Stiri necenzurate din “patriarhia” Moscovei – Patriarhul Kiril depânge căderea URSS şi …încă ceva-GULAG-ul !

8 iunie 2011

În timpul Sărbătorii în cinstea Scrierii şi Culturii slavone (cunoscute mai înainte de vremurile sovietice sub denumirea de Sărbătoarea Sfinţilor Chiril şi Metodie), Patriarhul Kiril a deplâns în timpul micului său discurs căderea Uniunii Sovietice ca pe cea a unei ,,naţiuni măreţe”, după care a felicitat sistemele educaţionale cu ocazia sfârşitului de an şcolar. ,,Iată o imagine despre ceea ce se petrece cu o persoană, o familie, un popor sau un stat, dacă se distruge sistemul de la rădăcină. Nu e nevoie de vânt, de cutremur sau de război: o ţară mare se poate prăbuşi în doar câteva zile iar noi suntem martori despre cum s-au petrecut lucrurile în 1990.”
Aceasta a fost o referire la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1990 care, în mintea patriarhului, era o ,,naţiune măreaţă”.

****

În alte ştiri legate de aceasta, Mitropolitul Varsanufie de Mordovia din cadrul Patriarhiei Moscovei a comemorat cea de-a 80-a aniversare în Mordovia a Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia (cunoscut în trecut sub denumirea de GULAG). (nu avem cuvinte să calificăm această faptă. Tot ce putem să ne dăm seama de aici este că viitorii ,,ierahi” ai ,,bisericii ortodoxe”  oficiale vor aduce osanale lui Antihrist pentru felul în care prigoneşte Biserica şi-i ucide pe drept credincioşi).

Această felicitare adresată unuia dintre cele mai criminale sisteme din istoria lumii este atâta de stranie încât ne-am gândit să reproducem în întregime textul mesajului:

Mesajul lui Varsanufie, Mitropolit de Saransk şi Mordovia, administrator în cadrul Patriarhiei Moscovei, în legătură cu ce-a de-a 80-a aniversare în Republica Mordovia a Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia (SFP).

Dragă Oleg! Iubiţi membri şi veterani ai Serviciului Federal al Penitenciarelor Ruse din Republica Mordovia!

Vă rog să primiţi sincerele mele felicitări cu ocazia celei de-a 80-a aniversări din Republica Mordovia a Serviciului Federal al Penitenciarelor Ruse!

Din punctul de vedere istoric, cei 80 ani sunt o perioadă relativ scurtă, dar în această perioadă aţi trecut prin toate, de la prima clădire construită într-una din pădurile de nepătruns ale Mordoviei şi până la înfăptuirea unuia dintre cele mai bune sisteme penale ruseşti, şi acoperirea întregului teritoriu dintre Potma şi Baraşeva care se întinde pe mai mult de 50 kilometri. Munca voastră zilnică de punere în execuţie a pedepsei celor ce au comis infracţiuni înseamnă a-ţi sluji patria şi cere de la voi punerea deplină în faptă a întregii voastre tării psihice şi fizice. Prin punerea în execuţie a pedepsei celor condamnaţi pentru mârşavie, vă întăriţi credinţa în justiţie (cea omenească, fireşte) iar prin aducerea condamnatului pe calea cea bună (adică reeducare cu forţa şi chiar ucidere),îl întoarceţi pe acesta înapoi la viaţă şi apăraţi publicul de alte fărădelegi (ce cuvinte pretenţionase pentru o asemenea punere criminală în practică a dreptăţii oamenilor care nu are nimic în comun cu dreptatea lui Dumnezeu!).

Din vremuri străvechi, viaţa unui soldat din Rusia înseamnă slujirea dezinteresată a altor oameni şi a fost terenul pentru a purta grija de aproapele, de a sluji Patriei şi a slăvi pe Dumnezeu. Modul de viaţă ortodox, care este o armonie în relaţiile dintre oameni şi între Dumnezeu şi oameni, a adus sens în viaţa omului şi l-a păzit de păcat şi de fărădelege. Întoarcerea la originile spirituale ale patriei mamă a făcut posibilă conjugarea eforturilor Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia cu Biserica Ortodoxă Rusă în ce priveşte educarea şi îndreptarea prizonierilor care-şi ispăşesc pedepsele în temniţă. (Incredibil! E ca şi cum Patriarhul BOR ar spune aceste cuvinte frumoase urmaşilor capilor reeducării de la Piteşti!)

