca se intampla atunci un lucru destul de comun zilelor noastre : Fii Lui Dumnezeu incepusera a ignora credinta si astfel isi luau femei din fiicele oamenilor ( asa cum si acum ortodocsii isi iau cu buna stiinta parteneri de la eretici si ) .
    Hotararea Lui Dumnezeu de a aduce potopul apare destul de aproape cronologic dupa aceste fapte .

    Cam atata am avut de zis , si precizez inca odata ca e strict opinia mea ; nu vreau ca cineva sa o aplice altcuiva .

  24. doktoru zice:

    Salut. Da, tu ai mai dezvoltat o secunda in plus fata de Danion. Dar cred ca puteai mai mult. Ai bagat si apostazia aia celebra, dar fara antihrist, si l-ai dat exemplu si pe Noe, dreptul ce din credinta a fost viu, el si familia lui.Recunosc ca numerotarea celor 8 propovaduitori ai dreptatii nu o stiam ,dar nu am inteles de de incepi de la Enos de abia.Asa da Noe ca fiind cel de al 8 lea, dar alte motive mai sunt ?
    Sa-ti dau la sfarsit o mica paranteza despre Enoh a Sf.Chiril al Ierusalimului care mie mi s-a parut interesanta. Cand Enoh nu a inceput a chema numele lui Dumnezeu ci el insusi s-a chemat cu numele lui Dumnezeu. Si de aceea mai tarziu pt ca a umblat cu Dumnezeu s-a invrednicit si sa fie ridicat la cer.Chestia asta mi-a adus asa un gand ca si crestinii de fapt se cheama cu numele lui Dumnezeu si se vor invrednici a se ridica la cer, la momentul oportun.Si banuiesc ca Enoh s-ar putea sa fie o mica alegorie la crestini.Ma gandeam, dar nu suna rau deloc.
    Timpul acordat de Dumnezeu inainte de potop a fost initial de 120 de ani.Apoi s-a dovedit ca au fost de fapt doar 100 de ani.Sf.Ioan Gura de Aur explica in omiliile la Facere ca Dumnezeu vazand ca aceia nu se vor pocai oricum ci doar vor avansa si mai mult in pacate si nu se vor folosi de acel rastimp ,le-a scurtat timpul la 100 de ani ca sa nu se faca aceia vrednici de pedepse mai mari. Asa se explica aceea suta de ani.Pe care unii au interpretat-o ca fiind durata de viata a omului in general.Uitand de David si psalmii sai in care zice 70 de ani, maxim 80 poate si cei mai mult doar durere.Dar asta este interpretare protestanta,adica foarte proasta.
    A mai fost un tip care s-a prins de timpul acordat lui Noe si cu timpurile pe care le traim noi astazi. A facut o mica paralela exacta si destul de buna .Pacat ca a murit. De Florian Stuparu vorbesc. Din ce am citit de ale lui era un baiat istet. Avea doar un punct slab, credea in chip-uri si pecetluiri fizice.In rest am vazut ca era chiar ok.Sa-ti dau si de la el o scurta chestie :

    Oricine vede că Sfîntul Nil scrie chiar catalogul nepovestitelor patimi ale vremii de acum, catalog care cuprinde pe de o parte împătimirea pentru cele trupeşti (grija de bogăţiile lumii şi aprinderea nemaivăzută spre curvie), iar pe de alta lepădarea de dreapta-credinţă a celor botezaţi întru Hristos-Dumnezeu, de la turmă la păstori. E limpede că şi noi vieţuim acum într-un răstimp de pocăinţă la fel cu acela lăsat de Dumnezeu în vremea lui Noe după ce hotărîse nimicirea omenirii! Cu singura deosebire că acum noua Corabie a mîntuirii – Biserica lui Hristos, plutind pe marea tulburată de patimi a vieţii acesteia pămînteşti – e spartă şi ia apă peste tot. Încît, ca să nu se scufunde cu totul şi astfel să piară şi ultimii drepţi, Hristos-Dumnezeu va aduce degrabă focul cel înnoitor şi mîntuitor peste această „Sodomă” numită „lume”, după care urmaşii lui Lot întru faptele cele bune, puţinii Creştini adevăraţi, vor fi adăpostiţi în „cetatea de scăpare” a Cerului.

    Ştiu că sînt mulţi (şi dintre Ortodocşi) care îşi doresc facerea din nou a „corabiei” Bisericii, neştiind ei că sînt întrutotul la un gînd cu însuşi Satana, cel care îl va arăta pe Antihristul cel mare drept un alt „Noe” şi „adevărat Mesia”; pentru cei care judecă aşa, nici nu trebuie amintit. Sînt însă mulţii alţii între Ortodocşi aşteptînd şi ei un „Noe”, care să repare măcar şi să cîrmuiasă mai departe „Arca” noastră creştinească. Şi nu se întreabă: Încotro? – de vreme ce toate s-au împlinit şi tot ce avem aştepta noi (şi buni, şi mai puţin buni) e venirea de-a doua oară a Mîntuitorului şi Dumnezeului nostru Hristos.

    Si Sf. Nil Izvoratorul de Mir zice clar de semnul lui Noe, adica acea replica a lui Dumnezeu care indica suta de ani : «Nu va locui Duhul Meu în aceşti oameni, fiindcă sînt trupuri» (Facerea 6:3). Si mai sunt cativa sfinti pe la care mai apare zis de Noe. Problema era intradevar daca suta aceea este pornita pe numaratoare inversa si daca da de cand a inceput? Deci ar cam trebui sa tii la suta fix.
    Si exact ca pe vremuri, cand paganitatea si pacatele se intindeau ca o plaga la tot poporul si necunostiinta de Dumnezeu, la ei, la noi de Hristos-Dumnezeu , asa si acum vedem paganitatea ca intr-un Matrix Reloaded si inca in plin avant.Dar pe noi ne sperie aceasta paganitate existenta la noi nu la cei deja aflati de multa vreme in paganitate ; de aceea este scris ca daca se poate sa-i insele si pe cei alesi, ceva aproximativ ca citat. La antihrist ma refer, la cel cu lucrarea de apostaziere.
    Chestia cu nevestele alea luate aiurea nu cred ca are vreo relevanta. Nici Sf.Pavel nu a avut nimic impotriva sotilor/sotiilor de alta credinta, parca.
    Da,problema e un pic mai complexa iar partea cu Noe e mai spre final .Banuiesc ca daca vrei sa o aprofundezi trebuie sa incepi de mai devreme in timp.
    Sa nu uit sa zic cele ale Sf.Chiril despre Enoh :

    4. Dar e bine sa ne ocupăm de neamul amîndurora, cu al lui Cain şi cu al lui Set. Căci ne va veni şi din aceasta un oarecare folos. De fapt s-a scris : «Şi a cunoscut Cain pe femeia lui şi zămislind ea, a născut pe Enoh. Şi a zidit cetate şi a chemat cetatea cu numele fiului său, Enoh. Şi s-a născut lui Enoh, Irad şi Irad a născut pe Maleleil. Şi Maleleil a născut pe Matusal. Şi Matusal a născut pe Lameh. Şi Lameh şi-a luat două femei, numele uneia Ada şi numele celei de-a doua Sela… Şi a spus femeilor Ada şi Sela: Ascultaţi cuvîntul meu, femei ale lui Lameh, băgaţi in urechi cuvintele mele, că bărbat am omorît spre rană mie şi tînăr spre vătămare mie. Dacă pentru Cain va fi răzbunarea de şapte ori, apoi pentru Lameh de şaptezeci de ori cîte şapte» (Fac. 4, 17—24).

    Ai aici istorisirea despre urmaşii lui Cain. Să vedem şi pe cei ai lui Set. Căci s-a scris iarăşi: «Şi a trăit Set două sute cinci ani şi a născut pe Enos» (Fac. 5, 6), despre care Sfînta Scriptură zice : «Aceasta a nădăjduit să se cheme în numele Domnului Dumnezeu» (Fac. 4, 26). «Şi au fost toate zilele lui Set nouă sute doisprezece ani; şi a murit. Şi a trăit Enos o sută nouăzeci de ani şi a născut pe Cainan. Şi au fost toate zilele lui Enos nouă sute cinci ani, şi a murit. Şi a trăit Cainan o sută şaptezeci de ani şi a născut pe Maleleil. Şi au fost toate zilele lui Cainan ani nouă sute zece, şi a murit. Şi a trăit Maleleil o sută şasezeci şi cinci ani şi a născut pe Iared. Şi au fost toate zilele lui Maleleil ani opt sute şi nouăzeci şi cinci, şi a murit. Şi a trăit Iared o sută şasezeci şi doi de ani şi a născut pe Enoh» (Fac. 5, 7—19). Apoi zice : «A plăcut Enoh lui Dumnezeu şi nu s-a aflat, pentru că l-a mutat pe el Dumnezeu» (Fac. 5, 24).

    Priveşte deci, înainte de altele, cum se numesc cei din Cain, şi şirul urmaşilor lui. Dar şi cum se arată clar la ce număr de ani s-a întins timpul fiecărei vieţi pentru urmaşii lui Set. Căci s-a însemnat exact timpul vieţii fiecăruia, cine cît a trăit atît înainte de naşterea fiilor, cît şi după aceea , cum se poate afla amănunţit şi exact din Sfintele Scripturi. E şi aceasta o dovadă vădită celor ce voiesc să cugete drept în acestea, că Dumnezeu nu rabdă să vadă viaţa celor păcătoşi. De aceea vor auzi de la scaunul de judecată pe Hristos, zicînd: «Amin vă zic vouă, niciodată nu v-am cunoscut pe voi» (Matei 25, 12; Luca 13, 27). De fapt nimic din ceea ce cade sub cunoştinţă, nu scapă lui Dumnezeu. Dar ştiind, nu ştie pe iubitorii de păcat, din pricina întoarcerii hotărîte de la ei. De aceea s-a trecut sub tăcere timpul vieţii urmaşilor lui Cain. Căci n-au făcut nimic vrednic de auzit, ba era şi spre paguba cititorilor să se predea scrisului cele privitoare la ei. Pe drept cuvînt deci nu s-au bucurat de pomenire din partea lui Dumnezeu. Dar e de mare folos, să se ştie amănunţit despre viaţa sfinţilor şi socotesc că nimic din cele ale lor nu scapă minţii nemuritoare a lui Dumnezeu .

    De aceasta ne va încredinţa Domnul nostru Iisus Hristos, zicînd : «Oare nu se vînd două vrăbii pe un bănuţ ? Şi totuşi nici una nu cade pe pămînt fără ştirea Tatălui nostru Cel din ceruri. Iar vouă şi perii capului vă sînt număraţi» (Matei 10, 29—30). Iar dacă Dumnezeu ştie şi de numărul perilor capului, pentru că ştie în mod clar toate cele privitoare la noi şi ne are în grija Sa, cum n-ar cunoaşte şi timpul duratei vieţii noastre ? «Căci ochii Domnului, zice spre cei drepţi» (Ps. 33, 14).

    Şi al doilea după Cain, Enoh, a avut pe pămînt o cetate cu numele lui, dar nu se cugetă şi nu se spune aceasta despre sfinţii ridicaţi în ceata vrednică de laudă. Căci «nu avem aici cetate stătătoare, ci o căutăm pe cea viitoare» (Evr. 13, 14), al cărei Ziditor şi Făcător e Dumnezeu. Căci viaţa în veacul acesta e a celor socotiţi şi numiţi trecători. Aşa zice dumnezeiescul David : «Lasă-mă să mă odihnesc, că străin sînt pe pămînt şi călător, ca toţi părinţii mei» (Ps. 38, 17). Iar despre cei ce cugetă cele pămînteşti, zice «Numit-au cu numele lor păminturile lor» (Ps. 48, 11).

    Iar din Set a odrăslit dumnezeiescul Enos, despre care s-a scris : «Acesta a nădăjduit să se cheme cu numele lui Dumnezeu» (Fac. 4, 26). Fiindcă neamul cel in Hristos este sfînt şi sfinţit şi trăieşte în nădejdea slavei celei mai presus de om. Căci fiind din pămînt, sîntem chemaţi la starea de fii ai Stăpînului tuturor şi la cea de fraţi ai lui Hristos, care pentru noi S-a făcut ca noi, ca şi noi să cîştigăm pentru El slava în cele bune şi să ne facem dumnezei mai presus de om, prin har şi din iubirea de oameni. «Căci Eu am zis, spune, dumnezei sînteţi şi toţi fii ai Celui Preaînalt» (Ps. 81, 6).

