Ştiri necenzurate de pe frontul modernist – „Mitropolitul” Antiohian Filip alungă un preot pentru port de sutană

03 noiembrie 2010

Filip îndepărtează un preot ortodox pentru port de sutană, de Mark Stokoe

În ziua în care pe site-ul web oficial al arhiepiscopiei se publica Ordinul de ,,implementare”al Mitropolitului Filip din 22 octombrie, Mitropolitul l-a dat afară din parohia sa şi din arhiepiscopie pe părintele David Moretti, pentru neascultare din câte se pare, adică pentru portul în public al sutanei tradiţionale în locul costumului clerical. Scrisoarea care anunţa hotărârea mitropolitului a fost scurtă şi directă:

,,Către Preotul David Moretti:

Vă scriu astăzi cu tristeţe în inimă. Din pricina neascultării voastre de a urma instrucţiunile pe care le-am stabilit cu privire la veşmintele şi rânduiala liturgică, ca şi pentru comentariile peiorative pe care le-aţi făcut în public la adresa mea, vă eliberez din drepturile voastre de păstor al Bisericii Sfântul Gheorghe şi de preot în cadrul arhiepiscopiei antiohiene, începând cu data de 1 decembrie 2010.  Vă rog să faceţi în aşa fel încât să părăsiţi parohia până la data respectivă.

 Întru Hristos,

 +Mitropolitul FILIP”

 Prea multe comentarii nu putem să facem căci fapta strigă de la sine. Nu putem însă să nu ne cutremurăm de îndrăzneala mitropolitului, care el însuşi fiind în stare de neascultare faţă de Hristos, de Sfintele Canoane şi de Sfinţii Părinţi, îşi încheie această epistolă plină de ură cu expresia ,,întru Hristos”. Domnul îl va judeca şi vom fi martori cu toţii şi vom vedea dacă va mai avea aceeaşi îndrăzneală obraznică în faţa Judecătorului cel drept.

Părintele Moretti primise o avertizare prealabilă cum că aceasta purtare de sutană în public era innaceptabilă în afara săvârşirii îndatoririlor liturgice. Potrivit enoriaşilor, părintele Moretti a încetat în acel moment să mai poarte sutană în public şi adoptase ţinuta necesară cu mai mult de o lună în urmă.

Cât despre cel de-al doilea motiv invocat de către mitropolit, comentariile publice denigratoare la adresa mitropolitului, părintele Moretti a negat această acuzaţie. Cu siguranţă nu a făcut nici un astfel de comentariu ieri. Într-o fiţuică parohială adresată comunităţii sale, care anunţa hotărârea mitropolitului şi publicată ieri, părintele Moretti a scris:

,,Iubiţilor întru Hristos, comunitatea aflată sub protecţia dragului nostru Sfânt Gheorghe,

Veştile despre demiterea mea par să se fi răspândit deja. Pentru ca să nu circule mai multe poveşti, fiecare conţinând un mic adevăr în ele, am vrut ca toţi să puteţi citi cuvintele pe care mi le-a trimis Mitropolitul Filip. Rugăciunile voastre neîntrerupte pentru ierarhii noştii, cu deosebire pentru Mitropolitul Filip, sunt mai de trebuinţă acum ca niciodată. Orice fel de răspuns trebuie dat cu dragoste. Nu putem fi în acelaşi timp martori adevăraţi întru Hristos şi să ne îndreptăm împotriva a ceea ce-I este plăcut Domnului! Aduceţi-vă aminte că i-am încredinţat viaţa noastră lui Dumnezeu venind aici la Terre Haute şi ştim prea bine că Dumnezeu nu ne-a părăsit şi nici nu o va face vreodată. Străduiţi-vă să fiţi statornici la rugăciune şi faceţi o binecuvântare din orice răspuns veţi primi la aceasta, şi nu un motiv de divizare sau de răbunare.”