Este îmbucurător să constaţi că în anii care au urmat  s-au stabilit relaţii bune de cooperare şi de colaborare între Serviciul Federal rusesc al Penitenciarelor din Rusia şi şi eparhia Saransk din Republica Mordovia, bazate pe înţelegere, respect şi încredere reciproce. Au fost create prin eforturi comune condiţiile pentru îndreptare spirituală şi morală şi pentru renaşterea convingerilor, care vor aduce neîndoios roade în vieţile multora (ce limbaj de lemn !).

După anul 2000 şi până astăzi, conducerea şi personalul Serviciul Federal rusesc al Penitenciarelor din Republica Mordovia a ridicat în coloniile de deţinuţi cinci biserici, trei dintre ele fiind în stadiu de finalizare a lucrărilor. Pe 26 aprilie 2011 s-a semnat un nou acord de cooperare şi interacţiune între Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia şi eparhia Saransk din Republica Mordovia care s-a constituit într-un nou pas în dezvoltarea relaţiilor dintre noi. Vă doresc multă sănătate, prosperitate şi să vă ajute Dumnezeu în slujba voastră săvârşită în interesul Patriei noastre.  La mulţi ani însoriţi!

 Varsanufie, Mitropolit de Saransk şi Mordovia,

Cancelar al Patriarhiei Moscovei

Sursa 

Publicitate
Acest articol a fost publicat în bolsevici, patriarhia Moscovei, serghianism, Ştiri necenzurate despre Biserică și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Stiri necenzurate din “patriarhia” Moscovei – Patriarhul Kiril depânge căderea URSS şi …încă ceva-GULAG-ul !

 1. Doamne Preasfinte Preabunule Stapane am trait sa o vad si pe asta Patriarhul Rusiei deplange caderea URSS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. razvanrinder zice:

  Clar, Rusia este pierduta cu asemenea oameni in fruntea Bisericii Ortodoxe. Romania, care cred ca este cea mai mare tara ortodoxa dupa Rusia din partea asta a Europei ar putea sa devina Noul Bizant.

 3. Daniel zice:

  @razvanrinder
  Cred ca te referi la sistemul de canalizare al Bizantului, nu-i asa? 🙂

  • Stanca zice:

   Interesant e ca e greu de tras concluzia ca si la noi e la fel de grava situatia. Rusia e un exemplu mai evident dar e limpede ca si la noi la oficiali se petrec fix aceleasi lucruri si asa a fost si in trecutul comunist. Ca atare, si ai nostri sunt la fel de cazuti.

 4. Daniel zice:

  Nu stiu daca exista termeni de comparatie intre caderile Bisericilor oficiale. Nu putem spune ca BOR este mai putin ratacita decat BORu sau decat Constantinopolul. Asta, din pricina faptului ca toate aceste entitati se afla in comuniune una cu cealalta, impartasindu-se de ereziile lor. E ca in fizica – principiul vaselor comunicante. De aceea, tot „protestul” „traditionalistilor” din BOR este zadarnic, demn de mila; arunca noroi in Patriarhie ca institutie vazuta, insa se impartasesc, la nivel nevazut, de ratacirea ei (si, bineinteles, de ratacirile tuturor Bisericilor cu care aceasta se afla in comuniune liturgica), prin impartasire.

  Cand esti in comuniune cu ceva sau cineva, inseamna ca marturisesti aceeasi credinta cu el. De aceea, Apostolul spune ca a spune unui rau-credincios chiar si numai un simplu „Bine ai venit”, inseamna a te face frate cu el. Sinodalii BOR au intrecut demult aceasta masura…

  P.S. „Bisericile” oficiale merita si trebuie a fi scrise cu minuscula (bisericile), insa am vrut sa evit riscul confundarii institutiilor in sine cu bisericile ca simple lacasuri de cult.

 5. Maria Cirstina zice:

  Daniel, ce parere ai despre comuniunea dinte BOSVR si Sinodul in Rezistenta?