    Deci Enos a nădăjduit să se cheme de alţii cu numele Domnului Dumnezeului lui, adică Dumnezeu. Căci era socotit minunat, strălucind în cele de laudă. De aceea unii din cei înţelegători îl numeau dumnezeu voind să-l încununeze cu cea mai înaltă cinste.
    Iată că cuvîntul nostru a împlinit scopul lui.
    Că Iudeii sînt chipurile lui Cain sînt cunoscuţi de Dumnezeul tuturor, iar că nu sînt scrişi în cartea vieţii, e vădit din faptul că nu se vorbeşte de viaţa urmaşilor lui Cain. Iar că neamul cel în Hristos e scris şi se află în amintirea lui Dumnezeu o arată, socotesc, faptul că s-a descris viaţa drepţilor, adică a urmaşilor lui Set şi Enos, imediat al doilea după Cain şi a avut o cetate pe numele lui. Căci osîndiţii Iudei cugetă numai la cele de pe pămînt, necunoscînd Biserica celor întîi născuţi şi negrăbindu-se spre cetatea de sus.
    Dar îl cinsteşte mult pe cel din Set, adică pe Enos. Căci e numit şi dumnezeu. Dar ne-am îmbogăţit prin credinţa în această slavă, cei ce am alergat la Hristos şi ne-am aprins tare de nădejdea în El.

    Dar aş adăuga şi o altă tîlcuire necesară a celor de care am vorbit. Dacă ar voi cineva să înşire pe urmaşii lui Cain şi Set, punînd înaintea lor ca pe o rădăcina pe Adam, va afla ca pe al şaptelea pe Lameh, coborîtor din Cain, şi tot ca pe al şaptelea pe Enoh coborîtor din Set. Cei proveniţi din amîndoi se înşiră astfel : Adam, Cain, Enos, Irad, Maleleil, Matusal, Lameh; şi : Adam, Set, Enos, Caian, Maleleil, Irad, Enoh. Să privim deci la unul din fiecare şir. Lameh le-a comunicat ambelor femei, zicînd : «Ascultaţi glasul meu, femei ale lui Lameh, băgaţi in urechi cuvintele mele, că am omorît bărbat spre rana mea şi tlnâr spre vătămarea mea. Şi de şapte ori a fost 
    pedepsit Cain, iar Lameh de şaptezeci de ori cîte şapte»
    . Iar dreptul «Enoh a fost mutat prin credinţă ca să nu vadă moartea», după cuvîntul fericitului Pavel: «Şi nu s-a aflat, pentru că l-a luat pe el Dumnezeu» (Evr. 11, 5). Căci în timpurile de pe urmă, în care s-a arătat sabatismul-odihna în Hristos, Israel se va arăta înfricoşat, şi căzut în teama de pedeapsă, ca unul ce a omorît bărbat şi e judecat pentru sîngele sfînt cu mult mai mult decît Cain. Căci acela ca unul ce a greşit unui om ca noi, a fost vinovat de şapte pedepse. Iar acesta e cu mult mai vinovat ca unul ce nu a crezut lui Emanuil. Cei din Cain se pedepsesc de aceea de şapte ori, iar cei din Israel de şaptezeci de ori şapte. Căci osînda e pe măsura necredinţei.
    Iar cei în Hristos prin credinţă sînt slăviţi în timpul ieşirii lor şi nu vor mai fi aflaţi, oricît i-ar căuta satana. Căci vor fi mutaţi de Dumnezeu la o viaţă neasemănat mai bună şi mai vrednică de laudă ; din moarte şi stricăciune, la viaţa veşnică; de la cugetarea la cele ale trupului, la voinţa de-a săvîrşi cele plăcute lui Dumnezeu ; de la necinste, la slavă , de la slăbiciune ,la putere în Hristos Iisus, Domnul nostru, prin Care şi cu Care aducem slavă Tatălui împreună cu Duhul Sfînt, în vecii vecilor. Amin.

    Şi iată ce lucru înfricoşat adaugă Sfîntul Nil – undeva pe la anul 1815/16/17/18 aproximativ :

    „Atunci cînd se va înmulţi fărădelegea, or să se adune toate prihănirile şi necurăţiile lumii şi or să se învistierească întru necurata fiică a curviei, care să fie lăcaş al prea-curviei. … – tot astfel, dimpotrivă, acea fiică necurată, muma fărădelegiilor, va fi curvă şi mai înainte de naştere, şi în naştere şi după naşterea spurcatului Antihrist. O să fie curvă necurată şi prea-curvă în toată viaţa ei. La această necurată, or să se adune toate fărădelegile şi o să-l nască pe fiul pierzării. Şi – din pricina lipsirii darului Sfîntului Duh la oameni, pentru păcatele şi fărădelegile lor – or să se adune şi or să învie toate fărădelegile oamenilor în pîntecele ei. Şi, după naşterea fiului păcatului, o să vină toată lipsa la oameni. Întîi, or să se lipsească de dragoste, de unire, de curăţie. Al doilea, tot locul şi oraşul – de păstori temători de Dumnezeu şi de proistoşi credincioşi. Al treilea, bisericile lui Dumnezeu – de arhierei, şi de duhovnici şi preoţi evlavioşi, precum de acum au început a se lipsi.

    După aceea, o să se arate şi acest necurat, după creşterea vîrstei lui [adică la treizeci de ani, ca şi Mîntuitorul Hristos], şi o să se umple de satanică putere, ca să facă semne şi minuni înaintea oamenilor pătimaşi. […] Fiindcă hrana lui o să fie tulburarea oamenilor, cînd se vor tulbura oamenii se va bucura. Aceasta este uitarea credinţei şi a fricii lui Dumnezeu, prea-curvia, curvia, sodomia, iubirea de avuţii, iubirea de argint, pomenirea de rău, zavistia, osîndirea, minciuna, clevetirea şi celelalte răutăţi. Cu acestea o să se hrănească şi o să stăpînească toate cetăţile.

    Atunci, pe cît vor păcătui, vor socoti că-şi lucrează mîntuirea. Atunci, o să se defaime Sfînta Evanghelie şi Biserica lui Dumnezeu. […] Şi vor flămînzi oamenii de cuvîntul lui Dumnezeu, că nu o să se găsească vreun drept cu fapte bune ca să-i înveţe cuvîntul mîntuirii. […] Atunci, o să zămislească răutatea Luceafărului în inimile oamenilor şi atunci o să vieţuiască păgînătatea în pîntecele lui Antihrist. Şi se va ridica darul lui Dumnezeu de la oameni, precum zice Scriptura: «Nu va locui Duhul Meu în aceşti oameni, fiindcă sînt trupuri» (Facerea 6:3).”

    Aici vreau ca sa iti dau cateva indicii.In primul rand despre aceea fiica a curviei. Ar fi bine sa nu faci greseala generala de a o considera pe aceasta fiica a fi chiar o femeie. Nu asa se talcuiesc prorociile ,ci dupa cele din Biblie si nu in stil protestant.Sper ca ai auzit de fiica a Ierusalimului, fiica a Babilonului , fiica a Idumeii, fiica a Samariei etc, ai prins ideea. Ideea este ca asa se numesc in Biblie acele cetati ale unor popoare, unele chiar foarte importante si avand caracteristica chiar de capitala a unei tari, imperiu, ceva genul acesta. Iar cetatea fiind locuita de oameni ,popor prin cuvantul cetate se face referinta la un anumit popor. Deci cand mai auzi fiica a Babilonului sa stii ca de obicei se face referire la un anumit popor dintr-o anumita cetate,oras , tara .
    Uite eu am o alta problema :de ce de exemplu prorociile crestine sunt la fel de intunecate, ascunse,complicate,inca alegorice ca cele despre Hristos si restul din VT? De ce nu sunt mai clare si raman la fel ca celelalte? Vezi eu asta nu inteleg si consider ca Dumnezeu ne crede prea destepti, ori intradevar prorociile nu sunt pt intelegerea celor multi, mai repede.
    Vezi ca dupa nasterea antihristului au inceput a fi toate lipsurile acelea de care se plange sfantul. Ele nu sunt chiar noi dar parca pe vremea noastra de ceva timp se tot acutizeaza,dar pana cand?
    Ca chestie gandeste-te cam de cand a inceput raspandirea si reclama asta toata a plagii celei mai cunoscute a vremurilor noastre, adica homosexualitatea ; si atunci cred ca ai sa incepi sa vezi ,stiu eu, data de nastere a antihristului. Undeva pana WW2 sa stii ca moralitatea nu era asa decazuta ca in aceste zile. Ai putea ,cred eu ,a incepe a cauta aceea data undeva incepand cu terminarea WW2. Stiu ca pare mai sui un pic ,dar asta doar din cauza ca nu ati citit pe Daniel si cele explicate de inger lui Daniel despre cele 4 fiare luate ca imparatii. De acolo este toata eroarea. Ma rog mai sunt si altele dar asta o vad eu ca o baza falsa de pornire care te duce pe carari sui si total abstracte si neintelegatoare dpdv.
    Ar mai fi si problema intelegerii celor 10 coarne ale fiarei a patra si inclusiv cele trei rupte de antihrist.Unii au zis de exemplu , si foarte prost, ca primele victime care cad ale antihristului , ar fi cei doi martori, proroci.Cam foarte si destul de gresit, deoarece primele victime ale antihristului sunt cele trei coarne ale fiarei de fier. Si etc etc etc ale mici erori de acestea.
    Uite cu pasajul asta parerea mea este ca sfantul iti indica un timp mai clar al antihristului :
    Aceasta este uitarea credinţei şi a fricii lui Dumnezeu, prea-curvia, curvia, sodomia, iubirea de avuţii, iubirea de argint, pomenirea de rău, zavistia, osîndirea, minciuna, clevetirea şi celelalte răutăţi. Cu acestea o să se hrănească şi o să stăpînească toate cetăţile.
    Daca te gandesti de cand au intrat unele popoare ortodoxe in circuitul asta liberal de dupa 89 si au inceput si ortodocsii a fi la randul lor si ei stapaniti de iubirea de averi,functii, profit, cariere,ca poate restul sunt mai vechi, poti vedea de cand antihristul a inceput sa puna mana mai bine si pe cei alesi, cum s-ar zice. Vezi ca la sfarsit spune sfantul ca antihristul incepe sa stapaneasca toate cetatile. Deci de abia de la un anumit timp incepe antihristul sa-si extinda din influenta mai mult ,chiar daca pana atunci avea destui in puterea sa. Ti-am zis cum sa privesti cetatea-cetatile. Caci altfel azi nu prea mai sunt cetati de nici o culoare.
    Vezi ca mai departe zice sfantul de celebra foame de cuvantul lui Dumnezeu, pe care unii au considerat-o ca va fi o foame efectiv fizica,dar au considerat foarte prost. Si spune ca vor lipsi cu desavarsire invatatorii poporului ,cum se si vede cu ochiul liber, si este exact ca in vremea lui Lot , ca si el e pomenit la sfarsitul lumii, dar in felul mantuirii singuratice ,fara povatuitor dar urcat in munte. Sper ca stii ca muntele este Hristos. Adica avand credinta si nadejdea in Hristos.
    Iar sfantul incheie acest mic paragraf cu citatul lui Noe ceea ce arata clar celebra suta de ani de dinainte de potop. Suta de ani care se aplica , asa cum a zis si prietenul nostru care nu mai este, Florin Stuparu : E limpede că şi noi vieţuim acum într-un răstimp de pocăinţă la fel cu acela lăsat de Dumnezeu în vremea lui Noe după ce hotărîse nimicirea omenirii!
    Deci sfantul zice : «Nu va locui Duhul Meu în aceşti oameni, fiindcă sînt trupuri» (Facerea 6:3). Dar cei de pe vremuri il vedeau pe Noe construind corabia/arca si tot nu credeau.Noi dupa ce semn ar trebui sa ne uitam ca sa stim de unde pornim numaratoarea ?
    Mi-a placut cum a zis Florin Stuparu si chestia aceasta :
    Sînt însă mulţii alţii între Ortodocşi aşteptînd şi ei un „Noe”, care să repare măcar şi să cîrmuiasă mai departe „Arca” noastră creştinească. Şi nu se întreabă: Încotro? – de vreme ce toate s-au împlinit şi tot ce avem aştepta noi e venirea de-a doua oară a Mîntuitorului şi Dumnezeului nostru Hristos.
    PS – Precizez si eu ca astea-s doar opiniile mele, declar pe propria raspundere !!!