Un alt preot, părintele Paul Alberts, a fost transferat ieri fără nici un avertisment din parohia sa de peste 20 ani, în Sylvania, Ohio, lângă Toledo, pentru a-l înlocui pe părintele Moretti. Poate că nu este nici o coincidenţă faptul că ambii preoţi aveau legătură cu Episcopul Mark de Toledo, care a fost demis din Scaunul său de către Mitropolit ceva mai devreme tot în această săptămână. Potrivit localnicilor, Episcopul Mark participa adesea la Utrenie în Sylvania, iar părintele Moretti postase nişte fotografii şi nişte comentarii despre vizita Episcopului Mark la parohia sa în timpul Postului Mare din 2010, unde spălase picioarele enoriaşilor în Joia mare şi sfântă.

Credem că ştirea nu este atât de deosebită în sine deoarece se petrec adesea asemenea fapte şi unele chiar mai strigătoare la cer. O considerăm însă ca fiind deosebit de importantă din punct de vedere al semnificaţiei.

Acest articol a fost publicat în erezii, Ştiri necenzurate despre Biserică și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Ştiri necenzurate de pe frontul modernist – „Mitropolitul” Antiohian Filip alungă un preot pentru port de sutană

 1. Ioan B. zice:

  In afara subiectului:
  caut brosura „Minciunile de la Maglavit” scrisa de Sfantul Glicherie, si eventual un acatist scris de sfantul Glicherie, nu mai retin minte cui (cel mai probabil sfantului Gheorghe – informatie data de o maica cu care m-am intalnit „accidental”).
  Stie cineva ceva despre acestea?

 2. marin zice:

  Este vorba cred de acatistul sfantului Ilie , asa cum reiese de aici :
  Compunerea Acatistului Sfântului Ilie, cu ajutor de la
  Sfântul Înger Pãzitor

  Într-o zi de sãrbãtoare
  Când Pravila o ai sfârşit
  Ai adormit puţin,
  Fiind obosit,
  Dar Îngerul Domnului
  Din somn te-a trezit,
  Amintindu-ţi sã scrii
  Acatistul promis,
  Cum Sfântul Ilie
  Însuşi ţi-a zis.

  Îngerul încã ţi-a spus
  Cã-ţi va da ajutor
  Ca sã scrii mai cu spor.

  Atunci,
  I-ai povestit boierului sã ştie
  Sã-ţi aducã condei şi hârtie
  Şi-ai început degrabã
  A scrie.

  http://sfantulglicherie.blogspot.com/2011/02/rugaciune-marturisitoare-catr-sfantul.html

  Ma voi interesa atat de brosura cat si de acatist .

 3. dogmartist zice:

  da Acatistul Sfantului Prooroc Ilie, daca nu ma insel in ultimul Nr al Revistei editate de Mitr. Slatioara chiar au publicat o fotografie cu -Coperta originala a acestui Acatist-, in concluzie acest Acatist este in posesia redactiei. Mai multe info poti afla de la ei. Despre “Minciunile de la Maglavit” nu stiu nimic. Oricum in masura in care vei afla mai multe te rugam sa revii cu o postare aici. Doamne ajuta.

 4. un ortodox zice:

  da am acatistul compus de Sf Glicherie!!! Sf ILIE a venit la Sf Glicherie cand era inchis cu un greco catolic,a mai venit si Sf Toma de3 Maleon sa l intareasca pe Sf Glicherie si sa l mustre pe catolic..aceste minuni au fost marturisite de catolic cand a iesit din inchisoare..

  • Ioan B. zice:

   Pentru binele tuturor: fa o scanare sau o transliterare si posteaza-le aici.

   Dumenzeu sa-ti rasplateasca!

   • Ioan B. zice:

    *Dumnezeu*

   • marin zice:

    @ Ioan B
    Ti-a raspuns „un ortodox” , insa raspunsul e la spam deoarece acest asa – zis ortodox , care mai comenteaza si sub alte nume spune tot felul de neadevaruri total neargumentate la adresa BOSV si mai foloseste si un limbaj neadecvat unui ortodox .

 5. abbu zice:

  intarata-i drace….cred si eu cu ciubucul care se da la intrarea la teologie cu spaga care se cere sa ai o parohie mai acatarii….mai vind si prea sfintiile lor ceva oase pe sub mana.
  „famelie mare,renumeratie mica…”

  • marin zice:

   Corect e remuneratie , desi in opera lui Caragiale apare renumeratie ; in alta ordine de idei , crezi ca ai putea sa comentazi pe acest blog fara indemnuri catre diavol ?
   Multumesc .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s