 6. Daniel zice:

  @Maria Cristina:
  Sunt doua posibilitati:
  1. Sa ma intrebi cu buna-credinta, si atunci iti raspund ca timpul si rugaciunea le vor rezolva pe toate. Sa nu uitam ca, desi Biserica Apusului era eretica de-a binelea (ceea ce nu este valabil in cazul Kiprianitilor), totusi a durat vreo 3-4 secole pana cand Marea Schisma s-a produs efectiv. Sfintii Parinti, desi au fost intransigenti si nu au facut concesii in materie de credinta, totusi nu au fost nici impulsivi, nici nechibzuiti. Au facut totul cu dreapta masura si multa discernere (daruri pe care le-au dobandit in urma rugaciunii si a vietii curate, desigur), si din multa dragoste de Adevar si de Hristos. Nu stiu cat ne mai rugam noi, credinciosii BOSV – eu, cel putin, aproape deloc. Si nici nu stiu ce viata curata mai avem – iar eu, desigur, nu fac exceptie. Tocmai de aceea, cred ca avem parte de ceea ce meritam. Tocmai de aceea, mi se pare extrem de paguboasa atitudinea pe care o aveti unii de pe aici, care va marginiti la a sta cu mainile incrucisate pe piept, asteptand sa se intample „ceva” ce nici voi nu stiti prea bine.

  Va si ma indemn la rugaciune si Dumnezeu ne va lumina si am nadejde ca tot El va randui cum stie El mai bine, numai sa vada ca VREM sa ne mantuim. Daca mantuirea noastra nu e in comuniune cu kiprianitii, atunci Dumnezeu va randui ruperea de ei.

  2. Daca esti doar o iscoditoare, atunci iti doresc sa citesti de doua ori ce ti-am scris mai sus, poate vei intelege.

  • nikolai zice:

   Mi-aduc aminte cand era acea tulburare cu pasapoartele biometrice in bor, patriarhul si ceilalti indemna poporul la rugaciune ceva cam de genul: „dormiti linstiti, FNI vegheaza pt. banii dvs-tra!”. Aici e cam delicata problema, daca kiprianitii sunt eretici e clar ca nu poate exista comuniune cu ei pt. ca s-ar indreptati bor-istii „neecumenisti”, nu ar avea sens sa se rupa de bor ci sa ramana „ortodocsi” intr-un staul eretic pt a evita schisma, daca sunt mai putin eretici atunci s-ar putea trece cu vederea. Eu nu am auzit pana acum despre eretici cu care poti fi in comuniune si invers, nici despre mai putin sau mai mult eretici. Cel mai bine ar fi sa se stabileasca un verdict. Sunt sau nu sunt kiprianitii eretici?

 7. marin zice:

  Din pacate mi se pare ca a trecut timpul in care sa fim indulgenti cu erezia , chiar si atunci cand aceasta nu e „desavarsita” .
  Amputea sa invatam din greselile Bisericii ; desi erezia apusului a inceput de la un simplu si singur cuvant , atitudinea oscilanta si lipsita de fermitate a rasaritului a permis caderea totala in apostazie .
  Si de la acel singur cuvant s-a ajuns apoi la o adevarata legiune de erezii – cu alte cuvinte cred ca trebuie sa „batem fierul cat e cald” !!!

 8. Daniel zice:

  Atunci, repet ce am spus intr-un comentariu anterior: sa ne punem, fratilor, pe rugaciune. Dumnezeu va face ceea ce trebuie sa faca, dar trebuie sa vada si de la noi faptul ca vrem sa fim madulare ale unei Biserici sanatoase, si nu a uneia aflata in comuniune cu vreun schismatic sau eretic. Stand pe internet si batand apa in piua cu sentinte de genul: „eu cred ca Biserica X a cazut din Dar la data de dd/mm/yy, ora 09 a.m. GMT nu facem decat sa ne dam cu presupusul in niste probleme care nu numai ca ne depasesc, dar pe care nici ingerii nu le cunosc.

  Nu sunt nici un sentimental, dar nici lipsit de realism duhovnicesc. In istorie, se spune ca fiecare popor a avut conducatorii pe care i-a meritat, la un moment dat. Cred ca prin analogie se aplica si in cazul nostru. Haideti sa facem ceva. Cu armele Duhului.

  • Stanca zice:

   Total de acord, dar cred ca nu trebuie sa lasam deoparte nici sabia cuvantului. Sa spunem ce stim. Sa cerem sa se faca ceva. Sa fim treji. Din pacate cred ca e momentul ca si pietrele sa vorbeasca.