  25. marin zice:

    @ Deci cand mai auzi fiica a Babilonului sa stii ca de obicei se face referire la un anumit popor dintr-o anumita cetate,oras , tara .
    Uite eu am o alta problema :de ce de exemplu prorociile crestine sunt la fel de intunecate, ascunse,complicate,inca alegorice ca cele despre Hristos si restul din VT? De ce nu sunt mai clare si raman la fel ca celelalte? Vezi eu asta nu inteleg si consider ca Dumnezeu ne crede prea destepti, ori intradevar prorociile nu sunt pt intelegerea celor multi, mai repede.
    Fiica Babilonului e intr-un sens larg intreaga omenire apostata in care se lucreaza pacatul .
    Acu , ca desfranata din apocalipsa sta pe 7 coline , chestia asta ar putea fi pusa cumva in opozitie cu cele 7 duhuri ale lui Dumnezeu ? Zic si eu .
    E interesant ca sfantul Ioan Gura de Aur talcuieste numele NOE ca odihna – in primele Omilii la Facere .
    Proorociile , si in general adancul Scriptura lui Dumnezeu nu sunt scrise lamurit , pentru a nu avea acces toti profanii , filosofii si desteptii (cei ce se considera , da sunt orbi) la ele . Altfel , ar putea un pagan de ex. sa cunoasca tainele Dumnezeirii , fara a avea vreun merit . De aceea , intelegerea este pentru cei cu credinta dreapta .
    @ Chestia cu nevestele alea luate aiurea nu cred ca are vreo relevanta. Nici Sf.Pavel nu a avut nimic impotriva sotilor/sotiilor de alta credinta, parca.
    Ba are , ca asa se dilueaza credinta . Tu iti inveti copilul sa fie crestin , da vine partenerul si-l invata wicca . Pe vremea sf. Pavel era alt context , si era foarte posibil ca doar unu din familie sa se crestineze . Da la noi toti suntem „ortodocsi” , da ne cautam de alt fel .
    Exista chiar si un canon care reglementeaza problema ; ideea e ca daca unul din soti vine la credinta , sa nu se desparta de celalalt , ca se va mantui barbatul necredincios prin sotia credincioasa , deci reglementeaza situatia celor care devin si nu sunt crestini .
    De aia am zis ca noi acum practicam asta cu buna stiinta , ca ar trebui sa stim ca nu are partasie credinciosul cu necredinciosul .
    Eu nu impartasesc opinia ca toate semnele au venit , si cred ca deocamdata nu e posibila venirea ah . Ca o perioada de timp , eu as zice ca asta ar fi posibila cam in 50 de ani .

  26. doktoru zice:

    Fiica Babilonului poate fi luata ,intradevar, si intr-un sens larg ca fiind intreaga omenire apostata in care se lucreaza pacatul .Totusi parerea mea este ca acolo este de fapt un caz particular.
    Atunci cum interpretezi tu cei sapte munti si cei sapte imparati, cine crezi ca sunt, sau cum le intelegi ?

    Eu nu impartasesc opinia ca toate semnele au venit , si cred ca deocamdata nu e posibila venirea ah . Ca o perioada de timp , eu as zice ca asta ar fi posibila cam in 50 de ani .

    Zi-mi si mie care sunt semnele care au mai ramas de indeplinit pana la aceea venire a ah-ului ?!!!
    Ce crezi ca a mai ramas neindeplinit ? Aceasta intrebare am pus-o si pe nu stiu ce site al unui parinte zis si Pruteanu.Unul mai tare in cioc .Lumea il stie. El a avut bunavoirea si totodata nesimtirea sa nu raspunda unei astfel de provocari, ca asa cred ca a considerat-o. Si cred ca nu a vrut sa-si expuna prezenta lipsei de intelighenta in unele chestii in care absolutamente este absolut paralel. Numai ca nu am inteles magaria de a lasa posibilitatea de a posta comentarii, chiar daca decente, daca nu are bunavointa de a raspunde cititorilor micutzului lui blog de 2 lei.
    Dar totusi in cazul lui se poate intelege faptul ca din cauza cruditatii varstei si a lipsei maturitatii de orice culoare prefera sa se dea mare la apa mica dupa desktop…ca asa-i in tenis.
    De ce crezi ca ar mai fi 50 de ani ? Dupa ce calcule te ghidezi ? Ce repere ai ?

  27. marin zice:

    Spune Sfantul Andrei al Cezareii : Cunoasterea deplina si intelegerea celor despre care ei vorbesc apartine vremurilor cele de pe urma , comentand viziunea ingerului invaluit in nor si curcubeu din apocalipsa 10 , referindu-se in mod special la „ Pecetluieste cele ce am vorbit si nu le scrie ! (versetele 3-4)
    Aceste evenimente ce nu au fost scrise se vor revela toate la timpul lor . Dumnezeu va arata desigur acestea celor ce vor fi vrednici sa le cunoasca . Eu merg deocamdata in principal pe ideea parintelui Serafim Rose cara arata ca o incercare a intelegerii Apocalipsei dupa mintea noastra nu este recomandata .
    Trebuie sa ne folosim de talcuirile sfintilor parinti , dar sa ne si insotim in acest demers de multa rugaciune si o viata curata , ca si Hristos nu a dezvaluit tainele imparatiei faiseilor care le crapa capul de „intelighentie” ci unor pescari inculti da curati la inima . Singurul din cei 12 apostoli care era cultivat era tocmai Iuda Iscarioteanul .
    Asadar , sunt unele taine care se vor arata la sfarsit , dar nu vor avea acces la ele decat numai cei care merita .

    Pe de alta parte , unele intrebari tre sa ni le punem , ca din discutii poate mai deslusim cate ceva . Un semn care precede venirea ah este ridicarea templului , ca spune Sfantul Andrei ca pentru a-i face pe evrei sa creada ca el e mesia , se va stabili in Ierusalim , aratandu-le ca se indeplineste cuvantul profetului : Ridica-voi cortul lui David ,cel cazut,si Eu din nou ii voi cladi
    faramele cazute in tarana (Amos 9,11) . Stii probabil ca evreii au un istitut al templului , in care au pregatit absolut toate materialele pentru reconstructia lui , basca si coroana regelui israelului – ah .
    Ca o concluzie , vremurile sunt aproape .
    Tot sfantul Andrei zice ca evreii il vor primi cu entuziasm , dar cu o parte din celelalte neamuri va duce initial un razboi . Acum gandindu-ma cam cine au ce au cu evreii , mi se pare o concluzie destul de buna ca va fi cam dificil pentru musulmani sa accepte un rege evreu care sa-i stapaneasca . Cam greu sa-i convinga pe aia cu centurile de explozibil , „martirii” lu alah , asa ca ma astept sa poarte un razboi cu ei .
    In afara de asta , toata lumea tre sa-i accepte stapanirea , lucru care nu e destul de departe in vremea noastra , dar deodamdata inca nu e posibil . Mai tre sa duca inca munca de lamurire analistii si expertii lu peste prajit (o parte din inaintemergatorii ah) pentru a spala creierele omenirii . Si asta cred ca va fi posibil cam in 30 de ani (ma gandesc cat de schimbata era societatea romanesca in urma cu 25 de ani ) . Sa zicem inca 20 de ani pentru evenimentele pecetluite de ingerul din cap.10 , si cam asta ar fi .
    Cam asta e opinia mea .

  28. doktoru zice:

    Deci nici tu vezi ca ar mai fi prea mult timp, maxim 50 de ani. Nu e rau, eu vad mult mai putin dar fiecare cu parerile si intelegerile lui.
    Parintele Serafim Rose arata ca o incercare a intelegerii Apocalipsei dupa mintea noastra nu este recomandata si sunt relativ de acord cu el ,pt ca ar fi trebuit altfel sa o desluseasca chiar el dat fiind faptul ca atunci cand zicea aceste chestii deja era aproape jumatatea veacului al 8 lea. Dar si el a scris tot la modul general si cu aceleasi citate din vechii sfinti. Deci si prin urmare parintele Serafim ne-a lasat tot acolo in neintelegerea noastra. Nu am nimic cu el asa cum au altii si am si citit unele chestii de ale lui care au fost destul de ok ; chiar daca poate parintele are si el unele bubitze/controverse/neintelegeri, asta nu inseamna ca il desconsideram. Doamne fereste. Tot ce zic este ca sa fim foarte atenti cand ne bagam noi la talcuiri din aceste foarte grele si sa incercam sa confruntam tot ce gandim cu cele de la Sf.Parinti, acolo unde gasim parerea lor.
    Sunt de acord si cu rugaciunea aia de care zici si inclusiv viata curata, dar tare mi-e ca nu prea mai face mai nimeni asa ceva decat la modul declarativ si sfatos. Mai repede este necesar o minte mai clara, nestresata de grijile zilnice si imprastiata pe cacaturile cotidiene, rugaciune atat cat poti si sa nu uiti chiar de tot de ea si viata curata atat cat poti ,iarasi. Mai mult eu nu cred ca se mai poate. Cine zice ca se roaga nu stiu cate ore si face tot felul de chestii ,minte de ingheata apele. Eu personal nu il cred. Ca poti lasa de la tine foarte multe e alta chestie,asta pot si eu.Oricum este scris ca ultimul neam,din care negresit cu totii facem parte, nu vor mai face nimic . Nu ca asa si pe dincolo, ci efectiv nu vor putea face nimic, lucru care se vede peste tot in lume, chiar daca noua ni se par unii mai nu stiu cum ,de fapt ni se pare. Cel mai tare ,de care zicem noi ca este mai high ,este pozitionat dpdv sub talpa sfintilor din trecut, de ex. a Sf.Antonie cel Mare.Cine zice altfel este inselat….dar iar, parerea mea.
    Eu cred ca fata de sfintii din vechime avem avantajul istoriei implinite plus gramezi de surse pt consultare, numai sa vrem si noi acest lucru.
    Uite sa te intreb clar ,cum vezi tu Biserica ortodoxa , ca desprea ea vorbim, ce anume este Biserica ,cum si din ce e formata , de cine este reprezentata in lume ?
    Intreb ca sa stiu ce sa-ti zic pe mai departe?
    Tu crezi ca evreimea in zilele noastre a mai ratat inca ceva din toate posturile de conducere ale lumii? Ti se pare ca nu ei controleaza cam totul ?

    Hai sa-ti dau un mic paragraf de la Sf.Chiril al Alexandriei ca sa te ajute la explicarea intrebarii aceleia despre Biserica lui Hristos ca mai apoi sa te duc prin analogie la fosta biserica, sau templu al evreilor – sau sinagoga evreilor adica adunarea evreilor – care a fost prima Biserica a lui Hristos si care a fost alungata.

    Deci vom reveni la cele de la început şi vom reaminti cele ce le-am spus : Lia cea mai în vîrstă trebuie asemănată cu Sinagoga Iudeilor, iar Rahila o vom înţelege ca Biserica neamurilor. Presupunînd credinţa în acestea ca fundament, vom adăuga cele ce urmează :
    9. Deci Lia a născut prima patru fii, apoi s-au născut alţi patru din două slujnice, Bilha şi Zilpa. Iar după ce mandragorele aflate în ţarină de Ruben şi le-au împărţit între ele Lia şi Rahila, s-au făcut amîndouă mame. Şi Lia naşte pe lîngă cei patru pe Isahar, care înseamnă plată, apoi pe Zabulon, care tălmăcit înseamnă iarăşi binecuvîntare şi bună mireasmă. Dar a născut şi Rahila pe Iosif, care înseamnă adaus al lui Dumnezeu. Şi după el, la sfîrşit, pe Veniamin care înseamnă fiul durerii.
    Căci prima a născut lui Dumnezeu mulţimea Iudeilor cea mai bătrînă în timp, adică Sinagoga. Iar că pe cei născuţi din ea, Dumnezeu i-a numit fii, poţi înţelege din ceea ce spune către Moise : «Israil e fiul Meu întîi născut» (leş. 4, 22). Dar şi prin cuvîntul lui Isaia : «Ascultă cerule şi bagă în urechi pămîntule . Că Domnul a grăit : Fii am născut şi am crescut. Iar ei M-au nesocotit» (Isaia 1, 2). Iar că s-au născut din cei liberi pentru părinţii peste care nu s-a pus jugul legii, o vedem şi de la dumnezeiescul Pavel, care ne-a arătat libertatea părinţilor, zicînd : «Iar eu vieţuiam cîndva fără lege» (Rom. 7, 9). Acest «eu» se referă la rădăcina neamului şi la cei dintîi dintre părinţi. Iar dacă s-au născut din liberi aveau să ajungă sub jugul robiei prin lege, ne-o arată prin ghicitură naşterea învecinată şi conjugată a celor patru, care s-au născut din slujnice.

    Dar este şi în ei o taină. Căci cei din Bilha, Dan şi Neftali, s-au atribuit Rahilei. Iar cei din Zilpa, Gad şi Asir, s-au atribuit Liei şi s-au născut după cei din Bilha. Dar socotesc că cineva ar putea întreba nedumerit, şi pe drept cuvînt, cum cei din roabă, adică din Bilha, se atribuie Rahilei şi pot împlini chipul Bisericii celei din neamuri ? Ce vom răspunde la aceasta ? Că la început s-au născut fericiţii prooroci, număraţi între fiii roabei Ierusalim, dar într-un fel oarecare făcuţi fii ai Bisericii din neamuri. Căci cugetau cele ale ei, spunînd că se va arăta şi va lumina la vremea sa taina lui Hristos şi preînchipuindu-L pe El prin mii de figuri şi aproape punindu-L sub văzul celor vechi. Iar cei de după aceia, născuţi iarăşi în robie, nu L-au primit pe Hristos, pe dăruitorul libertăţii. Iar că, cei dintîi sînt mai buni ca cei de după ei, nu e greu de văzut, odată ce Dumnezeu zice prin glasul lui Isaia: «Cum s-a făcut desfrinată credincioasa cetate Sion, cea plină de judecată, In care dreptatea a adormit, iar acum sînt ucigaşi» (Isaia 1, 21). Înţelegi cum zice că Ierusalimul sau Sionul a fost locaşul judecăţii, adică al dreptăţii şi al drepţilor, iar acum la urmă s-a umplut de ucigaşi ?

    Nu ti-am subliniat nimic ca sa vezi tu cum le citesti .

    • doktoru zice:

      Nu , m-ai inteles gresit . Nu am incercat sa ating subiectul ala calendaristic. Nu ma intereseaza asta acum. Eu te-am intrebat cum e Biserica , din ce e formata. Nu cine crezi tu acum ca mai reprezinta Biserica : adica cei de pe vechi sau cei de pe nou. Nu la asta s-a referit intrebarea mea. Am inteles,tu ai parerea ta eu o am pe a mea. Nu mai insistam pe discutii aiurea si inutile.
      Mai bine iti zic eu : Biserica este formata din oameni ,ei alcatuiesc trupul Bisericii ,nu? Adica Biserica nu sunt zidurile, aici vream sa ajung cu rationamentul, dar din cauza ca conversatia este purtata on the line si nu live ,raspunsurile vin cu intarziere de ore sau zile. Cateodata sunt necesare intrebari scurte pt a elucida unele aspecte ale unor probleme.- da, m-am exprimat eu gresit cu Biserica lui Hristos, era Biserica/Templu lui Dumnezeu.

      Hai ca-ti dau eu pasajul care ma intereseaza pe mine de la Sf.Chiril( oricum acolo sunt mai multe informatii foarte bune) :
      Lia cea mai în vîrstă trebuie asemănată cu Sinagoga Iudeilor, iar Rahila o vom înţelege ca Biserica neamurilor….Căci prima a născut lui Dumnezeu mulţimea Iudeilor cea mai bătrînă în timp, adică Sinagoga…Iar că pe cei născuţi din ea, Dumnezeu i-a numit fii, poţi înţelege din ceea ce spune către Moise : «Israil e fiul Meu întîi născut»…Ni se arată în acestea lămurit toată taina despre Sinagoga (adunarea) Iudeilor şi cele întîmplate cu ea de la început pînă la sfîrşit şi cele ce-i vor veni de la Hristos.

      Pe vremuri primul templu ,sau biserica a lui Dumnezeu ,era facut din pietre de catre Solomon iar acum ,cum ai zis tu ,de cand suntem in legea harului Biserica e formata tot din pietre, dar din pietre vii asa cum ne-a zis Sf. Petru.
      Oricum foarte frumos pasajul acela al Sf.Ioan Iacob Hozevitul si din pacate foarte trist si adevarat si la fel de actual si in zilele noastre.
      Cat despre aceea intelegere de care zici ,sa stii ca asa trebuie facut , conform celor patru tipuri de talcuire a Bibliei. Altfel nu se face.Toate informatiile sunt in Biblie. Totul este ca sa le intelegem ,sa le decodificam cum s-ar zice.
      Sinagoga evreilor nu era o prefigurare a Bisericii ci ea a cazut ,respingandu-l pe Hristos si alegand altceva. Evreii trebuiau sa fie primii crestini si raspanditori, invatatori ai lui Hristos dar refuzand ,Hristos s-a indreptat apoi catre neamuri.
      Ideea era ,unde vream eu sa ajung, templul ala al lui Dumnezeu, adica primul, adica Sinagoga evreilor, adica adunarea evreilor este deja realizat daca intelegi cele spuse in mod duhovniceste, cum s-ar zice, si nu fizic, trupeste cum fac evreii si sectantii.

      Uite cateva profetii implinite intr-o singura chestie,la un moment dat :
      Potrivnicul , cel ce se înalţă mai presus de tot ce se numeşte Dumnezeu sau e făcut pentru’nchinare, aşa ca să se aşeze el în templul lui Dumnezeu şi să se arate pe sine că este dumnezeu.
      si
      Că se vor scula hristoşi mincinoşi şi profeţi mincinoşi şi vor face semne mari şi minuni, ca să-i amăgească, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi….Învăţaţi de la smochin această parabolă: Când mlădiţa lui devine fragedă şi odrăsleşte frunze, ştiţi că vara e aproape;tot aşa şi voi, când le veţi vedea pe toate acestea, să ştiţi că El este aproape, lângă uşi .

      Sf.Ipolit al Romei
      «I-a trimis Domnul pe Apostoli la toate neamurile, iar el (antihristul) la fel îşi trimite apostolii săi mincinoşi. Mântuitorul a adunat oile risipite. Tot aşa şi antihristul adună poporul risipit al iudeilor. A pecetluit Domnul pe cei ce cred în El. Şi antihristul va face la fel» (Despre Hristos şi despre antihrist, 6).

      Profetia Sfantului Nil Atonitul, despre Antihrist si sfarsitul lumii
      Si toate acestea se vor face pentru ca Antihrist va stapani peste tot, va domni in toata lumea, va face semne si minuni cu inselaciune si va insela pe oameni cu viclenie, ca sa nascoceasca si sa vorbeasca unul cu altul de la un capat al pamantului la celalalt (telefonul, radiotelefonul, televiziunea, n.n.). Atunci(in timpul împaratiei lui antihrist) vor zbura prin aer ca pasarile (avioanele n.n.) si vor inota prin adancul marii ca si pestii (submarinele n.n.).

      Fiara, Antihristul si profetul mincinos in talcuirea Vladicai Averchie Tausev (“Apocalipsa Sfantului Ioan: un comentariu ortodox”)
      • Parintele Serafim Rose in introducere :
      Fiara care iese din mare este considerata de aproape toti talcuitorii ca fiind Antihristul care iese din „marea vietii”, adica din mijlocul rasei umane care este agitata precum marea. De aici este clar ca Antihristul nu va fi un anumit duh sau demon, ci o progenitura odioasa a rasei umane; nu va fi un diavol intrupat, cum au crezut unii, ci un om. S-a mai considerat ca aceasta Fiara reprezinta o stapanire impotriva lui Dumnezeu, precum a fost in vremea crestinismului timpuriu Imperiul Roman, iar in vremurile de pe urma va fi Imperiul mondial al lui Antihrist.
      Antihristul, ca stăpân religios, îşi va avea sediul la Ierusalim – oraşul prin excelenţă.

      Vreau sa iti dau si o parte din prorocia Sf.Metodie al Patarelor :
      După aceea, va împărăţi Antihrist şi va face minunate şi ciudate minuni, atâtea încât vor rătăci mulţi de la dreapta credinţă, iar de va fi cu putinţă şi pe cei aleşi. Şi îi va mări şi îi va slăvi pe jidovi şi va dezrădăcina Bisericile lui Dumnezeu şi le va preface în capişti idoleşti; şi va fi foamete şi ciumă în toată lumea, iar apele se vor usca şi pâraiele şi lacurile vor seca şi ploaia nu-şi va da roada sa pe pământ…Atunci va trece anul ca luna şi luna ca săptămâna şi săptămâna ca ziua şi ziua ca ceasul şi ceasul ca minutul, pentru robii cei aleşi ai lui Dumnezeu. – sa nu zici ca timpul nu alearga.

      CUVANT DESPRE ANTIHRIST al Sfantului Ioan Damaschin
      “Se cuvine să se ştie că trebuie să vină Antihrist. Este antihrist tot cel care nu mărturiseşte că Fiul lui Dumnezeu a venit în trup (1 Ioan 4, 3; 2 Ioan 7), că este Dumnezeu desăvârşit şi că S-a făcut om desăvârşit, fiind în acelaşi timp şi Dumnezeu. Dar în sens propriu şi special, Antihrist se numeşte acela care vine la sfârşitul veacului.
      Când spune Apostolul „în Biserica lui Dumnezeu”, nu vorbeşte de Biserica noastră, ci de cea veche, cea iudaică. Căci Antihrist nu va veni la noi, ci la iudei. Nu va veni pentru Hristos, ci contra lui Hristos; pentru acest motiv se şi numeşte Antihrist.

      Sf.Efrem Sirul despre antihrist
      Luaţi aminte, fraţii mei, la covârşirea fiarei şi meşteşugirile vicleniei, ….să fie silit a primi pecetea aceluia, păgânescul chip …. ci peste mâna dreaptă, aşijderea şi pe frunte, ca să nu aibă stăpânire omul a se pecetlui cu mâna dreaptă cu semnul Sfintei Cruci, iar pe frunte nicidecum a se însemna cu Sfântul Nume al Domnului, nici cu Preaslăvita şi Cinstita Cruce a lui Hristos şi Mântuitorului nostru. – prin primirea oricarei forme de paganism , crestinul primeste automat pecetea fiarei si nu isi va mai face cruce nu ca nu va mai putea ci din cauza faptului ca asa a ales el nemaicrezand in Hristos-Dumnezeu.

      Mie mi-a placut ca si parintele Arsenie Boca a zis ca dupa steaua cu cinci colturi, pe care o stim, vine cea cu sase colturi, anarhia, si va fi vai si amar de lume. Si pot zice ca a avut dreptate, mie in suta. Dar lumea pesemne ca nu s-a prins de ideea aceea cu steluta cu sase colturi iar anarhia pesemne ca asteapta sa fie ca in filmele cu Mad Max !!!
      Am vazut multe pareri de astea hilare pe net !!!

      Uite sa-ti zic si de chestia aia pe care tu o interpretezi a fi despre refacerea templului evreilor :
      6. Învierea lui Hristos şi învierea noastră [Amos 9:11]

      În ziua aceea voi ridica cortul cel căzut al lui David şi voi drege spărturile lui şi dărâmăturile le voi ridica la loc şi-l voi zidi ca în vremurile cele dintru început [Amos 9:11].

      Cortul cel căzut al nostru a fost ridicat de către Hristos Iisus. Sfântul Ioan Gură de Aur, atunci când interpretează: Cuvântul S-a făcut trup şi S-a sălăşluit între noi şi am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har şi de adevăr [Ioan 1:14] – spune următoarele: „…de-acum, Domnul locuieşte aici pe vecie, căci El cu trupul nostru S-a înveşmântat nu ca să-l arunce de la o vreme, ci ca să-l aibă cu Sine întotdeauna.” Mai mult decât atât, iată ce spune el în continuare despre cortul acesta al nostru: „Firea noastră cea omenească a căzut, stricându-se cu totul; drept aceasta, nu se mai poate ridica dintr-o asemenea cădere, fără ajutorul lui Dumnezeu. Cu neputinţă ne-ar mai fi fost nouă să ne ridicăm, dacă Domnul, Cel ce pe toate cu desăvârşire le-a făcut, nu Şi-ar fi întins, milostiv, braţele Sale cele atotputernice către noi, şi dacă nu ne-ar fi pecetluit cu pecetea chipului Său, prin naşterea din nou, din apă şi din Duhul. Şi bagă de seamă, rogu-te, adâncimea de negrăit a tainei prin care s-a făcut aceasta. În cortul acesta El Şi-a făcut sălaş pe vecie, căci El însuşi S-a îmbrăcat cu trupul nostru cel stricăcios, dar nu ca să-l arunce de la o vreme, ci ca să-l aibă cu Sine întotdeauna. De nu s-ar fi întâmplat aceasta întocmai, atunci nu l-ar mai fi socotit vrednic de a fi purtat pe tronul slavei, nici nu ar fi îngăduit să I se închine, cât îl purta, mulţimea de fiinţe cereşti, îngerii, arhanghelii, tronurile, începătoriile, domniile, puterile. Ce cuvânt, ce gând poate să vorbească despre onoarea aceasta de neînchipuit pe care Dumnezeu o face omului, o onoare minunată, dar şi înfricoşătoare, în acelaşi timp! Căci atât de măreţe sunt faptele lui Dumnezeu, atât de minunate sunt foloasele acestora, încât a vorbi lămurit despre ele nu doar limba omului îşi vădeşte neputinţa, ci şi puterea îngerilor îşi arată slăbiciunea.”
      Sfântul Cosma Melodul (secolul al VH-lea), episcopul Maiumei, ne pune înainte, cu ocazia Sâmbetei celei Mari, o alcătuire plină de învăţăminte, aşa ca aceasta: „Stricatu-s-a Templul cel preacurat, dar împreună a ridicat cortul cel căzut [cf. Amos 9:11; Ioan 2:19], că al doilea Adam, Cel ce locuieşte întru înălţime, S-a pogorât la Adam cel dintâi, până la cămările iadului. Pe Care, tineri, binecuvântaţi-L, preoţi, lăudaţi-L, popoare, preaînălţaţi-L întru toţi vecii.” De asemenea, îl mai cinstim pe Prorocul Amos şi cu ocazia praznicului Naşterii Maicii Domnului, când cântăm cu toţii: „Plinitu-s-a prorocia celui ce strigă: Ridica-voi cortul cel căzut al sfinţitului David [cf. Amos 9:11], carele întru tine, Preacurată, mai înainte s-a închipuit; prin care toată firea oamenilor, în trupul lui Dumnezeu, de iznoavă s-a zidit.”
      Sa-mi zici daca nu am fost prea clar pe undeva .