 9. nikolai zice:

  Bineinteles ca lumea tebuie sa se roage, insa asta nu inseamna totul. Daca poporul se roaga, ierarhii ce fac? Raspunsul ar fi: se roaga si ei. Insa atunci se potriveste zicala: „Då Doamne! Pune mana Ioane!” Acum nimeni nu doreste ruptura si schisma in BOSV ci poporul care e aparatorul bisericii ar trebui sa ia atitudine. Asta s-ar putea face foarte simplu la spovedanie, asa am facut si eu aici inainte de a ma rupe de oficiali, la spovedanie i-am spus arhimandritului la care ma spovedeam si care-l pomenea la liturghie pe Bartholomeos I ca nu ma mai lasa constiinta sa fiu in comuniune cu ei si sa-mi impartasesc copiii la ei atata timp cat la liturghie se aude numele vrajmasului…i-am dat de inteles ca daca asemenea ganduri sunt de la diavol e normal sa scapi de ele in momentul in care te spovedesti sincer. Deci asta se face in ordine ierarhica, tu ii spui preotului iar el episcopului s.a.m.d.. BOSVR trebuie sa stie ca are romani de aceeasi limba si sange care asteapta ca sa-si revina in simtiri pt. a intra in staulul ei, pana atunci e la mintea cocosului ca noi cei ce rupem comuniunea cu ereticii nu prea ne vine la indemana sa intram incomuniune cu ortodocsi care sunt in comuniune cu alti eretici.Din pacate vedem ca in loc sa dea semne de indepartare cat mai grabnica de mondiali, capul BOSVR da dezlegare la unii din fii lui duhovnicesti sa se impartaseasca in mitropolia Basarabiei doar pt ca sunt pe vechi poate, asta e doar unul dintre exemplele de apropiere.Deci se vede clar ca in viitorul mai apropiat sau indepartat or sa se duca dupa ROCOR, probabil ca unii asteapta acel moment pt a se separa de ei atunci asa cum „antiecumenistii” bor-isti asteapta unirea cu papistasii pt a se rupe de ei. Se pune urmatoarea intrebare: sunt ei siguri ca or sa apuce acele vremuri pt a se rupe de ei atunci si nu acum?

  • Daniel zice:

   Nicolai ,te rog nu te supara pe mine . Ai citit Biblia ? ,daca nu te rog fierbinte citeste din cartea, Sfinta evanghelie dupa Ioan si dupa ce ai terminat cu Ioan incepi cu Evanghelia dupa Matei pina la Apocalipsa. Domnul spune *cerceta-ti scripturile pentru ca in ele socotiti ca aveti viata vesnica* daca esti sincer si-L cauti pe Domnul. Domnul sa te binecuvinteze.

 10. Daniel zice:

  Nu cred povestioara cu impartasitul in Mitropolia Basarabiei. Au existat relatii de prietenie, la nivel neoficial, dar asta in urma cu cativa ani, pe vremea cand traia preasfintitul Dorimedont Cecan. Voi propagati aici „informatiile” la mana a saptea pe care le prolifereaza un individ aberant pe blogul sau. Pe vremea cand eram in BOR, fiind student la Teologie in Sibiu, ma „invarteam” intr-un cerc de studenti basarabeni – teologi, medicinisti si economisti, toti fii duhovnicesti ai ierarhului „accidentat accidental”. Cu ei am avut multe discutii despre schimbarea calendarului si pot spune ca asa am inceput sa imi pun semne de intrebare cu privire la corectitudinea stilului calendaristic urmat de romani. Impreuna cu acesti colegi am mers de multe ori la Noul Neamt si Briceni, am discutat ore in sir despre situatia celor doua Biserici, asa ca stiu despre ce este vorba. La inmormantarea preasfintitului a fost prezent si IPS Vlasie, fara a sluji (http://ro.wikipedia.org/wiki/Dorimedont_Cecan). A fost prima data cand l-am intalnit si am luat binecuvantare.

 11. Maria Cristina zice:

  Nu cred ca se amageste cineva din BOSVR cu unirea cu MB, pentru ca este departe de a se pune problema de asa ceva. Poate mai degraba se amagesc cu „unirea cu Kiprianitii”, asa cum spunea chiar Marin intr-un comentariu anterior, desi desigur este o idee absurda.
  La prima vedere s-ar putea spune ca problema credinciosilor BOSVR este ca nu constientizeaza gravitatea situatiei. Totusi disperarea cu care isi doresc ca subiectul „kiprianism” sa ramana unul tabu, este sindromul omului care vrea sa fie lasat sa creada in iluzii.
  In ceea ce ma priveste puteti sa fiti linistiti mi-am spus doar OFUL si nu am de gand sa insist. Ramane ca fiecare sa faca ceea ce simte.