      Stai ,ca era sa uit , sa-ti zic si tie despre smochin ca te-am vazut ca nu stii.
      Sinagoga iudeilor [Zaharia 11:l-3, 6, 8; 12:11]
      A. Deschide, Libane, porţile tale, ca focul să mistuie cedrii tăi! [Zaharia 11:1] Sfântul Chiril al Alexandriei, într-o omilie la Evanghelia după Sfântul Luca [cf. Luca 13:7-9], spune.că „Hristos compară sinagoga iudeilor cu un smochin, căci adeseori Scriptura îi aseamănă pe ei cu diverse plante, cum ar fi de pildă viţa-de-vie [cf. Osea 10:1], măslinul [cf. Ieremia 11:16] sau chiar cu pădurea […]. Iar un altul dintre proroci, comparând-o cu Muntele Liban, spune: Deschide, Libane, porţile tale, ca focul să mistuie cedrii tăi! [Zaharia 11:1]. Căci pădurea care a fost în Ierusalim – adică locuitorii cetăţii, atât de mulţi, încât era cu neputinţă să-i numeri – a fost mistuită de foc. După cum spuneam aşadar […], Domnul Hristos Se foloseşte de imaginea smochinului, pentru a vorbi despre sinagoga iudeilor” …..

  29. marin zice:

    Biserica Lui Hristos in lume acum a mai ramas reprezentata numai de cateva (unele) Biserici Ortodoxe pastratoare ale calendarului patristic bisericesc ( „stil vechi” ) , care chiar daca nu sunt din diverse motive toate in comuniune euharistica , totusi , se afla in acelasi Duh al slujirii Domnului .
    De exemplu , mult hulita de catre unii Biserica din Catacombe din Rusia este pe deplin ortodoxa , si sunt extrem de mirat cum unii pot vedea ortodoxie intr-o adunare care a facut planurile bolsevicilor si mai nou gireaza expansionismul panslavist al lui Putin .
    Putem sa ne ghidam cine e in Biserica dupa hotararile sinoadelor Ecumenice si Locale ; intre acestea se afla si sinodul local al ROCOR din 1983 care a dat anatemei ecumenismul ; de atunci se poate spune fara a gresi ca ortodoxia oficiala nu mai e in Biserica .
    Dar acestea trebuiesc cautate a fi intelese in duh , nu „academic” sau gramatical , ca de experti analisti e plina lumea ; personal am vazut unele interpretari care m-au stupefiat . Dar astea sunt vremurile actuale , in care inselarea atinge cote de neimaginat in trecut .
    Uite , imi place mult un text al Sfantului Ioan Iacob Hozevitul , graitor pentru ce am scris :
    „+ Din această pildă putem cunoaşte câtă cumpătare aveau Sfinţii Părinţi când era vorba de taina Credinţei. Lepădarea ucenicului s-a făcut prin neştiinţă, din cauza prostimii lui. Iar dacă se întâmpla cumva ca cineva să tăgăduiască cu bună ştiinţă sfânta şi dreapta Credinţă, atunci toţi se tânguiau pentru el, ca şi pentru cel mort, şi nimeni dintre credincioşi nu aveau voie să facă legături cu cel lepădat.
    Mai tare se fereau de el, decât de cel bolnav de ciumă. În asemenea cazuri Biserica punea legătură de afurisenie pentru cel căzut din credinţă şi numai după o lungă pocăinţă era primit din nou între credincioşi, însă nu avea voie să se împărtăşească până în ceasul morţii, iar dacă era cumva cleric, atunci pierdea dreptul la slujbă pentru toată viaţa. Aşa era în vremea veche.
    Dar astăzi, ce ne este dat să vedem în lumea creştinilor noştri? Cutare frate sau cutare cleric predică învăţătura comunistă, laudă dogmele cele fără Dumnezeu (ale ateilor), ba fac şi tovărăşie cu dânşii şi nimeni ne se fereşte de el şi nici nu i se dă pedeapsa cuvenită. Unii se mai feresc puţin de cei înşelaţi, alţii însă se sfiesc, temându-se de răzbunare, iar alţii mai habotnici îi laudă pe unii ca aceştia că au îndrăzneală şi sunt râvnitori pentru dreptate. (Dumnezeu Sfântul să ne păzească de asemenea înşelăciune!)
    Dacă socotim bine, vedem că înşelăciunea comunistă, cu întunericul masoneriei şi cu toată ceata ateilor din Apus nu este altceva decât o lepădare de Credinţă. Ca să fie protejaţi de guvernul ateilor, păstorii cei duhovniceşti ascund astăzi toiagul mustrării şi pleacă steagul credinţei în faţa stăpânirii lumeşti. Ba unii îi laudă pe stăpânitorii comunişti şi le fac paradă (Te deumuri). Se tem păstorii să nu jignească pe fiarele cele cuvântătoare.”

    Am observat la tine ca incerci sa intelegi cele ale bisericii din vremurile harului , prin apelarea la cele din vremurile legii . Nu-i rau dar , dupa asa o metoda nu poti intelege decat in parte . Unele chestii pur si simplu nu pot fi intelese astfel , ci numai cautand cele intamplate in trecut tot sub har .

    In ce priveste partea a doua a comentariului , sinagoga nu era Biserica Lui Hristos , ci mai degraba o prefigurare a acesteia ; atunci era lege , acum este har .
    Dupa Judecata , cand „timp nu va mai fi” Biserica va fi Biserica Biruitoare , acea in care „dreptii ca Soarele vor straluci” .

  30. marin zice:

    @ Ideea era ,unde vream eu sa ajung, templul ala al lui Dumnezeu, adica primul, adica Sinagoga evreilor, adica adunarea evreilor este deja realizat daca intelegi cele spuse in mod duhovniceste, cum s-ar zice, si nu fizic, trupeste cum fac evreii si sectantii.
    Da , inteleg ce spui si sunt de acord . Acum daca e sa largim un pic interpretarea , cred ca ii putem numi „iudei” (falsi iudei) , nu numai pe evrei , ci si neamurile care cad sub inselarea antihristica .
    Bune si talcuirile despre ridicarea cortului cazut , da stii si tu ca acelasi verset se poate referi la mai multe evenimente , si uneori are diferite talcuiri , chiar opuse , dar adevarate toate .
    In alta ordine de idei , tu chiar crezi ca evreii si ah se vor poticni de refacerea templului , avand in vedere ca detin aproape toata puterea globala ??? Antihrist va ridica un cort fals si va incerca sa foloseasca Biblia pentru a insela .
    „Iulian s-a gandit sa reconstruiasca cu o cheltuiala extravaganta Templul care sa fie mandria Ierusalimului inca o data si l-a angajat in acest sens pe Alypius din Antiohia. Alypius s-a apucat puternic de lucru si a fost secondat de guvernatorul provinciei atunci cand bile inspaimantatoare de foc au distrus fundatiile. Aceste [bile] si-au continuat atacurile pana cand muncitorii, dupa incercari repetate, nu s-au mai putut apropia mai mult si s-a renuntat la aceasta incercare.” —Ammianus Marcellinus
    Istoricul asta de a scris despre asta il aprecia pe Iulian Apostatul . Imparatul asta pagan , razboindu-se cu crestinii , a vrut sa recladeasca templul din Ierusalim , pentru a arata falsitatea profetiilor crestine privind sfarsitul vremurilor legat de reconstructia templului , dar pur si simplu nu a reusit .
    Sfantul Ioan Iacob Hozevitul romanul – DESPRE SFÂNTA CRUCE
    Domnul nostru Iisus Hristos ne-a dăruit nouă celor credincioşi Semnul Sfintei Cruci, ca să ne fie ca armă nebiruită împotriva a tot răul, dar mai ales împotriva nevăzuŃilor vrăjmaşi. Nimeni dintre creştini nu se îndoieşte despre asta.
    Însă mai minunat este că Semnul Sfintei Cruci lucrează şi celor necredincioşi, când vrea Dumnezeu ca să iconomisească mântuirea lor. Pentru asta voi aduce oarecari pilde din istorie şi din Vietile Sfintilor.
    Împăratul Iulian Paravatul (adică lepădatul de lege, apostatul) era nepotul Sfântului Constantin cel Mare. El a fost crescut de mic în legea creştinească şi a învătat mai întâi carte prin mânăstirile Capadochiei, unde a îmbrăcat şi haina călugărească.
    Mai târziu a fost dăscălit de filosofii păgâni, cari duşmăneau de moarte creştinismul. Fermecat de filosofia păgânească, tânărul print a început să urască credinta creştină şi a făgăduit păgânilor că dacă ajunge împărat, ridică iarăşi închinarea la idoli (care era oprită de Sf. Constantin). Împins de ambiia măririi s-a împrietenit cu cei mai aprigi duşmani ai creştinismului şi mai ales cu vrăjitori, cari l-au ajutat. Dar dintre toti s-a arătat mai iscusit la înşelăciune un vrăjitor evreu. Acesta i-a făgăduit că îl va ajuta la scopul lui, dar i-a pus conditia să se lepede de Hristos. Jidovul (ca un vrednic urmaş al lui Iuda) l-a îndemnat pe tânărul Iulian ca să facă lepădarea în scris pe hârtie şi să meargă el singur în capiştea idolească ca s-o încredineze
    demonilor. I-a pus în vedere ca atunci când aruncă scrisoarea în văzduh să cheme pe demoni, dar nu cumva să facă Semnul Crucii.
    Dar în clipa când a aruncat scrisoarea în capişte, s-a arătat o tabără întreagă de demoni. Spăimântându-se de chipul lor, Iulian a făcut semnul crucii (din obişnuintă) şi atunci demonii au fugit în adâncul iadului, neprimindu-i scrisoarea. Poşta satanei n-a suferit semnul crucii, ea cerea alt timbru pentru scrisoarea lepădării.
    Atunci s-a dus nebunul tânăr iarăşi la jidovul vrăjitor ca să întrebe care este pricina neizbutirii. Iar acela i-a tâlcuit că semnul crucii a stricat treaba.
    Pentru că are obiceiul să facă cruce atunci când se sperie, l-a învătat afurisitul ca să junghie un prunc botezat şi să aducă la dânsul inima pruncului. Atunci să fie sigur că semnul crucii nu mai împiedică treaba. Făcând după sfatul jidovului, nu s-au mai speriat poştaşii iadului când le-a aruncat scrisoarea, ci au primit-o, căci mâinile celui lepădat erau acum mânjite de sânge nevinovat.
    Prin lucrarea vrăjilor şi prin tot felul de uneltiri viclene, Iulian Paravatul a ajuns împărat la Constantinopol după moartea feciorilor Sfântului Constantin.
    În vremea împărătiei lui credinta creştinească a fost prigonită în chip ascuns, întocmai cum face stăpânirea comunistă în ziua de azi. N-a închis Bisericile, dar a încurajat închinarea la idoli. Averea Bisericii a fost sechestrată de stat pentru întretinerea spitalelor şi a capiştilor păgâneşti. Creştinii au fost scoşi din functiile statului şi din şcoli. Ereticii cari erau afurisiti de Soborul Bisericii au fost puşi iarăşi în drepturi ca să pricinuiască împerechere şi sminteală în norodul pravoslavnic.
    După ce a slăbit Biserica şi a vătămat-o mai rău decât împăratii păgâni, vipera aceasta vicleană (cum îi zicea Sfântul Vasile lui Iulian) le-a dat ajutor jidovilor ca să zidească din nou Templul din Ierusalim.
    Prin asta căuta să arate că sunt mincinoase cuvintele Domnului, cari au fost rostite pentru risipirea templului.
    Dar când au început să facă şanturi pentru temelie, atunci s-a cutremurat pământul şi a ieşit din adânc pară de foc şi pucioasă. Pentru asta n-au mai îndrăznit să lucreze.
    În vremea aceea a fost închis şi sfântul Atanasie cel Mare, căci el era socotit ca cel mai mare duşman al lui Iulian. Şi căuta în tot chipul să-l omoare pe Sfânt, dar Dumnezeu i-a scurtat zilele tiranului. Căci în vremea când era în război cu barbarii, Sfântul Mucenic Mercurie l-a săgetat în inimă. Atunci Iulian cunoscând de unde vine pedeapsa a strigat: „M-ai învins Galileanule!” În vremea aceea Sf. Vasile se afla în Biserică, rugându-se Sfântului Mercurieca să ajute pe norodul pravoslavnic şi să facă izbândă asupra tiranului.
    Deodată vede că chipul Sfântului Mercurie a pierit de pe icoană. Rugându-se cu mai multe lacrămi, s-a arătat iarăşi chipul Sf. Mucenic ca şi mai înainte şi a grăit către Sf. Vasile: „Să mă ierti căci n-am fost aici, ci am mers ca să pierd pe tiranul Iulian!” În felul acesta s-a izbăvit creştinătatea de cel mai primejdios vrăjmaş, care se arăta în fată că este creştin, iar cu lucrul era păgân.

    Sfantul Ioan Iacob despre Apocalipsa :
    FIARA APOCALIPTICĂ
    cu 7 capete şi 10 coarne
    (Apocalips cap. 13)
    Acum sporeşte răutatea
    Deschis-a şcoala Antihrist
    Şi dăscăleşte multă lume
    Cu „alfabetul ateist”!

    Căci astăzi „fiara cea gândită”
    Îşi mişcă capetele ei:
    Masonieria, comunismul
    Şi otrăvitii de evrei!

    Papalitatea eretică
    Şi cu păgânii din Agar
    Aruncă mai cu îndârjire
    Săgetile lui Veliar!

    Din şapte capete de fiară,
    Aceste cinci s-au arătat,
    Iar când se vor ivi şi restul,
    Sfârşitul s-a apropiat!

    Va mai ieşi o altă fiară
    Cu două coarne ca de miel
    Iar glasul ei ca de balaur,
    Având putere de la el.

    Mai are fiara zece coarne
    Cu semnele lui „Lucifer”,
    Sunt patimile pierzătoare
    Ce strigă astăzi către cer.

    Aceasta este „urâciunea”
    Ce va şedea pe locul Sfânt
    Şi cu putere diavolească
    Va fi stăpână pe pământ!

    Credeam ca imi vei spune de smochin ceva in context eshatologic , asa intelesesem eu .
    Acum te-as ruga si eu ceva . Daca ai talcuirea sfantului Ioan Gura de Aur la Daniel , ca eu nu am gasit-o pe nicaieri ; m-ar interesa in special Daniel 7,25 in cazul in care nu o ai in forma electronica .
    @ prin primirea oricarei forme de paganism , crestinul primeste automat pecetea fiarei si nu isi va mai face cruce nu ca nu va mai putea ci din cauza faptului ca asa a ales el nemaicrezand in Hristos-Dumnezeu.
    De acord , dar asta nu inseamna ca la sfarsit nu va fi si o astfel de pecetuire , ca altfel nu ar fi vorbit Apocalipsa de un semn ; diavolul nu poate lucra decat la nivel fizic , iar semnul de la sfarsitul vremurilor , cred ca va fi o pecetluire fizica care va avea ca si consecinta caderea din har a celor care-l accepta , fara putinta de pocainta , caci cei care nu sunt pecetluiti cu 666 se mai pot pocai. Aici e diferenta .

  31. marin zice:

    @Biserica este formata din oameni ,ei alcatuiesc trupul Bisericii ,nu? Adica Biserica nu sunt zidurile, aici vream sa ajung cu rationamentul
    Clar ca e formata din oameni , doar Hristos nu se adreseaza zidurilor bisericilor (Smirna , Pergam,Filadelphia) din Apocalipsa ci comunitatilor crestine ; sunt un pic nedumerit cum de m-ai intrebat asa ceva .

  32. doktoru zice:

    Tu raspunzi doar la ce vrei tu ,nu la tot ce iti zic eu si dai exemple care raman in irelevanta.Adica alegi ce-ti place din cauza ca nu vrei sa vezi unele chestii absolut epatante pt ochi. Mi-ai dat poezia aia ,care nu e rea, dar nu pune toate problemele cum trebuie si iti zice de ex. despre unele capete ale fiarei care sunt false(adica problema este pusa in mod gresit), ori capetele alea trebuiau sa fie imparatii nu ,nu stiu ce organizatii sau sisteme sociale etc.
    Ok si cu iudeii si falsii iudei ,asa este ca ne-a arata Sf.Pavel aceasta chestie. Greseala survine in urma faptului de a-i mai crede pe evreii ca au ceva de a face cu David. Cortul in intelegere duhovniceasca reprezinta corpul omenesc nu templul ala aiurea al evreilor care nu mai au de a face absolut deloc cu Dumnezeu, nici cat negrul sub unghie. Oare nu stim ca evreii se inchina dracilor ?…deci nu facem confuzii…
    Partea cu smochinul este foarte buna , nu stiu ce parte eshatologica vrei tu .Legea este duhovniceasca dar este pt timpul de acum nu despre viitoare Imparatie a Cerurilor. Acele lucruri vor trebui a fi vazute, deocamdata nu putem vorbi despre ele, ca nici nu avem cum pt ca nu cunoastem ci poate doar in presupuneri aiurea.Si ,parerea mea ,inceteaza sa mai crezi aiurea in peceti fizice tip 666. Acela-i semnul de recunoastere al fiarei, pt cei care cauta, si mai este si doar al celora care vor lucra pt antihrist ,in mod simtit si gandit, adica mana si frunte. Pe aceasta nu ai citit-o la Sf Andrei al Cezareei la talcuirea lui la Apocalipsa ? Sau nu-ti place din cauza ca-ti contrazice parerile ???

    O sa ma uit sa vad daca gasesc ceva despre Daniel 7,25 dar sper ca nu vrei sa faci o paralela intre vremi si calendar ? Caci ar fi o prostie mare de tot !!! Si are provenienta penticostala…
    Te-am intrebat de Biserica formata din oameni si nu din ziduri ca sa poti face legatura intre sinagoga evreilor, adica adunarea evreilor si Biserica crestinilor, adica adunarea crestinilor, ecclesia si sa vezi ca au puncte in comun.Ti-am dat niste parti din niste prorocii ,si alea subliniate, ca sa porneasca motorasele de la cerebel, si sa vezi ca asa cum a zis Sf.Ipolit al Romei antihristul ii va aduna pe evrei , lucru deja intamplat de ceva vreme incoace si voi tot nu vedeti nimic.Ma usureaza gandul ca este scris ca aia din ultima vreme sunt toti tip planta si ca pesemne daca le vorbesti de izbesti de zidul mintii lor si asta in mod repetat daca nu te prinzi din prima !!!
    Ti-am dat de la Sf.Nil ca sa vezi ca atunci cand vor zbura oamenii, cand vor inota pe sub apa ca pestii cand vor vorbi peste distante uriase peste pamant tu te afli deja in timpul lui antihrist care nu mai este doar gandit ci si foarte simtit.
    Ti-am zis si din Sf. Metodie ca sa vezi ca si timpul este scurtat in acele timpuri de sfarsit si astazi intradevar timpul mai mult decat zboara si totusi nimeni nu face acest gen de asocieri….ciudat, da foarte ciudat…

    Ti-am zis si din prietenul tau Parintele Serafim Rose ca a scris , ca si o parere alternativa la aceasta opinie supergeneralizata a personalizarii antihristului, ca mai era din vechime de la Sf.Parinti aceasta opinie ca antihristul sa fie de fapt o imparatie. Parere mentionata in treacat si de un grec,parintele Gouvallis Daniel ,dar care a picat la sfarsit in talcuire cu miros protestant si a zis ca aceea imparatie ar fi de fapt UE, lucru foarte prost de altfel.Am amintit si de capitala antihristului de la Ierusalim ca sa vezi ca de curand a fost reinfintata si poate suna in cap beculete si se aprin clopotele,poate, poate….dar se pare ca talcuirile moderne, pline de chestii neo-protestante sunt cu mult mai mult decat convingatoare si toata lumea se pare ca le prefera in locul celor ortodoxe…daca-ti mai zic ca unii din sfintii din vechime credeau ca ultima saptamana de la Daniel era pt sfarsitul vremurilor si era diferita de celelalte 69 de saptamani prin lungimea ei de 70 de ani, nu stiu ce o sa mai zici, dar banuiesc ca nimik ca nu ai avea ce…iar Isaia ne si spune acest lucru foarte clar.

    Am spus si de la Sf. Damaschin ca poate se va intelege de ce unii il traduc pe antihrist ca impotrivnic lui Hristos iar altii ca inlocuitor, ca unul care se da drept Mesia (si nu Hristos).Sa se vada ca pt crestini este clar ca antihristul este unul potrivnic (plus ca crestinii il asteapta pe Hristos sa vina pe nori si nu pe jos pe pamant) iar pt evrei este unul nou care vine si se cere a fi luat ,considerat drept adevaratul lor Mesia (mesia era mai potrivit).
    Sf.Efrem ti-a aratat clar in ce fel consta acea pecete a lui antihrist, adica prin faptul ca ii va face pe aceia de la urma sa se lepede de Hristos prin acceptarea paganismului sau a orice forma a acestuia, si stim ca sunt mult ramuri, cai ale paganismului in ziua de astazi si printre crestinii care nu mai cred in Hristos ca un Dumnezeu ci au ales in schimb mistica orientala, new-age, zodiace, horoscoape, paranormale, vrajitorii, ghicitorii, alte feng-shuiuri, radiestezii si restul ,ca le stii si tu.
    Ai inteles ce a zis parintele A.Boca despre cele doua stelute? Asa cum este el contestat se pare ca a avut intradevar momentele lui de sclipire si a deslusit problema. Ai inteles de ce de cand a cazut monarhia, in mod fortat ,prin lovituri de stat, revolutii, aboliri , noi traim in anarhie prin aceste politici democrate ale oamenilor fara Dumnezeu ?…sau nici pe asta nu ai vazut-o inca ?
    Zici ca stiai asta despre smochin, dar totusi ai fi vrut ceva eshatologic ? Hi, hi…

    Zici ca va exista posibilitatea unei pecetluiri fara posibilitatea pocaintei? Pai asta suna aiurea rau,il faci pe Dumnezeu nemilos. Dumnezeu respecta libertatea omului de a alege si nu intervine.
    Deci nu are cum sa fie vreodata pacat fara posibilitate de pocainta vreodata. Ci Dumnezeu ii lasa pe aceia in invartosarea si incapatanarea inimii lor, adica ii rabda dandu-le astfel posibilitatea pocaintei indiferent de pacate. Deci aceia aleg astfel ca sa ramana nepocaindu-se vreodata. Nu ne-a invata Apostolul Pavel acestea in acel exemplul cu faraon cand zice ca Dumnezeu ii lasa pe aceia ca sa mearga pana la limita ,acceptata de Dumnezeu, a mintii lor. Adica nu Dumnezeu le impietreste inima ci din cauza ca aceia nu se intorc nici macar cu gandul la El ,atunci Dumnezeu ii lasa diavolului care ii duce din nebunie in nebunie atat cat accepta Dumnezeu. Deci ei singuri aleg aceasta incapatanare, impletita cu mandrie, si ei singuri merg pe aceasta cale a pierzaniei.
    Diavolul nu lucreaza fizic ci noi vedem urmarile aceluia in actiunile oamenilor si in faptele lor. Nu diavolul se arata fizic ca este duh si este imaterial si necorporal .Lucrarea lui este doar de influentare a vointei omului si schimbarii inimii,sau mintii mai modern , a omului.

    Dar uite ca pe asta nu o stiai :
    Că smochinul nu va rodi şi roade nu vor fi în vii;truda măslinului va fi înşelare,câmpurile hrană nu vor da;oile şi-au părăsit păşunea,boi lângă iesle nu mai sunt.
    Sau alta varianta
    Smochinul să nu mai înmugurească şi via rod să nu mai dea; înşelătoare să fie rodirea măslinului, şi ogoarele nimic să nu rodească! Turme să nu mai fie în ţarcuri şi vite în staule niciodată!
    Ce intelegi tu de aici, evident nu in mod eshatologic ?!!!
    O sa caut sa vad daca gasesc cate ceva despre Daniel 7, 25 dar nu stiu sigur ce o sa gasesc exact la verset, mai repede ceva general.
    PS – Sper ca ai inteles ca smochinul este sinagoga evreilor, adica adunarea evreilor inapoi in vechiul loc,in Ierusalim, ca aceasta reprezinta infrunzirea smochinului. Si ca este scris ca smochinul doar infrunzeste si nu va aduce roade de nici o culoare pt ca roadele sunt doar intru Hristos.Lucru care il vedem cu ochii nostrii azi…sper ca nu crezi ca evreii se vor mai convertii la ortodoxie vreodata ???!!!… inseamana ca nu ai citit explicatia Sf.Andrei cel Nebun pt Hristos…sau daca ai citit profetiile le-ai inteles in stil protestant.
    O sa caut despre nea Daniel dar acum vreau sa fac o instalare de windows la laptop ca are unele mici bubitze.