 12. Stanca zice:

  Din ce stiu eu, au fost multi oameni sa vorbeasca cu duhovnicii lor si cu ierarhii lor pe tema asta. Atat mireni cat si monahi si clerici. Este normal ca sa incepi asa, sa incerci sa te incredintezi ca problema este stiuta, ca se va pune in discutie, si ca exista totusi o anumita credinta marturisita si perceptie despre ecleziologie. Eu cu cati am vorbit, toti aveau o parere corecta atata despre ciprianiti, cat si despre ecumenism, serghianism. Daca nu a iesit inca un mare show, nu inseamna ca nu s-a facut nimic. Cel putin primul pas s-a facut. Acum mingea e la ierarhi care au promis ca vor face sinod si vor dezbate problema. Mi se pare normal sa le dam ragaz si sa asteptam sa vedem ce fac. Nu ii scuz in nici un fel si nu ma astept la rezolvarea rapida si frumoasa a situatiei, ci la lupte si mai acerbe. Mi s-a parut un act de sfidare a turmei cand IPS Flavian a slujit cu ciprianitul Ambrozie, nu pot sa neg. Pot sa spun insa ca in multe cazuri, nu e in nici un caz sindromul celui care crede in iluzii. Sunt insa care nu cunosc deloc problema pentru ca sunt oameni simpli si traitori a caror viata este doar rugaciunea si ascultarea.

  • Stanca zice:

   Iertare, voiam sa zic PS Flavian insa de foarte multe ori il asociez cu IPS Vlasie. Poate pentru ca s-au declarat amandoi pe fata cei mai buni prieteni.

 13. nikolai zice:

  Este vorba despre un student la teologie in Chisinau care se spovedeste la IPS Vlasie si a primit dezlegare sa se impartaseasca mitropolitul Basarabiei, e doar o informatie care circula si care totusi ar trebui verificata, sincer m-as bucura sa fie falsa, daca e adevarat asta inseamna ca IPS Vlasie se impartaseste cu P.M. prin acel student. Intodeauna nu e ala asa de negru dupa cum il face lumea.

 14. teo zice:

  vorbarie goala… aveti dovezi pentru asta?
  dintotdeauna au existat cartitori si mincinosi.
  Sa ia aminte odata pentru totdeauna gurile cele rau-graitoare…
  Si eu am auzit ca „nikolai” e un fals-„stilist”.

  • nikolai zice:

   Dovezi nu am ci aceasta informatie circula pe un site traditionalist zice-se, insa atat timp cat informatia e facuta public trebuie dezmintita tot in public. Eu nu sunt din Romania, deci nu am cum sa ma informez decat tot de pe internet in lipsa unei alte surse iar cu persoana care a postat-o nu am nici un fel de contact si nici nu as vrea sa am, Nikolai nu e un fals „stilist” , insa ca orice om care dupa ce a iesit din b.o.r. e interesat de un sinod care sa nu aiba nici o marturisire eretica sau sa fie in comuniune cu ereicii. E normal sa cercetezi situatia unui sinod inainte a intra in el. Daca citesti comentariile vei vedea ca nu am numit BOSV eretica ci am sustinut ceea ce sustineti si voi ca e in comuniune cu ereticii. Daca ai fi in situatia familiei mele ar fi normal sa ai rezerve cu privire la ea. Eram interesat la inceput sa intru in BOSV pt a avea posibilitatea de a asculta slujbele si tainele savarsite in limba materna cum e normal insa aceasta delicata situatie se pare ca ne tine pe afara.La oficiali cand le spui ca episcopul sau preotul s-a rugat cu ereticii, sau mai rau ca e zidar slobod zic tot asa „gurile rau graitoare”, nici nu vor sa asculte.

 15. Stanca zice:

  Cred ca daca ne vom ruga la Dumnezeu cu tot sufletul pentru limpezirea situatiei din BOSV, ceva se va intampla si buba se va sparge. Mie imi pare ca buba inca nu a colectat puroiul si nu se sparge inca. Personal cred ca problema BOSVR este IPS Vlasie si cativa apropiati de-ai lui. Cred ca e nedrept sa spunem ca tot BOSVR-ul e contaminat. Mai degraba e un trup in care celulele albe inca nu s-au mobilizat sa apere trupul de infectie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s