  33. marin zice:

    @ Tu raspunzi doar la ce vrei tu ,nu la tot ce iti zic eu si dai exemple care raman in irelevanta.Adica alegi ce-ti place din cauza ca nu vrei sa vezi unele chestii absolut epatante pt ochi.
    Raspund si eu la ce pot in limita timpului disponibil ; daca vrei raspunsuri la tot ce scrii , pai incearca sa discutam punct cu punct aspectele dorite . Nu am timp de comentarii foarte lungi ; si asa m-a cam luat nevestica in vizor ca sunt cam „scriitor” !
    @ Sper ca ai inteles ca smochinul este sinagoga evreilor, adica adunarea evreilor inapoi in vechiul loc,in Ierusalim, ca aceasta reprezinta infrunzirea smochinului.
    Legatura dintre infrunzire si adunarea la Ierusalim nu o cunosc ; totusi , pilda smochinului e aplicabila si celorlalti care nu aduc roade , nu numai evreilor .
    @ Diavolul nu lucreaza fizic ci noi vedem urmarile aceluia in actiunile oamenilor si in faptele lor. Nu diavolul se arata fizic ca este duh si este imaterial si necorporal .Lucrarea lui este doar de influentare a vointei omului si schimbarii inimii,sau mintii mai modern , a omului.
    Sunt uimit sa aflu ca nu cunoasti ca diavolul desi e duh , este material , fizic , dintr-o materie fina ; la fel si sufletul omului este alcatuit dintr-o materie fina .
    Dumnezeu este singur imaterial , creatia este materiala in intregime !
    Eu ti-am dat cateva referiri din Sfantul Ioan Iacob , pentru a sublinia ideea aceea din talcuirea Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos vad ca identifica desfranata de pe 7 munti cu Constantinopolul , lucru care ma face un pic sceptic .
    @ Zici ca va exista posibilitatea unei pecetluiri fara posibilitatea pocaintei? Pai asta suna aiurea rau,il faci pe Dumnezeu nemilos. Dumnezeu respecta libertatea omului de a alege si nu intervine.
    Asta e o interpretare sentimental-pietista care nu are legatura cu realitatea . Abia asteapta unii habauci sa auda asa ceva , ca sa sara si ei ca Dumnezeu e nemilos ca pe unii ii condamna la chinuri vesnice … De ce vesnice , ca daca ar fi bun ar trebui sa-i ierte dupa o indelungata suferinta … Asa gandesc unii prosti , dar care nu se intreaba daca indivizi precum ghingis han ,stalin , hitler si alti descreierati de teapa lor merita iertati , chiar si fara ca ei sa fi vrut vreodata lucrul asta .
    Apocalipsa vorbeste clar de imposibilitatea pocaintei celor care accepta semnul :

    Apocalipsa 14
    9 . ……Cine se închină fiarei şi chipului ei şi primeşte semnul ei pe fruntea lui, sau pe mâna lui,
    10. Va bea şi el din vinul aprinderii lui Dumnezeu, turnat neamestecat, în potirul mâniei Sale, şi se va chinui în foc şi în pucioasă, înaintea sfinţilor îngeri şi înaintea Mielului.
    11. Şi fumul chinului lor se suie în vecii vecilor. Şi nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei şi chipului ei şi oricine primeşte semnul numelui ei.

    • marin zice:

      Semnul fiarei 666 inlatura posibilitatea pocaintei :
      Sf. Ipolit zice: „Si toţi vor veni către el pentru ca să i se închine si sa i se dea semnul fiarei, pe mâna dreaptă sau pe frunte, încât să nu poată nimeni ca sa-si mai facă semnul crucii nici ca sa-si mai însemneze cineva membrele trupului său, ci-l va adora pe Antihrist, si pocăinţă nu va avea, pentru ca se va împietri sufletul său, şi va fi ademenit la planul lui cu puţine alimente: si prin semnul 666 se va tăgădui botezul pe care l-am primit, se va tăgădui credinţa noastră si se va aduce închinare diavolului.”

  34. doktoru zice:

    Salut.
    Eu vorbesc destul de punctual ,mai mult nu stiu cum as putea face. Despre lipsa aia de pocainta sau despre imposibilitatea de a se pocai eu mi-am spus punctul de vedere mai sus si am aratat ca aceia nu vor vrea ei insisi sa se pocaiasca nu ca nu vor putea efectiv. Ci doar din cauza ca sunt amagiti de fiara, prin tot felul de chestii ,lor nici macar nu le trece prin cap ca gresesc si ca ar trebui sa se pocaiasca.Cred ca din cauza vremurilor si din cauza ca Dumnezeu le ingaduie foarte multe ei se cred intr-un fel triumfatori si siguri pe pozitie si cred ca este bine ce fac.Nu cred ca eu sunt prea sentimentalist sau, mai rau, pios !!! ci chiar dimpotriva. Dar sa nu uitam ca Dumnezeu este totusi milos. Dar cu o conditie ,sa vada ca si oamenii se straduie si ei cat de cat ,sau fiecare cat poate. Dar daca oamenii nu vor atunci nici Dumnezeu nu le calca voia. Dumnezeu i-a chemat pe toti, vezi aici inca un motiv in plus ca sa crezi ca propovaduirea a fost de mult incheiata – asta ca sa nu mai astepti o alta, fie ea si in forma ortodoxa – dar nu toti au ascultat sau asculta.
    Vezi ca sfintii de demult nu au inteles simbolistica lui 666 , altfel aveam explicatii mai clare. Si sfintii au presupus unele chestii iar pe de alta parte trebuie sa stim ca nici sfintii din vechime nu s-au ingramadit sa talcuiasca la Apocalipsa din cauza ca la inceput le suna cam aiurea si de abia mai apoi cate unii, dar putini, s-au mai incumetat sa zica cate ceva despre ea. Asa ca la Apocalipsa nu este ca la dogme si canoane. Aici mai este de lucru, acolo totul este clar, nu se mai discuta.
    Expres despre Daniel 7,25 nu am gasit de la Sf.Ioan Gura de Aur ceva, dar poti sa-ti recomand, asta daca nu ai citit, Omiliile contra iudeilor – toate opt – dar in special 4-7 .Sunt foarte interesante, cred eu, si sfantul explica multe acolo despre evrei.
    Oricum eu nu am gasit decat pasaje talcuite de la Daniel prorocul , nu stiu daca exista in limba romana ceva , ca in engleza am gasit pe la bibliografii dar nu am acces la ele.
    Pot sa-ti dau o mica compilatie de la Daniel din unii Sf.Parinti despre capitolul 7 in general si despre problematica antihristului in general. Banuiesc ca despre viziunea celor patru fiare a lui Daniel nu te intereseaza, iar despre Cel Vechi de Zile am pus si pe blogul lui Andrei, iti dau mai departe de la Daniel 15 pana la sfarsit, adica versetul 28.

    Antihrist [Daniel 7:15-28]
    Pentru aceasta, eu, Daniel, am fost tulburat cu duhul meu şi vedeniile pe care le-am avut mă înspăimântau. M-am apropiat atunci de unul din cei de faţă şi l-am rugat să-mi spună adevărul privitor la toate acestea. Şi el mi-a vorbit şi mi-a făcut cunoscut înţelesul acestor lucruri. „Aceste fiare, patru la număr, înseamnă că patru regi se vor ridica pe pământ, şi sfinţii Celui Preaînalt vor primi regatul şi îl vor ţine în stăpânire în veci şi în vecii vecilor. „ [Daniel 7:15-l8]

    După aceasta l-am rugat să-mi spună adevărul despre fiara a patra, care se deosebea de toate celelalte şi care era afară din cale de înspăimântătoare, cu dinţi de fier şi cu gheare de aramă şi care mânca, sfărâma, iar ceea ce rămânea călca în picioare; şi despre cele zece coarne care erau pe capul său şi despre celălalt care creştea şi înaintea căruia au căzut cele trei şi avea ochi şi gură care grăia lucruri mari şi care era mult mai mare decât celelalte. M-am uitat, şi cornul acela purta război cu cei sfinţi şi i-a biruit, până ce a venit Cel vechi de zile şi a făcut dreptate sfinţilor Celui Preaînalt, până ce s-a împlinit vremea şi împărăţia a ajuns sub stăpânirea sfinţilor. [Daniel 7:19-22].

    El a răspuns astfel: „Fiara a patra înseamnă că un al patrulea rege va fi pe pământ, care se va deosebi de toate celelalte regate, care va mânca tot pământul, îl va călca în picioare şi îl va zdrobi. Şi cele zece coarne înseamnă că din acest regat se vor ridica zece regi, şi un altul se va scula după ei; el se va deosebi de cei dinaintea lui şi va doborî la pământ trei regi. Şi va grăi cuvinte de defăimare împotriva Celui Preaînalt şi va asupri pe sfinţii Celui Preaînalt, şi îşi va pune în gând să schimbe sărbătorile şi legea, şi ei vor fi daţi în mâna lui o vreme şi vremuri şi jumătate de vreme. Şi judecata se va face şi i se va lua stăpânirea, ca să-l nimicească şi să-l prăbuşească pentru totdeauna. Iar regatul şi stăpânirea şi mărirea regilor de sub ceruri se vor da poporului sfinţilor Celui Preaînalt; împărăţia Lui este împărăţie veşnică şi toate stăpânirile Îi vor sluji Lui şi pe El Îl vor asculta. ” [Daniel 2:23-27]

    Iată sfârşitul vorbirii mele cu el. Pe mine, Daniel, gândurile mele m-au înfricoşat foarte şi faţa mi s-a schimbat şi am păstrat cuvântul în inima mea [Daniel 7:28].

    Cinstindu-l pe proroc, Sfântul Ioan Gură de Aur notează: „Daniel arată cinstea de care vor avea parte cei drepţi, atunci când scrie: […]a venit Cel vechi de zile şi a făcut dreptate sfinţilor Celui Preaînalt, până ce s-a împlinit vremea şi împărăţia a ajuns sub stăpânirea sfinţilor [Daniel 7:22], Iar judecata se va face prin foc. Maleahi spune: Căci El este ca focul topitorului şi ca leşia nălbitorului [Maleahi 3:2], Iar apoi drepţii se vor cinsti. Şi Daniel vorbeşte despre înviere atunci când spune: Şi mulţi dintre cei care dorm în ţărâna pământului se vor scula, unii la viaţă veşnică, iar alţii spre ocară şi ruşine veşnică [Daniel 12:2]”.

    Răspunsul Arhanghelului Gavriil cu privire la apariţia celui de-al unsprezecelea corn, care creştea, şi care este unul şi acelaşi cu cel fară de lege [cf. II Tesaloniceni 2:8-9], va fi lămurit de către Sfântul Chiril (cca 315-386), patriarh al Ierusalimului (cu începere din anul 349):, Antihristul va veni după căderea Imperiului Roman şi atunci când sfârşitul lumii va fi aproape. Zece regi ai romanilor se vor ridica împreună, domnind în locuri diferite, dar în acelaşi timp. După aceştia, un al unsprezecelea, Antihrist, va pune stăpânire prin fapte necurate şi prin vrăjitorie peste puterea Romei şi va birui pe trei dintre regi, în faţa sa, iar ceilalţi şapte i se vor închina lui [cf. Daniel 7:24]. La început se va arăta şi se va purta ca un conducător bine cumpănit şi binevoitor. Prin fapte amăgitoare şi folosindu-se de puterile sale vrăjitoreşti, îi va înşela pe iudei, astfel încât aceştia vor crede că el este mult aşteptatul Mesia. Dar după o vreme va săvârşi atâta fărădelege şi nedreptate, încât va covârşi toată fărădelegea şi toate nedreptatea care s-a săvârşit mai înainte de el, de când există lumea şi pământul. Împotriva tuturor oamenilor, dar a creştinilor mai cu seamă, va fi de o cruzime, de o ferocitate si de o neîndurare cum nu s-a mai văzut. După trei ani şi jumătate de răutăţi, va fi nimicit prin pogorârea plină de slavă şi de putere a Unuia-Născut Fiul lui Dumnezeu, Domnul Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos. El va nimici Atihristul cu suflarea gurii Sale şi îl va arunca pe vecie în focul gheenei.

    Învăţătura noastră nu este vreo invenţie sau vreo închipuire, căci ea se desprinde din Sfintele Scripturi, şi mai cu seamă din prorocia lui Daniel […]. Va birui trei regi. În mod evident, aceştia trei sunt dintre cei zece, iar ei vor fi detronaţi şi de bună seamă că el va domni alăturându-şi-i pe ceilalţi şapte. Şi va grăi cuvinte de defăimare împotriva Celui Preaînalt – spune Gavriil. Hulitor şi unul care încalcă legea este cel ce nu a primit domnia de la părinţii săi, ci a apucat-o cu ajutorul vicleşugurilor sale vrăjitoreşti.

    Putem oare să vedem caracterul faptelor sale? Lămureşte-ne pe noi, dreptule Pavel! Şi atunci se va arăta cel fără de lege, pe care Domnul Iisus îl va ucide cu suflarea gurii Sale şi-l va nimici cu strălucirea venirii Sale. Iar venirea aceluia va fi prin lucrarea lui satan, însoţită de tot felul de puteri şi de semne şi de minuni mincinoase [II Tesaloniceni 2:8-9]. Prin aceasta se referă la Satana şi la faptul că se va folosit de acesta ca de un instrument al său. Dându-şi seama că judecata şi condamnarea lui este iminentă şi că nu mai are scăpare, el nu mai face război prin intermediul altora, nu se mai foloseşte de slujitorii săi, aşa ca până acum, ci o face făţiş, cu semne şi minuni mincinoase; căci tatăl minciunii va grăi în cuvinte amăgitoare şi plăsmuiri, spre a-i face pe oameni să creadă că văd morţi care înviază, dar aceasta nu se va întâmpla în realitate; că văd şchiopi care umblă sau orbi care primesc vederea, dar nimic dintre toate aces¬tea nu se va întâmpla cu adevărat.

    Tot Pavel ne învaţă că omul păcatului, fiul pierzării, este Potrivnicul care se înalţă mai presus de tot ce se numeşte Dumnezeu, sau se cinsteşte cu închinare, aşa încât să se aşeze el în templul lui Dumnezeu, dându-se pe sine drept dumnezeu [II Tesaloniceni 2:4], Care templu? El se referă la Templul iudeilor, cel ce a fost dărâmat. Domnul opreşte ca acesta să fie templul nostru (din Ierusalim)! […] El va crea iluzia că este din seminţia lui David şi că a venit spre restaurarea Templului lui Solomon. Antihrist va veni atunci când din Templul iudeilor nu va mai rămâne piatră pe piatră, după cum Mântuitorul însuşi a prevestit [Matei 24:2] […].

    Dar adaugă Daniel: M-am uitat, şi cornul acela purta război cu cei sfinţi şi i-a biruit [Daniel 7:21]. Şi într-altă parte: Şi în vremea aceea se va scula Mihail, marele voievod care ocroteşte pe fiii poporului tău, şi va fi vreme de strâmtorare cum n-a mai fost de când sunt popoarele şi până în vremea de acum. Dar în vremea aceea, poporul tău va fi mântuit şi anume oricine va fi găsit scris în carte [Daniel 12:1], El este balaurul cel cumplit, fiara cea de temut şi cu neputinţă de a fi biruită de către om, gata să ucidă şi să înfulece. Multe locuri din Sfânta Scriptură vorbesc despre aceasta, dar pentru moment ne vom mulţumi despre aceasta cu cele deja arătate […].

    Dar Antihristul nu va domni decât trei ani şi jumătate; afirmaţia aceasta nu se bazează pe vreo scriere oarecare apocrifă, ci pe Cartea lui Daniel Prorocul, care spune: o vreme şi vremuri şi jumătate de vreme [Daniel 7:25]. O vreme este răgazul de timp de un an, în care puterea lui Antihrist va spori; dar vremuri înseamnă încă doi ani de nedreptăţi, de unde rezultă un total de trei ani; iar jumătate de vreme este şase luni. În alt loc, Daniel foloseşte aceleaşi cuvinte: a jurat pe Cel ce este viu în veci: «Va mai ţine o vreme, vremuri şi jumătate de vreme…» [Daniel 12:7]. Unii (şi anume Sfântul Hipolit) se poate să fi interpretat în acelaşi sens şi următoarele: Şi din vremea când va înceta jertfa cea de-a pururi şi va începe urâciunea pustiirii vor fi o mie două sute nouăzeci de zile [Daniel 12:11]; şi cuvântul: Fericit va fi cel ce va aştepta şi va ajunge la o mie trei sute treizeci şi cinci de zile [Daniel 12.12]. Aşadar, se poate că va fi trebuinţă, atunci, să fugim şi să ne ascundem.”

    În rândurile de mai jos redăm cuvântul profetic al Sfântului Efrem Sirul, referitor la cele ce se vor întâmpla după căderea Romei, la venirea lui Antihrist: „După ce nedreptatea se va înmulţi şi toată făptura se va pângări, atunci se va face judecata dumnezeiască, neamurile vor pieri, iar bărbatul nedreptăţii va fi dat la iveală, amăgitorul oamenilor şi pricina a toată tulburarea de pe pământ.

    În ziua aceea, fiul pierzării se va arăta pe pământ şi toate vor fi cuprinse de haos şi de neorânduială, tulburarea se va întinde pretutindeni. Soarele se va întuneca, stelele se vor desprinde şi vor cădea din ceruri. Luminătorii cereşti se vor stinge şi întunericul va acoperi tot pământul. Pământul se va cutremura atunci din temelii […]. Izvoarele şi fântânile vor seca; valurile se vor fi mistuit în adâncurile mărilor, iar peştii vor pieri cu totul. Ocârmuitorii vor înceta să mai facă judecată, iar preoţii se vor cutremura în altarele lor. Cei tari îşi vor pierde puterea. Toate vieţuitoarele de pe pământ vor fi cuprinse de toropeală. Mâinile tuturor vor atârna fără de vlagă. Cel rău se va pregăti şi venind va intra în Ierusalim. El va construi şi va Înălţa Sionul, se va face pe sine ca Dumnezeu şi intrând se va aşeza în Templu [cf. II Tesaloniceni 2:4].

    Iudeii se vor strânge în jurul lui, îi vor da slavă şi se vor aduna să-i fie alături. El va rosti cuvinte de hulă, spunând despre sine: Eu sunt Tatăl şi Fiul, cel dintâi şi cel de pe urmă şi nu este alt Dumnezeu în afară de mine. Dar în ceasul acela zece mii de iudei se vor lepăda de el şi îi vor răspunde: Tu eşti amăgitorul lumii. Căci Acela pe care părinţii noştri L-au legat pe cruce pe Golgota, Acela a mântuit toată făptura şi S-a Înălţat la Cel care L-a trimis. Cuprins de furie, cel rău va da poruncă deîndată ca toţi cei ce îl tăgăduiesc să fie ucişi de sabie. Şi din această pricină toţi vor prinde frică de el şi nu vor mai cuteza să-l tăgăduiască.

    Apoi, va începe să facă semne amăgitoare şi minuni mincinoase în cer şi pe pământ, în mări şi pe uscat. Va chema ploaia şi va ploua. Va porunci seminţelor să răsară si seminţele vor răsări. Dar acestea toate nu le va face întru adevăr, ci prin farmece. Va potoli valurile, iar acestea se vor linişti; vânturile îi vor da ascultare. Va face ca roadele să stea în pomi şi va scoate apă din pământ. Va vorbi leproşilor, iar aceştia se vor curăţi; orbilor, iar aceştia vor vedea; surzilor, iar ei vor auzi; muţilor, şi vor vorbi. Va face toate semnele pe care Domnul nostru le-a săvârşit în lumea aceasta. Dar nu va învia morţii; căci putere asupra duhurilor el nu are.
    Fulgerele vor fi slujitorii lui şi vor vesti venirea lui. Demonii vor fi puterea lui; conducătorii acestora îi vor fi ucenici. Pe ei îi va trimite în tinuturi îndepărtate şi le va da puterea de a tămădui şi aşa vor amăgi ei lumea întreagă. Apostolul a scris deja despre acestea, să ne fie nouă spre luare-aminte [cf. II Tesaloniceni 2:2-4].

    Iar când blestematul acesta va fi fost venit si se vor face semne si minuni mincinoase, poporul se va aduna la un loc şi vor veni cu toţii să vadă dumnezeul şi mulţime multă se va alătura lui şi oamenii în număr mare se vor lepăda de adevăratul Dumnezeu, iar cei din mulţimea aceasta îi vor chema şi pe ai lor să laude pe fiul pierzării. Dar vor cădea unii peste alţii şi se vor ridica unul asupra altuia cu săbii şi se vor nimici unii pe alţii. Însă cei aleşi vor zbura de la faţa lui, spre vârfurile munţilor şi pe stânci şi tulburare va fi în tot pământul, aşa cum nu s-a mai văzut de când e lumea [cf. Matei 24:21]. Inimile oamenilor se vor umple de spaimă şi confuzia îi va cuprinde pe toţi, din pricina dezordinii acesteia. Copiii se vor lepăda de părinţii lor şi se vor lua după cel rău. Preoţii vor părăsi altarele şi se vor face vestitori ai acestuia. Unii se vor ascunde în morminte şi îşi vor căuta adăpost printre cei morţi, spunând că morţii sunt fericiţi, pentru că au fost ţinuţi departe de asemenea necurăţii […].

    Enoh şi Ilie vor fi trimişi să-l înfrunte pe cel rău, printr-o întrebare plină de blândeţe. Aceşti sfinţi bărbaţi vor veni înaintea lui şi, spre a-l vădi pe fiul pierzării înaintea mulţimilor strânse în jurul său, vor întreba: Dacă tu eşti cu adevărat Dumnezeu, arată-ne ceea ce îţi cerem acum. În ce loc anume stau ascunşi Enoh şi Ilie, cei din vechime? Şi îndată cel rău va da răspuns sfinţilor: De voiesc să-i caut în ceruri, în adâncurile mării, toate sălaşurile şi ascunzişurile sunt deschise înaintea ochilor mei. Căci nu este alt Dumnezeu afară de mine; iar eu pot să fac orice, în cer şi pe pământ. Atunci ei vor răspunde fiului pierzării: De eşti tu Dumnezeu, cheamă morţii şi ei vor învia. Căci scris este În cărţile Prorocilor şi în cele ale Apostolilor că Hristos, când va să vină, va învia morţii din morminte. De nu ne vei arăta aceasta, atunci noi vom trage concluzia că Cel ce a fost răstignit este mai mare decât tine; căci El a înviat morţii şi El Însuşi S-a înălţat la ceruri întru slavă. Auzind acestea, cel rău, cuprins de mânie împotriva sfinţilor, va pune mâna pe sabie şi într-o clipită le va tăia amândurora capetele.

    Atunci, din tării se vor ridica Gavriil şi Mihail, mai-marii cetelor celor cereşti; ei se vor pogorî şi îi vor readuce pe sfinţi la viaţă. Arhanghelii se vor apropia şi îl vor înşfăca pe blestematul acela. Atunci se va auzi porunca Domnului din ceruri şi El va surpa toată puterea blestematului aceluia şi a tuturor slujitorilor lui. Şi într-o clipită Arhanghelii îl vor prăvăli în gheena. Şi toţi cei ce au crezut în el vor fi aruncaţi pe urmele lui, în mijlocul focului. Apoi Domnul Se va pogorî dintru cele înalte, întru slava cea de temut a sfinţilor Săi Îngeri şi arhangheli, iar carul Său se va opri între pământ şi ceruri. El va grăi către mare, iar marea va seca şi peştii din mijlocul ei vor pieri. Cerurile şi pământul vor trece şi întuneric va fi pretutindeni. Domnul va trimite foc pe pământ, vreme de patruzeci de zile, şi îl va curăţi de toată nedreptatea şi de toată necurăţia păcatului.

    Şi se va pregăti un divan, iar Fiul va sta de-a dreapta şi douăsprezece tronuri vor fi, pentru cei doisprezece Apostoli, precum şi aşezăminte împodobite pentru martiri şi un palat pentru sfinţi. Îngerii vor suna din trâmbiţele lor şi morţii se vor ridica din morminte. Iar când îngerii îi vor aduna laolaltă pe toţi fiii lui Adam, grâul se va aduna în hambare, iar neghina se va da focului. Cei buni vor intra în împărăţie, iar cei răi În gheena. Drepţii se vor înălţa în ceruri, iar păcătoşii vor arde în foc. Martirii vor intra în cămara de nuntă, iar cei răi vor fi izgoniţi afară, în întuneric. Dar domnia lui Hristos va fi veşnică, iar El va fi împărat în vecii vecilor.”

    Vezi ca ar trebui sa citesti neaparat omiliile contra iudeilor ale Sf.Hrisostom ca sa poti vedea unele diferente de explicatii ale sfintilor de mai sus. Caci sunt unele pareri diferite si te pot pune pe piste false.Eu la talcuiri merg pe mana Sf.Ioan Hrisostom si mai putin pe a celorlalti, asta neinsemnand ca nu am gasit multe lucruri bune si la alti sfinti. Ar mai trebui sa citesti , tot la Sf.Ioan ,din omiliile la Matei cele despre distrugerea Ierusalimului , ca sa poti intelege alte lucruri si sa poti sa-ti intregesti imaginea de ansamblu, si sa intelegi unele cronologii. Ma rog daca vrei sa afli si esti curios de anumite aspecte.
    In prorociile sfintilor de dupa Hristos trebuie sa fii atent totusi cum le citesti deoarece si sfintii au folosit alegoriile, si deci nu citi mot-a-mot ca iarasi nu vei intelege multe. Bine ar fi sa poti sa intelegi alegoriile si asta o vei face dupa ce vei citi de pe la Sf.Parinti tot ce au explicat ei.
    Spor la citit in continuare .

  35. Alin zice:

    Interesanta cateheza din aceste comentarii.

Lasă un comentariu